Elämäntapa

10 faktaa Michael Jordanista, joita The Last Dance ei kertonut

Julkaistu

Vaikka Michael Jordanista tiedetään paljon enemmän kuin ennen The Last Dance -dokumenttisarjaa, hänestä riittää edelleen paljon mielenkiintoista kerrottavaa.

Michael Jordania pidetään yleisesti ottaen kaikkien aikojen parhaana koripalloilijana ja hänen nimensä on esillä usein myös keskusteluissa, kun puhutaan kaikkien aikojen parhaasta urheilijasta.

Viime aikoina Michael Jordanista on riittänyt paljon keskusteltavaa, kiitos Netflixissä julkaistun The Last Dance -dokumenttisarjan, jossa seurataan erityisesti hänen viimeistä kauttaan NBA-seura Chicago Bullsissa. Vaikka tuossa huippusuosion saavuttaneessa dokumenttisarjassa perataan isosti läpi tämän yhdysvaltalaislegendan pelaajaura ja henkilökohtainen elämä, kaikkia faktoja ei siihenkään ole saatu mahtumaan.

Listafriikki.com metsästikin 10 faktaa Michael Jordanista, joita kovinkaan moni ei tiedä; kyllä, tästä uskomattomasta urheilijasta ja hänen elämästään riittää paljon äärimmäisen mielenkiintoista kerrottavaa edelleen.

Michael Jordan tunnettiin lempinimellä ”Magic Jordan”

Michael Jordan ja Magic Johnson lukeutuvat molemmat kaikkien aikojen parhaimpien koripalloilijoiden joukkoon sekä tilastojen valossa että ihmisten silmissä. Heistä tuli koripallon kautta myös ystäviä, mutta kentällä he olivat toinen toisensa pahimmat viholliset: Jordan oli nuori superlupaava pelaaja, joka oli tullut tietyllä tapaa syrjäyttämään Johnsonin valtaistuimeltaan, vaikka he pelasivatkin eri joukkueissa.

Advertisement

Ennen koripalloliiga NBA:han siirtymistään, ollessaan vielä lapsi ja nuori poika, hän ihaili Magic Johnsonia. Itse asiassa ihailu meni niin pitkälle, että yläaste- ja lukioikäisenä Jordania kutsuttiin lempinimellä Magic Jordan; kun Jordan sai ajokortin vuonna 1976, hänen rekisterikilvessään luki Magic Jordan.

Kun Jordan siirtyi pelaamaan NBA:han, Magic Johnson oli tietyllä tapaa kateellinen Jordanille. Johnson oli nimittäin itse saapunut NBA:han kenties jopa Jordania kovempana lupauksena, mutta häntä ei koskaan yritetty markkinoida samoissa määrin kuin Jordania. Kaksikon välit olivat siis alkuun tulehtuneet, mutta Jordanin kolmantena vuotena Johnson pyysi tätä pelaamaan hänen joka kesäisessä hyväntekeväisyysturnauksessaan ja siitä käynnistyi kaksikon välinen ystävyys.

Michael Jordan opiskeli kulttuurimaantiedettä

Michael Jordan oli jo nuorena todellinen huippulupaus, etenkin siinä vaiheessa, kun varteen oli tullut lisää mittaa. Pelillisten taitojensa myötä hän sai stipendin Pohjois-Carolinan yliopistoon. Ensimmäisenä vuotenaan hänen opintoihinsa kuuluivat kirjoittaminen, matemaattiset tieteet, tenniksen perusteet ja portugalin kielen alkeet, mutta lopulta hän erikoistui kulttuurimaantieteeseen, josta hän oli tiettävästi kiinnostunut Venezuelassa järjestettyjen Pan-Amerikan mestaruuskisojen yhteydessä.

Vuonna 1984 Jordan päätti jättää opintonsa kesken ja ilmoittautua NBA:n vuoden 1984 varaustilaisuuteen, jossa hänet varattiin kolmantena pelaajana maailman kovatasoisimpaan koripalloliigaan. Hän palasi kaksi vuotta myöhemmin saattamaan opintonsa loppuun ja näin ollen valmistui yliopistosta.

Jordan joutui pelaamaan yhden ottelun numerolla 12 varkauden vuoksi

Kun Michael Jordan siirtyi pelaamaan NBA:han, valitsi hän pelinumerokseen 23. Tuon valinnan taustalla on tarina: kun hän oli nuori, oli hänen lempinumeronsa 45. Hän ei kuitenkaan saanut kyseistä numeroa käyttöön lukiojoukkueeseen siirtyessään, sillä se oli jo hänen veljensä Larryn käytössä. Niinpä Michael päätti puolittaa tuon numeron, ja kun urheilussa ei voi käyttää puolikkaita numeroita, pyöristi hän luvun 22,5 oikeaoppisesti ylöspäin eli 23:een. Lopulta tuo numero seurasi häntä aina NBA:han saakka.

Jordanin päättäessä ensimmäisen kerran NBA-uransa vuonna 1993, päätti hänen seuransa Chicago Bulls jäädyttää Jordanin pelinumeron – toisin sanoen kukaan Bulls-pelaaja ei saanut käyttää numeroa 23. Palatessaan takaisin eläkkeeltä noin puolentoista vuoden mittaisen tauon jälkeen, Jordan ei halunnut ottaa vanhaa numeroaan käyttöön, vaan tällä kertaa hän valitsi sen lapsuusvuosien suosikkinumeronsa. Tuolla numerolla pelaaminen ei kuitenkaan tuntunut oikealta ja viimeinen niitti oli, kun vastustajajoukkueen pelaaja sanoi, ettei Jordan ole enää entisen numeronsa 23 veroinen.

Advertisement

Harva kuitenkaan tietää, että Jordan pelasi NBA-urallaan myös numerolla 12, joskin vain yhden ottelun ja ei omasta tahdostaan. Kun Bulls pelasi vuonna 1990 vierasottelun Orlando Magicia vastaan, tuon ottelun alla Jordanin pelipaita varastettiin. Jordan vihastui tästä ja hänet tunnettiin pelaajana siitä, että tällaiset asiat motivoivat häntä. Niinpä Jordan heitti ottelussa huimat 49 pistettä, joskin Bulls hävisi tuon ottelun.

Sopimuksessa täysin poikkeuksellinen ”Rakkaudesta lajiin” -pykälä

Kun Michael Jordan allekirjoitti koripallouransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen, löytyi hänen sopimuspapereistaan täysin poikkeuksellinen ”Rakkaudesta lajiin” -pykälä.

Käytännössä ottaen tuo pykälä tarkoitti sitä, että Jordan sai pelata koripalloa missä tahansa ja ketä tahansa vastaan – silloin, kun häntä huvitti. Jonkun korvaan tuollainen pykälä kuulostaa turhanpäiväiseltä, mutta ammattilaisurheilussa asia ei ole suinkaan niin yksinkertainen: seurat pyrkivät rajoittamaan pelaajien toimia ja aktiviteetteja loukkaantumisten pelossa. Mitä ilmeisimmin Jordan ei kuitenkaan antanut Bullsilla muuta vaihtoehtoa, vaikka hän olikin kokematon tulokaspelaaja, sillä hänen palonsa lajia kohtaan oli niin voimakas.

Jordan joutui luopumaan kyseisestä pykälästään myöhemmin 1990-luvulla, tiettävästi NBA:n työehtosopimuksessa tapahtuneiden muutosten myötä.

Miami Heat jäädytti Jordanin pelinumeron – ei pelannut otteluakaan Heat-paidassa

Advertisement

Kun joukkuelajeissa puhutaan monilla tavoin poikkeuksellisesta pelaajasta, saattaa hänen edustamansa seura päättää jäädyttää pelaajansa pelinumeron, kuten Chicago Bulls teki Michael Jordanin kohdalla hänen lopettaessaan pelaajauransa ensimmäistä kertaa.

Kun taas puhutaan koko lajia muovanneesta supertähdestä, kuten esimerkiksi jääkiekkosarja NHL:n kohdalla Wayne Gretzkystä, saatetaan nähdä jotain poikkeuksellista: Gretzkyn pelinumero 99 jäädytettiin koko NHL:n toimesta eli toisin sanoen yksikään sarjassa pelaava pelaaja ei saa koskaan käyttää kyseistä pelinumeroa.

Siinä, missä Gretzky sai kyseisen kunnian jääkiekossa, olisi NBA voinut eittämättä tehdä saman Jordanin kohdalla, sillä tämän yhdysvaltalaislegendan perintö lajilleen on vielä Gretzkynkin vastaavaa merkittävämpi. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, mutta sen sijaan sellainen erikoisuus nähtiin, että NBA-seura Miami Heat päätti jäädyttää Bullsin tavoin tuon numeron 23 – vaikka siis Jordan ei ikinä pelannut kyseisessä seurassa. Tämä tapahtui vuonna 2003 ja Heat on Bullsin ohella edelleen ainoa NBA-seura, joka on jäädyttänyt Jordanin pelinumeron.

Miten syntyi Air Jordanin Jumpman-logo?

Koripallotähdillä on tapana solmia pelaajaurallaan sponsorisopimuksia urheilukenkiä valmistavien urheilumerkkien kanssa. Michael Jordan olisi nuorena pelaajana halunnut solmia sopimuksen Adidaksen kanssa ja hänet jouduttiin kirjaimellisesti pakottaa tapaamaan Adidaksen kilpailijan, Niken, edustajat, kun Adidaksella ei ollut varaa siihen aikaan tarjota hänelle sopimusta. Loppu onkin sitten historiaa, sillä Niken Air Jordan -mallisto on yksi maailman tunnetuimpia brändejä ja esimerkiksi viime vuonna, siis 16 vuotta pelaajauransa päättämisen jälkeen, Jordan tienasi pelkällä kenkäsopimuksellaan edelleen rutkasti enemmän rahaa kuin nykypäivän parhaiten palkatut ja sponsoroidut urheilijat.

Vaan, mistä sitten tuo legendaarinen Air Jordan -logo sai alkunsa?

Advertisement

Niken design-osaston johtaja Peter Moore näki Jordanista valokuvan, jossa Jordan donkkasi. Tuo valokuva oli otettu vuoden 1984 olympialaisissa ja julkaistu tunnetussa Life Magazinessa, mutta tekijänoikeuksien vuoksi Nike ei voinut käyttää kyseistä kuvaa. Moore kuitenkin tiesi löytäneensä haluamansa ja niinpä Niken tiimi päätti toteuttaa samanlaisen kuvan, joskin tällä kertaa Chicago Bullsin asussa. Hauska yksityiskohta tuon legendaarisen ja miljardien dollarien arvoisen ”Jumpman”-logon taustalla on se, ettei Jordan itse asiassa donkkaa siinä, vaan kyseessä on balettimainen hyppy ylöspäin.

Kuuden vuoden voitokas oikeuskäsittely – lahjoitti valtavan korvaussumman hyväntekeväisyyteen

Michael Jordan haastoi vuonna 2009 kaksi ruokakauppaketjua, jotka kulkevat nimillä Jewel-Osco ja Dominick’s, oikeuteen näiden käytettyä hänen nimeään luvatta Sports Illustrated -lehden numerossa. Jewel-Oscon kanssa hän pääsi sopimukseen ilman oikeuskäsittelyä – Dominick’s määrättiin puolestaan maksamaan Jordanille 8,9 miljoonan dollarin korvaukset valamiehistön toimesta.

Jordan ei kuitenkaan halunnut pitää itsellään näitä rahoja, vaan hän päätti lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen: Jordan jakoi osan rahoista Chicagossa lapsia auttavien 23 järjestön kesken.

Jordanin saama tarkka korvaussumma ei ole tiedossa, mutta näiden lahjoitusten jälkeen hänelle kerrotaan jääneen vielä useita miljoonia dollareita voittamistaan kanteista. Näitäkään rahoja Jordan ei kuitenkaan pitänyt itse, vaan ne on ohjattu niin ikään hyväntekeväisyyden pariin.

Kyseiset mainokset, joiden tiimoilta Jordan nosti oikeushaasteen, itse asiassa onnittelivat häntä pääsystä koripallon kunniagalleriaan, Hall of Fameen, mutta molemmat yritykset käyttivät mainosten yhteydessä omia logojaan, mikä on luonnollisesti vastoin lakia.

Advertisement

Michael Jordan pelkää vettä

Michael Jordanilla on vesifobia eli hän toisin sanoen pelkää vettä. Tuo pelko liittyy moneen karmivaan tapahtumaan, jotka Jordan on kohdannut lapsuudessaan ja ollessaan nuori aikuinen.

Jordanin elämäkerrassa, joka kantaa nimeä ”Michael Jordan: The Life” kerrotaan näistä tapahtumista. Kun Jordan oli seitsemänvuotias, hän meni uimaan ystävänsä kanssa. Iso aalto vei pojan mukanaan veden alle ja tämä yritti paniikissa napata Jordania käsivarresta. Jordanin oli riuhtaistava kätensä irti hukkuvasta ystävästään, sillä muutoin hän olisi kokenut saman kohtalon; lopputulos oli traaginen, sillä ystävä menehtyi.

11 vuoden iässä Jordan oli puolestaan lähellä hukkua itse uima-altaaseen, ollessaan baseball-leirillä. Collegessa opiskellessaan Jordan puolestaan menetti tyttöystävänsä, joka niin ikään hukkui ollessaan kesälomalla.

Ei siis mikään ihme, että Jordan pelkää vettä, joskin aikuisiällä hänestä on tullut ahkera kalastaja ja hän omistaa muun muassa oman jahdin, joka on arvoltaan 8 miljoonaa dollaria.

Michael Jordanista tuli ensimmäisenä urheilijana miljardööri

Joidenkin papereissa maailmassa on kolme urheilijaa, joista on tullut miljardöörejä: Tiger Woods, Floyd Mayweather ja Cristiano Ronaldo. Perusteluina ainoastaan näiden kolmen kuulumiselle kyseiseen miljardöörikategoriaan käytetään sitä, että he ovat nousseet tuohon kerhoon ollessaan aktiiviurheilijoita.

Advertisement

Yleisesti ottaen Michael Jordanista kuitenkin puhutaan kaikkien aikojen ensimmäisenä urheilijana, josta tuli miljardööri. On totta, että hän on tienannut ison osan omaisuudestaan vasta urheilu-uransa päätyttyä, kiitos Niken kanssa tehdyn sopimuksen, joka tuottaa hänelle edelleen noin 130 miljoonaa dollaria vuodessa, mutta joka tapauksessa hän on noussut tähän kerhoon puhtaasti urheilun ansiosta.

Michael Jordan nimettiin vuonna 2017 talouslehti Forbesin listauksessa kaikkien aikojen eniten rahaa tienanneeksi urheilijaksi ja hänen omaisuutensa arvon kerrotaan tänä päivänä olevan hulppeat 2,1 miljardia dollaria.

Suosikkiasia olympialaisissa? Omien joukkuekavereiden heikkouksien oppiminen

Kun urheilijoilta kysytään, mikä heille tekee olympialaisista niin erityislaatuisen tapahtuman, yleisin vastaus liittyy siihen, että kyseessä ei ole vain oman lajin urheilukilpailut, vaan mukana on myös tuhansia muiden lajien edustajia.

Siihen on paha mennä sanomaan mitään, miten Michael Jordan suhtautui tähän aspektiin olympialaisten osalta ja miten tärkeä asia se hänelle oli, mutta se tiedetään, ettei ainakaan se tärkein. Syy sille, miksi Jordan oli niin poikkeuksellinen koripalloilija, perustuu siihen, että hän halusi olla aina paras eikä hän jättänyt kiveäkään kääntämättä saavuttaakseen tuon statuksen. Niinpä hän käytti myös olympialaisia omaksi edukseen: hän pääsi siellä seuraamaan muiden lajinsa huippujen tekemistä lähietäisyydeltä, näkemään heidän heikkoutensa ja juuri tätä heikkouksien havainnointia Jordan on kutsunut olympialaisten parhaaksi anniksi.

Läpi maailman historian saa hakea kilpailuhenkisempää urheilijaa ja tämä oli vain yksi osoitus siitä puolesta Michael Jordanissa.

Advertisement

🤷‍♂ Onko Michael Jordan mielestäsi kaikkien aikojen paras koripalloilija? Onko hän sinulle jopa se kaikkien aikojen urheilija?

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version