Elämäntapa

Viimeisistä toiveista Hollywood-leffan arvoiseen tapaukseen: 10 uskomatonta tippaustarinaa – osa 2

Julkaistu

Meillä Suomessa tippiä ei esimerkiksi ravintolassa tai kampaajalla jätetä, joten maailmalla tippauskulttuuri voi hämmentää ja jännittää. Tällä listalla otetaan katsaus uskomattomiin tippaustarinoihin – yksi työpäivä voi muuttaa jopa koko elämän.

Yleisesti ottaen voitaneen sanoa, että palvelualoilla työskentelevät haluavat tippauksen tapahtuvan vain yhdellä tavalla: rahalla. Oli se sitten käteisellä tai kortilla, niin ainoa hyväksyttävä tippaus tehdään rahalla. Piste.

Kuittiin kirjoitetut tsemppaavat mietelauseet tai kiitokset hyvästä palvelusta eivät lämmitä, jos niiden seurana ei ole konkreettista juomarahaa. Se voi tuntua tippauskulttuurin tottumattomalle asiakkaalle tylyltä ja kiittämättömältä ajatustavalta tarjoilijan osalta, mutta asia on juuri päinvastoin: tällaisessa tilanteessa asiakas on paha.

Listalla tutustutaan kuitenkin muutamaan tapaukseen, joissa tippaus tehtiin muulla kuin rahalla, mutta asia kääntyi kaikkien voitoksi, kirjaimellisesti. Listafriikki ei ottanut mukaan tarinoita, jollaisia netti on pullollaan: ihmiset jättävät suuria tippejä ja kuvaavat tapahtuman sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Kyllä, he antavat tarjoilijalle oikeasti rahaa, mutta samalla tippaus tuo rutosti julkisuutta ja mikä tärkeintä, seuraajia.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset uskomattomat tippaukset voit lukea tästä:

Advertisement

Viimeisistä toiveista Hollywood-leffan arvoiseen tapaukseen: 10 uskomatonta tippaustarinaa – osa 1

Ajattelemattoman letkautuksen paikkailua

Yhdysvaltalaisen ammattigolfaajan Anthony Kimin ura oli reipas vuosikymmen sitten huimassa nousukiidossa, mutta osaltaan loukkaantumisten ja isojen leikkausten vuoksi nykyisin nelikymppistä miestä ei ole useisiin vuosiin nähty viheriöllä tositoimissa.

Kimin entinen valmentaja Adam Schriber on kuitenkin hiljattain muistellut silloisen suojattinsa loiston päiviä ja erityisesti erästä tapausta vuodelta 2008. Kim oli tuolla kaudella voittanut kaksi suurta turnausta ja oli tienannut palkintorahoja mukavat 4,7 miljoonaa dollaria.

Schriber ja Kim olivat menneet Palm Desertin kaupungissa sijaitsevaan California Pizza Kitchen -ravintolaan juhlimaan loistavasti sujunutta kautta. Heidän tarjoilijanaan oli toiminut nuori, raskaana ollut nainen, jolle Kim oli puolihuolimattomasti kommentoinut, että ”aviomiehesikin on varmasti innoissaan tulevasta perheenlisäyksestä”. Tarjoilijan reaktio oli odottamaton: hän murtui itkemään ja selitti, että poikaystävä oli itse asiassa juuri jättänyt hänet. Auts! Kim oli ollut kovin pahoillaan ajattelemattomasta lausahduksestaan.

Useita kuukausia myöhemmin Kim ja Schriber menivät illalliselle samaiseen ravintolaan ja kyseinen tarjoilija sattui olemaan silloinkin työvuorossa. Hän syöksyi salamana Kimin luo, näytti tälle kuvia vauvastaan ja antoi jättimäisen halauksen. Schriber kysyi suojatiltaan, mistä ihmeestä oikein oli kyse.

Muistatko, kun päästin viimeksi massiivisen sammakon suustani?”, kuului Kimin vastaus. Totta kai Schriber muisti kiusallisen tilanteen. Köyhistä oloista maailmanhuipulle ja suuriin tienesteihin noussut Kim oli paljastanut vasta silloin, että tarjoilijan tuttavallisuuden takana saattoi olla edellisellä käynnillä jätetty mehevä tippi: ”Jätin hänelle joko 10 000 tai 20 000 dollaria, en tarkasti muista kummanko summan.”.

Advertisement

Viimeisen toiveen kunnioittaminen


Yhdysvaltalainen Aaron Collins kunnioitti suuresti palvelualoilla työskenteleviä ja arvosti heidän työtään. Hän oli itse nuorempana työskennellyt pitseriassa ja hänen paras ystävänsä oli raatanut niska limassa tarjoilijana pystyäkseen maksamaan yliopiston kalliit lukukausimaksut.

Lexingtonissa, Kentuckyn osavaltiossa, asuneen Collinsin tuntema sympatia oli niin vahvaa, että hän teki nuoresta iästään huolimatta testamentin, jossa hän antoi ohjeita omaisuutensa, kuten moottoripyöränsä kohtalosta. Hän myös pyysi perhettään antamaan rahaa kodittomalle, ja viimeisenä toiveena: jättämään johonkin pitseriaan suuren, 500 dollarin tipin.

Valitettavasti Collins menehtyi täysin yllättäen vuonna 2012 vasta 30-vuotiaana. Hän ei ollut jättänyt perheelleen rahaa viimeistä toivetta varten, joten veli  Seth Collins laittoi pystyyn nettisivun, jolla kerättiin lahjoituksia pyynnön toteuttamiseksi. Seth ei osannut villeimmissä kuvitelmissaankaan arvata, minkälainen lahjoitusten vyöry siitä seurasi. Kolmen viikon sisällä rahaa oli tullut 48 000 dollaria, eikä loppua ollut näkyvissä.

Okei, nyt poiketaan alun lupauksesta, jossa puhuttiin tippaamisen kuvaamisesta, mutta tässä kohtaa poikkeus varmasti sallitaan. Collinsin perhe kuvasi jokaisen tippauksen, joka Aaronin muistoa kunnioittaen tehtiin. Ne ovat kaikki nähtävissä Sethin YouTube-kanavalla. Ravintolat valittiin täysin sattumanvaraisesti ja tarjoilija sai massiivisen tipin palvelun laadusta riippumatta.

Kiitos lounaasta, osta itsellesi auto

Greg Rubar oli työskennellyt Houstonissa, Yhdysvalloissa, sijaitsevassa D’Amicos’s Italian Market Café -ravintolassa 16 vuoden ajan, kun hän eräänä tavallisena iltana sai 5000 dollarin tipin. Se todella tuli tarpeeseen. Vielä tapahtuma-aikaan, vuonna 2013, teksasilaisten tarjoilijoiden minimituntipalkka oli 2,13 dollaria. Ja vaikka minimipalkka nykypäivänä on parempi, niin monessa maassa tippaaminen on välttämätöntä, jotta työntekijät pääsevät lähellekään inhimillistä palkkaa.

Rubar oli viimeisen kahdeksan vuoden aikana tarjoillut lukemattomia kertoja eräälle tietylle pariskunnalle, ja kanta-asiakkaista oli tullut jos ei nyt ystäviä niin ainakin hyviä tuttuja. Sitten tuona kyseisenä lauantaina, laskun maksamisen tultua ajankohtaiseksi, asiakkaat antoivat hänelle 50 kappaletta 100 dollarin seteleitä ja sanoivat: ”Tulemme edelleen lounaalle, mutta emme aio antaa hetkeen aikaan tippiä. Nämä rahat ovat sinulle; käy ostamassa itsellesi auto.”.

Advertisement

Kehotus ostaa uusi auto ei ollut tuulesta temmattu, sillä pariskunta tiesi Rubarin vanhan kulkupelin tuhoutuneen rajussa myrskyssä muutamia viikkoja aikaisemmin. Päästääkseen töihin Rubar oli joutunut käyttämään taksia sekä lainaamaan ravintolan pitopalveluun tarkoitettua pakettiautoa.

Rubar yritti antaa rahat takaisin asiakkaille, jotka ovat pyytäneet pysyä nimettöminä, mutta he kieltäytyivät ja vaativat miestä hankkimaan itselleen auton.

Jättitipin voi saada myös Suomessa, jos oikeanlainen asiakas osuu kohdalle

Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin kuuluvan Ras al-Khaimahin hallitsijasuvun jäsen šeikki Muhammad Al Qasimi vieraili Suomessa elokuussa 2016. Hän oli keskustelemassa maidemme mahdollisista yhteistyökuvioista ja tokihan reissun aikana oli käytävä syömässä.

Al Qasimi suuntasi seurueineen helsinkiläiseen Hook-ravintolaan ja nautti siellä hampurilasaterian, jäävettä ja tietenkin kanansiipiä. Šeikin lasku oli illan päätteeksi 46,10 euroa, jonka päälle tarjoilija Veera Jokelainen arvasi saavansa tippiä – näin yleensä käy, kun ravintolassa asioi ulkomaalaisia. Iltasanomille antamassaan haastattelussa Jokelainen kertoi päätelleensä herran asustuksesta, että kyseessä oli joku tärkeä henkilö, mutta ei hän ollut osannut ajatellakaan, että palvelee kuninkaallista.

Kun Jokelainen näki kuitissa luottokortilla maksetun tipin, oli hänen pakko hieraista silmiään ja tarkistaa summa muutamaan otteeseen: Al Qasimi oli tipannut 900 euroa. Se oli heittämällä suurin tippi, jonka Jokelainen oli pitkän tarjoilijan uransa aikana saanut.

Jokelainen ei ottanut onnistuneesta vierailusta kunniaa vain itselleen, vaan kertoi sen olleen koko henkilökunnan ansiota, ja siksi jättimäinen tippi meni koko porukan yhteiseen virkistysrahastoon.

Advertisement

Suuri tippi ei ollutkaan vahinko

Cranstonin kaupungissa Uncle Tony’s Pizza and Pasta -ravintolassa 15 vuotta tarjoilijana työskennellyt Kristen Ruggiero ei ollut uskoa silmiään, kun hän meni tyhjäämään asiakkaidensa pöytää vuonna 2011. Pizzaa, salaattia ja kannullisen olutta tilanneen pariskunnan lasku oli ollut 42 dollarin luokkaa, mistä kymppi olisi jo erinomainen tippi. Ruggiero kuitenkin löysi pöydästä viisi 100 dollarin seteliä.

Normaalisti Ruggiero sai työvuoronsa aikana yhteensä maksimissaan 100 dollaria tippiä, ja kun tarjoilijan 2,89 dollarin tuntipalkan ottaa huomioon, oli hänen ja kollegoidensa toimeentulo täysin tippien varassa.

Ruggiero oletti asiakkaiden jättäneen setelit pöytään vahingossa ja arveli heillä olleen tarkoitus jättää viisi 10 dollarin seteliä, jolloin tippaus olisi jo ollut mukavan kokoinen. Niinpä hän laittoi rahat sivuun odottamaan säännöllisesti ravintolassa käyvän pariskunnan paluuta. Kun he tulivat seuraavan kerran ruokailemaan, kiikutti Ruggiero setelit pöytään ja yritti palauttaa ne oman arvionsa mukaan tahattoman mokan tehneille asiakkaille.

Nämä kuitenkin vakuuttivat, että kyseessä ei missään nimessä ollut vahinko, vaan tippi oli erinomaisella työllä ansaittu ja todellakin Ruggierolle tarkoitettu. Tipistä kiitollinen tarjoilija kertoi Providence Journal -lehdelle, että maksoi rahoilla laskuja, mutta oli myös päättänyt käyttää niistä osan viedäkseen lapsensa huvipuistoon.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version