Elämäntapa

Shoppailuterapiaa – 10 maailman suurinta ostoskeskusta

Julkaistu

Nykypäivän standardeilla ei enää riitä, että ostoskeskus on täynnä kauppoja. Niissä täytyy olla viihdykettä yhden tai jopa kahden kaupungin verran.

Ei ehkä tule yllätyksenä, että suurimmat ostoskeskukset sijaitsevat Aasiassa ja eritoten Kiinassa. Mutta ykköstä ei varmaan monikaan arvaa! 

Listafriikki laittoi kauppakeskukset järjestykseen vuokrattavan liikealan perusteella, joten siksi esimerkiksi Arabiemiraateissa sijaitseva Dubai Mall ei mahdu kymmenen suurimman joukkoon, vaikka se onkin lattiapinta-alaltaan maailman toiseksi suurin ja siksi ansaitsee erityismaininnan. Dubai Mallissa on muun muassa vesimäärältään maailman suurin akvaario, pari huvipuistoa, luistinrata ja liikkeitä yli 1200. 

Mutta mennäänpä sitten siihen kymmenen kärkeen! Tässä ovat maailman suurimmat ostoskeskukset; oletko käynyt vinguttamassa Visaa jossakin näistä?

10. Isfahan City Centre, Iran

Iranilaisessa Isfahanin kaupungissa sijaitsee 465 000 neliömetriä liiketilaa omaava kauppakeskus, joka kiilaa juuri ja juuri kymmenen suurimman joukkoon. Sillä on hallussaan yksi ennätys, sillä sen seinien sisällä on maailman suurin ostoskeskusmuseo. Museossa on näytteillä yli 7000 vuotta vanhoja esineitä ja sen tarkoitus on esitellä Iranin historiaa muulle maailmalle. 

Vuonna 2012 valmistuneessa kauppakeskuksessa on noin 750 liikettä, viiden tähden hotelli, teemapuisto törmäilyautoineen ja sisävuoristoratoineen, seitsemän salin elokuvateatteri ja valtava näyttelyhalli. 

Advertisement

Jos tämä kauppakeskus yllätti sijoituksellaan ja maantieteellisellä sijainnillaan, niin lisää on luvassa!

9. SM Seaside City Cebu, Filippiinit

Filippiinit on jättimäisten kauppakeskusten luvattu maa! Vaikka aivan kärkisijoille ne eivät nousekaan, mahtuu kymmenen suurimman joukkoon kolme filippiiniläistä ostosparatiisia. SM Supermalls -kauppakeskusketjulla oli vuoden 2019 lopulla Kiinassa seitsemän ja Filippiineillä 74 ostoskeskusta, joiden lisäksi 25 oli rakenteilla. Ketjun 81 kauppakeskuksessa vierailee yhteensä hieman yli 4 miljoonaa ihmistä, päivittäin.

SM Seaside City Cebu on suurin, pääkaupunki Manilan ulkopuolella sijaitseva kauppakeskus. Se avattiin marraskuussa 2015, ja siitä tuli 30 hehtaariin alueelle levittäytyvän toimisto- hotelli- ja asuinalueen, SM Seaside Complexin, näyttävä kruununjalokivi. Kauppakeskuksen keskellä on 150 metriä korkea torni, jossa on useita ravintoloita ja 360 asteen näkymät Cebun kaupunkiin. Noin 800 liikkeen lisäksi viihdykettä on tarjolla luisteluradan, keilahallin, suuren leikkipuiston ja vesipuiston muodossa.

8. SM Megamall, Filippiinit

Vuonna 1991 Manilaan avattu SM Megamall on viime vuosina kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Sen yli tuhat liikettä houkuttelevat viikonloppuisin paikalle yli 50 000 kävijää, joten vaikka tilaa on hulppeat 474 000 neliömetriä, voi kanssashoppailijoita olla tungokseksi asti.

SM Megamallin katon alla on sekä luksusbrändien lippulaivamyymälöitä, että perus henkkamaukat, ravintolamaailmasta löytyy useampia Michelin-tason ravintoloita ja shoppailun keskellä voi rauhoittua kauppakeskuksen omassa kappelissa (kuvassa).

Laajasta viihdepuolesta nostettakoon esille olympiakokoinen luistelukaukalo, 14-ratainen keilahalli sekä taidegalleria. Kauppakeskuksen erikoisuus on Filippiinien ulkoministeriön suurin sivukonttori, jossa ihmiset voivat uusia ja hakea passeja. 

7. SM City North EDSA, Filippiinit

SM City North EDSA avattiin Suur-Manilan alueelle vuonna 1985, ja se on SM Supermalls -ketjun pääkauppakeskus. Suurin se ei ole, mutta järjestyksessään ensimmäinen. Tuolloin 35 vuotta sitten keskuksen koko ei ollut päätä huimaava, vain 120 000 neliömetriä (joka oli muuten silti suurempi kuin yksikään kauppakeskus Suomessa).

Vuonna 2006 sitä alettiin laajentamaan voimakkaasti ja alkuperäisen rakennuksen ympärille on kohonnut viisi lisäsiipeä. Lisäosista kahdessa on toimistotiloja ja kaksi on pyhitetty parkkitilaksi. 

Advertisement

Yksi monikerroksinen lisäsiipi, alkuperäisen rakennuksen lisäksi, on täynnä kauppoja, ravintoloita ja viihdettä, muun muassa IMAX-elokuvateatteri ja keilarata.

Lähes 500 000 neliömetrin kokoista SM City North EDSA:a pidetään katolla sijaitsevine puistoineen, jokineen ja vesiputouksineen yhtenä maailman kauneimmista kauppakeskuksista.

6. ICONSIAM, Thaimaa

ICONSIAM on Bangkokin uusi ylpeyden aihe. Chai Phraya -joen rannalle marraskuusssa 2018 avautunut yli 500 000 neliömetrin kokoinen kompleksi sisältää itseasiassa kaksi kauppakeskusta, joista IconSiam on suunnattu ”tavallisille” kuluttajille ja IconLuxe niille, joilla on pinkka normaalia paremmassa kunnossa. 

Kauppakeskusten yhteyteen on rakennettu kaksi asumiskäyttöön tarkoitettua kerrostaloa, joista tuli 70- ja 52-kerroksisina kaupungin korkeimmat rakennukset. Ulkona ja sisällä on valaistuja vesisuihkuja ja -putouksia, keskuksessa on pari hotellia, Thaimaan ensimmäinen Apple Store, 14 salin elokuvateatteri ja sisälle rakennettu, thaimaalaista perinnettä kunnioittava, kelluva kauppa-alue, jossa myyjät ovat kirjaimellisesti veneillä vedessä (kuvassa). Myös kulttuuria on tarjolla, sillä kauppakeskuksessa on sekä thaimaalaista että kansainvälistä taidetta esittelevä galleriakäytävä.

5. CentralPlaza Westgate, Thaimaa

Aivan Bangkokin miljoonakaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsee CentralPlaza Westgate -ostoskeskus, jonka kuusi kerrosta pitävät sisällään yli 1000 liikettä ja kunnioitettavan 12 salin elokuvateatterin. Se oli vuonna 2015 valmistuessaan Thaimaan toiseksi suurin kauppakeskus.

CentralPlaza Westgate ei olisi listalla ilman vuoden 2017 lisäystä, joka nosti sen aivan suurimpien kauppakeskusten kärkeen. Tuolloin kompleksiin nimittäin rakennettiin maailman viidenneksi suurin IKEA-tavaratalo, mikä luonnollisesti laajensi pinta-alaa merkittävästi.

Advertisement

4. SM City Tianjin, Kiina

SM City Tianjin sijaitsee nimensä mukaisesti Tianjinin kaupungissa, Pohjois-Kiinan suurimmalla vapaakauppa-alueella. Se on jo useaan otteeseen mainitun filippiiniläisen SM Supermalls -ketjun suurin kauppakeskus ja tunnettu näyttävästä arkkitehtuuristaan: yläpuolelta katsottuna futuristinen kompleksi muistuttaa kukkaa.

Yli 2500 liikkeen lisäksi sisältä löytyy erilaisia teemapuistoja lapsille, koripallokenttiä, luistelurata ja parkkihalli yli 8000 autolle. Ilmeisesti SM Supermall -ketjulla on sellainen periaate, että se ei ole kauppakeskus eikä mikään, jos sisällä ei pääse luistelemaan!

Vuonna 2016 avattu kauppakeskus nousi heti valtavaan suosioon loistavan sijaintinsa vuoksi alati kasvavassa ja kehittyvässä Tianjinissa (toisin kuin listan seuraavat kiinalaiset megakeskukset).

3. Golden Resources Mall, Kiina

Noin 600 000 neliömetriä liiketilaa sisältävä, vuonna 2004 valmistunut Golden Resources Mall Pekingissä piti suurimman kauppakeskuksen titteliä hallussaan vuoden verran. Sitten oman maan kilpailija pyyhälsi ohitse. 

Golden Resources Mall rakennettiin nollapisteestä valmiiksi 20 kuukaudessa, ja vain neljä päivää valmistumisen jälkeen juhlittiin jo avajaisia suurin menoin. Pääomistajan visiona oli rakentaa maailman väkirikkaimman maan pääkaupunkiin veroisensa vetonaula turisteille, ja ajatuksena oli, että noin 50 000 ihmistä vierailisi keskuksessa päivittäin.

Tavoite ei aivan täyttynyt, sillä pitkän aikaa kävijöitä oli vain 20 tunnissa. Saa olla melko pitkä päivä, että tuolla vauhdilla tulee 50 000 täyteen. 

Advertisement

Ongelmaksi muodostui tavaroiden hinta, sillä lähinnä turisteille suunnatun keskuksen liikkeet myivät tuotteitaan moninkertaisesti kalliimmalla hinnalla, kuin samat kaupat muualla Pekingissä. Tavallisia kiinalaisia keskukseen oli aivan turha odottaa. Vaikka tietämättömät, paksulla lompakolla varustetut turistit olisivatkin voineet pistää ranttaliksi, ei kukaan eksynyt harvaan asutulla laitakaupunkialueella sijaitsevaan kauppakeskukseen.

Meno on kuitenkin viime vuosina hiljalleen kiihtynyt, sillä jatkuvasti kasvava Peking on laajentunut siinä määrin, että Golden Resources Mall lasketaan jo nykyään kuuluvaksi kantakaupunkiin.

2. New South China Mall, Kiina

New South China Mall Kiinassa piti maailman suurimman kauppakeskuksen paikkaa lähes 15 vuotta. Sen vuokrattava liikeala on hurjat 660 000 neliömetriä eli reippaat kuusi kertaa enemmän kuin Lempäälän Ideaparkissa, joka on Suomen suurin ostoskeskus.

Valtavan kompleksin rakennutti vuonna 2005 Kiinan pikanuudelikuningas Alex Hu, joka halusi pistää oman kotikaupunkinsa Dongguanin maailmankartalle. Keskuksessa on seitsemän erilaista aluetta, jotka on rakennettu mukailemaan tunnettuja kansainvälisiä kaupunkeja. Pariisista muistuttaa kopio Riemukaaresta ja Venetsia on tuotu sisätiloihin kanaalin ja gondolien muodossa. Houkuttimeksi rakennettiin myös suuri vuoristorata. 

Liikkeitä South China Malliin mahtuu yli 2300, mutta… Kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä. Keskelle maaseutua, kauas Dongguanin keskustasta rakennettu ostoskeskus ei täyttynytkään niinkuin Hu oli olettanut. Huonot liikenneyhteydet ja ympärille nousevat tehtaat eivät houkutelleet jälleenmyyjiä, joten vain kymmenesosa liiketilasta oli vuokrattuna avajaisten aikaan. Ihmiset tulivat lähinnä syömään länsimaalaisiin pikaruokaravintoloihin kuten KFC:en ja McDonald’siin.

Ja tilanne vain paheni: vähäisetkin liikkeet lähtivät asiakaskadon vuoksi yksi kerrallaan ja vuonna 2011 käytössä oli vain 1 % liikealasta. Kauppakeskus saikin ei-niin-mairittelevan tittelin maailman suurimpana aavekauppakeskuksena.

Advertisement

Kymmenen vuoden kituuttamisen jälkeen keskus remontoitiin (ei sillä, että se olisi kulutuksesta mennyt huonoon kuntoon) vastaamaan enemmän paikallisten asukkaiden vaatimuksiin. Ei enää niin luksusta, vaan koko perheen shoppailupaikka elokuvateattereineen ja huvipuistolaitteineen. Parin viime vuoden aikana keskus on alkanut täyttymään ja ainakin markkinointiryhmän mukaan ”kaikki liikkeet on vuokrattu, eikä yhtään tyhjää tilaa ole jäljellä”. Ehkä mukana on pientä värikynää…

1. Iran Mall, Iran

Kun Teheraniin noussut Iran Mall avattiin vuonna 2018, oli siellä 700 liikettä, yli 200 ravintolaa, 67 000 nidettä käsittävä puistomainen kirjasto, 12 IMAX-teatterin elokuvakompleksi, museo, lukuisia taidegallerioita, perinteinen iranilainen basaari, 2000-paikkainen teatteri, kolme luksushotellia, sisähuvipuisto, pysyvä autonäyttely, ja 3000 henkilöä vetävä konferenssitila. Jos shoppailu Iran Mallissa kuulostaa painajaismaiselta, voi vierailija aina paeta kauppakeskuksen ytimeen istutettuun puistoon rauhoittumaan.

Mutta se oli vasta ensimmäinen vaihe. 

Tänä vuonna lopullisesti valmistuvassa keskuksessa on tilaa yli 2500 liikkeelle. Sen katolla on liikuntakeskus, johon kuuluu muun muassa uima-altaita, tenniskenttiä, luistelurata sekä kävely- ja pyöräilyreittejä.

Maailman suurin kauppakeskus on 1,95 miljoonan neliömetrin kokoinen. Yli kolme kertaa isompi, kuin kakkoseksi tipahtanut New South China Mall. Iran Mallin kärkisijaa ei varmaankaan kukaan ole hetkeen uhkaamassa. 

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä  tai somekanavissamme ⬇️⬇️ onko shoppailu yksi mielipuuhistasi vai aiheuttivatko nämä kauppakeskukset viluväreitä vain huonolla tavalla. 

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version