Elämäntapa

10 uskomatonta jalkapallotarinaa, joita on vaikea uskoa todeksi!

Julkaistu

Jalkapallo on tällä hetkellä kaikkien huulilla, myös suomalaisten, sillä jalkapallon EM-kisat ovat aivan oven takana ja Huuhkajat on mukana turnauksessa.

Urheilu, ja tässä kohtaa Kuningas Jalkapallo, pitää sisällään suuria tunteita ja tarinoita. Nyt, kun jalkapallon EM-kisat ovat jo aivan nurkan takana, Listafriikki.com halusi julkaista tämän tulevan jalkapallojuhlan kunniaksi jalkapalloaiheisen listan tähän viikonlopun alle.

Me emme kuitenkaan keskity tällä listalla pelkästään maajoukkueisiin tai maajoukkuepelaajiin, vaan kokonaisvaltaisesti jalkapalloon lajina. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä seuraavat tarinat, jotka saavat leuan putoamaan lattiaan, koskettavat niin huippuammattilaisia kuin myös hieman alempia sarjatasoja.

Tämän listan myötä luvassa on naurua, iloa ja myös liikutusta, joten otahan tukeva asento missä ikinä oletkaan, ja nauti tästä matkasta jalkapallon ihmeelliseen maailmaan.

Arsenal – Dynamo Moscow muuttui sumuisaksi farssiksi

Elettiin vuotta 1945. Lontoolaisseura Arsenal kohtasi Venäjältä vieraakseen saapuneen Moskovan Dynamon. Kentän valtasi valtava sumu ja pelaajat pyysivät ottelun erotuomaria keskeyttämään ottelun. Tuomari oli kuitenkin sitä mieltä, että pelaaminen onnistuisi vallan mainiosti ja niin peli jatkui.

Tuon päätöksen myötä ottelu muuttui täydelliseksi farssiksi.

Advertisement

Koska sumu oli niin sakea, ei kukaan tiennyt käytännössä ottaen yhtikäs mitään siitä, mitä kentällä tapahtui – ei myöskään päätöksen ottelun jatkamisesta tehnyt tuomari. Niinpä molemmat joukkueet päättivät käyttää vallitsevat sääolot hyväkseen ja kentällä nähtiin täysin käsittämättömiä tapahtumia.

Esimerkiksi Dynamo teki ottelussa pelaajavaihdon. Venäläisjoukkue ei kuitenkaan ottanut kentältä pois vaihtamaansa pelaajaa, vaan valmennus antoi hänen jatkaa edelleen pelaamista; paikalla olleiden fanien mukaan Dynamolla oli parhaimmillaan kentällä 15 kenttäpelaajaa.

Arsenal puolestaan koki ottelussa yhden ulosajon eli joukkueen pelaaja sai punaisen kortin. Hän poistui kentältä, kuten asiaan kuuluu, mutta palasi pian takaisin tositoimiin kenenkään huomaamatta. Lisäksi lontoolaisseuran maalilla nähtiin myös katsoja. Arsenalin maalivahti nimittäin loukkaantui ottelussa, törmättyään valtaisan sumun keskellä tolppaan. Hän ei kyennyt jatkamaan ottelua, joten tilalle riensi yleisön puolelta katsoja.

Onneksi tämä jalkapallo-ottelu oli ainoastaan ystävyysottelu, joten varsinaisia panoksia pelissä ei ollut.

Yksi pelaaja, yksi MM-ottelu ja kolme keltaista korttia

Onko kukaan pysähtynyt miettimään, miksi brittituomareiden määrä jalkapallon arvoturnauksissa on romahtanut viime vuosikymmenten aikana lähes olemattomiin?

Yksi syypää voi olla vuoden 2006 MM-turnauksessa, Saksassa, ainoana isobritannialaisena päätuomarina turnaukseen nimetty Graham Poll; hänen toimintansa F-lohkon päättäneessä ottelussa Australian ja Kroatian välillä oli nimittäin niin katastrofaalista, ettei paremmasta väliä.

Advertisement

Kun ottelussa oli menossa 61. peliminuutti, sai kroatialaispuolustaja Josip Šimunić ensimmäisen keltaisen korttinsa kaadettuaan Australian Harry Kewellin. Ottelun loppuhetkillä Poll nosti Šimunićille ottelussa toisen keltaisen kortin, minkä siis tulisi automaattisesti johtaa punaiseen korttiin ja ulosajoon. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, sillä Poll unohti antaneensa Šimunićille jo aiemmin varoituksen.

Šimunićin kohdalla pitikin paikkansa ”kolmas kerta toden sanoo” -sanonta, sillä kroatialaispeluri sai kolmannen keltaisen korttinsa, ja vihdoin ja viimein myös sen punaisen kortin, aivan ottelun loppuhetkillä.

Itse ottelu päättyi 2-2-tasapeliin, ja Australia jatkoi F-lohkosta yhdessä Brasilian kanssa jatkopeleihin. Mutta mikäli Kroatia olisi voittanut ottelun, olisi Australian kohtalona ollut jäädä alkulohkoon, joten panokset olivat melkoiset. Virheensä jälkeen Poll ilmoitti jäävänsä eläkkeelle kaikista arvoturnauksista, mutta erotuomarin uraansa hän jatkoi toukokuuhun 2007 saakka.

Ja tehdäänpä vielä pieni korjaus alussa esitettyyn kysymykseen: brittituomareiden määrä jalkapallon arvoturnauksissa ei ollut romahtanut lähes olemattomiin, vaan kirjaimellisesti olemattomiin. Vuoden 2018 MM-turnaus Venäjällä oli ensimmäinen World Cup 80 vuoteen, kun tositoimissa ei nähty ainoatakaan brittituomaria.

10 minuuttia managerina ja potkut

Leroy Rosenior sai varsin kyseenalaista kunniaa, sillä hänestä tuli vuonna 2007 ainakin englantilaisen jalkapallon historian nopeiten potkut saanut manageri eli joukkueen valmentaja.

Kun brittiseura Torquay United oli juuri pudonnut neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta yhden pykälän alemmaksi, nimettiin Rosenior välittömästi seuran uudeksi manageriksi. Samaan aikaan seuran omistaja Mike Bateson oli päättänyt myydä 51 prosenttia seurasta. Uusi omistajaporras päätti puolestaan, että he haluavat valita joukkueelle uuden valmentajan ja näin ollen Rosenior sai lähteä vain kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun hän oli saanut pestin.

Advertisement

Jälkikäteen uusi omistaja tosin kiisti tapahtumat, ja vakuutti Roseniorin olevan edelleen seuran valmentaja, mutta lukuisat mediat ovat vihjanneet kyseessä olleen vain yritys puhdistaa mainetta; uudet seuraomistajat nimittäin nimittivät välittömästi hänen tilalleen Paul Bucklen.

Jalkapallo, ja ylipäätään urheilu, on ammattilaistasolla todella armoton pelikenttä ja Rosenior joutui kokemaan tämän todella karulla tavalla.

Stephen Ireland ja ”kuollut” isoäiti

Stephen Ireland loi pitkän ammattilaisuran brittikentillä edustaen sellaisia seuroja kuin Manchester City, Aston Villa, Newcastle United, Stoke City ja Bolton Wanderers, joskaan viimeisenä mainitussa seurassa hän ei pelannut ainoatakaan ottelua edustusmiehistössä.

Kun Ireland edusti vuonna 2007 Manchester Cityä sekä kuului Irlannin maajoukkueeseen, jättäytyi hän jälkimmäisenä mainitun ottelusta sivuun. Ireland kertoi isoäitinsä kuolleen, ja itse asiassa hän pyysi tuolloin Cityn managerina toimineelta Sven-Göran Erikssonilta niin ikään lupaa jättää väliin seurajoukkueensa ottelu; perusteluina hän käytti surua ja hautajaisjärjestelyjä.

Täysin ymmärrettävää, eikö totta?

Niin sitä voisi kuvitella, mutta todellisuudessa Irelandin isoäiti, Patricia Tallon, oli hengissä ja täysin terve. Isoäidin kuoleman sijaan kyse olikin siitä, että Irelandin tyttöystävä oli potenut yksinäisyyttä, koettuaan keskenmenon, ja tästä syystä irlantilaispeluri oli päättänyt päästä tyttöystävänsä luokse keinolla millä hyvänsä.

Advertisement

Kaiken kukkuraksi Irlanti oli pelaamassa tärkeän ottelun Tshekkiä vastaan. Ireland jättäytyi siis tuosta joukkueensa 0-1-tappioon päättyneestä ottelusta sivuun ja lensi Irlannin jalkapalloliiton maksamalla yksityiskoneella tyttöystävänsä luokse.

Kun media sai vihiä, että Irelandin isoäiti oli kuin olikin elossa, keksi tämä nykyisin 34-vuotias ex-jalkapalloilija syiksi isovanhempansa avioeron ja ex-vaimonsa kuoleman. Lopulta Ireland kertoi totuuden ja sen seurauksena hänen maajoukkueuransa päättyi siinä hetkessä.

Bryn-poliisikoira pelasti putoamiselta

Elettiin vuotta 1987. Jo aiemmin listalla esiintynyt Torquay United oli vain minuuttien päässä putoamisesta neljänneksi korkeimmalta sarjaportaalta Englannin viidenneksi korkeimmalle sarjaportaalle. Vastassa oli jo sarjapaikkansa varmistanut Crewe Alexandra, joka johti ottelua aivan päätöshetkillä lukemin 2-1.

Kentän laidalla ottelua valvoi poliisikoira Bryn. Syystä tai toisesta Bryn päätti juosta Torquay-puolustaja Jim McNicholin luo ja nappasi tätä reidestä kiinni. Tapahtuneen jälkeen McNichol jäi luonnollisesti kipujen saattelemana makaamaan maahan ja se toi otteluun peräti neljä minuuttia lisäaikaa.

Lopulta tuo neljän minuutin lisäaika osoittautui äärimmäisen arvokkaaksi. Torquay-hyökkääjä Paul Dobson pääsi nimittäin iskemään lisäajan aikana taululle loppulukemat 2-2 ja näin ollen joukkue säilyi neljänneksi korkeimmalla sarjaportaalla maalieron turvin.

Luonnollisestikaan Bryn ei ole enää elossa, mutta Torquay Unitedissa koiraa ei unohdeta koskaan. Itse asiassa Bryn löytyy nykyisin täytettynä Torquayn toimistolta ja lisäksi tämän sankarillisen poliisikoiran muistolle on perustettu Bryn-niminen olutmerkki.

Advertisement

149 omaa maalia yhdessä ottelussa

Madagaskarin pääsarjassa vuonna 2002 nähty ottelu AS Ademan ja Stade Olympique de L’Emyrnen (SOE) välillä on saanut itse asiassa melkoista huomiota maailmalla – etenkin, kun otetaan huomioon, ettei paikallisia lukuun ottamatta kukaan tiedä madagaskarilaisesta jalkapallosta yhtikäs mitään.

Valitettavasti tuo ottelu muistetaan kuitenkin aivan vääristä syistä: lopputuloksesta 149-0 ja 149 omasta maalista.

Kyllä vain, luit täysin oikein. Edeltävässä ottelussaan SOE oli jäänyt 2-2-tasapeliin DSA:ta vastaan. SOE oli johtanut ottelua, mutta varsin kyseenalainen rankkarituomio johti DSA:n tasoitusmaaliin.

Tuon tasoitusmaalin myötä SOE menetti mahdollisuutensa voittaa Madagaskarin liigamestaruus. Tästä suivaantuneina joukkueen pelaajat päättivät seuraavassa ottelussa toimittaa pallon jokaisen aloituksensa päätteeksi omaan maaliin, joukkueen maalivahdin katsellessa vain vierestä. Lopulta ottelu päättyi mestaruuden voittaneen AS Ademan eduksi numeroin 149-0, vaikka joukkue ei koskenut ottelussa kertaakaan palloon, ja kaikki nuo Ademan maalit syntyivät SOE-pelaajien toimesta eli ne olivat omia maaleja.

Ottelun päätyttyä Madagaskarin palloliitto asetti SOE:n valmentajana toimineen Zaka Ben kolmen vuoden mittaiseen toimitsijakieltoon, ja neljä joukkueen pelaajaa sai loppukauden kattaneen pelikiellon. Tämän lisäksi kaikki muut SOE:n ja myös AS Ademan pelaajat saivat liitolta virallisen varoituksen.

Vaikka kyse oli täysin tahallisesti tehdyistä omista maaleista, on Guinnessin ennätystenkirja tunnustanut tuon ottelun kaikkien aikojen maalirikkaimmaksi jalkapallo-otteluksi.

Advertisement

Pelaaja vaihdettiin sianlihaan

Kun mietitään, millaisista siirtohinnoista nykypäivän jalkapallossa puhutaan, siellä absoluuttisella huipputasolla, sillä saisi melkoisen monta täysikasvuista sikaa. Kaikkein suurin siirtosumma, joka yksittäisestä pelaajasta on historian saatossa maksettu, on 222 miljoonaa euroa. Tuo hinta maksettiin brasilialaispelaaja Neymarista, jonka ranskalaisseura PSG hankki vuonna 2017 katalaaniseura FC Barcelonasta.

Kun romanialainen keskikenttäpelaaja Ion Radu kaupattiin vuonna 1998 Jiul Petrosanista Valceaan, ihan virallisen jalkapallon siirtoikkunan aikana, maksoi Valcea hänestä 2 000 kiloa sianlihaa. Tuohon aikaan tuon kokoisen sianliha-annoksen arvo oli noin 2 000 euroa. Silloinen Jiul Petrosanin presidentti kertoi myyvänsä siasta saatavan lihan ja käyttävänsä sen muiden pelaajien palkkojen maksamiseen.

Että sellainen siirtosumma.

Kun nyt tämän listan kohdan alussa puhuttiin siitä, miten nykypäivän jalkapalloilijoista maksettavilla siirtosummilla saisi melkoisen määrän sianlihaa, niin käyttäen tuota vuoden 1998 siirtoa esimerkkinä, Neymarin arvo olisi ollut kauppahetkellä noin 222 miljoonaa kiloa sikaa – ainakin Romanian mittapuulla.

Tuomarin tekohampaat pilasivat juhlat

Tanskan alasarjassa pelattiin vuonna 2019 ottelu Ebeltoftin ja Noragerin välillä. Ottelu eteni loppuhetkille Noragerin 4-3-johtoasemassa, mutta viimeinen hyökkäys nähtiin Ebeltoftilta. Joukkue onnistuikin tasoittamaan ottelun lukemiin 4-4 ja ilo oli luonnollisesti ylimmillään.

Ottelussa päätuomarina toimineen Henning Eriksturpin oli tarkoitus viheltää peli päättyneeksi kesken Ebeltoftin hyökkäyksen, mikä olisi jo itsessään ollut varsin erikoinen ratkaisu. Mutta, kun hän laittoi pillin suuhunsa ja puhalsi, ääntä ei kuulunut – sen sijaan hänen tekohampaansa lensivät nurmen pintaan.

Tämän seurauksena Ebeltoft pääsi viemään hyökkäykseen loppuun saakka, viimeistellen tuon 4-4-tasoituksen.

Advertisement

Mutta tarina ei kuitenkaan lopu tuohon tasoitusosumaan – ei tietenkään – vaan sen jälkeen Eriksturp päätti hylätä tuon maalin. Ebeltoft jätti ratkaisusta täysin ymmärrettävästi protestin Tanskan jalkapalloliitolle, mutta protesti ei mennyt läpi.

Näin ollen Ebeltoftissa muistellaan tätä ottelua vielä tänäkin päivänä varsin pitkin hampain.

Hiljainen hetki ”menehtyneelle” fanille

Englantilainen alasarjajoukkue Congleton Town FC kuuli suru-uutisia ennen ottelunsa alkua vuonna 1993, kun seuran vanhimman fanin, 85-vuotiaan Fred Copen, kerrottiin menehtyneen. Luonnollisesti, kuten niin usein urheilussa on tapana, tämän legendaarisen fanin muiston kunniaksi pidettiin minuutin mittainen hiljainen hetki.

Ottelun kuuluttaja oli totta kai ilmoittanut ottelun erotuomarille jo ennakkoon, että he tulevat järjestämään hiljaisen hetken. Sen lisäksi ottelulehtiseen oli kirjoitettu muistokirjoitus Copen kunniaksi.

Siitä ei ole tietoa, mistä tuo informaatio fanin kuolemasta oli tullut, mutta selvästikin Congleton Townin kannattaa tarkastaa lähteensä ja toivon mukaan näin on myös tehty. Shokki oli nimittäin melkoinen, kun tuon minuutin mittaisen hiljaisen hetken aikana Cope ilmestyi paikalle kesken kaiken – täysissä ruumiin ja sielun voimissaan.

”Sain hieman outoja katseita saapuessani paikalle. Kun sitten sain ottelulehtisen käsiini, ymmärsin niiden katseiden merkityksen. Olin toki ollut hieman huonossa kunnossa muutaman viikon ajan, mutta en sentään niin huonossa kunnossa”, Cope totesi Independentille.

Advertisement

Copen saapuminen paikan päälle huomattiin välittömästi, joten tuo minuutin mittainen hiljainen hetki muuttui suunniteltua lyhyemmäksi, sillä se päätettiin heti, kun tämä katastrofaalinen moka oli huomattu.

Emmanuel Adebayor oppi kävelemään jalkapallon kautta

Ammattilaisurallaan muun muassa Arsenalia, Manchester Cityä ja Real Madridia edustanut togolaishyökkääjä Emmanuel Adebayor loi melkoisen komean uran jalkapallon parissa. Toki hänen uransa saattaa edelleen jatkua, sillä 37-vuotias Adebayor ei ole ilmoittanut ainakaan virallisesti pelaajauransa päättymisestä, vaikka hän ei ole pelannut vuoden 2020 jälkeen.

Adebayor kasvoi Arfikassa äärimmäisen köyhissä oloissa, eikä kukaan olisi osannut edes kuvitella hänelle ammattilaisuraa jalkapallon parissa, kun hän oli 4-vuotias. Toki eihän kenenkään tuon ikäisen lapsen kohdalla kukaan osaa sanoa, tuleeko hänestä jotain vai ei, mutta Adebayorin tilanne oli erilainen, sillä hän ei ollut kävellyt tuohon ikään mennessä vielä askeltakaan.

Adebayorin äiti oli vienyt poikansa monien lääkäreiden tutkittavaksi selvittääkseen syyn ongelmiin, mutta mitään vastauksia ei saatu.

Kun äiti oli menettämässä kaiken toivonsa, päätti hän rukoilla seitsemänä päivänä putkeen poikansa puolesta. Ensimmäisten kuuden päivän aikana ei tapahtunut mitään, mutta seitsemäntenä päivänä joku lapsi potkaisi pallon kirkon suuntaan. Äitinsä matkassa ollut Adebayor halusi päästä käsiksi palloon, joten niinpä hän nousi ylös ja juoksi hakemaan pallon.

Hämmästys oli melkoinen, sillä yhtäkkiä tämä pieni poika, joka ei ollut ottanut ainoatakaan kävelyaskelta, juoksi hakemaan pallon.

Advertisement

Jokainen voi tietenkin itse päättää omien uskomustensa mukaisesti, oliko tässä kyse äidin rukoilusta vai mistä, mutta joka tapauksessa tämä lista on äärimmäisen hieno päättää tällaiseen tarinaan.

”Kun olin lapsi, en kävellyt nelivuotiaana. Äitini vei minut kaikkialle tutkimuksiin, ympäri Afrikkaa. Me menimme joka paikkaan vain saadaksemme minut kävelemään, mutta niin ei tapahtunut. Sitten olin kirkossa ja makasin lattialla. Näin pallon tulevan minua kohti ja juoksin kohti palloa potkaisten sitä. Ensimmäiset askeleeni olivat siis potkaistessani palloa; halusin vain saada sen pallon. Kaikki ympärilläni alkoivat itkeä. He sanoivat minun kävelevän jalkapallon ansiosta ja sanoivat minun syntyneen jalkapalloa pelatakseni. Jumala halusi minun pelaavan jalkapalloa, joten niin minä myös tein”, Adebayor on itse kommentoinut lapsuuttaan.

Lue myös:

🤷‍♂️ Mikä näistä oli mielestäsi kaikkein uskomattomin jalkapallotarina? Aiotko sinä seurata jalkapallon EM-kisoja? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version