Elämäntapa

Top 10: Ketkä olivat 2010-luvulla eniten tienanneet urheilijat?

Julkaistu

Ketkä olivat 2010-luvulla eniten tienanneet urheilijat? Mahtuiko kymmenen eniten tienanneen urheilijan joukkoon ainoatakaan naista?!

Urheilijoiden palkat ovat nousseet viimeisten vuosikymmenten aikana järisyttävällä vauhdilla: kun vielä 2000-luvun alussa, tarkalleen ottaen vuonna 2001, vuoden aikana eniten tienannut urheilija oli 63,7 miljoonan dollarin tienesteillä yhdysvaltalaisgolfari Tiger Woods, vuonna 2019 ykkössijan otti haltuunsa jalkapalloilija Lionel Messi 127 miljoonan dollarin vuosituloilla.

Kuten yllä olevista vuosituloista on havaittavissa, ensimmäisen sijan valtaaminen vaati vuonna 2019 käytännössä ottaen puolet suuremmat vuositulot kuin kuluvan vuosituhannen alussa. Vuosi vuodelta kasvavien vuosipalkkojen ohella yksi merkittävä selittäjä tekijä on sosiaalinen media, joka on 2010-luvulla tarjonnut urheilijoille täysin uudenlaisen tulonlähteen.

Listafriikki.com päätti listata menneen vuosikymmenen osalta kymmenen eniten tienannutta urheilijaa.

10. Lewis Hamilton (357,9 miljoonaa euroa)

Formula 1 -kuljettaja Lewis Hamilton aloitti 2010-luvun McLarenin ohjaksissa. Hänellä oli ennen 2010-lukua tilillään yksi autourheilun kuninkuusluokan maailmanmestaruus, joka on vuodelta 2008. Vuonna 2013 McLarenilta Mercedekselle siirtynyt 34-vuotias brittikuljettaja joutui odottamaan 2010-luvun ensimmäistä maailmanmestaruuttaan aina vuoteen 2014 saakka ja sen jälkeen alkoikin sitten tapahtua: viimeisten kuuden F1-kauden aikana hän on voittanut viisi maailmanmestaruutta ja ollut ylivertainen F1-sarjan haltija, nousten kaikkien aikojen F1-legendojen joukkoon.

Menestys on näkynyt myös nykyisin 34-vuotiaan Hamiltonin palkkapussissa. Hän tienasi 2010-luvulla kaikista maailman urheilijoista kymmenenneksi eniten rahaa, yhteensä 400 miljoonaa dollaria, joka on nykykurssilla euroihin muunnettuna 357,9 miljoonaa dollaria. Hamilton on päivätyönsä ohella julkaissut myös oman mallistonsa Tommy Hilfigerin alla, joka kantaa nimeä TOMMYXLEWIS, ja toiminut myös ääninäyttelijänä Cars 2 -elokuvassa. Hamiltonilla on Instagramissa 13,9 miljoonaa seuraajaa.

Advertisement

9. Kevin Durant (380,3 miljoonaa euroa)

Koripallosarja NBA käyttää palkkakattoa, joka tarkoittaa käytännössä ottaen sitä, että jokaisella seuralla on vain rajallinen määrä rahaa käytettävänään pelaajapalkkoihin vuosittaisella tasolla. Palkkaerot ovat kuitenkin rajuja, sillä parhaat tienaavat useita kymmeniä miljoonia vuodessa, kun taas niin sanotut alemman korin pelaajat jäävät vuositasolla jopa alle miljoonaan dollariin.

Brooklyn Netsin kanssa kesällä neljän vuoden ja 164 miljoonan dollarin sopimuksen allekirjoittanut Kevin Durant kuuluu ehdottomasti tähän ensimmäiseen kastiin. Kahdesti NBA:n mestaruuden voittaneen ja pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun 31-vuotiaan yhdysvaltalaisen tienestit olivat nimittäin 2010-luvulla hulppeat 425 miljoonaa dollaria eli noin 380,3 miljoonaa euroa. Eikä se rahantulo ole todellakaan loppumassa aivan heti: jo aiemmin mainitun tuoreen NBA-sopimuksen ohella hän solmi vaate- ja kenkävalmistaja Niken kanssa vuonna 2014 kymmenenvuotisen jatkosopimuksen, joka on yhteisarvoltaan 300 miljoonaa dollaria.

8. Manny Pacquiao (389,3 miljoonaa euroa)

Nyrkkeilyn kevytsarjassa otteleva Manny Pacquiao on paitsi urheilija, myös poliitikko, näyttelijä ja juontaja, minkä lisäksi hän pelasi kotimaansa koripallon pääsarjassa vuosina 2014-17. Hän kuuluu oman painoluokkansa ja ylipäätään lajinsa suurimpiin legendoihin, ollen 41 vuoden iässä edelleen yksi maailman puhutuimmista nyrkkeilijöistä. Paljon Pacquiaon urasta kertoo myös se, että hänet valittiin 2000-luvun (ensimmäiset kymmenen vuotta) parhaaksi nyrkkeilijäksi sekä Yhdysvaltain nyrkkeilytoimittajien ammattiliiton (BWAA) että WBC:n ja WBO:n kaltaisten ammattinyrkkeilyjärjestöjen toimesta.

2010-luvun aikana Manny Pacquiao keräsi pankkitililleen rahaa 435 miljoonaa dollaria, joka on euroiksi muutettuna noin 389,3 miljoonaa. Kaikkein suurimmat rahat hän kääri yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta nyrkkeilyottelusta Floyd Mayweatheria vastaan. Filippiiniläinen Pacquiao tienasi yksistään tuosta ottelusta yksistään 160 miljoonaa dollaria, vaikka hän hävisi ottelun, osittain harjoituksissa tulleen ja itse ottelun neljännessä erässä uusiutuneen olkapäävammansa vuoksi.

7. Phil Mickelson (429,5 miljoonaa euroa)

Yhdysvaltalaisgolfari Phil Mickelson lukeutuu PGA-kiertueen, joka on lajin kovatasoisin ammattilaiskiertue, kaikkien aikojen menestyneimpiin pelaajiin. Hänellä on PGA Tourilta yhteensä 44 voittoa, mikä on kaikkien aikojen yhdeksänneksi eniten. Golfissa on aina kunkin kauden aikana neljä suurta kilpailua, jotka ovat lajin arvostetuimmat kilpailut ja niitä kutsutaan majoreiksi. 2010-luvun aikana Mickelson voitti kaksi Major-turnausta ja sijoittui kertaalleen toiseksi.

Urheilijat tekevät hurjia summia rahaa ja Phil Mickelson on yksi kaikkien aikojen eniten tienanneista urheilijoista. Talouslehti Forbes julkaisi vuoden 2017 joulukuussa listan kaikkien aikojen eniten tienanneista urheilijoista ja Mickelson oli listalla kuudentena, lähes 900 miljoonan dollarin ura-ansioilla; nyt hän lähentelee jo miljardia dollaria. Pelkästään 2010-luvulla Mickelson tienasi 480 miljoonaa dollaria eli noin 429,5 miljoonaa euroa. Hänen tuloistaan hieman yli puolet muodostuu turnausrahoista ja hieman vajaa puolet tulee sponsoreilta. Vuonna 2018 tämä 49-vuotias yhdysvaltalainen tienasi yhdestä yksittäisestä harjoitusottelusta 9 miljoonaa dollaria, kun hän otti mittaa toisesta lajilegendasta, Tiger Woodsista.

Advertisement

6. Tiger Woods (550,3 miljoonaa euroa)

Tiger Woodsin ura oli pitkään melkoisessa laskusuhdanteessa vakavien selkävaivojen ja henkilökohtaisessa elämässä ilmaantuneiden skandaalien myötä. Joulukuussa 2017 Woodsin ura näki pohjan, kun hän oli vajonnut golfin maailmanlistalla sijalle 1 199. Kenties kaikkien aikojen golf-pelaaja teki kuitenkin reippaassa vuodessa täysin uskomaton nousun, nousten peräti 1 193 sijaa, ja menneen vuosikymmenen hän päätti maailmanlistan seitsemäntenä.

43-vuotias Woods on voittanut urallaan 15 Major-turnausta, joista yhden 2010-luvulla – peräti 11 vuoden mittaisen tauon jälkeen. PGA Tourin osakilpailusta hänellä on puolestaan 82 voittoa, mikä on golfin historiassa kaikkien aikojen eniten. Kuten siis edellä todettua, Woods on yksi lajinsa suurimmista legendoista ja siitä syystä sponsorit ovat isoilta osin pysyneet skandaaleista huolimatta hänen takanaan. Woodsin pääsponsorina oli pitkään Nike, mutta yritys lopetti golfmailojen ja muidenkin golftuotteiden valmistamisen. Woods toki pukeutuu edelleen Niken tuotteisiin, joten pitkään jatkunut yhteistyö on yhä voimissaan. Woods tienasi 2010-luvun aikana 615 miljoonaa dollaria (550,3 miljoonaa euroa) ja koska hän pystyi kilpailemaan vain harvoin selkävaivojensa vuoksi, tuli iso osa tuosta potista nimenomaan sponsorirahoina.

5. Roger Federer (572,6 miljoonaa euroa)

Kun puhutaan kaikkien aikojen parhaista miestennispelaajista, Roger Federer alkaa olla lähes poikkeuksetta jokaisen papereissa se kaikkien aikojen paras tennispelaaja. Hän on voittanut urallaan 20 Grand Slam -turnausta, tällaisia turnauksia järjestetään neljä yhden kauden aikana, mikä on kaikkien aikojen eniten miestenniksen historiassa. Hän on ollut yhteensä 310 viikkoa ATP-kiertueen (miesten maailmankiertue) 1. sijalla ja kuulunut lajinsa ehdottomaan eliittiin aivan 2000-luvun alkupuolelta lähtien; tällä hetkellä hän on maailmanlistalla kolmantena. Federer on voittanut urallaan yhteensä 103 ATP-tason turnausta ja lajin historiassa hänen edellään on ainoastaan Jimmy Connors, jolla mestaruuksia on kuusi kappaletta enemmän.

Federer kuului vuodesta 1994 lähtien vaatevalmistaja Niken urheilijoihin, mutta kesällä 2018 hän teki kymmenvuotisen sopimuksen japanilaisen Uniqlon kanssa. Tuo sponsorisopimus tulee takaamaan hänelle yhteensä 300 miljoonan dollarin tulot. Lajinsa suurimpana nimenä Federeriä sponsoroivat maailman suurimmat yritykset ja 2010-luvulla hän tienasi 640 miljoonaa dollaria eli noin 572,6 miljoonaa euroa. 38-vuotiaana pelaajana hän on jo tennis-pelaajaksi melko iäkäs, mutta sveitsiläinen ei ole osoittanut toistaiseksi minkäänlaisia hiipumisen merkkejä.

4. LeBron James (608,5 miljoonaa euroa)

LeBron James on maailman kovimman koripalloliiga NBA:n kaikkien aikojen neljänneksi eniten pisteitä tehnyt pelaaja. Hänen nykyinen sopimus Los Angeles Lakersin kanssa on voimassa vielä kuluvan NBA-kauden lisäksi myös kauden 2020-21 ja se riittänee nostamaan hänet kaikkien aikojen ykköseksi NBA:n pistelistalla. Kyseessä on siis todellinen lajilegenda, ja ehdottomasti yksi kaikkien aikojen koripalloilijoista; fanien ja asiantuntijoiden keskuudessa keskustelua kaikkien aikojen parhaan pelaajan tittelistä käydään nykypäivänä lähes poikkeuksetta James ja uransa vuonna 2003 lopettaneen Michael Jordanin välillä.

34-vuotiaan LeBron Jamesin vuosipalkka on NBA:n seitsemänneksi kovin, mutta kun mukaan lasketaan myös sponsoritulot, on hän tällä hetkellä maailman eniten tienaava koripalloilija. James on kuulunut NBA:n ehdottomaan eliittiin jo ensimmäisestä kaudestaan lähtien (2003-04), joten myös menneen vuosikymmenen osalta tulot ovat suorastaan järisyttävät: hän tienasi 2010-luvulla käsittämättömät 680 miljoonaa dollaria (608,5 miljoonaa euroa) ja tuolla rahamäärällä hän oli menneellä vuosikymmenellä neljänneksi eniten tienannut urheilija.

3. Lionel Messi (671 miljoonaa euroa)

Kun Lionel Messi oli pienikokoinen Argentiinassa asunut jalkapallojuniori, lähti hän antamaan näyttöjä katalonialaisseura FCC Barcelonalle vain 12 vuoden iässä. Tuolloin seuran johtoportaaseen lukeutunut Carles Rexach oli niin vaikuttunut näkemästään, että hän kirjoitti Messin ja tämän isän kanssa välittömästi pelaajasopimuksen, itse asiassa nenäliinaan. Tuo hetki mullisti sekä FC Barcelonan että Messin tulevaisuuden, sillä hänestä on kehittynyt monien mielestä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Samaa seuraa koko uransa edustanut Messi onkin voittanut niin käsittämättömän määrän erilaisia palkintoja ja muovannut lajinsa historiankirjoja niin voimakkaasti uusiksi, että niiden läpikäymiseen menisi ikä ja terveys.

Advertisement

Mikäli Messi olisi jossain vaiheessa uraansa vaihtanut seuraa, olisi hän saattanut tienata 2010-luvun aikana vieläkin suuremman potin rahaa. Hän on kuitenkin pysynyt aina seurauskollisena, mikä on harvinaista nykyjalkapallossa. Ja eiköhän Messin tulevaisuus ole melkoisen hyvin turvattu joka tapauksessa: hän on ollut dominoiva voima jalkapallossa jo vuodesta 2004 lähtien, ja tienestit ovat olleet jo pitkään sen mukaiset. Pelkästään 2010-luvun aikana hän on tienannut 750 miljoonaa dollaria (671 miljoonaa euroa), joten on päivänselvää, että hän kuuluu niin sanottuun miljardin dollarin klubiin. Vuoden 2019 osalta hän on koko maailman eniten tienaava urheilija.

2. Cristiano Ronaldo (715,8 miljoonaa euroa)

Cristiano Ronaldo kuuluu samaan kastiin kolmannella sijalla olleen Lionel Messin kanssa. Hänen saavutuksensa lajinsa parissa ovat olleet jo kahdella vuosikymmenellä täysin käsittämättömällä tasolla ja itse asiassa kyseinen kaksikko onkin lähes poikkeuksetta nokikkain, kun puhutaan kaikkien aikojen parhaasta jalkapalloilijasta. Monet ovatkin sitä mieltä, ettei jalkapallon parissa tulla enää koskaan näkemään yhtä uskomatonta kaksikkoa – siis sen jälkeen, kun molemmat pelaajat ovat ripustaneet nappulat naulaan.

Portugalista kotoisin oleva Cristiano Ronaldo ei ole pelkästään jalkapalloilija, vaan myös melkoinen muoti-ikoni, minkä lisäksi hänellä on myös oma CR7-brändinsä vaatevalmistaja Niken alla. Hän on edustanut jalkapalloilijana maailman suurimpiin seuroihin lukeutuvia Manchester Unitedia, Real Madridia ja Juventusta, ollen menestyksekäs jokaisessa seurassa. Sosiaalisessa mediassa hän on maailman seuratuin ihminen. Esimerkiksi Instagramissa hänellä on 194,7 miljoonaa seuraajaa ja hänen kerrotaan veloittavan yhdestä sponsori-valokuvasta Instagramissa jopa miljoona dollaria. 2010-luvulla tämä 34-vuotias supertalentti tienasi 800 miljoonaa dollaria, joka on euroissa noin 715,8 miljoonaa.

1. Floyd Mayweather (818,7 miljoonaa euroa)

Floyd ”Money” Mayweather. Jo pelkästään nimi kertoo tämän yhden kaikkien aikojen nyrkkeilijän kohdalla kaiken oleellisen. Hän rakastaa rahaa, esittelee seteleitään mahdollisuuden saadessaan ja kulkee aina salkku mukanaan, mikä pitää sisällään vähintään 80 000 dollaria rahaa. Tämä mies siis luottaa käteiseen ja hän on kertonut, että ajoittain hänellä on mukanaan jääkiekkolaukku, joka sisältää miljoona dollaria rahaa.

Ammattilaisurallaan 50 ottelua otellut ja niistä jokaisen voittanut Mayweather ilmoitti uransa päättymisestä, kun hän oli otellut yhdessä kaikkien aikojen ottelussa Manny Pacquiaoa vastaan ja sen jälkeen uransa viimeisessä ottelussa vapaaottelija Conor McGregoria vastaan: ensimmäisenä mainitusta ottelusta hän tienasi noin 176 miljoonaa dollaria ja jälkimmäisestä 275 miljoonaa dollaria, joten hän siirtyi viettämään eläkepäiviään melkoisen hyvän lopputilin kera. Toki eläkepäivät eivät kestäneet kahta vuottakaan, kun rahanhimoinen 42-vuotias yhdysvaltalainen ilmoitti palaavansa kehään ainakin kahden ottelun ajaksi. Mayweather oli 2010-luvulla kaikkein eniten tienannut urheilija 915 miljoonan dollarin tuloillaan (noin 818,7 miljoonaa euroa) ja oli siten täysin omilla sataluvuillaan muihin verrattuna. Ja se rahantulo – se vain jatkuu, sillä näillä kahdella tulevalla ottelullaan hän tulee väistämättä tienaamaan useita satoja miljoonia lisää.

🤷‍♂ Olitko yllättynyt, ettei yksikään naisurheilija mahtunut kymmenen eniten tienanneen urheilijan joukkoon, vaikka olemme siirtymässä 2020-luvulle? Jäikö listalta puuttumaan jokin urheilija, jonka oletit eittämättä olevan listalla?! Kerro mielipiteesi kommenttikentässä tai somekanavissamme ⬇⬇

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version