Elämäntapa
Top 10 omituisimmat otukset, jotka toimivat emotionaalisina tukieläiminä – mukana muun muassa riikinkukko ja alligaattori! Osa 1
Suomessa emotionaaliset tukieläimet ovat vielä varsin harvinaisia, mutta muun muassa Yhdysvalloissa niiden määrä on valtava. Minkälainen otus emotionaalinen tukieläin sitten on?
No, jos puhutaan eläinlajista, niin se voi olla mitä tahansa koirasta alligaattoriin ja hämähäkistä ankkaan.
Jos puhutaan siitä, mitä emotionaalinen tukieläin tekee, niin se voi esimerkiksi rauhoittaa omistajaansa paniikkikohtauksen hetkellä tai lievittää yksinäisyyttä.
Lemmikkien tiedetään muun muassa auttavan masennuksesta kärsiviä, mutta onko mikä tahansa karvakuono tai matelija emotionaalinen tukieläin? Ainakaan vielä nämä eläimet eivät ole saaneet virallista luokittelua palveluseläiminä, mikä voi johtaa ongelmallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi näkövammaisen koulutettu opaskoira saa lain mukaan olla sisällä kahvilassa, mutta ahdistusta lievittävä gekkolisko sen sijaan ei.
Emotionaaliset tukieläimet ovat aiheuttaneet keskustelua ja konkreettisia tekoja muun muassa Yhdysvaltain lentoliikenteen osalta, mutta palataan siihen hieman myöhemmin.
Otetaan alun kysymys uudelleen: Minkälainen otus emotionaalinen tukieläin voi olla? Listafriikki keräsi erittäin kirjavasta joukosta ne kaikkein yllättävimmät lajit.
Ja vaikka tällä listalla vähän ihmetelläänkin näitä erikoisia tukieläimiä, niin emme missään nimessä vähättele kenenkään tarvetta avustuseläimelle.
Lista on jaettu kahteen osaa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäisen osan voit lukea tästä: Lisko, kenguru ja lintuhämähäkki: Top 10 omituisimmat otukset, jotka toimivat emotionaalisina tukieläiminä – osa 2.
Alligaattori
Viisi vuotta sitten Yhdysvaltain Pennsylvaniassa asuva Joseph Henney kävi elämässään läpi synkkää ajanjaksoa. Läheisiä ystäviä ja perheenjäseniä menehtyi useita lyhyen ajan sisään ja Henney sairastui masennukseen. Lääkkeitä hän ei kuitenkaan halunnut lääkärin suosituksista huolimatta syödä. Apu löytyi lopulta hyvin erikoisesta kaverista.
Floridalainen ystävä, joka työskentelee eläinten pelastajana, toi tuolloin Henneylle puolimetrisen alligaattorin poikasen, josta tuli nopeasti rakas lemmikki. Wally-nimen saaneen alligaattorinsa kanssa Henney leikki muun muassa kuurupiiloa ja olo rupesi kohenemaan ryminällä.
Henney on onnistunut lääkärinsä avulla rekisteröimään Wallyn virallisesti emotionaaliseksi tukieläimeksi. Lupa pitää kuitenkin uusia vuosittain, koska onhan Wally nykyään lähes 170-senttinen peto. Vaaraa siitä ei Henneyn mukaan kenellekään ole: ”Wally ei pure. Se kieltäytyy puremasta mitään elävää. Emme oikein tiedä miksi niin on.”.
Henney ei ole ainoa, jota Wally auttaa, sillä ihmiset matkustavat pitkienkien matkojen takaa halaamaan erityislaatuista tukieläintä. ”Wally on kuuluisa halauksistaan ja se ihan oikeasti yrittää lohduttaa, koska se aistii ihmisten tunteet.”, kertoo Henney The Guardian -lehdelle.
Lisäksi kaksikko kiertää kouluissa ja erilaisilla leireillä kertomassa matelijoista yleisesti ja tukieläiminä. Matkustus tapahtuu kuitenkin maateitse, sillä Henney ei ole edes kysynyt lentoyhtiöiltä mahdollisuudesta hypätä Wallyn kanssa koneeseen: ”Alligaattorit tuskin soveltuvat lentomatkustajiksi samalla tavalla kuin monet muut tukieläimet.”.
Riikinkukko
Kaksikko oli matkalla Los Angelesiin, mutta reissu tyssäsi heti alkuunsa, vaikka Dexterille oli ostettu oma lippu ja istumapaikka. United Airlines -lentoyhtiö kieltäytyi ottamasta riikinkukkoa lennolle, sillä se ylitti tukieläimille määritetyt koko- ja painorajat. Lisäksi naiselta puuttui virallinen dokumentti, joka olisi vahvistanut riikinkukon tosiaan olevan tukieläin.
Lentoyhtiö julkaisi pian tiedotteen, jonka mukaan tilanne oli selitetty matkustajalle kolmesti ennen kuin tämä oli edes saapunut lentokentälle. Nainen ei kuitenkaan ollut välittänyt ohjeistuksesta. Kun asiaa oli vatvottu lentokentällä kuuden tunnin ajan, tyytyi matkustaja kohtaloonsa: hän keräsi kimpsunsa, kampsunsa ja riikinkukkonsa ja suuntasi auton nokan kohti Los Angelesia.
Käärme
Sanoiko joku Snakes on a Plane? Samuel L. Jacksonia tuskin kukaan on soittanut apuihin, vaikka aikamoista härdelliä käärmeet ovatkin lentokoneissa aiheuttaneet. Ja nimenomaan monikossa käärmeet, sillä kyseinen matelija ei ole mikään erityisen harvinainen tukieläin. Muille matkustajille luikertelevat otukset ovat aiheuttaneet paniikkia ja ahdistusta, joten useiden valitusten jälkeen muun muassa Delta-lentoyhtiö kielsi vuonna 2018 käärmeiden tuomisen koneisiin.
Ja jatkoa oli luvassa.
Vuoden 2021 alussa Yhdysvaltain liikenneministeriö sääti lain, jonka mukaan lentoyhtiöt saavat itse määritellä, mitä ne hyväksyvät emotionaalisiksi tukieläimiksi. Nykyisin useimmat yhtiöt sallivat tukieläimeksi vain ja ainoastaan koulutetun ja virallistetun palveluskoiran. Muilla eläinlajeilla tilanne on täysin tapauskohtainen ja lupaa on haettava hyvissä ajoin; myöntävä vastaus vaatii vahvat perustelut ja lääkärin lausunnon tukieläimen tarpeellisuudesta.
Ennen lakimuutosta emotionaaliset tukieläimet luokiteltiin lennoilla samaan kategoriaan muun muassa näkövammaisia auttavien opaskoirien ja diabeetikkoja auttavien hypokoirien kanssa. Linjaus aiheutti ongelmia, sillä lentoyhtiöt uskoivat vakaasti, että turhan moni lemmikin omistaja käytti tätä törkeästi hyväkseen. Palveluseläimet matkustavat nimittäin ilmaiseksi.
Lemmikin kuljettaminen lentokoneessa, oli se sitten matkustamossa tai ruumassa, on hintavaa puuhaa, joten porsaanreikää käytettiin häpeilemättä hyväksi. Kouluttamattomien, mutta tukieläimiksi ristittyjen otusten tiedetään virtsanneen ja ulostaneen mihin sattuu ja käyneen henkilökunnan, muiden matkustajien ja todellisten avustajaeläinten kimppuun. Kaikkein eniten harmia aiheuttivat kouluttamattomat koirat.
Lakimuutos on tietenkin ikävä niille henkilöille, jotka oikeasti tarvitsevat emotionaalista tukieläintä. Valitettavasti ”kiitos” kuuluu itsekkäille ihmisille, jotka käyttivät aiempaa systeemiä hyväkseen.
Mutta takaisin käärmeisiin, jotka eivät tosiaankaan olleet niitä ongelmallisimpia eläimiä lentokoneissa.
Käärme on loistava emotionaalinen tukieläin allergiselle ja samasta syystä sen kuljettaminen lentokoneessa muiden matkustajien läsnäollessa oli ongelmatonta. Monelle käärmelajille on luontaista puristaa asioita, joten se on täydellinen tukieläin, sillä rutistus saattaa tuntua lohduttavalta halaukselta – kunhan ei vain mene kuristuksen puolelle!
Sokeriorava
Sokeriorava on pussieläimiin kuuluva otus, joka on meille tutumman oravan kokoinen ja taidokas liitäjä. Sokerioravia, jotka myös pussiliito-oravina tunnetaan, pidetään lemmikkeinä – myös Suomessa. Vaikka sokeriorava kesyyntyy hitaasti ja sen kouluttaminen vaatii paljon töitä, voi se parhaimmillaan olla läheinen lemmikki ja elämänlaatua parantava emotionaalinen tukieläin.
Yhdysvaltalainen Arianna Preuss on saanut lääkärinsä avustuksella Zaboo-nimiselle sokerioravalle virallisen tunnustuksen tukieläimenä. Preuss kärsii useista mielenterveysongelmista, joista osa pysyy kurissa lääkkeillä ja osa Zaboon avulla. Sokeriorava on nimittäin koulutettu vastaamaan Preussin sydämensykkeeseen, mielialaan ja hengitystiheyteen. Jos paniikkikohtaus on iskemässä, syöksyy Zaboo töihin eli Preussin hoivattavaksi. Eläimen silittely ja käsittely on tervetullut häiriötekijä, joka siirtää ajatukset muualle ja keskeyttää kohtauksen.
Preussin mielestä Zaboo on täydellinen emotionaalinen tukieläin, sillä se on niin huomaamaton ja saa tehdä hommansa rauhassa, piilossa muiden katseilta ja kommenteilta.
”Muut ihmiset saattavat tulla silittelemään tukieläimenä toimivaa koiraa tai vähätellä omistajan avun tarvetta, mutta Zaboo voi olla paitani alla eikä kukaan tiedä sen työskentelevän.”, kertoo Preuss Business Insider -uutissivustolle, kun häneltä tiedusteltiin sokerioravan etuja emotionaalisena tukieläimenä.
Miniatyyrihevonen
Minihevosia käytetään muutenkin avustajina ja niiden tiedetään olevan erinomaisia oppaita muun muassa sellaisille näkövammaisille, joilla on koira-allergia. Pienikokoiset miniatyyrihevoset ovat säkäkorkeudeltaan alle metrin ja niitä on suhteellisen helppo kouluttaa avustajan tehtäviin.
Jostain kumman syystä suloinen minihevonen viereisellä penkkirivillä ei ole kuohuttanut tunteita samoissa määrin kuin vaikkapa käärmeet.