Elämäntapa

Top 10 maailman pisimmät lennot – Näissä joutuvat istumalihakset todelliselle koetukselle!

Julkaistu

Haaveillaanko hetki matkustamisesta? Toki kenenkään unelmiin ei varmaan kuulu istua lentokoneessa reippaasti yli kellonympärystää. Mutta sellaisia juuri ovat maailman pisimmät lennot!

Lentokoneita kehitetään jatkuvasti ja tämä vaikuttaa suoraan myös uusiin lentoreitteihin. Aiempaa vähemmän polttoainetta kuluttavat koneet mahdollistavat entistä pidemmät suorat lennot, jotka ovat myös ympäristöystävällisempiä – jos näin voi lentomatkustamisesta sanoa. Nousut ja laskut aiheuttavat lennoilla pahimmat päästöt, joten välilaskujen väheneminen on siinäkin mielessä positiivinen juttu. Toki suorat lennot myös lyhentävät matkustusaikoja merkittävästi

Kilometrit ja lentoajat Listafriikki on ottanut suurimmaksi osaksi tilastopalvelu Statistasta, ja ne ovat pisimpiä aikataulujen mukaisia lentoaikoja. Lentojen kestot tietenkin vaihtelevat vuodenajasta ja lennon suunnasta riippuen. Vielä lisähuomautuksena, että listalla ovat vain säännölliset, kaupalliset reittilennot, ja ne on laitettu järjestykseen perustuen matkan pituuteen kilometreissä.

Nämä maailman pisimmät lennot ovat mammuttimaisen pitkiä; niin matkallisesti kuin ajallisestikin.

10. San Francisco, Yhdysvallat – Singapore

Sekä yhdysvaltalainen United Airlines että singaporelainen Singapore Airlines aloittivat lennot San Franciscon ja Singaporen välillä vuonna 2016; United hieman aiemmin kesäkuussa ja Singapore Airlines lokakuussa.

Matkaa kertyy 13 575 kilometriä ja aikaa lennolle saa varata 17 tuntia ja 35 minuuttia. Lentoaika saattaa toki olosuhteista ja suunnasta riippuen olla jopa kolme tuntia lyhyempi. Joten jos suunnitelmiin kuuluu katsoa kahdeksan kappaletta reilu parituntista leffaa, niin pettymys voi olla suuri, kun kaikkea ei ehdikään tuijottaa läpi.

Advertisement

9. Manila, Filippiinit – New York, Yhdysvallat

New Yorkin JFK:n kansainväliseltä lentokentältä lähtevä reittilento Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan mahtuu 13 690 kilometrillä niukasti kymmenen maailman pisimmän lennon joukkoon. Philippine Airlines -lentoyhtiö käyttää lokakuusta 2018 saakka operoidulla reitillä Airbus A350-900 -konetta, joka on suunniteltu nimenomaan erityispitkille lennoille. Matkustusaika on moneen muuhun listan lentoon verrattuna lyhyt. Jos nyt 16 tuntia ja 35 minuuttia voi missään tapauksessa lyhyeksi ajaksi kutsua.

Philippine Airlines kyllä lensi tätäkin pidemmän pätkän pandemian aiheuttamassa erityistilanteessa, kun se kotiutti Boeing 777 -koneella filippiiniläisiä risteilytyöntekijöitä Miamista Manilaan. Toukokuussa 2020 tehdyllä lennolla oli kevyt lasti ja suotuisa myötätuuli, joten lähes 15 000 kilometrin matka taittui alle 16 tunnissa. Se ei kuitenkaan pituudestaan huolimatta ole virallisesti maailman pisimpien lentojen joukossa, koska kyseessä ei ole säännöllinen reittilento.

8. Dallas, Yhdysvallat – Sydney, Australia

Yhdysvaltain Teksasissa sijaitsevan Dallasin ja Australian Sydneyn välinen reittilento on pituudeltaan 13 801 kilometriä. Etäisyyttä on hankala hahmottaa, mutta matka on hieman reilu kolmasosa maapallon ympärysmitasta. Aikaa tuohon matkaan kuluu australialaisen Qantas-lentoyhtiön operoimalla lennolla 17 tuntia ja 20 minuuttia.

Vuosien ajan suunnitteilla ollut reitti aloitettiin toukokuun puolessa välissä vuonna 2011. Ensimmäiset viikot eivät sujuneet ongelmitta, mikä sai monet epäilemään reitin järkevyyttä ja toimivuutta. Matkustajien laukkuja jouduttiin viime hetkellä jättämään Dallas-Fort Worthin kansainväliselle lentokentälle, sillä painoa haluttiin pudottaa, jotta lento selviäisi kunnialla päämäärään.

Kerran lentokone joutui tekemään välilaskun Houstoniin, koska polttoainetta ei ollut riittämiin odottamaan Dallasin yllä riehuneen myrskyn laantumista. Eräällä lennolla kapteeni teki päätöksen pysähtyä Tyynenmeren keskelle Uuteen-Kaledoniaan tankkaamaan, sillä Yhdysvaltojen yllä oli jo alkumatkasta ollut paljon polttoainetta kuluttaneita vastatuulia.

Alun kangerteluista huolimatta Dallasin ja Sydneyn välinen lento on pysynyt Qantasin tarjonnassa, vaikka kone on vuosien varrella vaihtunut Boeingista Airbusiksi.

7. Houston, Yhdysvallat – Sydney, Australia

Tammikuussa 2018 alkaneet lennot Yhdysvaltojen Houstonista Australian Sydneyyn kiilasivat Teksasin osavaltion sisäisessä kisassa Dallasin edelle. Amerikkalaisen United Airlines -lentoyhtiön operoima reitti on vain parikymmentä kilometriä pidempi kuin Dallasin ja Sydneyn välinen lento, mutta kaikki lasketaan. Lentoaika Houstonin ja Sydneyn välillä on 17 tuntia ja 35 minuuttia ja pituutta reitillä on 13 829 kilometriä.

Hauska yksityiskohta Houstonin ja Sydneyn välisellä reittilennolla on aikamatkustus. Ihan todellinen sellainen! Kun Unitedin lento lähtee Houstonista kahdeksalta illalla, saapuu se Sydneyyn ”ylihuomenna” puoli seitsemän aikaan aamulla. Tämä harppaus johtuu yölennosta ja tietenkin päivämäärärajan ylityksestä.

Advertisement

Menetetyn ajan saa takaisin paluulennolla, sillä puoliltapäivin Sydneystä lähtevä lento on Houstonissa vielä samana päivänä kymmenen jälkeen aamulla.

6. Darwin, Australia – Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta

Uusin tulokas maailman pisimmät lennot -listalla on australialaisen Qantas-yhtiön suora reittilento Darwinista Lontooseen. Lennot aloitettiin tänä vuonna (2021) marraskuun 1. päivänä. Australian pohjoisrannikolla sijaitsevasta Darwinista Lontooseen kertyy kilometrejä 13 872 ja aikaa kuluu 17 tuntia ja 25 minuuttia.

Lentomaailma koki suuren yllätyksen, kun Qantas ilmoitti aloittavansa koronan vuoksi yli vuoden tarjonnasta pois olleet lennot Melbournesta ja Sydneystä Lontooseen, mutta suurin muutoksin. Aiemmin Melbournesta lennettiin maan länsirannikolla sijaitsevan Perthin kautta. Tuo Perthin ja Lontoon välinen reitti oli alkaessaan vuonna 2018 maailman ensimmäisen suora, kaupallinen reittilento Australiasta Eurooppaan. Sydneystä lähtevät lennot sen sijaan tekivät välilaskun Singaporeen. Mutta nyt siis molemmat operoivat Darwinin kautta.

Qantasin mukaan kyseessä on väliaikainen ratkaisu ja Perth–Lontoo-reitin uskotaan palaavan tarjontaan keväällä 2022, jos ja kun Länsi-Australian osavaltio avaa rajansa. Toisaalta: Jos operointi Darwinin kautta sujuu mallikkaasti, niin ehkäpä Kangaroo Route -nimellä tunnetut reitit lennetään jatkossakin sen kautta.

Ja tosiaan, Australiasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvia lentoja on perinteisesti kutsuttu nimellä Kangaroo Route eli kirjaimellisesti kengurureitti. Hauska ja kuvaava nimitys on tullut siitä, että lentokoneet ovat tehneet välilaskuja, vuosikymmeniä sitten muutamankin, suoriutuakseen pitkästä matkasta. Matkustajien ei kuitenkaan Kangaroo Route -reiteillä tarvitse poistua koneesta, joten he matkaavat kuin kengurun pussissa etapilta toiseen.

5. San Francisco, Yhdysvallat – Bangalore, Intia

Neitsytmatka lennettiin tammikuun 9. päivänä ja historiallisesti koko ohjaamohenkilökunta koostui naisista. Air India -lentoyhtiöllä oli pitkällä lennolla töissä neljä lentäjää ja lisäksi mukana oli yhtiön lentoturvallisuusjohtaja Nivedita Bhasin. Kapteeni Bhasinista tuli muuten vuonna 1990, 26-vuotiaana, siviili-ilmailun historian nuorin naislentäjä.

San Franciscon ja Bangaloren välinen lentoreitti kulkee Kanadan pohjoisrannikolta Siperiaan Pohjoisen jäämeren kautta. Matka-aika voi olla jopa 17 tuntia ja 45 minuuttia, mutta historian ensimmäisellä lennolla koneen renkaat koskettivat maata Kempegowdan kansainvälisellä lentoasemalla, Bangaloressa, ”vain” 16 tuntia ja 39 minuuttia nousun jälkeen.

Advertisement

4. Los Angeles, Yhdysvallat – Singapore

Singapore Airlines operoi kolmea maailman kymmenestä pisimmistä reittilennoista. Nytkin matkataan kyseisen lentoyhtiön koneella ja tämä marraskuussa 2018 aloitettu reitti kulkee Los Angelesista Singaporeen. Kilometrejä kertyy 14 096 ja istumalihaksia saa treenata 17 tuntia ja 50 minuuttia.

On mielenkiintoista verrata tätä lentoa niin ikään Singapore Airlinesin operoimaan reittiin San Franciscosta Singaporeen, joka esiteltiin listalla ensimmäisenä. Sekin lähtee Yhdysvaltojen länsirannikolta ja lentää Tyynenmeren yli. Kummankin lennon reitti vaikuttaa kuvista päätelleen tekevän kummallisen koukkauksen pohjoiseen. Miksi koneet eivät lennä suoraan Kaliforniasta Singaporeen, vaan lähtevät pidemmälle ”kiertoreitille”?

Kiertoreitti on lainausmerkeissä siksi, että kyse ei ole ylimääräisestä koukkauksesta, vaan lyhyimmästä mahdollisesta reitistä. Maapallohan on pallo, joten planeettamme kaarevuuden vuoksi lyhin reitti kulkee pohjoisten leveyspiirien kautta. Tästä syystä esimerkiksi Euroopasta Pohjois-Amerikkaan matkatessa lennetään Grönlannin yli, ja monet Aasian ja Pohjois-Amerikan väliset lennot ”koukataan” lähes Beringinsalmea ja Alaskan rannikkoa hipoen.

Lisäksi lentoliikenteessä käytetään mahdollisuuksien mukaan hyväksi myötäisiä suihkuvirtauksia, joita myös yläilmakehän pikateiksi kutsutaan. Suihkuvirtaukset voivat lyhentää lentoaikaa ja alentaa polttoainekulutusta huomattavasti, joten niistä otetaan kaikki irti. Vastaisia virtauksia sen sijaan vältellään, koska ne tietenkin hidastavat.

3. Auckland, Uusi-Seelanti – Dubai, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurimman lentoyhtiön Emiratesin operoima lento Dubaista Uuden-Seelannin suurimpaan kaupunkiin Aucklandiin oli aikoinaan maailman pisin lento. Maaliskuusta 2016 saakka lennetty reitti toimi itse asiassa inspiraationa tälle listalle, kun ystäväni kertoi olleensa jokunen vuosi sitten tuolla lennolla. Se oli juuri vähän ennen hänen matkaansa menettänyt paikkansa pisimpänä lentoreittinä. Kaverilta tuli sitten kysymys: ”Et ole tainnut tehdä listaa maailman pisimmistä lennoista?”. No nyt olen!

Tämä Dubain ja Aucklandin välisen lennon sijoitus on hämmentävä, sillä jotenkin tuntuu, että eikös muutamat listalla aiemmin olleet reitit ole pidempiä. Mutta jälleen hämää tasoon laitettu maailma, joka on oikeasti pallo. Karttapalloa tutkimalla Uuden-Seelannin sijainti kirkastuu – se on (meistä ja myös Dubaista katsottuna) todella kaukana! Kaksiulotteinen kartta hämärtää myös Australian ja Uuden-Seelannin etäisyyden, sillä lyhimmillään maiden rannikoiden välillä on matkaa noin 1700 kilometriä. Se on 600 kilometriä enemmän kuin Suomen pituus.

Advertisement

Vuoden 2020 koronatauon jälkeen reittilentoa alettiin tammikuussa 2021 lentää Boeing 777-300ER -koneella, jonka maksimaalinen toimintamatka on 14 490 kilometriä. Dubain ja Aucklandin välisen reittilennon pituus on 14 194 kilometriä, joten teoriassa menee melko tiukoille. Emirates oli kuitenkin tehnyt matkustuskiellon aikana rahtilentoja kaupunkien välillä kyseisellä lentokoneella, joten lentoyhtiön puolelta huolta ei tunnettu. Kunhan painorajoituksista pidetään kiinni.

Kirjoitushetkellä Emirates lentää Kuala Lumpurin kautta; koronarajoitukset ovat taas iskeneet. Suorien reittilentojen, joilla yhteen putkeen istumista tulee 17 tuntia ja 10 minuuttia, on tarkoitus alkaa jälleen maaliskuussa 2022.

2. Auckland, Uusi-Seelanti – Doha, Qatar

Qatar Airways on helmikuusta 2017 lähtien kuljettanut matkaajia Qatarin pääkaupungin Dohan ja Uuden-Seelannin Aucklandin välillä. Edellisen kohdan Dubain lennon se päihittää reippaasti, sillä reitillä on pituutta 14 525 kilometriä ja lentoaika on 18 tuntia ja 5 minuuttia. Tai ehkä tällaisissa etäisyyksissä muutama sata kilometriä ei ole ”reippaasti”. Ja jos totta puhutaan, niin kun lentokoneessa on istunut puolitoista kellonympärystä, ei sillä varmaankaan ole mitään väliä, kestääkö lento 17 vai 18 tuntia.

Toisaalta, jos käytetään jälleen leffoja esimerkkinä, niin Aucklandista Dohaan suuntautuvalla lennolla voi katsoa läpi vaikka kaikki yhdeksän Hurjapäät-elokuvasarjan (engl. Fast&Furious) osaa.

1. New York, Yhdysvallat – Singapore

Singapore Airlines -lentoyhtiön lento Singaporen ja New Yorkin välillä on maailman pisin reittilento sekä ajassa että matkassa mitattuna. Lentoaika on puuduttavat 18 tuntia ja 40 minuuttia Singaporen suuntaan lennettäessä. Matkan pituus on 15 347 kilometriä ja reitti lennetään Airbus A350-900ULR -koneella.

Kuten maailman lentoliikenne muutenkin, niin myös maailman pisin reittilento oli jäähyllä koronapandemian aikana. Kun reitti palautettiin marraskuussa 2020, vaihdettiin Yhdysvaltain päässä lentokenttää. Aikana ennen koronaa lento lähti Newarkin kentältä, mutta reilut vuoden päivät Singapore Airlines on käyttänyt maailman pisimmän reittilennon kenttänä JFK:n kansainvälistä lentokenttää. Muutos tehtiin siksi, että lennon rahtilastia kasvatettiin korvaamaan matkustajien vähyyttä, mitä JFK:n kenttä palvelee paremmin.

Lentoreitti on mielenkiintoinen: Ei ole väliä, lähteekö lento JFK:ltä vai Changin kansainväliseltä lentokentältä, sillä suunta on molemmissa tapauksissa suoraan kohti pohjoista. Singaporesta lähdettäessä lennetään muun muassa Kiinan ja Venäjän poikki Pohjoiselle jäämerelle ja periaatteessa Pohjoisnavan yli, ja sitten kohti etelää; Grönlannin ja Kanadan läpi New Yorkiin.

Advertisement

Maailman pisin lento voi kuitenkin matkata kahta muutakin reittiä. Valinta riippuu täysin suihkuvirtauksista. Vaikka matka idän tai lännen kautta on pidempi kuin Pohjoisnavan yli, on se usein nopeampi ja vie vähemmän polttoainetta.

🤷‍♀️ Oletko sinä ollut jollakin näistä lennoista? Ja vaikka et olisi, niin mitä yleensä teet lentokoneessa? Listafriikin toimituksella on joka kerta sama kaava (vaikka olisi mitä muuta suunnitellut): Toinen nukkuu ja toinen katsoo leffoja. Vuorokauden ajalla tai oikeastaan lennon kestollakaan ei ole mitään merkitystä toimintaamme 😂

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version