Elämäntapa
Top 10 pahimmat huvipuisto-onnettomuudet
Huvipuistoihin mennään pitämään hauskaa ja nauttimaan, mutta myös hakemaan jännitystä, huimia kokemuksia ja näennäistä vaaraa. Näennäistä siksi, että huvipuistolaitteethan ovat turvallisia… Tämän listan jälkeen asian voi nähdä toisin!
Listafriikki kokosi lukuisista huvipuisto-onnettomuuksista tälle listalle kymmenen ikävää ja kohtalokasta tapausta, joista hauskanpito on kaukana. Erilaisia onnettomuuksia tapahtuu maailman huvipuistoissa useita kymmeniä tuhansia vuosittain – vakavuudeltaan ne vaihtelevat pintanaarmuista kuolemaan.
Onneksi pahimmalla mahdollisella tavalla päättyvät onnettomuudet ovat harvinaisia, mutta jokainen niistä on toki liikaa. Tässä siis 10 huvipuisto-onnettomuutta, joissa leppoisa hauskanpito muuttui silmänräpäyksessä hirveäksi painajaiseksi.
Turvakaaret eivät pitäneet tupla-amputoitua sotaveteraania penkissä
Heinäkuun 8. päivänä vuonna 2011 Irakin sodan veteraani James Hackemer oli viettämässä iloista päivää perheensä kanssa Yhdysvaltojen Buffalossa sijaitsevassa Six Flags -huvipuistossa. Korkeimmillaan 63 metriin kohoava ja 116 kilometrin tuntivauhtiin kiihtyvä Ride of Steel -vuoristorata on yksi Buffalon Six Flagsin vetonauloista ja siihen Hackemerkin halusi.
Hackemer istui vuoristoradan etupenkkiin. Häntä ei kuitenkaan olisi pitänyt päästää koko laitteeseen, sillä kolme vuotta aiemmin hän oli menettänyt sodassa molemmat jalkansa tienvarsipommin räjähdyksessä.
Koska 29-vuotiaalla Hackemerilla ei ollut jalkoja, ei syliin laskettu turvakaari pitänyt häntä paikoillaan, vaan mies lensi kovassa vauhdissa ulos vaunusta. Hän menehtyi vammoihinsa.
Yksityiskohtaisessa onnettomuustutkimuksessa tragedian syyksi todettiin laitehoitajan virhe. Vuoristoradassa ja sen turvallisuudessa ei ollut moitteen sijaa, mutta sääntöjen mukaan matkustajan jalkojen täytyy olla suojassa kaaren alla ennen kuin laitteen voi käynnistää. Se on mahdotonta, jos matkustajalla ei ole jalkoja.
Ride of Steel -vuoristorata oli hirvittävän onnettomuuden jälkeen suljettuna kahden viikon ajan.
Kirjaimellinen vapaapudotus
Keväällä 2010 Yhdysvaltain Floridassa asuva 12-vuotias Teagan Marti katsoi huvipuistoista ja niiden hurjimmista laitteista kertovaa televisio-ohjelmaa. Hän hullaantui Wisconsinissa sijaitsevan Extreme World -huvipuiston Terminal Velocity -laitteesta ja ylipuhui vanhempansa lähtemään pitkälle ajomatkalle maan läpi.
Heinäkuun 30. päivänä Teaganin unelma oli toteutumassa, kun hän seisoi valjaat yllään häkissä, hymyili valokuvaa ottavalle isälleen ja odotti, että häkki nostetaan yli 30 metrin korkeuteen. Monissa huvipuistoissa on vapaapudotuslaitteita, mutta yleensä niissä istutaan tukevasti penkeissä ja turvakaaret sylissä. Extreme Worldissa vapaapudotus on hurjempi: huvittelija nostetaan ylös ja tiputetaan korkeuksista alla olevaan verkkoon ilman minkäänlaisia turvavälineitä. Henkilö on kyllä valjailla kiinnitettynä köyteen, mutta köyden tehtävä on ainoastaan varmistaa, että pudotus ja laskeutuminen tapahtuvat oikeassa asennossa.
Martin kohdalla unelma hienosta kokemuksesta vaihtui nopeasti painajaiseksi, sillä laitehoitaja vapautti hänet, vaikka verkko ei ollut valmiina. Teagan Marti tippui joustavan verkon sijaan kivikovalle betonille. ”Tömähdys oli aivan kauhea”, kuvailee isä Alex Marti. Kaikki paikalla olleet olivat varmoja, että tyttö oli kuollut.
Laitehoitaja soitti heti ylhäältä hätäkeskukseen ja kertoi juuri tappaneensa ihmisen. Mutta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Marti selvisi hengissä, vaikka lukuisten muiden vaikeiden vammojen lisäksi hän mursi sekä selkänsä että lantionsa ja sai aivovamman. Hän vietti kuukausia sairaalassa, mutta toipui onnettomuuteen ja vammoihinsa nähden hyvin. Pari vuotta onnettomuuden jälkeen Marti vieraili häntä hoitaneessa sairaalassa ja henkilökunnan hämmästykseksi käveli sinne omin jaloin, joskin rollaattorin avulla.
Laitehoitaja Charles A. Carnell sai vakavat syytteet, joista hän olisi voinut saada jopa 25 vuotta vankeutta. Hän myönsi syyllisyytensä vamman tuottamukseen, mutta oikeus katsoi tragedian olleen hirvittävä onnettomuus, joten Carnell selvisi muutaman sadan dollarin sakoilla.
Yllä olevalla videolla on Terminal Velocity -vapaapudotus silloin, kun kaikki menee putkeen. Martin onnettomuudesta ei videomateriaalia ole.
Mestaus Matterhornilla
Yhdysvaltojen Anaheimissa sijaitsee maailman yksi maailman tunnetuimmista huvipuistoista: Disneyland. Laitteita Disneylandissa on moneen makuun, myös kovimmille hurjapäille, mutta Matterhorn Bobsleds -vuoristorata on varsin maltillinen. Vuoristorata on tehty muistuttamaan Alppien ja ehkä koko Euroopan tunnetuinta vuorta, Matterhornia.
Äkkiseltään vaarattomalta vaikuttavassa laitteessa on kuitenkin tapahtunut yksi karuimmista huvipuisto-onnettomuuksista.
Vuoden 1984 tammikuussa 48-vuotias Dolly Regene Young tippui kyydistä radalle ja jäi takaa tulevan vaunun alle. Young kuoli välittömästi, sillä vaunu leikkasi häneltä kohtalokkaasti pään irti.
Onnettomuuden syyksi todettiin se, että naisen turvavyö ei ollut kiinnitettynä. Tutkimuksissa ei kuitenkaan selvinnyt, oliko turvavyössä ollut vikaa vai oliko Young kenties itse syystä tai toisesta aukaissut sen.
Youngin perhe vaati Disneyltä 5 miljoonan dollarin vahingonkorvauksia ja väitti työntekijän tehneen virheen vyön kiinnityksessä. Juuri ennen oikeuteen menoa osapuolet pääsivät sopimukseen, jonka yksityiskohdat –korvaussumma mukaan lukien – pidettiin salassa.
Kohtalokas koskenlasku
Australian suurin huvipuisto Dreamworld sijaitsee Queenslandin rannikolla Gold Coastin kaupungissa. Laite nimeltään Thunder River Rapids oli suunniteltu muistuttamaan oikeaa koskenlaskua, mutta lokakuussa vuonna 2016 jännitys ja riemu vaihtui dramaattisesti suruksi.
Aivan radan loppuvaiheessa kaksi lauttaa törmäsi, minkä seurauksena toinen niistä kaatui. Lautassa olleet kuusi ihmistä jäivät loukkuun lautan alle. Jollain ihmeellä lautassa olleet kaksi lasta pääsivät vöistä irti ja onnistuivat uimaan pinnalle turvaan fyysisesti vahingoittumattomina.
Tarina oli toinen neljälle aikuiselle. He olivat ylösalaisin kääntyneessä lautassa istuimiinsa vyötettyinä, ja murskaantuivat veden alla jäätyään laitteen kuljetusmekanismin ja lautan väliin. Kun pelastushenkilökunta pääsi apuihin, oli silminnähden selvää, että mitään ei ollut enää tehtävissä.
Onnettomuustutkinnassa todettiin, että laitteen pumppu oli mennyt epäkuntoon, joten vedenpinta oli huomattavasti normaalia matalammalla. Siitä syystä toinen lautta oli jäänyt jumiin radalle, minkä vuoksi törmäys pääsi tapahtumaan.
Thunder River Rapids -laite suljettiin heti onnettomuuden jälkeen ja purettiin kokonaan hieman myöhemmin. Rikossyytteitä tapahtuneesta ei nostettu.
Viimeinen lasku maailman korkeimmasta vesiliukumäestä
Listan toinen vesilaitteeseen liittyvä murhenäytelmä sattui Yhdysvaltain Kansas Cityssä sijaitsevassa Schlitterbahn-vesipuistossa. Vesipuiston ehdoton vetonaula oli Verrückt – maailman korkein vesiliukumäki. Verrückt tarkoittaa suomeksi hullua tai järjetöntä. Ja sellainen tuo vesiliukumäki reilun 51 metrin korkeudessaan tosiaan oli.
Vesiliukumäkeä laskettiin kumisella lautalla, joka oli suunniteltu kolmelle henkilölle. Elokuun 7. päivänä vuonna 2016 kymmenvuotias Caleb Schwab istahti innoissaan lautan etummaiseksi ja taakse asettui kaksi aikuista naista. Painon epätasainen jakautuminen lautalle johti pienen Schwabin järkyttävään kuolemaan, kun parhaimmillaan yli 100 kilometrin tuntivauhtia syöksynyt lautta ponnahti kesken laskun ilmaan.
Edessä istunut Schwab törmäsi ilmalennolla suojaverkkoa tukeneeseen metallitankoon, joka katkaisi pojan pään irti. Lautan kaksi muuta laskijaa saivat vammoja kasvoihinsa.
Vesiliukumäki suljettiin heti ja purettiin myöhemmin. Onnettomuustutkinnassa kävi ilmi, että aiemmin ainakin 13 ihmistä oli vahingoittunut Verrücktissa osuttuaan samalla tavalla liukua ympäröineeseen turvaverkkoon.
Kuolemantapausta seurannut tutkinta paljasti lukuisia vakavia puutteita turvallisuudessa – lähtien vesiliukumäen suunnittelusta aina päivittäiseen testaukseen. Tämä johti useisiin rikossyytteisiin ja oikeustaisteluihin, joiden seurauksena Schlitterbahn-vesipuisto joutui pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin ja sulki ovensa lopullisesti syyskuussa 2018.
Historian pahin huvipuisto-onnettomuus
Yhdestä historian pahimmasta huvipuisto-onnettomuudesta tuli muutama kuukausi sitten kuluneeksi 50 vuotta. Toukokuun 30. päivänä vuonna 1972 Lontoossa, Englannissa, viisi lasta kuoli ja useita loukkaantui vakavasti, kun Battersea Parkissa sijainneen tivolin Big Dipper -vuoristorata hajosi.
Puisen vuoristoradan vaunuja vetävä köysi katkesi ensimmäisessä nousussa ja kolmesta vaunusta koostuva juna lähti liikkumaan taaksepäin. Junassa oli kyllä jarru, jonka piti tällaisessa tilanteessa estää takaperin liikkuminen, mutta kyseinen turvamekanismi petti myös. Juna lähti hallitsemattomaan luisuun, jolloin perimmäinen vaunu luiskahti pois raiteilta ja syöksyi aitojen läpi kovalla vauhdilla ja voimalla. Kaksi muuta vaunua seurasi perässä ja rysähti ensimmäisen päälle. Neljä lasta sai surmansa.
Painajainen ei kuitenkaan päättynyt siihen.
Eräs rytäkästä selvinnyt tyttö auttoi ystäväänsä ylös hajonneesta vaunusta ja nojasi hätäuloskäyntiä reunustaneeseen kaiteeseen. Kaide petti ja tyttö putosi maahan. Hän menehtyi myöhemmin vammoihinsa.
Tutkinnassa kävi ilmi, että koko vuoristorata hätäuloskäyntiä myöten oli täysin laho ja vaarallisessa kunnossa. Pari vuotta aiemmin laite oli vaurioitunut pahoin tulipalossa, minkä jälkeen sitä oli paikkailtu käytetyillä osilla. Jotkin varaosat olivat yli 50 vuotta vanhoja.
Laitteen pääasiallinen hoitaja sekä kuntotarkastuksesta vastannut henkilö saivat syytteet kuolemantuottamuksista, mutta oikeudessa heidät todettiin syyttömiksi onnettomuuteen.
Pian onnettomuuden jälkeen Big Dipper -vuoristorata purettiin ja vuonna 1974 koko tivoli suljettiin.
Kuolemaan johtanut huvipuisto-onnettomuus Suomessa
Vaikka kolhuja ja murtumia on suomalaisissakin huvipuistoissa sattunut, ovat kuolemantapaukset äärimmäisen harvinaisia. Vuonna 1953 Linnanmäen vuoristoradassa menehtyi kuljettaja ja vuonna 1985 samaisessa laitteessa kuoli vierailija. Kyseinen käyttäjä sai turvapuomin auki, nousi vilkuttamaan ja putosi vaunun eteen jääden sen alle.
Kolmas ja viimeisin kuolemaan johtanut onnettomuus sattui Alahärmän PowerParkissa heinäkuun 7. päivänä vuonna 2007. Kyse oli työtapaturmasta, sillä surmansa saanut nuori nainen oli huvipuistossa töissä. PowerParkin johtaja Mikko Kiviluoma kertoi suomalaismedioille, että työntekijä oli käynnistänyt Typhoon-nimisen laitteen normaalisti ja poistunut ohjauspaikaltaan sääntöjen vastaisesti laitteen vaara-alueelle.
Ensimmäistä kesää huvipuistossa työskennellyt nainen oli mennyt poimimaan asiakkaalta pudonneita kenkiä, joista ensimmäisen hän oli onnistunut nappaamaan, mutta toisen haku päättyi järkyttävällä tavalla. Viikinkilaivaa muistuttava Typhoon osui työntekijään ja heitti hänet päin kaidetta. Nainen menehtyi välittömästi.
Skalpeeraus karusellissa
Toukokuun 5. päivänä vuonna 2016 Elizabeth Gilreath oli viettämässä hauskaa karnevaalipäivää Cinco de Mayo -festivaaleilla Yhdysvaltojen Omahassa. Gilreath istahti kaverinsa kanssa pyörivään ja pienillekin lapsille soveltuvaan King’s Crown -karuselliin. Tyttö oli innoissaan, sillä kyseessä oli hänen ensimmäinen kertansa huvipuistolaitteessa. Hauskanpito loppui lyhyeen.
Laitteen ollessa vauhdissa 11-vuotias Gilreath liukui istuimeltaan alas lattialle, jolloin hänen hiuksensa tarttuivat karusellin pyörivään laitteistoon. Samassa ”kruunussa” tytön kanssa istuneet yrittivät minuuttien ajan huutaa, että laite pysäytettäisiin. Kun mitään ei tapahtunut, pysäyttivät neuvokkaat ihmiset laitteen itse paljain käsin. Tuho oli kuitenkin jo tapahtunut.
Laite oli repinyt Gilreathin hiukset ja päänahan kokonaan irti ja hänellä oli vakavia vammoja kallossaan ja silmissään. Ennen kuin ambulanssi ehti paikalle, olivat karusellissa mukana olleet saaneet pahimman verenvuodon tyrehdytettyä paidoillaan. Tyttö kiidätettiin sairaalaan kriittisessä tilassa.
Gilreath ei muista tapahtuneesta mitään: viimeiset muistikuvat ovat siitä, kun hän istahtaa karusellin penkkiin ja seuraavaksi hän herää sairaalassa. Järkytys oli alkuun suuri, sillä näky peilissä oli musertava. Tyttö kävi läpi useita vaikeita leikkauksia ja ihonsiirtoja, mutta vain vuotta myöhemmin hän kertoi medialle, miten pään toisella puolella kasvaa jo uusia hiuksia. ”Arpeni eivät määritä minua ja nyt saan vedettyä osan hiuksistani jo ponnarille”, kertoo urhea Gilreath.
Festivaalin järjestäjän mukaan kaikki huvipuistolaitteet oli tarkastettu huolellisesti ja todettu täysin turvallisiksi, eikä onnettomuustutkinnassakaan löytynyt epäkohtia. Kyseessä oli vain vahinko ja hirvittävä onnettomuus.
Todellista kauhua kummituslinnassa
Yhdysvaltain New Jerseyssä sijaitsevassa Six Flags Great Adventure -huvipuistossa tapahtui toukokuun 11. päivänä vuonna 1984 yksi historian pahimmista huvipuisto-onnettomuuksista. Kahdeksan ihmistä sai surmansa, kun kummituslinnassa syttyi tulipalo.
Linnassa oli palon syttymishetkellä 29 vierailijaa, joista osa luuli lieskojen kuuluvan asiaan ja olevan osa tekaistua pelottelua. Tästä syystä he eivät ymmärtäneet tilanteen vakavuutta eivätkä pyrkineet ajoissa ulos. Koska linna oli rakennettu suurimmaksi osaksi helposti syttyvistä materiaaleista, eteni tulipalo nopeasti.
Palo saatiin sammutettua noin tunti syttymisen jälkeen ja huvipuisto pysyi koko ajan auki. Kukaan ei edes tiennyt, että kahdeksan teini-ikäistä oli jäänyt kohtalokkaasti loukkuun palavaan linnaan. Vasta illalla, kun palomiehet pääsivät raivaamaan linnaa, löytyi sisältä kahdeksan pahoin hiiltynyttä ruumista. Tilanteen synkkyyttä lisää vielä se, että tunnistamattomiksi palaneita nuoria luultiin aluksi kummituslinnan lavasteiksi.
Tutkinnassa selvisi, että kummituslinnassa ei ollut savutunnistimia eikä sprinklerijärjestelmää, jotka turvallisuustarkastaja oli useampaan otteeseen määrännyt asennettaviksi. Huvipuiston puolustuksen mukaan kyse oli ollut tuhopoltosta, jota ei mikään ennakointi olisi voinut estää.
Vaikka Six Flags todettiin oikeudessa syyttömäksi törkeään kuolemantuottamukseen, joutui se maksamaan uhrien perheille vahingonkorvauksina miljoonia dollareita.
Kohtalokas vapaapudotus
Pahimmat huvipuisto-onnettomuudet -listan tuorein tragedia tapahtui Orlandossa, Yhdysvalloissa, maaliskuun 24. päivänä vuonna 2022. Floridassa kevätlomalla perheensä kanssa ollut 14-vuotias Tyre Sampson putosi maailman korkeimmasta vapaapudotustornista ja sai välittömästi surmansa.
ICON Park -huvipuiston FreeFall-laite tiputtaa huvittelijat noin 130 metristä ja vapaapudotuksessa vauhti kiihtyy jopa 120 kilometriin tunnissa. Sampson luisui pois penkiltä ja putosi kuolemaansa noin 30 metrin korkeudesta.
Sampsonin vanhemmat ovat sittemmin nostaneet kanteen huvipuistoa, laitteen hoitajaa ja laitevalmistajaa vastaan, ja syyttävät näitä kuolemantuottamuksesta. Viranomaisselvityksen mukaan Sampsonin istuimen turvapuomia oli säädetty löysemmälle, mikä johti kohtalokkaaseen putoamiseen. Huvipuiston mukaan laitteessa on muutama säädettävä penkki isokokoisemmille vierailijoille ja Sampsonin kohdalla säätöjä oli jouduttu tekemään. Painoa pojalla oli reilut 150 kiloa, joka on huomattavasti enemmän kuin 114 kiloa eli laitevalmistajan määrittelemä maksimipaino käyttäjälle.
FreeFall-laite oli otettu käyttöön vain muutama kuukausi ennen onnettomuutta ja se on sittemmin pysynyt suljettuna. Tuoreimpien tietojen mukaan ICON Park -huvipuisto on heinäkuussa hakenut syytteiden hylkäämistä, joten tapauksen puinti jatkunee vielä pitkään.
Lue myös:
Leevi Valo
01.04.2023 at 16:11
Tein iskälleni jätti aprillipilan. Laitoin leivän jääkaappiin ja hän luuli että se on vanhaa ja heitti ne roskiin ja vaihdoin toisen laipä paketista vanhaksimenemispäivän ja se oli vanhaa ja heitti uuden pois ja vanha jäi 😂😂