Elämäntapa

Miksi!? Top 10 kalleimmat jokapäiväiset asiat

Julkaistu

Mitkä ovat Top 10 kalleimmat jokapäiväiset asiat ja esineet, joita me käytämme? Seuraavan listan parissa on taatusti luvassa hauskoja hetkiä.

Listafriikki käy näin sunnuntain kunniaksi läpi kymmenen esinettä meidän jokapäiväisestä arjestamme, jotka ovat hankittavissa varsin inhimilliseen hintaan, jos siis sinulle kelpaa ihan normaali ja pätevä, asiansa ajava versio.

Mutta me nyt emme vain luettele tällaisia tavallisia esineitä, koska siinä ei olisi mitään järkeä, vaan listallamme käsitellään kalleimmat mahdolliset versiot niistä.

Omassa arjessaan sitä voi jokainen käyttää ylimääräistä rahaa, mikäli sellaista sattuu taskunpohjalta, lompakosta tai pankkitililtä löytymään, täysin vapaasti ihan mihin tahansa. Jos siis haluat esimerkiksi jatkossa imuroida lähes miljoonan euron imurilla, käyttää televisioon HDMI-kaapelia, jonka voisi hintansa perusteella kuvitella välittävän liikkuvaa kuvaa Suomesta Kiinaan, tai vaikkapa nitoa 14 karaatin kullalla päällystetyillä niiteillä, tämä lista voi olla myös huomisen ostoslistasi.

Niin tai näin, tässä tulevat Top 10 kalleimmat jokapäiväiset asiat.

Advertisement

Kynä

Hmm, Top 10 kalleimmat jokapäiväiset asiat… Pitäisiköhän tämän listan nimi olla ennemminkin Top 10 idioottimaisinta asiaa, joihin haaskata rahaa. No, pysyttäydytään nyt kuitenkin siinä alkuperäisessä listan nimessä.

Kynä on monille hyvinkin arkipäiväinen esine – myös edelleen tänä päivänä, vaikka kaikki muuttuukin enemmän tai vähemmän digitaaliseen muotoon. Kynä on lähtökohtaisesti suunniteltu kirjoittamista ja piirtämistä varten, mutta se voi olla myös arvokkaan näköinen ja pöydällä turhanpäisesti komisteleva esine.

The Aurora Diamante lukeutunee edellä mainituista tuohon jälkimmäiseen kategoriaan, vaikka varmasti sillä onnistuu myös kirjoittaminen; ongelmaksi vain saattaa muuttua se, että uskallatko käyttää kynää sen varsinaiseen käyttötarkoitukseen, jos olet pulittanut siitä noin 1,1 miljoonaa euroa. Tämä kyseinen kynä on platinaa ja se on päällystetty kauttaaltaan 30 karaatin timanteilla. Itse kynänterä on puolestaan 18 karaatin täyttä kultaa ja kynä voidaan personoida esimerkiksi muotokuvalla tai nimmarilla.

Tällaisen kynän omistaja voi huoletta leuhkia ostoksellaan, sillä The Aurora Diamante -kynää valmistetaan ainoastaan yksi kappale vuodessa. Tiedä sitten, kuka tällaista kynää tarvitsee, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttinä toimiva Donald J. Trump tulee toimeen noin 100 dollaria kappaleelta maksavilla ja A.T. Crossin valmistamilla Century II -kynillä, joiden käytön Valkoisessa talossa aloitti itse asiassa presidentti Bill Clinton, mutta eiköhän näillekin ostajansa löydy.

Jääpalat

Se ei kuulkaa (ilmeisesti) ole ihan sama, että minkälaista jäätä juomalasiin laittaa. Ainakin jos Gläce Luxury Ice -yhtiötä on uskominen.

Normaalistihan jääpalat tehdään päästämällä hanasta vettä jääpalamuottiin tai -pusseihin. Nykyään ei ole myöskään harvinaista, että jääkaappipakastimessa on jääpalakone. 

Advertisement

Gläce Luxury Icen mukaan hanavedessä on epäpuhtauksia ja mahdollisesti jopa karsinogeenejä, minkä vuoksi jääpalat maistuvat pahalta ja saattavat olla terveydelle haitallisia. Yritys on ratkaissut tämän ongelman, ja alkanut myymään puhdistetusta vedestä tehtyjä, isommasta kimpaleesta yksitellen kaiverrettuja jääpaloja. 

Jääpalat on suunniteltu niin, että ne viilentävät nesteen matemaattisesti kaikkein tehokkaimmin laimentamatta arvatenkin arvokasta juomaa. Tavalliset jääpalat sulavat nopeasti, sillä suuri osa niiden pinta-alasta on kosketuksissa nesteeseen. Gläce Luxury Icen geometrisesti täydellisiä jääpaloja on saatavilla pyöreinä (Mariko) ja kuutioina (G3).

Netistä jäitä voi tilata 50 kuution, 50 pallon tai 25 kuution ja 25 pallon setin. Yksittäisessä pussissa on aina viisi jääpalaa, pussi on uudelleen suljettava ja siinä on erityinen, yksisuuntainen venttiili, joka puskee saastaista ilmaa ulos aina avaamisen jälkeen. Viidenkymmenen jääpalan pakkauksen hinta on 325 dollaria (noin 277 euroa eli reipas 5,5 euroa per jääpala), mutta jääpalojen suurkuluttajan on mahdollista liittyä myös vuosijäseneksi, jolla saa muutaman kympin alennuksen neljä kertaa vuodessa toimitettavasta pakkauksesta.

HDMI-kaapeli

Jos tarvitset syystä tai toisesta pitkän kymmenen metrin mittaisen HDMI-kaapelin kodin elektroniikkaasi varten ja haluat sen kullatuilla liittimillä, jotka takaavat sinulle erinomaisen kuvan- ja äänenlaadun, esimerkiksi Verkkokauppa.com:ssa hintaa tällaiselle HDMI-kaapelille tulee 34,99 euroa.

Maailmassa rahaa saa kuitenkin hukattua kaikkeen mahdolliseen – käytännössä mihin tahansa, mitä ikinä sinulle tuleekaan mieleen – ja näin on myös niinkin yksinkertaisen perustarvikkeen kuin HDMI-kaapelin kohdalla. Vuonna 2015 yritys nimeltä AudioQuest valmisti HDMI-kaapelin, jonka myyntihinta oli käsittämättömät 13 500 dollaria, joka nykykurssilla tarkoittaa noin 11 500 euroa. Emme lähde selittämään yrityksen omistamaa patenttia sen kummemmin – voit käydä lukemassa sen täältä – mutta käytännössä ottaen HDMI-kaapeli on HDMI-kaapeli, eikä tässä ole kyse samanlaisesta ilmiöstä kuin verratessa Fordia Ferrariin.

Itse asiassa, mikäli haluat piristää päivääsi, voit käydä lukemassa arvioita AudioQuestin metrin mittaisesta ja 1 300 dollarin arvoisesta kaapelista: niillä saa hyvin äkkiä päivän naurut aikaiseksi.

Advertisement

Amazon-verkkokaupassa kallein myynnissä oleva HDMI-kaapeli on tällä hetkellä hinnaltaan 5 896,49 dollaria (5 033 euroa) ja päälle tulee vielä 2,99 dollarin postituskulut (et saa edes toimitusta ilmaiseksi). Tuossa kaapelissa on kullatut liittimet ja itse kaapelin sisällä menee koko matkalta hopeoitu johto, joka esittelyn mukaan takaa häiriöttömän kuvan.

Imuri

Jos jollakin on varaa laittaa lähes 900 000 euroa imuriin, hän tuskin koskaan tulee kyseistä laitetta käsissään pitämään. Eiköhän siivoamisen hoida siinä vaiheessa aivan joku muu kuin omistaja itse!?

Vuonna 2012 luksuspölynimureita netissä myynyt, sittemmin konkurssiin mennyt, GoVacuum.com lanseerasi maailman kalleimman, 24 karaatin kullalla päällystetyn pölynimurin. Niitä oli valmistettu ”niukka” sadan kappaleen erikoiserä. Imurissa oli myös kaikki siivoamisen kannalta oleelliset ominaisuudet, mutta myyntivalttina toimi ehdottomasti hohtava ulkokuori, jonka sai tietenkin myös kustomoidulla kaiverruksella. 

Koska yhtiölle kävi miten kävi, päätyivät imurit vuonna 2015 myyntiin omalaatuisiin lahjatavaroihin erikoistuneeseen Firebox-nettikauppaan. 

Imuri on nettisivujen mukaan ”täydellinen poimimaan hujan hajan olevia setelinippuja, arvopapereita ja velkakirjoja, ja onpa sillä helppo kerätä talteen myös nurkissa lojuvat veritimantit.”. Tarina ei kerro, onko kukaan ikinä kotiuttanut kyseistä siivousvehjettä.

Monopoly-lautapeli

Jokainen meistä on varmasti pelannut jossain vaiheessa Monopoly-lautapeliä tai vähintäänkin kuullut sen nimen – onhan se ollut tarjolla vuodesta 1935 lähtien ja itse asiassa pelin perusidea keksittiin jo vuonna 1904 Lizzie Phillipsin toimesta, joskin tuossa vaiheessa se kantoi nimeä ”vuokraisännän peli”. Jos laskuista jätetään pois shakki, tammi ja backgammon, on Monopoly kaikkien aikojen menestynein lautapeli: lähes päivälleen vuosi sitten Monopoly-lautapeliä oltiin myyty yhteensä yli 275 miljoonaa kappaletta.

Nykypäivänä Monopolysta löytyy lukuisia erilaisia versioita, mutta jos mietitään klassista Monopolya, sen hinta pyörii noin 25-30 euron välimaastossa. Mutta, kuten olet varmasti ymmärtänyt jo tämän listan perusidean, halutessasi voit maksaa myös Monopolysta esimerkiksi noin 30 000-kertaisen hinnan; ei, silmäsi eivät valehtele, vaan ne näkevät täysin oikein.

Advertisement

Voit halutessasi suunnata luksustuotteita myyvän Geoffrey Parkerin verkkosivuille ja pulittaa alligaattorinnahasta valmistetusta Monopoly-lautapelistä noin 773 000 euron hinnan. Kyseistä versiota markkinoidaan käytännössä ottaen suoraan rikkaille ihmisille, sen enempää kaunistelematta, sillä pelin kuvaus kuuluu: ”Peli tarjoaa fantastisia personointimahdollisuuksia, etenkin kun asiakkaamme haluavat parhaista materiaaleista valmistetun pelin, jolla he voivat esitellä elämässään saavuttamiaan asioita.”

Sukat

Joulu kolkuttelee jo lähes kulman takana, ja nyt on korkea aika alkaa miettimään lahjoja. Sukat ovat ainakin aikuisten keskuudessa suosituin ja yleisin paketista ilmestyvä joululahja, mutta mitäs jos tänä vuonna yllättäisit läheisesi hieman arvokkaammalla parilla. Tai sitten ei. 

Saksalainen perheyritys FALKE on jo 125 vuoden ajan valmistanut laadukkaita sukkia monenlaiseen menoon. Hintahaitari on laaja: kympistä useaan sataan euroon. Kalleimmat sukat löytyvät FALKE:n luksusmallistosta. Perun ylängöillä elävän, alpakkaa muistuttavan, vikunjan villasta valmistetut sukat maksavat 860 euroa. Niitä valmistetaan vain pyynnöstä, mittatilaustyönä asiakkaan jaloille räätälöitynä, ja ne toimitetaan elegantissa puulaatikossa. Mahtaa olla hyvät sukat!

Partahöylä

Kun puhutaan partahöylistä, aikanaan markkinoita dominoi Gillette. Sitten julkaistiin Dollar Shave Clubin video, josta tuli viraali, ja markkinat kokivat melkoisen muutoksen. Dollar Shave Club, kuten monet muut vastaavat yritykset, tarjoavat sinulle mahdollisuuden tilata partahöylän suoraan kotiisi ja sen jälkeen sinulle toimitetaan vaihtoteriä joka kuukausi: nykyisin Dollar Shave Clubin kestotilaus maksaa yhdeksän dollaria kuussa eli noin 7,70 euroa.

Vaihtoehto Dollar Shave Clubille ja Gillettelle on Zafirro Iridium -partahöylä, jonka hinta on vaatimattomasti 100 000 dollaria eli noin 85 000 euroa. Tuotteen esittelytekstissä esille nostetaan, miten nykyteknologian ansiosta radiopuhelimista on edetty iPhonen kaltaisiin innovaatioihin ja miten Zafirro Iridium on ikään kuin partahöylien iPhone (hauska fakta: Zafirron partahöylä maksaa noin 100-kertaisesti tätä suosittua älypuhelinta enemmän).

Kyseisessä partaterässä esiintyvä sana Iridium viittaa suoraan kemialliseen aineeseen, josta se on valmistettu 99,95-prosenttisesti: iridium on jalometalli ja se muistuttaa monilta osin platinaa, joskin Zafirron mukaan se on kymmenkertaisesti platinaa harvinaisempaa. Iridium on pitkälti peräisin meteoreista ja sitä käytetään muun muassa avaruusrakettien komponenteissa. Kyseisen partaterän valmistaneen yrityksen mukaan tuote on valmistettu kaikkein harvinaisimmista, vahvimmista ja teknisesti edistyneimmistä ainesosista.

Partahöylässä olevat ruuvit on puolestaan valmistettu platinasta, joka on kuvaustekstin mukaan paljon puhtaampaa kuin valtaosassa kalliista koruista.

Advertisement

Kullitettu vessapaperi

Australialainen Toilet Paper Man -yhtiö aloitti toimintansa vuonna 1998 myymällä vessapaperia pienestä autotallista käsin. Koska mikä menestyvä yritys ei olisi aloittanut toimintaansa autotallissa!?

Toilet Paper Man on vuosien mittaan laajentanut valikoimaansa kattamaan lähes kaikki kodinhoitoon liittyvät tuotteet ja taloustarvikkeet. Pääpaino on kuitenkin edelleen nimensä mukaisesti vessapaperissa.

Yritys kuvailee itseään nettisivuillaan näin: ”Meidät erottaa kaikista muista se, että ymmärrämme vessapaperia ja keksimme koko ajan uudistuksia, joilla kuluttaja säästää aikaa ja vaivaa, ja mukavuus ja pehmeys lisääntyvät. Tiedämme ihmisten välittävän siitä, mitä he käyttävät, ja se tekee meistä muita parempia. Meille vessapaperi ei ole vain vessapaperia.” .

Hieman epäselväksi jää, miten 22 karaatin kullalla varustettu, lähes 750 000 euroa maksanut vessapaperirulla solahtaa yrityksen filosofiaan, mutta siitä huolimatta sellainen on ollut tarjolla. Ja nimenomaan YKSI rulla. Kyseisen tuotteen kehitystyöhön ja tekemiseen oli kulunut neljä vuotta, ja pitkään se vaikutti jäävän hyllyyn pölyyntymään. Liekö tämän kevään vessapaperimania saanut jonkun epätoivoisen kaivamaan omaa, kaverin ja naapurin kuvetta, sillä nyt se on myyty! Nettisivujen mukaan rulla on toimitettu henkilökohtaisesti samppanjapullon kera.

Niitit

Oletko kyllästynyt väriltään tylsän harmaisiin, mutta toimiviin niitteihin, joita voit tilata kertaheitolla useita tuhansia ja maksaa niistä yhteensä vain joitain euroja?

Ei hätää, hollantilaisella Oomsilla on vastaus ongelmiisi: voit nyt tilata 59,99 euroa maksavat ja 14 karaatin kullalla päällystetyt niitit, etkä ole välittömästi hukkumassa edullisten niittien valtavaan määrään, sillä tässä paketissa niitä toimitetaan ainoastaan 24 kappaletta. Kyllä vain eli sen sijaan, että maksaisit noin 0,0015 euroa per niitti, voit nyt maksaa noin 2,50 euroa niitiltä. Näitä niittejä käyttämällä sinun ei tarvitse kuukauden päätteeksi huolehtia, mitä tekisit pankkitilillesi jääneillä rahoilla, koska sinne ei ole jäämässä mitään – ei etenkään siinä tapauksessa, jos nitominen on oleellinen osa päivätyötäsi.

Sen verran tässä on nyt vielä tarkennettava, että Ooms puhuu näistä niiteistään koruina, sillä voit nitoa ne esimerkiksi vaatteisiisi. Toki samaan hengenvetoon mainitaan se, että niitä voi käyttää seuraavan raportin nitomiseen töissä ja sitä kautta jättää positiivisen vaikutelman pomoon.

Advertisement

Tässähän onkin itse asiassa ideaa esimerkiksi tulevaa hääpäivää varten: älä turhaan suuntaa korukauppaan ja osta sieltä puolisollesi jotain helyjä, vaan tilaa hollantilaiselta yritykseltä niittejä ja ojenna ne puolisollesi – niitä, kun voi käyttää mihin käyttötarkoitukseen tahansa.

Aalto-maljakko ovistopparina

Jostain varmasti löytyy kullalla ja timanteilla päällystetty ovistoppari, mutta tämä on suomalaiselle niin lähellä sydäntä, että oli pakko ottaa listalle.

Vuonna 2003 kanadalainen suunnittelija, taiteilija ja omien sanojensa mukaan provokaattori (josta suomalaiset voivat olla samaa mieltä) Tobi Wong valmisti betonisia ovistoppareita kuuluisasta Savoy-vaasista, joka myös Aalto-maljakkona tunnetaan. Alvar Aallon vuonna 1936 Savoy-hotellille suunnittelema maljakko oli aikoinaan esillä Pariisin maailmannäyttelyssä ja siitä on tullut kansainvälisestikin klassikkotuote.

Saadakseen ovistopparin aikaan Wongin tuli valun ja kuivamisen jälkeen rikkoa maljakko vapauttaakseen harmaan betonimöhkäleen. Ovistoppareita myytiin 3500 dollarin (noin 3000 euroa) hintaan. Enää niitä ei ole saatavilla, sillä Wong menehtyi vuonna 2010 unissakävelyonnettomuuden seurauksena, mutta kuka tahansa voi koittaa halutessaan tehdä sellaisen. Jos malttaa uhrata suomalaisen muotoilun ikonin.

Advertisement

🤷‍♀️ Mitä luulet, ovatko tämän Top 10 kalleimmat arkipäiväiset asiat -listan tuotteet tosiaan hintansa arvoisia? Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme mielipiteesi.

Suosituimmat

Exit mobile version