Elämäntapa

Kun taivas on kirjaimellisesti rajana – 10 maailman upeinta pilvenpiirtäjää

Julkaistu

Nyt listataan maailman upeimmat ja uskomattomimmat pilvenpiirtäjät, joiden huipuilla voi hirvittää muitakin kuin niitä heikoimpia.

Listafriikki ei siis luettele järjestyksessä maailman korkeimpia rakennuksia, vaan listalla nähdään sellaisia pilvenpiirtäjiä, jotka jollain lailla sykähdyttävät erikoisuudellaan. Toki kaikki sadoissa metreissä mitattavat rakennukset ovat huimia; ei siis mitään pois keneltäkään.

Pilvenpiirtäjien korkeudesta puhuttaessa ei saa koskaan käyttää pelkästään kerrosten lukumäärää, sillä se on käytännössä täysin yhdentekevä luku. Kerrosten koot vaihtelevat, joten rakennusten korkeus ilmoitetaan metreinä. Ja metreinä ainakin vielä, sillä lähitulevaisuudessa pilvenpiirtäjät voivat kohota yli kilometrin korkuisiksi. Se tuntuu aivan käsittämättömältä!

Kilometrin rajapyykkiä ei siis vielä ole rikottu, vaikka siihen tähtääviä pilvenpiirtäjiä on jo valmisteilla. On vain kyse ajasta. Ja rahasta.

Burj Khalifa – Maailman korkein rakennus

Aloitetaan sillä kaikkein ilmiselvimmällä. Vaikka alustuksessa mainittiin, että tällä listalla ei ole kyse pelkästään korkeudesta, on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa sijaitseva Burj Khalifa omassa luokassaan. Vuonna 2010 valmistuneella, maailman korkeimmalla rakennuksella on mittaa uskomattomat 828 metriä. Se on myös maailman korkein vapaasti seisova rakennelma, ja peittoaa heittämällä kaikki tornit ja mastot. Burj Khalifa on rikkonut muitakin ennätyksiä; siellä on muun muassa maailman korkeimmalla sijaitsevat yökerho ja ravintola.

Maailman korkeimman rakennuksen 163 kerroksen välillä asukkaita ja vierailijoita kuljettaa yhteensä 57 hissiä. Vaikka Burj Khalifa on yksi modernin arkkitehtuurin mahtavimmista taidonnäytteistä, on sen muotoon otettu mallia perinteisestä islamilaisesta arkkitehtuurista, esimerkiksi spiraalimaisesta Samarran suurmoskeijasta.

Advertisement

Kuinka moni lukijoista on päässyt näkemään Burj Khalifan ihan paikan päällä? Onko se livenä yhtä epätodellisen näköinen kuin kuvissa?

Evolution Tower, Moskova

Vaikka Venäjän pääkaupungissa Moskovassa olisi kuinka vastustettu uuden kaupunginosan ultramodernia rakentamista, on pilvenpiirtäjien kansoittamaan Moscow Cityyn pakko tottua. Siellä sijaitsevat monet Venäjän korkeimmista rakennuksista.

DNA:n kaksoiskierteeltä näyttävä 246 metriä korkea Evolution Tower ei ole Moskovan korkein rakennus, mutta yksi näyttävimmistä se epäilemättä on. Lasisten, mutta muodoiltaan melko perinteisten, pilvenpiirtäjien joukossa vuonna 2014 valmistunut Evolution Tower erottuu piristävän erilaisena – ja kauniina.

Brittiläisen arkkitehdin Tony Kettlen suunnittelema rakennus on saanut inspiraationsa Auguste Rodinin Suudelma-veistoksesta, joka kuvaa toisiinsa kietoutunutta, suutelevaa pariskuntaa. Vaikka Kettle on itse maininnut inspiraatioksi juuri kyseisen veistoksen ja halunnut rakennuksen muotokielen edustavan avioliittoa, haluavat monet löytää yhteyden Moskovan punaisella torilla sijaitsevan Pyhän Vasilin katedraalin kupoleiden ja Evolution Towerin arkkitehtuurin välille.

Evolution Tower kiertyy jokaisella kerroksella kolme astetta, jolloin kokonaiskierto alhaalta ylös on hulppeat 150 astetta.

Aqua, Chicago

Chicagoon, Yhdysvaltoihin, vuonna 2009 valmistunut Aqua saattaa hävitä listan muille pilvenpiirtäjille korkeudessa, mutta erikoisuudessa ja näyttävyydessä se ei kyllä kalpene.

Advertisement

Aqua on 242 metriä korkea ja sen silmiinpistävin ominaisuus on aaltomaisesti rakennuksen seinillä kulkevat parvekkeet. Niistä tornitalo on saanut myös vettä tarkoittavan nimensä. Sijainti Michiganjärven rannalla oli myös vaikuttamassa nimeen. ”Aaltojen” väleistä pilkottavat isommat ikkuna-alueet antavat vaikutelman altaista – tai sitä niillä ainakin on haettu.

Kauempaa Aqua näyttää enemmänkin patsaalta kuin rakennukselta, mutta eläväinen pinta ei ollut Studio Gang -arkkitehtitoimiston papereissa ainoastaan ulkonäköön liittyvä valinta. Jokainen parveke (eli betonilaatta) on niin kooltaan kuin muodoltaankin uniikki, mikä mahdollistaa naapureiden kanssa juttelun sekä ylös- että alaspäin. Enimmillään ne työntyvät ulos 3,7 metrin verran. Parvekkeet myös hajottavat pyörteisiä tuulia ja vähentävät lintujen törmäyksiä ikkunoihin. Erikoisen muotoilun ansiosta parvekkeet varjostavat naapuriasuntoja tehokkaasti, mikä on tietenkin energiatehokas viilennysmuoto.

Marina Bay Sands, Singapore

Vaikka maailman metropolit eivät olisi kaikkein ominta alaa, niin monelle riittää kuva Marina Bay Sands -rakennuksesta, jolloin tietää kyseisen kaupungin olevan Singapore. Vuonna 2010 valmistunut Marina Bay Sands on itseasiassa kolme pilvenpiirtäjää, jotka yhdistyvät 207 metrin korkeudessa sijaitsevan juhlimiseen pyhitetyn rakennelman välityksellä.

Katolla on myös maailman korkeimmalla sijaitseva infinity pool eli ääretön allas, jonka yksi sivu on tehty näyttämään reunattomalta. Minkähänlaista yli 200 metrin korkeudessa on polskia, jos altaasta vaikuttaa puuttuvan reuna!? Pituutta suurella altaalla on 150 metriä.

Kolmesta 55-kerroksisesta pilvenpiirtäjästä koostuvaan kompleksiin mahtuu kerrallaan 45 000 ihmistä, mikä tekee siitä kuin oman kaupungin suuremman kaupungin sisällä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Dubain Burj Khalifassa voi olla ”vain” 10 000 ihmistä kerrallaan.

The Shard, Lontoo

Kun lontoolaiset saivat aikoinaan tiedon siitä, että Thames-joen rannalle nousee 309-metrinen, lasinen pilvenpiirtäjä, aiheutti se itkua ja hammasten kiristystä. Sittemmin The Shard (suom. sirpale) on sulattanut paikallisten – ainakin osan – sydämet.

The Shard piti aiemmin hallussaan Euroopan Unionin korkeimman rakennuksen titteliä, mutta se tietysti poistui EU:sta irtautumisen myötä. Koko Euroopassa se on sijalla seitsemän, venäläisten pilvenpiirtäjien ollessa kärkipaikoilla.

Advertisement

Projektin pääarkkitehti Renzo Piano haki suunnitteluun inspiraatiota tontin läheisyydessä kulkevista junaradoista, laivojen mastoista sekä 1700-luvun Lontoon torneista, joita italialainen taidemaalari Canaletto kuvasi maalauksissaan.

The Shard oli ensin pilkallinen lempinimi rakennukselle, joka alunperin tunnettiin nimellä London Bridge Tower. Kulttuuriministeriön hallinnoima English Heritage, jonka tehtävänä on säilyttää Englannin historiallista perintöä, kommentoi modernia suunnittelua sanomalla rakennuksen ”olevan kuin historiallisen Lontoon sydämen lävistävä lasinsirpale”. The Shard jäi elämään, eikä kukaan kai enää muista, että sillä oli alkujaan negatiivinen kaiku.

Animaatiosarja Simpsonit on tunnettu siitä, että se ennustaa ties mitä maailman tapahtumia. Ja kyllä, The Shard näkyy Lontoon kaupunkikuvassa jo vuonna 1995 esitetyssä Simpsonit-jaksossa. Tuolloin pilvenpiirtäjästä ei tainnut kukaan vielä uneksiakaan – paitsi tietysti Simpsonien tekijät.

Lue myös: 10 uskomatonta kertaa, kun Simpsonit ennusti tulevaisuuden 

Al Hamra Tower, Kuwait


Kuwaitin pääkaupungissa Kuwaitissa on yksi maailman upeimmista pilvenpiirtäjistä, vaikka tällaiset vertailut ovat toki mielipidejuttuja. Vuonna 2011 valmistunut Al Hamra Tower näyttää siltä, kuin lasilevy olisi muodostamassa kotelon sen ympärille.

Advertisement

Al Hamra Tower on voittanut monia palkintoja ja saanut useita tunnustuksia; muun muassa TIME-lehti nimesi sen vuonna 2011 yhdeksi parhaista keksinnöistä maailmassa. 413 metriä korkean pilvenpiirtäjän suunnittelussa haluttiin maksimoida näkymä Persianlahdelle, mutta toisaalta minimoida lämpö aurinkoisella eteläpuolella. Niinpä rakennuksen eteläinen seinämä on Juravuorilta, Keski-Euroopasta, louhittua kalkkikiveä ja muuten pinta on lasia.

Rakennukseen muotokieli ei ole vain energiatehokas ja käytännöllinen, sillä siihen on otettu vaikutteita Kuwaitin perinteisestä asusta, bisht-viitasta.

Taipei 101, Taipei

Kuva: Artemas Liu | CC BY 2.0 (kuvaa rajattu)

Taiwanin Taipeissa kohoava, 509 metriä korkea Taipei 101 oli maailman korkein rakennus vuodesta 2003 lähtien, kunnes vuonna 2010 Burj Khalifa meni heittämällä ohitse. Sittemmin Taiwanin ylpeys on tippunut korkeimpien rakennusten listalla sijalle 11, kun pilvenpiirtäjät havittelevat yksi toisensa jälkeen pilviin.

Taipei 101 on yksi maailman turvallisimmista pilvenpiirtäjistä; se on suunniteltu kestämään vaikka minkälaisia myrskyjä ja luonnonkatastrofeja, kuten maanjäristyksiä ja taifuuneja. Mutta muotoilussa ei ole kiinnitetty huomiota ainoastaan turvallisuuteen, sillä rakennuksen 101 kerrosta, joista myös nimi tulee, edustavat uudistumista ja uusia alkuja. Ulkonäöltään Taipei 101 muistuttaa pagodia, buddhalaisten tornimaista temppelirakennusta; vain hieman isommassa mittakaavassa.

Kingdom Centre, Riad

Kuva: B.alotaby | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa kohoava Kingdom Centre näyttää kuin suurelta korkinavaajalta. Kyseisestä esineestä rakennukseen ei kuitenkaan ole haettu inspiraatiota, mutta sattumaa sen erikoinen ulkonäkö ei ole. Riadin kaupunki nimittäin rajoittaa rakennuksia määräyksellä, jonka mukaan käytössä olevia kerroksia saa olla vain 30. Laki ei kuitenkaan mainitse mitään rakennusten korkeudesta, joten Kingdom Centre saa kohota 302 metrin mittaansa.

Kokonaisuudessaan Kingdom Centressä on 99 kerrosta, joista siis alle kolmasosa on käytössä. Hukkatilaa on valtavasti, mutta osa siitä on paikattu upealla suunnittelulla: isolla reiällä keskellä pilvenpiirtäjää. Aukon yläpuolella – siellä 99. kerroksessa – on näköalasilta, josta on mukava ihailla Riadia monesta suunnasta.

Vaikka Kingdom Centre ei hätyyttele kaikkein korkeimpien rakennusten metrimittoja, on sillä hallussaan ennätys maailman korkeimmalla sijaitsevasta moskeijasta. Kuningas Abdullahin moskeija sijaitsee 77 kerroksessa, 183 metrin korkeudessa ja täyttää kaikki moskeijalle määritetyt vaatimukset.

Advertisement

One World Trade Center, New York

Varmasti yksi listan kuuluisimmista pilvenpiirtäjistä on läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Yhdysvalloissa, New Yorkissa sijaitseva One World Trade Center. Manhattanin saaren eteläkärjessä kohoava pilvenpiirtäjä valmistui toukokuussa 2013 paikalle, jossa syyskuun 11. päivänä koettiin historian tuhoisin terrori-isku. Iskussa tuhoutuneeseen WTC-kompleksiin kuului seitsemän rakennusta ja kaksoistornien paikalla on tänä päivänä kaikkien uhrien nimet sisältävät muistomerkit. One World Trade Center seisoo siinä aivan vieressä.

Korkeutta tällä pilvenpiirtäjällä on 541 metriä, mikä ei suinkaan ole tuulesta temmattu mitta. Yhdysvalloissa käytössä olevalla yksikköjärjestelmällä ilmoitettuna One World Trade Center on 1776 jalkaa korkea – Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin vuonna 1776. Alkuperäiseltä nimeltään tämä pilvenpiirtäjä olikin Freedom Tower.

Jeddah Tower, Jedda

Listan päättää pilvenpiirtäjä, jota ei vielä ole kokonaisuudessaan olemassa. Suunnitelmien mukaan Saudi-Arabian Jeddaan piti valmistua vuonna 2017 maailman korkein rakennus, vähintään kilometriin ulottuva Jeddah Tower. Siis kilometriin. Sellaista mittaa on hankala kuvitella kohoamaan suoraan ylöspäin.

Jeddah Towerin rakentaminen alkoi vuonna 2013, mutta projekti on edelleen pahasti vaiheessa. Valmistumista on siirretty useampaan otteeseen erinäisten ongelmien takia. Osa hulppeasta pilvenpiirtäjästä on valmiina, mutta rakennustyöt keskeytyivät tammikuussa 2018, kun tärkeimmät rahoittajat joutuivat vankilaan korruption vuoksi.

KONE-yhtiöltä on tilattu Jeddah Toweriin hissejä ja muita ratkaisuja, mutta saa nähdä, kiidättävätkö suomalaiset hissit ainakaan lähiaikoina ketään kilometrin korkeuteen. Vaikka maailman nopeimmat hissit kulkevat yli 70 kilometrin tuntivauhtia, ei Jeddah Towerin ylimpiin kerroksiin ole mahdollista kiitää sellaisella nopeudella – ollaan jo sellaisissa korkeuksissa, että liian nopeat ilmanpaineenvaihtelut aiheuttavat herkästi pahoinvointia.

Tällä hetkellä keskeneräinen rakennus on noin 250 metrin korkuinen, eli siis vain neljäsosa kokonaisuudesta. Se on silti yli sata metriä korkeampi, kuin yksikään Suomen tornitaloista.

Lue myös:

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version