Oudoimmat

Mandela-efekti: 10 esimerkkiä ihmisten vääristä yhteisistä muistikuvista

Julkaistu

Mandela-efekti tarkoittaa ilmiötä, jossa suuri joukko ihmisiä jakaa saman, väärän muistikuvan. Harmitonta ja huvittavaa? Ei kaikkien mielestä!

En ollut ennen tätä viikkoa kuullut Mandela ilmiön nimestä; valheellisista muistoista toki tiesin ja siitä, miten herkästi muistikuvat voivat muuttua ja virheelliset muistot vahvistua. Mutta kun aloin selvitellä hupaisalta vaikuttavaa aihetta enemmän, en voinut uskoa mihin tulisin törmäämään.

Luojalle kiitos netistä; olisihan elämämme tylsää ilman sitä.

Mandela-efekti on mielenkiintoinen ilmiö: miten suuri joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä voi muistaa saman asian väärin. Kyse on jostain hyvin kummallisesta. Efektin nimesi vuonna 2010 eteläafrikkalainen paranormaalien ilmiöiden tutkija Fiona Broome, joka muisti kirkkaasti Nelson Mandelan kuolleen vankilassa 1980-luvulla ja hän oli varma, että oli katsonut hautajaisia televisiosta. Juteltuaan aiheesta muiden ihmisten kanssa, hän totesi suuren joukon ihmisiä muistavan kuoleman ja hautajaiset samalla lailla. Nelson Mandela menehtyi kotonaan joulukuun 5. päivä vuonna 2013.

Mandela-efektille on ilmiön kannattajien joukossa muutamia erilaisia selityksiä:

Advertisement
  1. Ihmiset sekoittavat rinnakkaisulottuvuuden ”minän” kokemukset tähän todellisuuteen
  2. Valtio suorittaa laajaa manipulointi- ja aivopesukoetta
  3. Aikamatkustajat käyvät muuttamassa pieniä asioita menneisyydessä

Tämän tulevan listan kohdat ovat kaikki esimerkkejä asioista, jotka joidenkin mielestä ovat tapahtuneet rinnakkaistodellisuudessa, tai joissa tilanteita on myöhemmin manipuloitu hallituksen käskystä.

Tai mitä jos muisti vain temppuilee ihmismielen kustannuksella? Tähän teoriaan Listafriikki.com:n toimituksessa uskotaan, ja otimmekin asian käsittelyyn kevyemmän linjan. Mutta toki kaikki ovat vapaita muodostamaan aiheesta oman teoriansa!

Luke, I’m your father

Mikä on Star Wars -elokuvasarjan kuuluisin lause? Jopa henkilöt, jotka eivät koskaan ole katsoneet kyseisiä elokuvia, TIETÄVÄT sen olevan ”Luke, I’m your father”. Episodi V: Imperiumin vastaisku -elokuvassa vuonna 1980 sanottu lause on painettu muun muassa lukemattomiin paitoihin, joita myydään jatkuvasti elokuvasarjan faneille ympäri maailmaa. Nyt tietysti kysyt, miten tässä muka on Mandela-efekti.

DARTH VADER EI KOSKAAN SANONUT NIIN!

Oikea repliikki on: ”No, I’m your father”. Videon voit kelata kohtaan 1:50 ja todistaa, kuinka koko maailmankatsomuksesi hajoaa pirstaleiksi muutaman sekunnin aikana.

Advertisement

Miehen yli ajetaan panssarivaunulla

Taivaallisen rauhan aukio (Tiananmen Square) Kiinan Pekingissä oli suuren mielenosoituksen näyttämönä keväällä ja alkukesällä 1989. Aukiolle kokoontui tuhansia opiskelijoita osoittamaan mieltään ja vastustamaan kommunismia, vaatimaan parempia taloudellisia oloja ja lehdistönvapautta. Miljoonat kiinalaiset Pekingissä ja sadoissa kaupungeissa ympäri maan tukivat mielenosoittajia. Armeija oli ensin rauhanomaisesti pyrkimässä nälkälakon aloittaneiden, aukiolle leiriytyneiden opiskeljoiden luo, mutta kansa sai pysäytettyä sotilasjoukot.

Valitettavasti tilanne kärjistyi armeijan voimakeinojen käyttöön, ja arvioiden mukaan tuhansia mielenosoittajia ja sivustaseuraajia menehtyi väkivaltaisessa Tiananmenin aukion tyhjäyksessä.

Mielenosoitusten aikaan otettiin yksi maailman tunnetuimmista kuvista.

Miehestä, joka yksin seisoo panssarivaunujen edessä tyhjällä Pekingin kadulla, tuli vastarinnan symboli ja kuvasta yksi vuosisadan ikonisimmista kuvista.

Mutta miten kävi tuolle tankkeja uhmanneelle miehelle? Monet muistavat tapauksen niin, että uutiskuviin tallentui järkyttävällä tavalla, kun panssarivaunut ajavat ostoskasseja kantavan miehen yli.

Advertisement

Niin ei todellisuudessa käynyt. Mies oli talutettu kadulta suojaan. Ainakin tuossa verilöylyn vaiheessa hänen henkensä säästyi.

Yhdysvaltojen osavaltiot

Montako osavaltiota Yhdysvalloissa on?

Jos vastasit 52, ei ole syytä hävetä: et ole yksin väärän vastauksesi kanssa. Erittäin monet vastaavat tähän yksinkertaiseen kysymykseen väärin. Tässä ei ole sinänsä kyse virheellisestä olettamuksesta, vaan ihmiset ovat täysin vakuuttuneita, että heille on opetettu näin koulussa. Oikea vastaushan on 50. Niitä ei ole koskaan ollut enempää, vaikka jotkut ovat niin vakuuttuneita 52:sta, että he väittävät joidenkin osavaltioiden liittyneen yhteen myöhemmin.

Jopa Yle, yksi Suomen valtamedioista, uutisoi vuoden 2016 presidentivaalien alla osavaltioiden lukumäärän väärin, mikä toki oli juttuun myöhemmin korjattu. Mutta uutisen lopussa on merkintä virheen korjauksesta. Ei 52, vaan 50.

Kuka on sitä mieltä, että koulussa on aivan varmasti opetettu, että osavaltioita on 52?

Pikachun häntä

Alunperin vuonna 1995 Game Boy -videopelikonsolille suunniteltu Pokémon-peli nousi räjähtämällä maailmansuosioon vain pari vuotta luomisensa jälkeen. Nykyään Pokémon on videopeleineen, elokuvineen, keräilykortteineen, animesarjoineen ja mobiiliapplikaatioineen maailman suurin media franchise.

Pokémonin varmasti tunnetuin taskumonsteri on Pikachu, tuo keltainen söpöläinen. Sillä on punaiset posket ja mustat korvien ja hännän päät. Paitsi että häntä on kokonaan keltainen. Monissa mielikuvissa (esimerkiksi allekirjoittaneen) ja piirroksissa hännän päässä on musta palkki.

Advertisement

Ensimmäisten videopelien pelaajista osa on täysin vakuuttuneita (edelleen, vaikka Internet on aiheen osalta käännetty ylösalaisin), että aivan aluksi Pikachun häntä olisi ollut eri värinen kuin nykyään.

Monopoly-miehen monokkeli

Useimmat meistä ovat varmaankin pelanneet Monopolya, tai ainakin tietävät mistä on kyse. Pelin maskotti on silinteripäinen herra Monopoly, varsinaiselta nimeltään Rich Uncle Pennybags.

Mielikuva pelilaudan keskeltä kurkistavasta miehestä on se, että hänellä on monokkeli. Ei silmälasit, vaan yksittäinen monokkeli. Monopoly-mies on yksi suosituimmista Halloween ja naamiaisasuista ympäri maailmaa ja uskomattoman usein ihmisten asuun on kuulunut monokkeli.

Rikkaalla Setä Pennikukkarolla ei kuitenkaan ole minkäänlaisia laseja. Hän esiintyi korteissa ensimmäisen kerran vuonna 1936, eikä hänellä ole koko tuona aikana ollut laseja tai lasia. Mistähän tämä oletus on saanut alkunsa?

Sex in the City vai Sex and the City?

Jotkut vannoutuneimmistakin Sinkkuelämää -faneista ovat täysin varmoja, että tv-sarjan nimi on alunperin ollut Sex in the City, ja että se on ensimmäisten jaksojen jälkeen muutettu. He ovat jopa jakaneet kuvia oheistuotteista, joissa ohjelman nimi on kirjoitettu tuossa asussa.

Advertisement

Joko noissa kuvissa on kyse Photoshopin treenaamisesta tai harhaluulossa elävistä krääsän valmistajista, mutta kyllä sarja on alkuperäiseltä ja ainoalta nimeltään Sex and the City, perustuen Candace Bushnellin samannimiseen kolumniin ja kirjaan.

Voit myös koittaa googlata Sex in the City, niin huomaat hakusanaehdotuksista, että aika moni luulee vieläkin nimen olevan kirjoitettu noin.

Mirror, mirror on the wall

Lumikki ja seitsemän kääpiötä -sadussa ilkeä kuningatar, Lumikin paha äitipuoli, omistaa taikapeilin, jolta hän kyselee kuka on maailman kaunein: ”Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin”. Englanniksi sama on: ”Mirror, mirror, on the wall, who is the fairest one of all”. Piirretty on Disneyn ensimmäinen pitkä, värillinen animaatioelokuva vuodelta 1937, ja se perustuu saksalaisten Grimmin veljesten 1800-luvun alun Lumikki-satuun.

Disneyn piirretyssä kuningatar ei kuitenkaan sano mirror, mirror. Hän aloittaa lauseen ”Magic mirror…”, niinkuin voit selvästi kuulla videon kohdasta 0:40. Miksi me kaikki sitten olemme sanoneet tuon lauseen väärin viimeiset 80 vuotta?

Advertisement

Toki, alkuperäisessä Grimmin sadussa kuningatar sanoo saksaksi ”Spieglein, spieglein…”, joten periaatteessa ihmisten väärinkäsitys onkin ihan oikea tulkinta. Mutta väittäisin suurimman osan siteeraavan Disneyn versiota ennemmin kuin Grimmin satua.

Onko kellään muulla likainen ja huijattu olo?

Onko Mikki Hiirellä henkselit?

No kuvastahan se tietysti heti selviää, mutta Mikki Hiirellä ei tosiaan ole henkseleitä. Hahmo on nähty erinäisissä asuissa vuosien mittaan, mutta alkuperäiseen ja tunnetuimpaan vaatetukseen kuuluu valkoiset hansikkaat, oranssinkeltaiset tossut ja punaiset shortsit.

Osaltaan henkseliharhan aiheuttaa valkoiset, soikeat napit shortsien etuosassa. Ne on kuin tarkoitettu henkselien kiinnittämiseen. Ihmiset ovat muistaneet Mikin myös aivan selvästi paukutelleen henkseleitään vanhoissa piirretyissä. Sehän ei olemattomilla asusteilla ole mitenkään mahdollista.

Fazerin Parhaat

Tiedäthän sen vanhanaikaisia paperikaramelleja sisältävän tummansinisen karkkipussin? Fazerin Kiss-Kiss -karamellejakin sisältävää pussia alettiin valmistaa 85 vuotta sitten. Kiss-Kiss muuten rekisteröitiin vuonna 1901 ja se on Suomen vanhin tuotemerkki. Mutta mikä on karkkipussin nimi?

Advertisement

Se on Fazerin Parhaat, eikö vaan?

Eipäs olekaan, vaan Fazerin Parhain. Ne, joita tämä uutinen on kovasti järkyttänyt, ovat yrittäneet kaivaa esille todistusaineistoa ja kuvia vuosikymmeniä vanhoista karkkipusseista, koska ulkonäkö on toki vuosien mittaan muuttunut. Pettymys oli suuri, kun selvisi, että nimi on aina ollut Parhain.

Ainakin tässä ulottuvuudessa…

Rautahammas ja Dolly

Miten hellyyttävä kohtaus: Vuoden 1979 Kuuraketti -elokuvassa James Bond -pahis Rautahammas (Richard Kiel) ihastuu häntä auttavaan Dollyyn (Blanche Ravalec). Rautahammas hymyilee tytölle metallin koristamalla purukalustollaan ja Dolly vastaa aurinkoisella hymyllään paljastaen omat hammasrautansa. Rakkautta ensisilmäyksellä!

Tiedäthän kohtauksen? Koko homman jujuhan on siinä, että hyljeksitty Rautahammas tapaa ”kaltaisensa”.

Advertisement

Dollylla ei kuitenkaan ollut hammasrautoja!

Vaikka yläpuolella on hänestä kuva, niin kaiva toki elokuva esiin; et kuitenkaan tällä puheella usko. Vai oletko yksi niistä, jotka väittävät, että elokuvaa on myöhemmin muokattu ja hammasraudat on digitaalisesti poistettu? Miten varma olet, että Dollylla oli raudat?

💁‍♀️ Jäikö joku kohta vaivaamaan? Onko Mandela-efektissä mielestäsi kyse vain muistin tekemistä tepposista vai onko ilmiölle kenties jokin yliluonnollinen selitys? Kerro kommenttikentässä tai somekanavissamme oma teoriasi ⬇⬇

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version