Oudoimmat

10 kirottua sukua: Kennedyt, Monacon ruhtinasperhe ja muut

Julkaistu

Jos yhtä ja samaa perhettä kohtaa epäonni, onnettomuudet ja kuolema vuosien ajan, voidaanko sen sanoa olevan kirottu? Vai onko kaikki lopulta vain sattumaa?

Rikkaudet ja menestyminen eivät todellakaan aina takaa onnellisuutta. Siitä ovat todisteena nämä kymmenen sukua, joiden vuodesta ja jopa vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen jatkuva epäonni saa pahimmatkin epäilijät pohtimaan sitä mahdollisuutta, että perhe olisi jotenkin kirottu.

Monen suvun kohdalla voisi sanoa, että yksi traaginen menehtyminen on vaikuttanut muihin perheenjäseniin siten, että seuraukset ovat olleet synkkiä. Mutta joskus tapahtumaketjut ovat selittämättömiä, ja kuin kohtalon ivaa rahalle ja maineelle. 

Mitä mieltä sinä olet? Onko kirous täyttä humpuukia? Listafriikki esittelee nyt 10 perhettä, joiden on väitetty olevan kirottuja.

Nepalin kuningasperhe

Nepalin kuningasperhe on siitä surullinen esimerkki siitä, mihin rakkauden kieltäminen voikaan pahimmillaan johtaa. 

Advertisement

Vuonna 2001 Nepalin kruununprinssi Dipendra keskeytti perhepäivälliset ja ampui yhdeksän sukunsa jäsentä, mukaan lukien isänsä ja äitinsä. Ilmeisesti kuningas Birendra ja kuningatar Aishwarya eivät olleet tyytyväisiä kruununperijän mielitiettyyn ja olivat kieltäneet naimisiinmenon.

Kruununprinssi ampui itseään, mutta vajosi kolmeksi päiväksi koomaan. Tuona aikana hänet kruunattiin kuninkaaksi eikä häntä lain mukaan voitu hallitsijana syyttää joukkosurmasta. Dipendra kuitenkin menehtyi vammoihinsa ja hänen sedästään Gyanendrasta tuli kuningas vuoteen 2008 asti, jolloin monarkkia Nepalissa syrjäytettiin kokonaan demokratian tieltä.

Nepalin kuningasperheen kaatuminen oli ennustettu kuitenkin jo 200 vuotta aiemmin. Tarinan mukaan maan ensimmäisellä kuninkaalla oli ollut erimielisyyksiä erään joogin kanssa, joka oli suuttuneena julistanut ”kuninkaan vallan päättyvän kymmenennen sukupolven jälkeen”. Viimeinen kuningas Gyanendra edusti 9. sukupolvea ja häntä edeltänyt, kolme päivää vallassa ollut murhaaja, Dipendra, oli 10. sukupolven kuningas. Jotkut nepalilaiset eivät olleet surmatyöstä yllättyneitä, he olivat vain odottaneet jotain tapahtuvaksi.

Hemingwayt

Hemingwayn perheen kirouksessa ei ole kyse taikauskosta tai yliluonnollisuudesta. Siinä ei ole mitään mystistä. Silti näyttelijä ja dokumentintekijä Mariel Hemingway, kuuluisan kirjailijan Ernest Hemingwayn lapsenlapsi, kutsuu perhettään kirotuksi. Heidän kirouksensa on mielenterveysongelmat, ja hänen mukaansa ainakin seitsemän perheenjäsentä on kuollut itsemurhan takia.

Clarence Hemingway oli perheen ensimmäinen itsemurhan tehnyt jäsen vuonna 1928. Hänen poikansa, kirjailijat Leicester ja Nobel-voittaja Ernest, lähtivät kummatkin oman käden kautta, ja heidän siskonsa Ursula kuoli yliannostukseen. 

Mariel Hemingway kärsii itsekin masennuksesta, mutta perheen historian tutkiminen on osaltaan auttanut pitämään kavalan taudin aisoissa. Hänen siskonsa Margaux kamppaili mielenterveysongelmien kanssa koko ikänsä ja kuoli 41-vuotiaana yliannostukseen vuonna 1996. 

Advertisement

Monacon ruhtinasperhe

Grimaldin suvun kirous on legendan mukaan lähtöisin 1300-luvulta, jolloin silloinen ruhtinas Rainier I sieppasi ja raiskasi kauniita flaamilaisia naisia sodan keskellä. Yhden uhreista kerrotaan tulleen noidaksi ja langettaneen kirouksen perheen ylle: ”Yksikään Grimaldi ei tule koskaan löytämään todellista avio-onnea.”

Pikakelataan 1900-luvulle. Monacon ruhtinas Rainier III meni naimisiin yhdysvaltalaisen filmitähden Grace Kellyn kanssa vuonna 1956. Vuosisadan häiksi kutsuttu spektaakkeli ei johtanut onnelliseen avioliittoon. Ruhtinatar Grace tunsi olonsa eristetyksi, eikä Rainier hyväksynyt sitä, että hänen ulkomaalainen näyttelijävaimonsa oli lopulta kansan keskuudessa suositumpi kuin hän itse. Avioliitto kuitenkin kesti, mutta Grace menehtyi traagisesti vuonna 1982, kun hän ajoi mutkaiselta vuoristotieltä rotkoon.

Ruhtinaspariskunnan kolme lasta ovat olleet suhdeskandaaleissa koko ikänsä. Vanhin lapsista, prinsessa Caroline erosi ensimmäisestä miehestään, menetti toisen miehensä veneonnettomuudessa ja kolmas avioliitto Hannoverin prinssi Ernst Augustin kanssa on ollut myrskyisä; pari on jo vuosia elänyt erillään.

Perheen kuopus, prinsessa Stéphanie on vuosikymmenien ajan ollut tunnettu villeistä seikkailuistaan ja useista suhteistaan, muun muassa henkivartijansa, norsujen kouluttajan ja sirkusakrobaatin kanssa. Stépheanie on ollut kahdesti lyhyen aikaa naimisissa ja hänellä on kolme lasta, joista yksikään ei ole syntynyt avioliiton aikana (ei katsota katolisessa Monacossa hyvällä). 

Monacon nykyinen hallitsija ruhtinas Albert II on saanut osansa lehtien palstoilla. Hänellä on ainakin kaksi avioliiton ulkopuolista lasta, joilla ei ole paikkaa perimysjärjestyksessä. Kun Albert viimein oli astelemassa alttarille eteläafrikkalaisen olympiauimarin Charlene Wittstockin kanssa heinäkuussa 2011, huhuttiin morsiamen yrittäneen paeta kolmesti maasta, viimeisellä kerralla poliisit olisivat yhyttäneet hänet vasta lentokentältä. Hääpäivänä tuleva ruhtinatar Charlene itkeskeli ja television välityksellä morsian ei vaikuttanut onnelliselta. Muutaman vuoden kuluttua pariskunta kuitenkin sai kaksoset, tytön ja pojan, ja Monaco oli viimein saanut kruununperillisen. 

Toivottavasti Grimaldin kirous on jo haihtunut; uusi sukupolvi näyttää säästyneen skandaaleilta ja on solminut onnellisia avioliittoja. Siltä ainakin vaikuttaa, vielä.

Advertisement

Guinnessin perhe

Kun Arthur Guinness 1700-luvulla pisti ensimmäisen panimon pystyyn, ei hän ehkä osannut arvata olevansa pian Irlannin rikkain mies. Kotona elo ei ollut yhtä auvoista. Vaimonsa Olivian kanssa he saivat 21 lasta, joista vain 10 selvisi hengissä aikuisuuteen. Toisaalta lapsikuolleisuus oli noina aikoina suuri.

Legenda Guinnessin kirouksesta eli kuitenkin suvun keskuudessa aina, kun joku perheenjäsen joutui mielisairaalaan, menetti rahansa tai joi itsensä hengiltä. 1900-luvulla Guinnessin perheen kohtalo nousi kuitenkin suurempaan tietoisuuteen: Toisen maailmansodan jälkeen suvun jäseniä alkoi kuolla itsemurhiin, auto-onnettomuuksissa ja yksi jopa niin, että löi päänsä vessanpyttyyn ja hukkui kylpyammeeseen.

Lady Henrietta Guinness, joka hyppäsi vuonna 1978 sillalta kuolemaansa, on kuuluisasti sanonut, että ”köyhänä olisin ollut onnellinen”.

Lohikäärmeen kirous

Kamppailulajien mestarin Bruce Leen ja hänen poikansa Brandon Leen kuolemien ympärillä on vuosien ajan liikkunut monenlaisia teorioita. Erään salaliittoteorian mukaan heidät olisi murhannut kiinalainen mafia. Toinen tarina kertoo, että miehet olisivat joutuneet Brucen isän, Lee Hoi Chuenin, aiheuttaman kirouksen uhreiksi. 

Tarinan mukaan Lee Hoi Chuen olisi suututtanut joukon kiinalaisia kauppiaita, jotka langettivat hänen päälleen kirouksen: ”Kaikki Leen perheen miehet tulevat kuolemaan nuorina”.

Lee Hoi Chuen ja Grace Lee menettivät ensimmäisen poikansa nuorena ja he ottivat kirouksen hyvin vakavasti: Brucea kutsuttiin kotona tytön nimellä, jotta pahat henget pysyisivät poissa. 

Kun Bruce Lee oli vain 32-vuotias ja elokuvauransa huipulla, menehtyi hän yllättäen, mystisestä aivojen turpoamisesta johtuen, vuonna 1973. Ruumiinavauksessa ei löytynyt vammoja, mutta syyksi on epäilty särkylääkkeiden sekoitusta, voimakasta allergista reaktiota ja lämpöhalvausta. 

Advertisement

Brucen poika Brandon kuoli myös kesken elokuvan teon. Kirjaimellisesti. 28-vuotias näyttelijä menehtyi traagisesti, kun ampumakohtauksessa käytettyyn aseeseen tuli vika ja siitä ammuttu luoti koitui Bradonin kohtaloksi vuonna 1993.

Kumpikaan, isä tai poika, ei päässyt näkemään ja kokemaan suurimpien elokuviensa menestystä.

Von Erich – Showpainijat

Showpaini on ultimaattista viihdettä, jossa voi kuitenkin oikeasti sattua pahasti. Katkenneita käsiä ja jalkoja sekä aivotärähdyksiä nähdään kehässä tasaisin väliajoin. Painiperheessä on koettu myös ikäviä ennenaikaisia kuolemia, kuten Eddie Guerreron sydänkohtaus ja Chris Benoit’n perhesurma. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja Von Erichin perheelle, jota on kutsuttu showpainin Kennedyiksi.

Kaikki alkoi Fritz Von Erichistä (oikealta nimeltään Jack Adkisson), jolla oli 1960-luvulla mestaruusvyökin hallussaan. Fritz sai vaimonsa Doriksen kanssa kuusi poikaa ja painidynastia oli valmis valloittamaan areenat.

Heidän ensimmäinen poikansa Jack Jr menehtyi vain kuusivuotiaana saatuaan sähköiskun ja hukuttuaan sulaneeseen lumeen. Muut viisi poikaa seurasivat isänsä jalanjälkiä ja olivat suosittuja viihdeurheilijoita. Menestys, kilpailu ja fanien vaatimukset veivät nuoret miehet huonoille teille ja huumeista tuli arkipäivää. Lopulta kuin ketjureaktiona, alle kymmenen vuoden sisään, Kerry ja Chris ampuivat itsensä, David ja Michael tekivät itsemurhan lääkkeillä. 

Advertisement

Vain Kevin (kuvassa) on jäljellä Von Erichien toisesta sukupolvesta, mutta seuraava on jo kovassa vauhdissa

Habsburgin kuningassuku

Kerran lähes jokaisessa Euroopan kuningashuoneessa edustanut Habsburgin suku sai kirouksen päälleen linnuista. Tarinan mukaan esi-isät olisivat lahdanneet korppiparven, joka asusti heidän kotilinnassaan vuoden 1000 tienoilla. Linnut muistavat.

Lintujen tappamisen jälkeen ilmestyi yliluonnollinen korppi aina paikalle, kun joku suvunjäsenistä teki kuolemaa. Muun muassa Marie Antoinetten mestauksessa oli paikalla korppeja. Yliluonnollisia lintuja tai ei, suku tuli näkemään surullisia kohtaloita eikä kirous jättänyt heitä rauhaan.

Vuosisatojen ajan vain noin puolet lukuisista vastasyntyneistä selvisi elossa. Kruunupäiden joukossa tavattiin ikäviä mielenterveysongelmia, itsemurhia ja mystisiä kuolemia, kuten elävältä palamista ja hevosen tallomaksi tulemista. Habsburgin suku oli myös hyvin sisäsiittoista, josta seurauksena oli kehistysvammojen lisäksi Habsburgin leuaksi kutsuttu oireyhtymä, jossa alaleuka oli niin ulkoneva, että syöminen ja puhuminen olivat mahdotonta.

Habsburgin suvun kirous huipentui, kun arkkiherttua Franz Ferdinand murhattiin Sarajevossa vuonna 1914. Siitä sai alkunsa ensimmäinen maailmansota ja Habsburgien valtakausi Euroopassa tuli päätökseensä.

Rockefellerit

Mustalla kullalla rikastunut Rockefellerin perhe pääsi valtaan ja mammonaan kiinni vuonna 1870, kun John D. Rockefeller oli mukana perustamassa Standard Oil -öljy-yhtiötä.

Karmeat sattumukset alkoivat vaivata sukua vuodesta 1951 lähtien, jolloin Winifred Rockefeller surmasi itsensä ja kaksi lastaan. Vuosikymmentä myöhemmin, parikymppinen Michael Rockefeller, tulevan varapresidentin Nelson Rockefellerin poika, joutui Papua-Uudessa-Guineassa kannibaaliheimon tappamaksi.

Advertisement

Rockefellerin nimi koki aikamoisen kolauksen, kun eräs saksalainen Christian Gerhartsreiter esiintyi 1990- ja 2000-luvulla suvun jäsenenä: hän huijasi itsensä ”piireihin” ja pääsi hyviin työpaikkoihin varastetulla nimellään. Vuosikymmenten esitys päättyi kidnappauksen yritykseen ja Gerhartsreiterin henkilöllisyyden selviämiseen. Samalla tuli ilmi, että hän oli syyllinen vuonna 1994 tehtyyn murhaan. 

Vuosiin on mahtunut pettämistä ja kohtalokkaita auto-onnettomuuksia. Eikä kirous ota loppuakseen: vuonna 2014 Richard Rockefeller menehtyi pienkoneonnettomuudessa.

Agnellit -autoja ja jalkapalloa

Giovanni Agnelli perusti Torinoon, Italiaan, autotehtaan vuonna 1899. Silloin tehtiin Fiat-merkkisiä autoja. Nykyään Fiat Chrysler Automobiles -yhtiön alla valmistetaan Ferraria, Alfa Romeota, Maseratia, Jeepiä, Dodgea ja lukuisia muita. Fiatin johdossa on aina ollut Agnellin perheen jäsen, tällä hetkellä John Elkann.

Epäonni alkoi vaivata perhettä, kun perustajan pojanpoika Gianni Agnelli sai yhtiön johtoonsa. Suuren menestyksen kääntöpuolella oli valtavia menetyksiä.

Giannin isä oli menehtynyt lentoturmassa, kun poika oli teini-ikäinen. Veli Giorgio oli opiskellut arvostetussa Harvardin yliopistossa, mutta ei skitsofrenian vuoksi kyennyt osallistumaan perheyrityksen toimintaan. Hän kuoli vuonna 1965, 35-vuotiaana. 1970-luvulla Agnellit joutuivat pakoilla italialaista Punaiset prikaatit -terroristiryhmää, joka tappoi useita Fiatin johtohenkilöitä.

Giannin ja vaimonsa Marellan ainut poika Edoardo, jota kutsuttiin ”Hullu Eddieksi” hyppäsi sillalta kuolemaansa vuonna 2000. Heidän tyttärenpoikansa, John Elkann, on jatkanut yhtiön eteenpäin viemistä, mutta tämän veli Lapo Elkann lavasti vuonna 2016 oman kidnappauksensa ja vaati perheeltään 10 000 dollarin lunnaita. Siitäkin huolimatta, että hän itse on miljonääri perheyrityksen osuuksilla.

Advertisement

Kirottu Kennedyn klaani

Listan varmasti tunnetuin kirous on yhdysvaltalaista Kennedyn poliitikkosukua  kohdannut epäonni. Jos joku perhe on kirottu, niin Kennedyt! Tässä vain osa kamalista sattumista.

Tunnetuimman perheen tunnetuin jäsen, Yhdysvaltain 35. presidentti John F. Kennedy salamurhattiin vuonna 1963. Viisitoista vuotta aiemmin hänen sisarensa Kathleen oli kuollut lento-onnettomuudessa poikaystävänsä kanssa. 

Edward ”Ted” Kennedy kohtasi kirouksen useammankin kerran: Vuonna 1964 hän selvisi lento-onnettomuudesta, jossa menehtyi pilotti ja yksi matkustaja. Viisi vuotta myöhemmin Kennedy ajoi autolla sillalta alas. Kyydissä ollut matkustaja kuoli, mutta Kennedy jäi henkiin. Hän puhui mediassa avoimesti uskovansa, että perhettä vainoaa jokin kauhea kirous.

Vuonna 1968 JFK:n toinen veli, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Robert F. Kennedy, murhattiin kesken vaalikampanjan. Robert Kennedyn 11 lapsesta kaksi menehtyi nuorena: David huumeiden yliannostukseen ja Michael lasketteluonnettomuudessa. 

John F. Kennedy Jr., entisen presidentin poika, kuoli ohjaamansa pienkoneen pudottua vuonna 1999. Hänen vaimonsa Carolyn Bessette-Kennedy ja tämän sisko Lauren menehtyivät samassa onnettomuudessa.

Kirous jatkuu sukupolvesta toiseen: Vuonna 2019 Robert F. Kennedyn lapsenlapsi Saoirse Kennedy Hill menehtyi 22-vuotiaana yliannostukseen. Viime viikolla Maeve Kennedy McLean (RFK:n lapsenlapsi) lähti 8-vuotiaan Gideon-poikansa kanssa kanootilla noutamaan järveen lentänyttä palloa. Kanootti löytyi myöhemmin tyhjänä, ja Maeve hukkuneena maanantaina 6. huhtikuuta 2020. Gideonin ruumis löytyi kaksi päivää myöhemmin.

Advertisement

🤷‍♀️ Oletko taikauskoinen? Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme voiko tällaisia kirouksia ottaa tosissaan vai onko kaikki vain sattumaa?

Suosituimmat

Exit mobile version