Oudoimmat
10 kummallista virvoitusjuomamakua läheltä ja kaukaa
Minkä makuinen limsa on suosikkisi? Ehkä vastaat kokis tai joku appelsiinin makuinen virvoitusjuoma. Niitähän Listafriikki ei tietenkään tälle kummallisten limsojen listalle kelpuuta!
Kyseessähän ovat kummalliset maut, joten lemppareitasi ei todennäköisesti tältä listalta löydy. Tai mistäs sen tietää; voihan olla, että Listafriikin lukijoissa on puunkuoren, Buffalo Wingsien tai sellerin makuisten limsojen ystäviä!?
Mitä luulet, meneekö näistä joku pakolliselle maistelulistalle? Itsellä ei kyllä erityisesti herahtanut vesi kielelle…
Suolainen vesimeloni
”Virkistävä kesän maku”. Aloitetaan lista kevyellä tapauksella, joka on kuitenkin makuyhdistelmänä suhteellisen mielenkiintoinen.
Japanissa PepsiCo. lanseeraa tasaisin väliajoin mitä mielikuvituksellisimpia makuja, joista vuonna 2012 päivänvalon saanut suolainen vesimeloni herättää enemmän kysymyksiä kuin janoa. Vesimelonilla maustettu Pepsi vielä menettelisi, mutta hippunen suolaa perään…ei kiitos.
Mutta eipä tuomita niin nopeasti, sillä makuyhdistelmään on erittäin hyvä syy. Japanissa, ja joissain muissakin maissa, on tapana sirotella vesimelonin ja muidenkin hedelmien pintaan suolaa, jonka on tarkoitus korostaa hedelmän omaa makeutta. Täytyyhän tuota kikkaa kokeilla, mutta limsa saa kyllä jäädä muiden nautittavaksi.
Kiitospäivän kaikki maut
Alunperin vuonna 1995 Kanadassa perustettu Jones Soda Co. aloitti virvoitusjuomien valmistamisen hyvin perinteisillä mauilla, muun muassa appelsiinilla, kirsikalla ja omenalla.
Uudelle vuosituhannelle astuttiin kuitenkin siirtäen toiminta Yhdysvaltoihin ja limsavalikoimakin koki melkoisen uudistuksen. Jones Soda Co:lla ei ole vain yhtä erikoista makua, vaan yhtiö tunnetaan monista nieleskelyä (ei hyvällä tavalla) aiheuttavista erikoisuuksistaan.
Suosituin on varmasti kiitospäivän aterian ympärille rakennettu makujen sarja. Siihen kuuluvat esimerkiksi hedelmäkakku, herne, omenapiirakka ja maissi. Ja nuo ovat sieltä järkevimmästä päästä. Valikoiman täydentävät kiitospäivän aterian hengessä kalkkuna & ruskeakastike, lohipatee, perunamuusi, ruusukaali & prosciutto-kinkku sekä sämpylä.
Haluan vielä muistuttaa ja korostaa, että nyt puhutaan siis virvoitusjuomien mauista.
Ateriointi, tai siis limsojen maistelu, on hyvä päättää yrityksen antacid-virvoitusjuomaan, joka nimensä lisäksi on saanut värinsä ja makunsa nestemäisen närästyslääkkeen mukaan.
Teriyaki kuivaliha
Jos virvoitusjuomaa markkinoidaan niin, että sitä juomalla hampaat säästyvät, ja korkin avatessa nenään leijailee suloinen soijakastikkeen tuoksu, niin kyse on jostain melko erikoisesta tapauksesta. Beefdrinkerin valmistama Teriyaki Beef Jerky -limsa on kuitenkin juuri sellainen. Hampaisiin ei satu samalla lailla kuin jos jyystäisi sitkeää kuivalihaa, mutta makunystyröihin sen sijaan voi ainakin kuvaannollisesti sattua.
Tämä virvoitusjuoma maistuu nimittäin suolaiselta ja lihaiselta; märältä, teriyakilla maustetulta kuivalihalta. Erikoiseen makuun lisäsäväyksen tuo vielä ripaus ruokosokeria. Onko tämä jokaisen vannoutuneen lihansyöjän unelma?
Lester’s Fixins – koko tuoteperhe!
Rocket Fizz on Kaliforniassa alkunsa saanut karkkikauppa, joka myy mitä erikoisempia limsoja Lester’s Fixins tuotenimen alla. Onkohan tällä firmalla ja aiemman kohdan Jones Soda Co:lla jatkuva kilpailu siitä, että kuka tuo markkinoille kummallisimman limsamaun?
Lester’s Fixinsin suosituin, tai ainakin maistetuin, maku on pekoni. Ja suosion aallonharjalla ollessa pekonista on tehty sekä suklaalla että vaahterasiirapilla tuunatut versiot.
Makuelämysten joukkoon kuuluu myös maapähinävoi-hilloleipä, sinappi, suolakurkku, ranch-kastike ja kaiken huippuna: Buffalo Wings. Käsityskyky ei aivan riitä kuvittelemaan kaikkia näitä herkkuja limsamuodossa.
Miltäs muuten valikoimassa oleva kurpitsapiirakan makuinen virvoitusjuoma kuulostaisi? Sitä jos nuuhkaisee ennen hörppäämistä, niin vaikutukset voivat olla yllättävät. Aiemmalla, syksyn ihmeellisyyksiin paneutuneella listalla kerroimme, miten kurpitsapiirakan tuoksu on voimakas afrodisiakki.
#WhatTheFanta
Tässä kohdassa ei ole kyseessä kummallinen maku, mutta tämä Fantan (tai Coca-Colan) tempaus oli sen verran hauska idea ja virvoitusjuomamakuihin liittyvä, että pakko ottaa listalle.
Tänä keväänä Suomessakin toteutetussa #WhatTheFanta -kampanjassa ostettiin sokkona limua ja toivottiin, että pullon sisältö olisi mieluista. Coca-Colan Suomen viestintäpäällikkö Thea Natri kertoo Iltalehden haastattelussa, että maailmalla on erilaisia Fanta-makuja noin 70, joista osaa saatiin tänä kesänä maistella Suomessakin. Mysteeriksi vain jäi, mitkä maut meidän kauppojen hyllyille löysivät tiensä. Kampanjassa ei ollut mukana mitään aiemmin Suomen markkinoilla myytyä makua.
Kaikki pullot ja Fantat olivat vihreitä, joten värin perusteella makua ei voinut arvata. Ostitko näitä ja arvuuttelit makuja? Mitä kaikkea bongasit?
Toivottavasti pullosta ei kuitenkaan paljastunut mitään lihan makuista tai muita tällä listalla esiintyviä erikoisia makuprofiileja.
Cel-Ray
Newyorkilainen Dr. Brown perustettiin vuonna 1869, ja tämän juomavalmistajan erinäiset kosher-virvoitusjuomat ovat siitä lähtien olleet erityisesti juutalaisten kauppojen ja kahviloiden vakiokamaa.
Jo perustamisvuonna Dr. Brownin valikoimaan otettiin mukaan sellerin siemenistä makunsa saava Cel-Ray -limsa, jota mainostettiin ”puhtaana virvoitusjuomana hermoille”. Sitä juodessa varmasti kaikki hermopäätteet ovatkin herkkänä, ainakin jos EI satu pitämään sellerin mausta. Ja sellerihän, jos joku, jakaa mielipiteitä voimakkaasti.
Ilmeisesti 1900-luvun alussa markkinoilla oli runsaasti kyseisellä vihanneksella terästettyjä juomia, mutta Dr. Brownin versio on ainoa, joka on pitänyt pintansa ja suosionsa näihin päiviin saakka. Sitä on saatavilla vain muutamassa yhdysvaltalaisessa kaupungissa New Yorkin lisäksi, mutta jos siellä päin satut liikuskelemaan ja superfoodiksi julistettu selleri on suosikkisi, niin sellainen limsa sitten ehdottomasti pastramileivän kyytipojaksi.
Puunkuori
Kun lähdetään kehittämään uutta virvoitusjuomaa, puun kaarna ei välttämättä tule ihan heti ensimmäisenä ideana mieleen, ainakaan täällä Listafriikin päässä; lähtökohtaisesti, kun puun yhdistää lähinnä erilaisten siitä valmistettavien tuotteiden osalta vaikkapa nyt vessapaperiin tai kaikenlaiseen paperiin ylipäätään. Mutta ilmeisesti Karibian suunnalla sitten on hieman erilainen mentaliteetti, sillä kyseiseltä alueelta – tarkemmin sanottuna Trinidad ja Tobagosta – tulee juoma nimeltä Mauby Fizzz, joka on paatsaman (puuvartinen kasvi) kaarnasta valmistettu virvoitusjuoma, johon on lisätty sokeria ja lukuisia erilaisia mausteita.
Joidenkin juomaa maistaneiden mielestä se muistuttaa maultaan hieman inkivääriolutta, mutta jälkimaku onkin sitten ihan jotain muuta: se on makean sijaan erittäin kitkerää, mikä on saanut monet ensimmäistä kertaa juomaa maistaneet sylkemään nesteen välittömästi suustaan.
Mutta löytyy Mauby Fizzistä myös omat hyvät puolensa, jotka liittyvät terveyteen (toki jotkut myös pitävät sen mausta). Kyseinen virvoitusjuoma nimittäin alentaa verenpainetta – etenkin, kun sitä nautitaan kookosveden kera. Lisäksi sen kerrotaan alentavan kolesterolia, auttavan nivelreumasta kärsiviä, helpottavan ripulia, joidenkin väitteiden mukaan se auttaisi myös taistelussa diabetesta vastaan ja lisäksi sen sanotaan olevan melkoinen lemmenjuoma. Toisaalta samaan aikaan siinä on sokeria ja sillä kerrotaan olevan laksatiivisia vaikutuksia, joten edellä olevasta positiivisten terveysvaikutusten luettelosta kysymysmerkin alle joutuvat ainakin apu ripulin ja diabeteksen suhteen. Kyseisestä juomasta löytyy lisäksi myös alkoholia sisältävä versio.
Myös virvoitusjuomajätti Pepsi on tuonut markkinoille oman versionsa tästä erikoisesta virvoitusjuomasta.
Rivella
Kauniin kesäpäivän Alppien jylhissä maisemissa voi kruunata vain ja ainoastaan sveitsiläisten suosikkivirvokkeella, Rivellalla. Tai toiseksi suosituimmalla, sillä Coca-Cola kiilaa Sveitsissä sen edelle, mutta kaikki muut jäävät taakse.
Vuonna 1952 kehitettyä Rivellaa saa monissa eri mauissa, jotka ovat virvoitusjuomia, ja erityisesti tätä listaa ajatellen tuiki tavallisia, kuten mango, raparperi, karpalo ja vihreä tee.
Mutta Rivella pääseekin listalle erikoisen ainesosansa takia. Sveitsissähän tuotetaan paljon juustoa, jonka valmistuksen yhteydessä maidosta erotetaan hera. Hera ei jää käyttämättä, vaan esimerkiksi siitä erotetuista proteiineista tehdään urheilijoiden suosimaa lisäravinnetta.
Arvaatkin varmasti, mihin tämä on johtamassa? Raikkaan kupliva Rivella nimittäin valmistetaan herasta, joka antaa juomalle aivan omanlaisensa makuvivahteen, ja ehkä se on juuri siksi niin suosittua. Laktoosi-intoleranssista kärsivien kannattaa siitä kuitenkin pysyä kaukana.
Ramune – kuulia ja currya
Brittiläinen juomavalmistaja Hiram Codd patentoi 1800-luvun lopulla kapeakaulaisen, lasisen limsapullon, jossa marmorikuula sinetöi hiilihapot täytön jälkeen. Japanilainen Sangaria käyttää Ramune-juomassaan kyseistä pullomallia edelleen, mikä voi tietämättömälle aiheuttaa ongelmia.
Pullon suuaukon paineen vuoksi tukkiva kuula on nimittäin saatava liikkeelle, jotta juomaan pääsee käsiksi. Pullossa tulee mukana pieni muovinen osa, jolla kuulan saa työnnettyä alemmas, kapeimpaan kohtaan. Vaatii kuitenkin harjoitusta, että sen saa oikeaan kohtaan, jottei se joka kulauksella pyöri pullon suulle estämään limsan ulosvirtausta.
Monimutkaisen aukaisuprosessin jälkeen luulisi palkinnon odottavan. Ja niin voi ollakin, riippuen siitä, minkä makuisen Ramunen hyllystä on napannut. Pohjamakuna on aina sitruuna, mutta valikoimassa on saatavilla friteeratua mustekalaa, maissia, kimchiä (hapatettu kiinankaali), suolattua vesimelonia (!!!) ja currya. Joten sanakirja taitaa olla välttämätön, jos Japanissa lähtee harmittomille limsaostoksille.
Kannabislimu
Kannabiksen keskeisimmät vaikuttavat aineet ovat THC eli delta-9-tetrahydrokannabinoli ja CBD eli kannabidioli. THC saa aikaan päihdyttävän vaikutuksen, kun taas CBD:stä ei tule ”pilveen” vaan sillä on ahdistusta lievittäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia.
Koska kannabiksesta tehdään syötävää, niin miksi ei myös juotavaa. Niissä yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa kannabiksen käyttö on laillista, on monia netti- ja kivijalkamyymälöitä, joista tuotteita voi ostaa. Ja näin on toki kaikissa muissakin maissa, joissa marihuanan viihdekäyttö on dekriminalisoitu.
Myymälöissä on tarjolla CBD:llä valjastettua kannabislimsaa, mikä ei tietysti ole suurikaan kummastuksen aihe; löytyyhän CBD:tä sisältävää kannabisöljyä suomalaisistakin kaupoista. Mutta valikoimissa on lisäksi hieman eri vaikutuksen antavia THC-virvoitusjuomia, joita on tarjolla kivennäisvesistä kirsikkakolan ja trooppisen mango-ananaksen makuisiin limsoihin. Varoitukset eivät liene paikallaan, sillä harva eksyy kyseisiin myymälöihin ja niiden kylmäkaapeille vahingossa.
Lue lisää erikoisista juomista:
Kippis! Tässä on 10 maailman oudointa drinkkiä
🤷♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme mikä on ollut kummallisin maistamasi juoma. Tai aiotko lähteä kokeilemaan jotain listan kuplivaa juomaa?