Oudoimmat
10 tunnettua taideteosta, joiden entisöinti meni pahasti pieleen
Vanhojen ja arvokkaiden taideteosten ja rakennusten entisöinnillä pyritään säilyttämään merkittävät kohteet myös jälkipolvien nähtäväksi. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan!
Useimmiten tarkkuutta ja asiantuntemusta vaativa entisöinti annetaan sellaisten ihmisten käsiin, jotka tosiaankin tietävät, mitä tekevät. Entisöijän täytyy ymmärtää taideteoksessa alunperin käytetyn tekniikan lisäksi muun muassa kemiaa ja arkkitehtuuria. Muuten voi käydä kuten näissä kymmenessä käsittämättömän huonosti päättyneessä restauroinnissa.
Kaikille sattuu työssään virheitä, mutta entisöinnissä yksikin virheliike voi johtaa teoksen tuhoutumiseen, jolloin satoja tai jopa tuhansia vuosia vanha kappale historiaa on ikuisesti menetetty.
Listafriikki esittelee nyt kymmenen niin katastrofaalisen surkeasti entisöityä taideteosta mukaan lukien maalauksia, rakennelmia ja patsaita, että niille ei voi kuin nauraa. Onneksi edes muutama on saatu kuin ihmeen kaupalla pelastettua.
Ecce Homo -freskon uusi, apinamainen ilme
Ehkä kuuluisin täysin pipariksi mennyt entisöintityö on Espanjan Borjassa sijaitsevan kirkon seinälle maalattu fresko. Ecce Homo -niminen, Jeesusta orjantappurakruunussa esittävä fresko ei ole koskaan ollut mitenkään kulttuurihistoriallisesti arvokas, mutta paikallisille asukkaille Elías Martínezsen maalaus on ollut merkityksellinen.
Vuonna 2012 paikallinen harrastelijamaalari Cecilia Giménez päätti ottaa oma-aloitteisesti sudin kauniiseen, 82-vuotiaaseen käteensä ja uudistaa huonoon kuntoon menneen ja pahasti hilseilevän freskon. Pelkkää hyvää tarkoittanut Giménez alkoi läiskiä väriä freskon päälle, mutta ei omien sanojensa mukaan koskaan saanut työtään päätökseen, sillä kirkossa käynyt paikallinen historioitsija laittoi ”entisöinnille” pisteen.
Täysin pilalle mennyt fresko aiottiin ensin kirkon toimesta peittää, mutta viraaliksi noussut tuherros aiheuttikin yllättävän lieveilmiön. Borja ja sen pieni kirkko ovat nousseet kuin pyhiinvaelluskohteeksi, kun kymmenettuhannet turistit ovat suunnanneet katsomaan suttuista, apinalta näyttävää maalausta. Suosio on ollut Borjan kaupungille lottovoitto ja kirkon yhteyteen avattiin vuonna 2016 vierailukeskus kuin suuremmissakin turistinähtävyyksissä.
Neitsyt Marian uudet kasvot
How could this happen? An amateur restorer got his hands on this portrayal of the Virgin Mary by Spanish baroque painter Bartolome Esteban Murillo. The result has been met with derision far beyond the borders of Spain. pic.twitter.com/4snEUNKOEJ
— DW Culture (@dw_culture) June 23, 2020
Kun puhutaan taideteoksista, sitä voisi kuvitella, että niitä entisöidessä kukaan ei kääntyisi paikallisen huonekalujen entisöijän puoleen. Lopputulos voi nimittäin olla jotain tämän tyylistä.
Taiteilija Bartolomé Esteban Murillon kuuluisassa taideteoksessa, joka tunnetaan nimellä ”La Concepcion Inmaculada De Maria”, esiintyy Neitsyt Maria tai ehkä paremminkin sanottuna esiintyi, ainakin tämän kyseisestä maalauksesta tehdyn kopion osalta. Yksityiskeräilijä maksoi 1 200 euroa valencialaiselle huonekalujen entisöijälle, jonka piti ainoastaan puhdistaa kyseinen teos. Lopputulos oli kuitenkin jotain totaalisen järkyttävää ja se vetää täysin sanattomaksi. Entisöintityön jälkeen tätä kyseistä taideteosta on yritetty palauttaa entiseen ulkonäköönsä kahdesti, mutta turhaan, kuten yllä oleva kuvasarja osoittaa.
Tällaisen tuhon jälkeen ei ole mikään ihme, että taideasiantuntijat ovat vaatineet tulevaisuuden osalta voimakkaampaa säätelyä alalle, mitä tulee taideteosten entisöintiin ja jatkossa taideteosten halutaan päätyvän ainoastaan ammattitaitoisten ja koulutettujen entisöijien käsiin. Näin vaatii esimerkiksi Espanjan ammattientisöijien- ja konservaattorien liiton entinen presidentti Fernando Carrera The Guardianin haastattelussa:
”Voisitteko kuvitella, että kenen tahansa annettaisiin operoida toista ihmistä? Tai jonkun annettaisiin myydä lääkkeitä ilman siihen vaadittavaa farmaseutin lisenssiä? Vaikka entisöijät eivät suinkaan ole yhtä tärkeitä kuin lääkärit, tätä sektoria on silti säädeltävä.”
Matreran linnake uudistui vanhaa korostaen
Joskus ammattilaisenkaan työ ei saa aikaan fanfaareita. Näin kävi Espanjassa vuonna 2015, kun arkkitehti Carlos Quevedo Rojasin johtama ryhmä sai valmiiksi Villamartinissa sijaitseva Matreran linnan entisöinnin.
Linna oli rakennettu 800-luvulla, mutta nykypäivään tultaessa siitä oli muutaman puolittaisen seinän lisäksi jäljellä vain rauniot. Rojasin visiona oli ”palauttaa linnakkeen tornin alkuperäinen koko ja rakenne, ja heijastella rakennuksen mennyttä loistoa”. Rojas ei suunnitellut linnan tornia uudelleen rakennettavaksi, vaan vanhat kiviseinämät tuettiin modernilla, tarkoituksenmukaisesti erottuvalla materiaalilla.
Lopputulos sai kiitosta arkkitehtipiireissä, mutta paikalliset eivät hyppineet riemusta ja Espanjan kulttuurihistorian järjestö Hispania nostra kutsui entisöityä linnaa ”aivan hirveäksi”.
Rojas puolusteli ratkaisuaan sillä, että halusi tuoda selvästi esille ne osat, jotka olivat alkuperäistä linnaketta ilman, että uutta ja vanhaa sekoitettaisiin keskenään. Castillo de Matrera jakaa vahvasti mielipiteitä; oliko tämä nerokas vai täysin käsittämätön ratkaisu?
Pyhä Antonius Padovalainen ehostettiin
Ja ehostuksella tarkoitetaan tässä tapauksessa entisöinnin lisäksi (tai sen sijaan) meikkaamista.
Pyhä Antonius Padovalainen oli 1100- ja 1200-lukujen taitteessa elänyt portugalilainen pappi, josta tuli myöhemmin esimerkiksi odottavien äitien, sikopaimenten, kotieläinten, haaksirikkoutuneiden laivojen, steriiliyden ja Brasilian suojeluspyhimys. Monitoimimies siis.
Soledadissa, Kolumbiassa, on 1600-luvulla valmistettu Pyhää Antoniusta kuvaava puupatsas, joka vuonna 2018 oli pahasti entisöinnin tarpeessa. Kappelin silmäterän värit olivat haalistuneet, joten ehostus oli paikallaan. Kirkko rekrytoi hommaan taidemaalarin eikä suinkaan entisöijää, ja siinä on suuri ero, joka paljastui monien mielestä ikävällä tavalla työn tultua valmiiksi.
Pyhä Antonius ja sylissä oleva lapsi saivat kuin saivatkin uutta väriä pintaan, mutta näyttävät tätä nykyä siltä kuin olisivat lähdössä yöelämään täydessä iltameikissä – luomiväreineen, poskipunineen ja huulikiiltoineen. Vuosia pyhimystä rukoilleet olivat tyrmistyneitä: eräs pettynyt kansalainen kertoi paikallisradion haastattelussa, että ei enää saanut samaa tunnetta polvistuessaan meikatun patsaan juureen.
Mutta ehkä asiaa pitää katsoa siltä kannalta, että Pyhä Antonius on edistyksellinen suunnannäyttäjä ja osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi meikata.
Tutankhamonin liimattu parta
Tutankhamon oli muinainen Egyptin faarao. Hänen hautansa löydettiin marraskuussa 1922 ja haudasta löydetty yli 3 000 vuotta vanha Tutankhamonin kuolinnaamio on yksi Egyptin pääkaupungin Kairon suurimmista turistinähtävyyksistä ja luonnollisesti se on erittäin merkittävä pala historiaa.
Vuonna 2014 kairolaisen museon työntekijät onnistuivat tavalla tai toisella vahingossa irrottamaan tässä Tutankhamonin kuolinnaamiossa olevan sini-kultaisen parran. Vahingon huomattuaan työntekijät päättivät olla kertomatta asiasta kenellekään ja päätyivät yhteistuumin liimaamaan parran takaisin kiinni.
Valtaisat määrät täysin vääränlaista liimaa ”korjaustöihinsä” käyttäneet työntekijät yrittivät korjata vahinkoa kaiken kaikkiaan neljä kertaa ja jokaisella kerralla he pyrkivät hävittämään todistusaineistoa aiemmista yrityksistään. Todistusaineisto oli tarkemmin sanottuna pursunnutta liimaa, jota he yrittivät raaputtaa pois metallisilla esineillä, vahingoittaen tätä historiallista kohdetta entisestään. Nämä kyseiset työntekijät päätyivät lopulta oikeuden eteen ja saivat syytteet huolimattomuudesta ja ammattimaisten standardien rikkomisesta.
Parran irtoamista ja sen liimausyrityksiä seurasi peräti yhdeksän viikon mittainen entisöinti- ja tutkimustyö ennen kuin tämä naamio saatiin palautettua takaisin entiseen loistoonsa. Tutankhamonin kuolinnaamio saatiin palautettua takaisin ihmisten ihailtavaksi joulukuussa 2015.
Kiinanmuuri täyteen sementtiä
Kiinanmuurilla aloitettiin vuonna 2014 mittavat korjaustyöt, sillä tämä historiallinen monumentti oli päässyt osittain todella huonoon kuntoon. Pahimmin rappeutuneita osia ei edes voinut pitää auki yleisölle.
Korjaustöiden aloittaminen oli pakollinen juttu, mutta toteutuksen kanssa olisi voinut miettiä kerran tai kaksi. Suizhongin maakunnan kulttuurillinen reliikkivirasto oli nimittäin päättänyt määrätä, että kunnostustyö tehdään sementillä ja niinpä muuri muuttui osittain tylsäksi tasaiseksi pinnaksi, joka hautasi alleen melkoisen määrän historiaa.
Korjaustöiden lopputulos tuomittiin laajasti ja tavallisten kansalaisten ohella myös lukuisat viranomaiset sekä muut viralliset tahot ovat sanoneet avoimesti ääneen työn lopputuloksen olleen todella huono; olihan kyseessä peräti 700 vuotta vanha muurin osa. Korjaustöistä päättänyt taho väittää toki edelleen tänä päivänä, etteivät he ole käyttäneet muurin korjaamiseen sementtiä, vaan jonkinlaista limen ja hiekan sekoitusta.
Vaikka korjaustyöt suoritettiin jo vuonna 2014, ne tulivat laajalti ihmisten tietoisuuteen vasta vuonna 2016. Korjaustyöt oltiin päätetty aloittaa, koska viranomaisilla oli aito pelko, että osa muurista romahtaisi valtavien turistimäärien ja luonnollisen eroosion eli muurin kulumisen seurauksena. Perustelut korjaustöille olivat siis ehdottomasti olemassa – hätäisen työn lopputulos vain oli kertakaikkisen katastrofaalinen.
Pyhän Yrjön sarjakuvakasvot
Miten 500 vuotta vanhasta Pyhää Yrjöä kuvaavasta puupatsaasta saadaan surkuhupaisasti sarjakuvahahmo Tinttiä muistuttava teos? No, palkataan hommaan paikallinen taideopettaja ammattimaisen entisöijän sijaan.
San Miguel de Estella -kirkko Espanjan Navarressa ei varmastikaan tavoitellut paikkaa yleisenä vitsinä, kun siellä vuonna 2018 päätettiin entisöidä pahasti haalistunut lohikäärmeen kimppuun käyvä legendaarinen sotilas.
Koomisen punaposkinen Pyhä Yrjö harottavine silmineen ei miellyttänyt Navarren paikallishallinnon kulttuurihistoriasta vastaavia (voiko heitä siitä syyttää?) ja patsas siirrettiin osaaviin käsiin. Entisöinnin entisöinnissä menetettiin valitettavasti suurin osa alkuperäisestä väristä, kun ensimmäinen maalari oli sutinut tietämättömänä sopimattomia maaleja patsaan pintaa.
Noin tuhannen tunnin ja yli 30 000 euron hintaisen entisöintityön jälkeen patsas on nyt sen värinen kuin se alunperinkin on ollut. Hinta oli kolminkertainen siihen verrattuna, jos restaurointi olisi alkujaankin teetetty ammattilaisilla. Arvokkaan korjaustyön lisäksi hiippakunta sai maksaa 6000 euroa sakkoja kohtalokkaasta virhearvioinnistaan.
Qing-dynastian freskojen uusi, kitschimpi ulkomuoto
Kiinan Chaoyangissa sijaitsee 270 vuotta vanha Qing-dynastian aikaan rakennettu Yunjien temppeli, jonka seiniä koristivat aikoinaan upeat freskot. Ihmisiä kuvaavien maalausten upeat värit olivat vuosien mittaan haalistuneet, joten vuonna 2013 ne päätettiin palauttaa entiseen loistoonsa.
Aikakautensa taidetta täydellisesti ilmentäneet freskot saivat kuitenkin entisöinnissä aivan uudenlaisen ilmeen. Työtä ei periaatteessa voi edes entisöinniksi kutsua, sillä uudet seinämaalaukset ovat täysin erilaiset kuin alkuperäiset. ”Entisöijä” oli päättänyt maalata täysin uudenlaiset kuvat vanhojen päälle. Sarjakuvamaiset hahmot ja kirkkaat värit eivät anna mitään viitteitä freskojen alkuperäisestä aikakaudesta, eikä historiallisia maalauksia voi enää ihailla muuta kuin valokuvista.
Freskojen tuhoamista ei ohitettu ilman rangaistuksia: Muutama entisöintityöstä vastuussa ollut virkamies erotettiin ja loput saivat varoituksen. Virallisen tiedon mukaan.
Neitsyt Maria, Jeesus-lapsi ja Pyhä Anna neonväreissä
Jos tekee parhaansa, niin eikö sen pitäisi riittää? Taideteosten entisöinnissä ei. Näin kuitenkin María Luisa Menéndez puolusteli vuonna 2018 kauhistusta aiheuttanutta maalausprojektiaan.
Espanja on ollut tällä listalla hyvin vahvasti edustettuna ja sinne suunnataan nytkin. Menéndez – tupakkakaupan omistaja, harrastelijamaalari ja harras kirkossakävijä – sai kunniatehtäväkseen entisöidä Rañadoiron kyläkirkon puupatsaita.
Vaikka figuurit oli vain 15 vuotta aiemmin entisöity ammattilaisen toimesta, antoi kirkko jostain järjenvastaisesta syystä Menéndezille luvan kajota 1400-luvulla valmistuneisiin esineisiin. Naisen mielestä ne tarvitsivat ”vähän freesausta”.
Kirkolla on hallussaan kolme yhtä vanhaa puufiguuria, joista kaksi oli aiemman entisöinnin yhteydessä saanut uuden värikerroksen, mutta Neitsyt Mariaa, Jeesus-lasta ja Pyhä Annaa kuvaava teos oli jätetty puunväriseksi, sillä sitä ei alunperinkään oltu maalattu.
Menéndez päätti kuitenkin laittaa sudin heilumaan ja ”maalasi ne omasta mielestään sopivilla väreillä”. Pyhä Anna sai ylleen pinkin hunnun, Maria on verhottuna turkoosiin ja Jeesus esiintyy kirkkaan vihreässä asussa. Jokaiselle hahmolle oli taiteiltu myös hieman ehostusta silmänrajauksilla ja punahuulilla.
Menéndez ei ole suostunut myöntämään, että meni tekemään emämunauksen, vaan on haastatteluissa kertonut naapureidensakin pitäneen puisen patsaan uudesta, värikkäämmästä ilmeestä.
Jeesus-lapselle uusi pää
Kanadan Sudburyssä sijaitsevan Sainte-Anne-des-Pinsin katolisen kirkon pihalla seisova patsas on vuosien aikana joutunut ties miten monen tihutyön kohteeksi. Neitsyt Marian sylissä olevalta Jeesus-lapselta on useaan otteeseen katkaistu kaula ja lokakuussa 2015 kruunulla varustettu pää lähti pahantekijän matkaan.
Paikallinen taiteilija Heather Wise oli kirkon ja varmasti myös mestatun Kristuksen puolesta kovin pahoillaan, joten hän päätti kädentaitoisena tarjota seurakunnalle apuaan.
Koska uuden patsaan hankkiminen olisi maksanut useita tuhansia euroja, suostuttiin kirkossa ilomielin Wisen ehdotukseen. Naisen suunnitelmana oli kaivertaa Jeesukselle pää kivestä, mutta hän muovasi valokuvan perusteella suoraan patsaaseen väliaikaisen version terrakotta-savesta. Yhdennäköisyys ei ollut ilmiselvä.
Paholaisen ja siilin sekoitukselta näyttänyt oranssi pää sai välittömästi suurta huomiota; jopa siinä määrin, että alkuperäisen pään varastanut henkilö päätti palauttaa saaliinsa kirkolle. Ehkä omatunto alkoi kolkutella, kun hän näki Wisen koomisen entisöintiyrityksen. Jeesus-lapsen vartalo on sittemmin saanut ammattimaisen restauroijan toimesta päänsä takaisin.