Oudoimmat

Top 10: Tässä ovat maailman omituisimmat uudenvuoden perinteet

Julkaistu

Aivan nurkan takana odottavien uudenvuoden juhlintojen myötä siirrymme uudelle vuosikymmenelle. Mutta millä tavoin uusi vuosi sitten otetaan vastaan maailmalla?

Vanha suomalainen sanonta kuuluu muodossa ”uusi vuosi ja uudet kujeet”. Meillä jokaisella on edessämme jälleen jotain uutta ja ennenkokematonta, kun jätämme hyvästit vuodelle 2019 ja astelemme vuoteen 2020. Ja samalla siirrymme kokonaan uudelle vuosikymmenelle.

Ympäri maailman löytyy mitä erilaisimpia perinteitä ottaa uusi vuosi vastaan ja valtaosa näistä perinteistä on siirtynyt sukupolvelta toiselle: toisaalla syödään mahat turpeiksi, toisaalla taas kiskotaan tuttuja ja tuntemattomia kirjaimellisesti turpaan, unohtamatta potkimista.

Listafriikki tarjoilee maailman omituisimmat uudenvuoden perinteet Top 10 -listan muodossa; jos siis uudenvuodenaatto ja suunnitelmat sen varalle ovat vielä tässä vaiheessa mietinnän alla, Listafriikki.com tarjoilee sinulle täysin uudenlaisia vaihtoehtoja viettää uusivuosi 2020.

10. Japani: Bonenkai-kokoontuminen

Japanilainen kulttuuri on monella tapaa ihailtava: japanilaiset kunnioittavat toisia ihmisiä ja heidän yksityisyyttään, he ovat sekä todella avuliaita, vieraanvaraisia että kohteliaita ja vanhempien ihmisten arvostus on selkeästi esimerkiksi monia länsimaita edellä. Japanissa uudenvuodenjuhla keskittyy ennakoimattoman tulevaisuuden sijaan menneisiin. Japanissa järjestetään uudenvuodenaattona niin sanottuja Bonenkai-kokoontumisia, joiden kuvaus kuuluu vapaasti suomennettuna ”kokoontuminen menneen vuoden unohtamiselle”. Tällä tavoin uusi vuosi päästään käynnistämään puhtaalta pöydältä, kun menneet on haudattu hyvällä porukalla, unohtamatta drinkin tai toisen kumoamista.

9. Kolumbia: Reissumiehen matkalaukkuun mahtuu…

Jos joskus päädyt viettämään uudenvuodenjuhlaa Etelä-Amerikkaan, ja tarkemmin sanottuna Kolumbiaan, ei kannata ihmetellä, mikäli näet ihmisten kulkevan paikallisilla turuilla ja toreilla salkku kädessään. Kolumbialaiset nimittäin uskovat, että vuodenvaihteen ylittäminen salkku kädessä tietää matkailuntäyteistä vuotta. Huhupuheiden mukaan myös rahan säästäminen on keino edistää suunnitelmia ja haaveita matkustelusta, mutta ehkä se salkku kädessä kulkeminenkin sitten toimii. Siitä sen sijaan ei ole tietoa, onko salkku tyhjä vai pitääkö se sisällään jo valmiiksi pakatut matkatavarat; tiedä vaikka sitä suuntaisi suoraan uudenvuodenjuhlista lentokentälle.

8. Suomi: Tinainen tulevaisuus

Uudenvuodenaatto, tina kauhaan, sulatus ja jäähdytys. Kun valanta on suoritettu, on aika katsella tuotosta ja sen muodon perusteella ennustetaan sitten tulevaisuus; ei ole siis sattumaa, että tätä toimintaa harrastetaan juuri uudenvuodenaattona. Mikäli lopputuloksena on röpeliäisen pinnan omaava ”taideteos” tietää se vaurautta tulevalle vuodelle – kenties lottovoittoa? Suomalaisille tinanvalanta on niin tuttu juttu, että sen omituisuutta tuskin pysähtyy missään vaiheessa sen kummemmin ihmettelemään, mutta kyse on varsin omituisesta perinteestä. Ja itse asiassa kyseessä ei ole Suomessa keksitty tapa, vaan tinanvalantaa on harrastettu jo muinaisessa Roomassa. Suomessa perinteisen lyijypitoisen tinan myynti kiellettiin vuonna 2018, mutta uudenvuodentinat löytää edelleen kaupoista – vain hieman erilaisista ainesosista tehtyinä kuin ennen.

Advertisement

7. Espanja: Suu auki suurempaan

Sillä hetkellä, kun vuosi vaihtuu, esimerkiksi Suomessa kilistellään kuohuvaa. Toisinaan kädessä saattaa olla kuohuviinilasia selkeästi pienempi lasi, joka sisältää hieman väkevämpää ilolientä. Espanjassa viini on yleisin nautittava alkoholimuoto ja viinihän valmistuu rypäleistä. Vuoden vaihtuessa viinilasit siirretään kuitenkin syrjään ja käteen otetaan kirjaimellisesti 12 rypälettä – yksi jokaista kellonlyöntiä kohden. Tavoitteena on saada kaikki 12 rypälettä mahtumaan suuhun yhtäaikaisesti: tässä onnistuminen tietää hyvää tulevaa vuotta. Jos siis haluat onnea uuteen vuoteen 2020, kannattaa suunnata kauppaan ja ostaa pussillinen mahdollisimman pieniä rypäleitä.

6. Tanska: Posliinilla naapurien ja ystävien pihat koreaksi

Uudenvuoden perinteet saattavat tietää sotkua ja sitä kautta siivottavaa esimerkiksi naapureille, ystäville ja sukulaisille, ainakin Tanskassa. Juutit ovat nimittäin poimineet palan (pun intended) kreikkalaista kulttuuria omaan uudenvuoden juhlintaansa, joskin hieman muokatussa muodossa: Tanskassa käsiin otetaan tarpeetonta posliinia, mutta lattian sijaan posliini rikotaan läheisten oviin. Sitä onkin sitten kiva herätä uuden vuoden ensimmäiseen aamuun, astella ovensuuhun haukkaamaan happea ja sen jälkeen huomata jalanpohjasta törröttävä posliinin palanen.

5. Bolivia: Kakun kautta hammaslääkäriin?

Uusivuosi on melkoista taikauskon juhlaa ja näin on vähemmän yllättäen myös Etelä-Amerikassa. Ohuen ilmanalan Boliviassa leivonnaiset liittyvät oleellisena osana uudenvuoden juhlintaan ja maassa kunnioitetaan yhtä kaikkien aikojen vanhimmista perinteistä. Osaan leivonnaisista laitetaan leivontavaiheessa sisään pennejä ja kuka ikinä löytääkään omasta herkustaan kolikon, tietää se onnea tulevalle vuodelle. Herkuttelun myötä makean hammasta tuskin kolottaa aivan heti, mutta saattaa hyvinkin olla, että uusi vuosi käynnistyy joka tapauksessa hammaslääkärin vastaanotolta, mikäli kolikko päätyy suuhun…

4. Romania: Lehmäkuiskaaja

Miksi se ei jotenkin yllätä tippaakaan, että Romaniassa taikausko viedään todella pitkälle? Itse asiassa niin pitkälle, että moni suuntaa uuden vuoden kynnyksellä juttelemaan kavereiden ja ystävien sijaan lehmille. Kyllä, luit aivan oikein. Homman juju on siinä, että mikäli he kokevat löytävänsä yhteisymmärryksen lehmän kanssa ja kommunikoimaan menestyksekkäästi, on se huono juttu. Toisin sanoen lehmä ja ihminen eivät saa kokea ymmärtävänsä toinen toisiaan, sillä se tarkoittaa huonoa onnea tulevalle vuodelle. Mutta mitä se menetyksekäs kommunikointi sitten oikein tarkoittaa? Voisi kuvitella, että jos kommunikaation laadulliset määreet saa määritellä ihan itse, aika monella romanialaisella on edessään erittäin hyvä vuosi.

3. Viro: Napa ruskaten uuteen vuoteen

Seitsemän ateriaa yhtenä päivänä? Sitä voisi kuvitella, että sillä ei saa aikaan mitään muuta kuin ummetuksen tai muita suolistovaivoja, mutta ilmeisesti etelänaapuri Virossa tämä nähdään positiivisena juttuna. Virossa siis syödään uudenvuodenaattona seitsemän eri ateriaa ja ajatuksena taustalla on sekä hyvinvoinnin että yltäkylläisyyteen perustuvan uuden vuoden rakentaminen. Toivottavasti tuohon ateriointiin kuuluu myös hieman väririkasta ruokaa, kuten salaattia ja esimerkiksi hedelmiä; muussa tapauksessa se uusi vuosi lähtee herkästi käyntiin ei-niin-freshissä olotilassa.

2. Chile: Yöunet hautausmaalla

Chilessä uusi vuosi otetaan vastaan tavalla, joka näin suomalaisen korvaan kuulostaa samaan aikaan sekä selkäpiitä karmivalta että myös varsin upealla tavalla menetettyjä läheisiä kunnioittavalta. Tässä Etelä-Amerikan valtiossa siis suunnataan uudenvuodenaattona hautausmaalle, kun ilta pimenee ja h-hetki vuoden vaihtumisen suhteen lähenee. Ihmiset haluavat kaikessa yksinkertaisuudessaan olla heille tärkeiden ihmisten lähellä, jotka he ovat menettäneet. Eikä kyse ole todellakaan vain siitä konkreettisesta hetkestä, kun vuosi vaihtuu, vaan hautausmaalla vietetään koko yö ja suunnataan vasta aamun sarastaessa kotiin.

1. Peru: Takanakyu Festival

Tämän omituisempaa tapaa viettää uudenvuodenaattoa ja juhlistaa tulevaa saa oikein hakemalla hakea. Perussa nimittäin ihmiset kokoontuvat yhdessä Takanakyu-festivaaleille tanssimaan, laulamaan, pitämään hauskaa ja… Kyllä, tappelemaan keskenään. Eikä nyt ole todellakaan kyse mistään pystypainista, vaan ihan tosissaan toinen toisensa lyömisestä ja potkimisesta. Yleensä nämä tappelut käydään varsin hyvässä hengessä, mutta ajoittain latinoveri ottaa vallan ja tunteet kuumenevat osapuolten välillä niissä määrin, että muut ihmiset joutuvat tulla rauhoittamaan tilanteen. Eikä kyse ole pelkästään mistään aikuisten jutusta, vaan myös lapset tappelevat ihan samalla tavalla keskenään tuolla korkealla Andien vuoristossa.

Mutta mikä sitten on tämän omituisen uudenvuodenjuhlan taka-ajatuksena? No, itse asiassa juhla, jossa monet pitävät varsin omituisen näköisiä naamareita päässään, järjestetään jo 25. joulukuuta, mutta se keskittyy täysin tulevaan eli tarkoituksena on menneen vuoden patoumien purkaminen ja sitä kautta siirtyminen uuteen vuoteen puhtaalta pöydältä.

🤷‍♂ Miten sinä juhlistat uuttavuotta? Onko teillä perheessä tai kaveriporukan keskuudessa jotain omituisia perinteitä?! Kuulemme niistä enemmän kuin mielellämme, joten kerro niistä ihmeessä kommenttikentässä tai somekanavissamme ⬇⬇

Suosituimmat

Exit mobile version