Oudot uutiset

Kätilö voi saada pysyvän kuulovaurion, sillä synnyttävien äitien huudot nousevat ajoittain vaarallisiin desibeleihin

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan norjalaisesta selvityksestä, jonka mukaan synnyttävien äitien huudot voivat aiheuttaa kätilöille pysyviä kuulovaurioita.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Synnytyssalissa on ajoittain vaarallisen kova meteli

Tuoreen norjalaisselvityksen mukaan synnytysosastoilla työskentelevillä on suuri riski saada kuulovaurioita; jopa pysyviä sellaisia.

SINTEF-tutkimuslaitoksessa työskentelevän Tron Vedul Tronstadin mukaan kätilöiden ja vastasyntyneiden osastoilla työskentelevien hoitajien olisi syytä käyttää kuulosuojaimia, sillä meteli voi ajoittain nousta vaarallisen voimakkaaksi. Aiheeseen perehtyneenä kuulon asiantuntijana Tronstad tietää, mistä puhuu: ”Korvatulpat vaimentavat voimakkaimmat äänet sellaiselle tasolle, että välitön kuulovaurion riski ei ole niin suuri.”.

Advertisement

Tronstad on siis samaa mieltä tuoreen selvityksen tehneen Lars A. Sælen kanssa. Oslon yliopistollisessa sairaalassa työhyvinvoinnin parissa työskentelevän Sælen tutkimuksessa seurattiin synnytysosaston henkilökuntaa kymmenen työvuoron ajan. Kussakin vuorossa kaksi kätilöä ja sairaanhoitajaa piti mukanaan melutasomittaria, joten otanta ei ole erityisen mittava, mutta antaa osviittaa siitä, miten vaarallista työ voi kuulon kannalta olla. Tutkimuksessa mukana olleet henkilöt työskentelevät oslolaisessa Ullevålin sairaalassa.

Sæle sai selvityspyynnön sairaalan työntekijöiden hyvinvoinnista vastaavalta taholta. Useat työntekijät olivat ilmoittaneet kärsivän tinnituksesta eli korvien soimisesta työvuorojensa jälkeen. Sælelta pyydettiin vinkkejä hoitajien kuulon suojaamiseen ja näin mies kiinnostui aiheesta niin paljon, että päätti suorittaa tutkimuksen.

Melkoisia desibelejä

Mittauksista selvisi, että keskimääräinen melutaso työvuoron aikana on 73 desibeliä, mutta synnyttävien äitien huudot voivat pahimmillaan yltää jopa 130 desibeliin. Melu on näissä lukemissa sama tai hieman jopa korkeampi kuin rock-konsertissa. Maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan 115 desibelin metelissä on turvallista olla kerrallaan vain 28 sekunnin ajan, minkä jälkeen riski vaurioille on äärimmäisen suuri. Synnytysosastolla mennään helposti tuon rajan yli. On myös hyvä muistaa, että vaurioitunut kuulo ei palaudu ennalleen.

Synnyttäjälle itselleen omat huudot eivät aiheuta harmia, sillä tapahtuma on isossa kuvassa verrattain lyhytaikainen. Mutta kätilöt ja muu synnytysosaston henkilökunta altistuvat kovalle metelille jatkuvasti – päivästä ja vuodesta toiseen. Toistuva altistuminen koville äänenvoimakkuuksille on varma tie kuulovaurioon.

Vaikka keskimääräinen 73 desibelin äänenvoimakkuus ei aiheuta välitöntä harmia kuulolle, on sekin vaarallista pitkäaikaisessa altistumisessa. Kuuloon perehtyneen tutkija Tronstadin mukaan tuosta reilun 70 desibelin äänenvoimakkuudesta kyllä palautuu, kunhan henkilö ja hänen kuulonsa saavat lepoa altistumisen jälkeen. Kovimmat äänet aiheuttavat kuitenkin välittömän vaaran.

Advertisement

Synnytyssalissa työskentelevät ovat myös siinä mielessä riskialttiissa tilanteessa, että he eivät voi hirveästi valita, kuinka kaukana he äänen tuottajasta ovat. Kaiken lisäksi ihmisen kuulo on erityisen herkkä ihmisen tuottamalle ääniskaalalle, joten meidän omat äänemme ovat kaikkein otollisimpia aiheuttamaan harmia. Siis siinä tapauksessa, että joku huutaa täyttä kurkkua lähietäisyydellä.

Onko mitään tehtävissä?

Korvatulpat eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu, sillä synnytyksessä mukana olevan hoitohenkilökunnan on tietenkin käytävä äidin ja toistensa kanssa normaalia keskustelua. Kuulosuojaimet estäisivät siis myös tämän kommunikoinnin.

Suomessakin asiaan kiinnitetty huomiota, sillä esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalassa on mitattu synnytyssalin desibelitasoja. Mittausta ei kuitenkaan tehty metelin takia, vaan tietoa kerättiin uuden sairaalan äänieristyksen suunnittelua varten.

Osastonhoitaja Reija Mylläri kertoo Ylelle, että tulokset kyllä otettiin osastollakin huomioon ja sairaala on ruvennut tarjoamaan kätilöille korvatulppia. On kuitenkin kunkin henkilökohtainen valinta, ottaako kuulosuojauksen käyttöön, kertoo Mylläri.

Mylläri haluaa myös muistuttaa, että äitejä ei tule missään nimessä syyllistää: ”Heillä on oikeus käyttää ääntä synnytyksessä niin paljon, kuin on tarve.”.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version