Oudot uutiset
Ei jokaisen jätskikiskan valikoimassa: Maailman kallein jäätelöannos maksaa noin 6000 euroa
Listafriikin oudoimmissa uutisissa aiheena on japanilainen jäätelöannos, joka on julistettu maailman kalleimmaksi. Ja pitkän pennin siitä saakin pulittaa, sillä hintaa on 880 000 jeniä eli tämänhetkisellä vaihtokurssilla lähes 5900 euroa.
Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:
https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki
Huippukallis ja huippuylellinen jäätelöannos
Paljonko sinä olisit valmis maksamaan herkullisesta jäätelöstä? Tai esitetään ennemminkin toisenlainen kysymys: Paljonko arvioisit käyttäväsi rahaa jäätelöön – koko elämäsi aikana? Puhutaanko tuhansista euroista?
Japanilaisen jäätelövalmistaja Cellaton myymä annos on hinnaltaan 6000 tuhannen euron paikkeilla – ja nyt on siis kyse yhdestä ainoasta jäätelöannoksesta! Ei siis mikään ihme, että jälkkäri on nyt saanut Guinnessin maailmanennätyksen maailman kalleimpana jäätelönä. Cellatolle herkun on luonut tunnettu japanilainen keittiömestari Tadayoshi Yamada.
Luksusherkun nimi on Byakuya, joka tarkoittaa valkoista yötä. Cellato nimittää jäätelöä verkkosivuillaan gelatoksi ja nimi viittaakin annoksen italialaisiin raaka-aineisiin. Ja nämä raaka-aineet tietenkin ovat syy järisyttävään hintalappuun; erityisesti valkoinen tryffeli.
Luoteis-Italiassa sijaitsevan Alban kaupungin ympäristöstä kerättävät valkoiset tryffelit kuuluvat maailman kalleimpien ruoka-aineiden joukkoon. Myös Alban tryffelinä tunnettu sieni on harvinainen sesonkituote, jonka satokausi kestää vain muutaman kuukauden – lokakuusta joulukuuhun. Piemontelaista pikkukaupunkia ympäröivistä metsistä tryffelikoirat etsivät ylellistä herkkua, joka sitten päätyy joillekin lautasille. Mutta ei ihan jokaisen lautaselle, sillä tämän harvinaisen tryffelin kilohinta on yli 13 000 euroa.
Valkoisen tryffelin lisäksi Byakuya-jäätelöannos sisältää syötävän kultalehden ja kahta erityyppistä juustoa. Japanilaisen tuulahduksen jäätelöön antaa Sakekasu, joka on saken valmistuksessa muodostuvaa tahnamaista sakkaa.
Ihan viime viikolla kukaan ei saanut päähänsä luoda maailman kalleinta jäätelöä, sillä Cellaton edustajan mukaan kehitystyö kesti yli puolitoista vuotta: ”Maun viilaaminen täydelliseksi oli pitkä prosessi, johon liittyi paljon yrityksiä ja erehdyksiä”.
Yhtiöstä kerrotaan, että tarkoituksena ei ainoastaan ollut kehittää veden kielelle nostattava kallis jälkiruoka. Kunnianhimoisena tavoitteena oli myös yrittää luoda ”kulinaarinen seikkailu”, joka yhdistää perinteistä japanilaista ruokaa ja eurooppalaisia raaka-aineita.
Pikkutarkat ohjeet jäätelön nauttimiseen
Maailman kalleinta jäätelöä on saatavilla vain Japanissa ja annoksen voi tilata kotiin Cellaton verkkokaupasta.
Ja jos visan on laittanut vinkumaan, niin suin päin annokseen ei pidä sukeltaa. Jäätelö toimitetaan kotiovelle tarkkojen ohjeiden kera.
Cellato suosittelee nauttimaan annoksen mitä pikimmiten, mutta mieluiten 10 päivän sisällä ostamisesta, jotta maku ja rakenne olisivat optimaalisia. Kun jäätelö alkaa huoneenlämmössä hieman pehmenemään, on aika kaataa päälle ylellinen tryffeliöljy. Koko komeus sekoitetaan mukana tulevalla, käsintehdyllä metallilusikalla. Jäätelön kanssa Cellato suosittelee nauttimaan sakea ja ranskalaista valkoviiniä.
Toisaalta yhtiö vinkkaa myös, että jos jäätelö on rakenteeltaan liian kovaa, niin sen voi laittaa 10–20 sekunniksi mikroaaltouuniin. Oikeasti!? Jos käyttää kuusi tonnia jäätelöön, niin itse en kyllä ottaisi riskiä, että luukkua avatessa astiassa odottaisi sulanut litku.