Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Uhkaavia ja vähemmän uhkaavia kissapetoja

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa esiintyy tällä viikolla kaksi kissapetoa, jotka yllättivät sivustaseuraajat kumpikin omalla tyylillään.

Lisäksi uutisissa maailman suurin jäävuori, joka uhkaa pingviinien ja muiden eliöiden elämää eteläisellä Atlantilla. 

Onko mielessäsi koskaan käynyt, kun olet istunut lentokoneen penkkiin, että meneeköhän kone oikeaan paikkaan? Lippuja näytellään ja tarkastuksia on monia, joten miksi tuollainen olisi edes käynyt mielessä. No, Nepalissa kävi inhimillisen erehdyksen vuoksi juuri niin, että kone lensi väärään kaupunkiin.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

Advertisement

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset! 

Downing Streetillä asuva Larry-kissa viihdytti toimittajia

Politiikan toimittajat odottivat viime maanantaina Lontoon koleassa joulukuun säässä, että pääministerin virka-asunnon ovet avautuisivat, ja Brexitin kauppasopimusten suhteen olisi tullut jonkinlainen läpimurto. Mutta kuten niin usein muulloinkin, toimittajat jäivät sen suhteen tyhjin käsiin, ja aivan kuin monina muinakin kertoina he saivat nauttia Downing Streetin suosikkiasukkaan touhuista.

Larry-kissa, josta olemme aiemmin kirjoittaneet, viettää päivänsä vastaanottaen vieraita, testaten antiikkihuonekalujen nukkumiskelpoisuutta ja pitäen pääministerin asunnon hiirikannan aisoissa. Pääministerit vaihtuvat, mutta Larry on asunut Downing Streetillä vuodesta 2011 lähtien. 

Advertisement

Valokuvaajat pääsivät tällä viikolla todistamaan aitiopaikalta Larryn metsästystaitoja, kun se väijyi pahaa-aavistamatonta pulua. Salamavalojen välkkyessä tämä kissapeto saikin pulun kynsiinsä, mutta lintu pyristeli itsensä irti ja Larry jäi nuolemaan näppejään. Tällä kertaa.

Matkustajalentokone laskeutui väärään kaupunkiin

Nepalilaisen Buddha Air -lentoyhtiön lennolla kävi harvinaislaatuinen moka: se laskeutui väärään kaupunkiin.

Joulukuun 18. päivänä lento nousi Nepalin pääkaupungista Kathmandusta kyydissään 69 matkustajaa, jotka olivat ostaneet liput Janakpuriin. (Itsellä ei kävisi mielessäkään epäillä, etteikö lento jolla istuisin, olisi menossa oikeaan määränpäähän.) Tämä lento kuitenkin laskeutui 255 kilometrin päässä sijaitsevaan Pokharaan.

Kyseessä ei ollut hätälasku, vaan puhdas kommunikaatiovirhe. Syyskuun lopusta lähtien, kun Nepal aloitti maan sisäiset lennot puolen vuoden tauon jälkeen, ovat lennot olleet lähes täynnä ja kentillä käy kova kuhina. Perjantaina, 18. päivänä joulukuuta, Janakpuriin ja Pokharaan suunnanneiden lentojen nousut olivat aikataulussa vain 15 minuutin välein, ja lisäksi kenttähenkilökunta oli päättänyt viime hetkellä vaihtaa lentojen numeroita. Kummatkin lennot olivat myöhässä, mikä lisäsi sekoilua.

Matkustamohenkilökunta ja matkustajat olivat menossa Janakpuriin. Mutta ohjaamossa oltiin menossa eri suuntaan, eikä sekaannus selvinnyt kuin vasta Pokharaan laskeutumisen jälkeen. Onneksi matkustajat lennätettiin mitä pikimmiten, vaikkakin armottomasti aikataulusta jäljessä, oikeaan kaupunkiin.

Lentoyhtiö on muodostanut toimikunnan, jonka tarkoitus on pyhien jälkeen selvittää perinpohjaisesti, mitä Kathmandun lentökentällä oikein puuhailtiin.

Advertisement

Gepardi säikäytteli – kissapeto olikin pehmolelu

Luoteis-Yhdysvalloissa sijaitsevassa Oregonin osavaltiossa suurten kissapetojen näkeminen ei ole mitenkään harvinaista. Jopa suurimman kaupungin Portlandin alueella tavataan puumia. Viime viikonloppuna Portlandin poliisi sai kuitenkin epätavallisen soiton hätääntyneeltä kansalaiselta: metsässä oli nähty suurikokoinen, täplikäs kissapeto; mahdollisesti gepardi.

Ilmoittaja kuitenkin lisäsi, että eläin ei vaikuttanut aggressiiviselta. Sheriffin toimistosta otettiin yhteyttä Oregon Zoo -eläintarhaan, sillä se sijaitsi hyvin lähellä havaintopaikkaa. Eläintarhassa tehtiin nopea nimenhuuto ja kaikki kissapedot, gepardeja myöden, olivat aitauksissaan.

Kun poliisipartio pääsi paikalle, tarjoutui apulaissheriffi Sullivan hiipimään puuston siimekseen gepardin etsintään. Sullivan kertoi ”käyttäneensä ninjataitojaan päästäkseen hiipimään hurjan pedon lähelle”. Iso kissa oli ollut täysin paikalleen jähmettynyt tullessaan yllätetyksi, joten Sullivan oli ehtinyt napsaista siitä muutaman kuvan. Rauhallinen gepardi osoittautui suureksi pehmoleluksi. 

Maailman suurin jäävuori uhkaa saaren eliöstöä

Advertisement

Heinäkuussa 2017 Etelämantereen Larsen C -jäähyllystä lohkesi pala. Tuo pala, A68a-nimen saanut jäävuori, on maailman suurin jäävuori. Reilut kolme vuotta tuo lähes Kymenlaakson maakunnan kokoinen (5100 neliökilometriä) ”palanen” on tehnyt matkaansa eteläisellä Atlantilla ja sitä ovat seuranneet tiiviisti kaksi jääkaapin kokoista robottia keräten väsymättä dataa jäävuoren liikkeistä ja vaikutuksista ympäristöön. 

Viimeiset kuukaudet on näyttänyt uhkaavasti siltä, että A68a tulee törmäämään Etelä-Georgian saarelle, joka kuhisee elämää. Tutkijat ovat voineet vain seurata vierestä (robottien välityksellä) kuinka A68a on lähestynyt pinta-alaltaan huomattavasti pienempää saariryhmää.

Pahimmissa skenaarioissa saarten edustalle pysähtyvä jäävuori estäisi hylkeiden ja pingviinien saalistamaan lähtemisen, sillä se blokkaisi merelle pääsemisen täysin ja suuri joukko eläimiä kuolisi nälkään. Vielä suurempi ekologinen katastrofi saarten luonnolle seuraisi siitä, kun matalassa ja lämpimämmässä rantavedessä paikallaan oleva jäävuori alkaisi jossain vaiheessa sulamaan. Jos biljoonia tonneja makeaa vettä yhtäkkiä ilmestyisi sekoittamaan meren rannan eliöstöä, vaikuttaisi se suuresti koko ravintoketjuun planktonista hylkeisiin ja valaisiin saakka.

Aivan viime päivinä A68a:sta on lohjennut matalikkoon törmäämisen vuoksi kolme suuren kaupungin kokoista lohkaretta, ja nämä irtoamiset ovat saaneet jäävuoren hieman vaihtamaan suuntaansa. Etelä-Georgian saarten eliöstö ei vielä ole täysin turvassa ja robotit kulkevat herkeämättä rinnalla. Jos pahin mahdollinen skenaario tapahtuu, jäävät ne dokumentoimaan ympäristövaikutuksia todennäköisesti vuosien ajaksi.

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

 

 

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version