Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Tasmanian tuholainen hohtaa pimeässä

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tällä viikolla yhdysvaltalaisen eläintarhan mielenkiintoisesta löydöksestä: Tasmanian tuholainen hohtaa valoa!

Lisäksi uutisissa huumeratsia, jossa poliisit pukeutuivat jouluisiin valeasuihin, epäonnistunut veri-ihme Napolissa ja jälleen yksi mahdollinen tulevaisuuden ruoka-aine: kanan sulat.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset! Hyvää viikonloppua!

Valoa hohtava Tasmanian tuholainen

The Toledo Zoo is excited to report the first documented case of biofluorescence in Tasmanian devils! Biofluorescence… Julkaissut The Toledo Zoo Lauantaina 5. joulukuuta 2020

 

Toledon eläintarhassa, Yhdysvalloissa, havaittiin hiljattain täysin ennennäkemätön ominaisuus Tasmanian tuholaisissa: ne hohtavat!

Tasmanian tuholainen on tuttu muun muassa Looney Tunes -piirretyistä, ja rakkaalla lapsella on monta nimeä, esimerkiksi Tasmanian paholainen ja pussipiru. Virallisesti tuo Australian Tasmaniassa elävä pussieläin on nimeltään pussiahma.

Aiemmin tänä vuonna tutkijoille on selvinnyt, että muun muassa vompateilla ja vesinokkaeläimillä esiintyy biofluoresenssia, mikä herätti Toledon eläintarhan tutkijoissa uteliaisuuden ja johti ultraviolettivalon suuntaamisen kokeilumielessä myös pussiahmoja kohti.

Advertisement

Biofluoresenssi on luonnossa, aiemmin lähinnä syvänmeren eläimillä, havaittu ilmiö, jossa eliön erityiset proteiinit imevät ympäristöstä valoa ja säteilevät sen sitten ulospäin. Ja kuinka ollakaan, kun pussiahmat laitettiin UV-valon alle, alkoivat niiden kuonot, silmät ja korvien sisäosat välittömästi hohtamaan upeasti sinisenä.

Syy eläinten kummalliseen valoilmiöön on vielä hämärän peitossa, mutta valistuneita arvauksia on heitetty ilmoille: hohtavat piirteet saattavat liittyä parittelukumppanin etsintään tai siihen, että yksilöt tunnistavat toisensa pimeässä. Vasta havaittua ja äärimmäisen kiehtovaa pussieläinten ominaisuutta tullaan tulevina vuosina varmuudella tutkimaan enemmän.

Pyhä veri ei nesteytynytkään – kardinaali rauhoittelee kauhistunutta kansaa

Kansa on täysin tyrmistynyt: kirottu vuosi 2020 on jälleen osoittanut mahtinsa! Pyhän Januariuksen veri on tunnettu jokavuotisesta ihmeestä: itse Januaris, veripankkien suojelupyhimys, kuoli vuonna 305, mutta hänen lasiampulliin säilötty, kuivahtanut verensä saadaan kolmesti vuodessa nesteytymään ankaran rukoilemisen voimasta.

Napolilaisessa katedraalissa veri rukoillaan virtaamaan syyskuun 19. päivänä, toukokuun ensimmäistä sunnuntaita edeltävänä lauantaina ja joulukuun 16. päivänä. Tänä keskiviikkona nesteyttäminen ei kuitenkaan onnistunut tuntia kestäneestä rukoilusta ja erityisestä messusta huolimatta. Seurakuntalaiset ovat olleet kauhuissaan, sillä epäonnistunut pyhän Januariuksen ihme on paha enne. Vuoden 1980 syyskuussa kävi samoin, ja kahden kuukauden kuluttua eteläiseen Italiaan iskenyt maanjäristys tappoi yli 3000 ihmistä.

Advertisement

Kardinaali Crescenzio Sepe on kuitenkin tyynnytellyt (taikauskoisia) napolilaisia viisailla sanoilla: ”Jos jonkin pitää näinä aikoina sulaa, on se ihmisten sydämet”. Veri virtaa taas ensi kerralla.

Tutkijoiden mukaan ampullissa oleva aine kyllä vaikuttaa olevan kuivunutta verta, mutta miksi se aina joskus muuttuu juoksevaksi, on täysi mysteeri; tarkemmin kirkko ei ole antanut pyhää esinettä tutkia.

Thaimaalainen tutkija kehittämässä syötävää kanan sulista

Sorawut Kittibanthorn, tulevaisuuden materiaaleja Lontoossa opiskellut tutkija, on kotimaahansa Thaimaahan palattuaan alkanut kehittämään kanan sulille sopivaa kierrätystapaa. 

Sulissa on ravinteikkaita aineosia, jotka Kittibanthorn on onnistunut muuntamaan korkeaproteiiniseksi jauheeksi, jota voidaan käyttää ravinnonlähteenä.

Maailman jäteongelmassa kanan sulat tuntuvat äkkiseltään mitättömältä asialta, mutta yksistään Euroopassa niitä kertyy lihatuotannon jätteenä noin 2,3 miljoonaa tonnia! Aasiassa, jossa siipikarja on vielä suositumpaa, määrä on moninkertainen. Jos kaikki tuo jäte saadaan muokattua syötävään muotoon, on siinä jälleen yksi keino ruokkia alati kasvavaa väkimäärää.

Jauheesta tehdyt kananugettien ja pihvien prototyypit ovat saaneet ruokakriitikoilta ylistystä niin makunsa kuin rakenteensakin osalta, mutta kehitystyö on vielä vaiheessa.

Advertisement

Kittibanthornin mukaan kanan sulista tehty jauhe ei ole kasvisruokaa (tietenkään), mutta silti eettisempi ja kestävämpi vaihtoehto kuin liha. Tämä logiikka ei ole aivan aukoton, mutta toisaalta sulat menevät nykyisin roskiin, joten fiksuahan niille on keksiä hyötykäyttöä.

Poliisit tekivät huumeratsian joulupukiksi ja tontuksi pukeutuneina

Perun huumepoliisi on aiemminkin käyttänyt yllätysmomentin saamiseen valeasuja: etsivät ovat pukeutuneet muun muassa kadunlakaisijoiksi tai naamioituneet kodittomiksi.

Tällä viikolla päädyttiin käyttämään ajankohtaan sopivaa valepukua, ja mikäs sen parempi kuin joulupukki ja tonttu. Kaksi huumepoliisia pääsi huomiota herättämättä lähestymään pääkaupunki Limassa sijaitsevaa asuntoa, jonka pihassa epäilty oli kuvattu huumeita myymässä.

Tonttulakkeihin sonnustautunut jouluinen kaksikko ei kiivennyt sisään savupiipusta tai koputtanut ovelle kilttejä lapsia etsien, vaan he tunkeutuivat asuntoon moukareita apuna käyttäen. Punavihreiden nuttujen alla oli toki asiaan kuuluvasti sirpaleliivit. 

Advertisement

Ratsia oli onnistunut, sillä poliisit pidättivät huumekaupasta epäillyn miehen ja takavarikoivat asunnosta runsaasti marihuanaa ja kokaiinia sekä laittoman tuliaseen. Videolla huomio kiinnittyy väistämättä (ja erittäin epäolennaisesti) siihen, että tontulla on kasvomaski, mutta pukilla ei – oliko tekoparran tarkoitus toimia korvaajana!?

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version