Oudot uutiset

Robotti päätti päivänsä työstressin vuoksi? Etelä-Koreassa surraan portaikkoon heittäytynyttä virkamiesrobottia

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa on suuntaamme Etelä-Koreaan, jossa kaupungin virkamiehenä toimineen robotin sanotaan tehneen itsemurhan liiallisen työkuorman vuoksi.

Suhtaudumme tähän uutiseen varauksella ja hieman huumorilla, sillä tuskinpa robotti on oikeasti ja tietoisesti päättänyt päiviään. Toki tekoälyn kehityksessä otetaan tällä hetkellä niin huimia harppauksia, että tällainen voi oikeasti kohta olla todellisuutta.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Ahkera ja tunnollinen työntekijä

Kesäkuun lopulla kaupungintalo julkaisi tiedotteella suru-uutisen: yksi virkamiesroboteista löytyi portaikosta eikä se reagoinut mihinkään.

Advertisement

Tiedottomassa tilassa löydetty robotti oli erityistapaus, sillä se oli teknisten kollegoidensa joukosta ainoa, joka kykeni liikkumaan kerroksesta toiseen; sillä oli myös oma kulkukorttinsa. Se osasi tilata itselleen hissin ja siirtyä oikeaan kerrokseen. Muut Gumin kaupungintalon robotit ovat yhden kerroksen väkeä.

Ihmistyökaverit ovat kuvailleet edesmennyttä robottia ahkeraksi ja tunnolliseksi työntekijäksi, joka jaksoi mukisematta paiskia hommia aamuyhdeksästä iltakuuteen. Sen on kuvailtu olleen tärkeä osa työyhteisöä ja tulleen hyvin toimeen kaikkien kanssa heti siitä lähtien, kun se aloitti työnsä kaupungintalolla elokuussa 2023.

Tiedotteen perusteella paikalliset mediat rupesivat yhteistuumin kutsumaan tapausta maailman ensimmäiseksi robotin tekemäksi itsemurhaksi. Kaupungintalon suunnalta tätä näkökulmaa ei ole kiistetty vaan ennemminkin sieltä on heitetty vettä myllyyn.

Robotin viimeisten hetkien mysteeri

Gumin kaupungintalolta tulleiden tietojen mukaan robotti löytyi portaikosta ja se vaikutti pudonneen parin metrin matkan; kohtalokkain seurauksin.

Tapaus kuitenkin uutisoitiin siten, että robotti oli heittäytynyt portaikkoon. Erään kaupungintalon ihmistyöntekijän mukaan robotin oli juuri ennen onnettomuutta nähty pyörivän paikallaan ilman päämäärää kuin ”miettien” jotain.

Kaupungintalolla ja mediassa onkin alkanut spekulaatio äärimmäisen ratkaisun syistä, sillä paikalliset kovasti uskovat robotin päättäneen päivänsä tietoisesti heittäytymällä portaikkoon. Miksi robotti päätyi tähän ratkaisuun? Oliko työtaakka liikaa tunnolliselle tekijälle?

Advertisement

Joidenkin robotiikka-asiantuntijoiden mukaan kyse voi tosiaankin olla henkisestä loppuunpalamisesta, joka on johtunut työstressistä. Toisten mukaan todennäköisin syy on tekninen häiriö.

Mitä ikinä onkaan tapahtunut – kaatuminen, heittäytyminen, putoaminen tai tekninen vika – niin selvitystyö on vasta alkuvaiheessa. Palaset on kerätty talteen onnettomuuspaikalta ja ne on toimitettu valmistajalle tutkittavaksi.

Robotin on valmistanut Yhdysvaltojen Kaliforniassa majaansa pitävä Bear Robotics, joka on erikoistunut valmistamaan robottitarjoilijoita.

Gumin kaupungintalolla ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa tarkoituksena korvata menetettyä työntekijää uudella samanlaisella.

Etelä-Korean työelämässä on maailman eniten robotteja suhteutettuna ihmistyöntekijöiden määrään. Kansainvälisen robotiikkayhteisön mukaan Etelä-Koreassa on yksi robottityöntekijä kymmentä ihmistyöntekijää kohtaan. Robotteja työskentelee paljon esimerkiksi teollisuuden parissa, mutta yhä enenevissä määrin myös palvelualoilla.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version