Oudot uutiset

Hoitaja amputoi potilaan jalan ilman lupaa: Aikoi laittaa sen näytille perheensä eläintäyttämöön

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan yhdysvaltalaisesta sairaanhoitajasta, joka amputoi luvatta potilaan paleltuneen jalan ja aikoi laittaa sen perheensä eläintäyttämöön esille varoituksena muille.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Kuolemansyyntutkija havaitsi jotain omituista

Kesäkuussa 2022 Piercen piirikunnan kuolemansyyntutkija otti yhteyttä poliisiin, sillä ruumiinavaukseen tuodun vainajan kuolemassa vaikutti olevan jotain hämärää. Vainaja oli tuotu Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevasta Spring Valley Health and Rehabilitation Centeristä, jossa toimii sekä hoivakoti että kuntoutuskeskus.

Miehen ruumis ei kuitenkaan ollut yhtenä kappaleena. Patologi havaitsi välittömästi, että oikeanpuoleinen jalka oli irrallaan ruumiin vieressä.

Advertisement

Tutkinta alkaa

Piirikunnan seriffin tutkija Pete Koch sai keskuksen henkilökuntaa haastateltuaan selville, että mies oli saapunut hoitoon maaliskuussa.

Nimettömänä säilyvä 62-vuotias potilas oli kaatunut asunnossaan lämmityskatkon aikana, eikä ollut päässyt omin avuin ylös. Kun hänet oli löydetty, olivat molemmat jalat paleltuneet kuolioon saakka. Kudokset eivät olleet pelastettavissa ja terveystiedot viittasivat siihen, että sairaanhoitaja Mary Brown oli amputoinut oikean jalan toukokuun 27. päivänä. Brown on nyt asetettu syytteeseen muun muassa törkeästä pahoinpitelystä.

Tutkinnassa selvisi, että hoitokodin työntekijät olivat jo viikkojen ajan pitäneet huonokuntoista potilasta erityistarkkailussa, sillä elinpäiviä ei vaikuttanut olevan montaa jäljellä. Kochin haastattelemien hoitajien mukaan jalkaterä oli muuttunut mustaksi ja alkanut haista. Johtava hoitaja Tracy Reitz kertoi, että tuossa vaiheessa jalka oli sääressä kiinni enää yhdellä jänteellä. Mutta kiinni kuitenkin.

Jalan amputointi

Syytettynä oleva Brown kertoo leikanneensa jalkaterän irti säälistä, koska ruumiinosa oli niin surkeassa kunnossa. Kahden muun hoitajan läsnäollessa hän leikkasi saksilla sen viimeisenkin jänteen ja pani jalkaterän pussissa pakastimeen odottamaan potilaan varmaa kuolemaa.

Hoitaja Brown myönsi Kochille, että ei ollut saanut lääkäriltä määräystä jalan amputaatioon, mikä oli toki vastoin sääntöjä. Hän ei myöskään ollut kysynyt potilaalta lupaa leikkaukseen. Hoitajan mukaan potilas ei vaikuttanut kärsivän leikkaushetkellä kivuista ja amputaation jälkeen hän kääri tyngän sideharsoon.

Kuitenkin toinen huoneessa ollut hoitaja kertoi pitäneensä uhrin kädestä kiinni ja tämä oli puristanut todella kovaa ja vaikeroinut hiljaa, kun jännettä oli leikattu.

Advertisement

Pari päivää myöhemmin eräs toinen hoitaja oli puhunut potilaan kanssa, jolloin tämä oli kertonut tunteneensa leikkaamisen ja kertonut sen sattuneen todella paljon.

Brown puolusteli tekoaan ja kertoi yrittäneensä parantaa potilaan elämänlaatua. Hänen mukaansa potilas oli jatkuvasti valittanut pahasta hajusta. Niinpä Brown oli ajatellut tekevänsä miehelle palveluksen –näyttäisihän jalka myös paremmalta, kun nekroottinen osa olisi poissa. Brownin mukaan prosessi oli siisti, eikä verta vuotanut missään vaiheessa.

Erikoinen suunnitelma amputoidulle jalalle

Toinen huoneessa ollut hoitaja kertoi rikostutkija Kochille, että Brown oli amputaation aikana puhunut vievänsä leikatun jalan kotiin säilöttäväksi. Hän oli toki pitänyt sitä outona, mutta oli arvellut sen olevan vain sanahelinää.

Brown kuitenkin kertoi myös toiselle työkaverilleen, että aikoo laittaa jalan näytteille perheensä omistamaan eläintäyttämöön. Jalan viereen hän oli suunnitellut laittavansa varoituskyltin: ”Pitäkää lapset saappaita!”.

Johtava hoitaja Reitz oli kuullut suunnitelmasta ja kertoi rikostutkijalle, että oli kehottanut alaisiaan olemaan valppaana, jos potilas menehtyy: ”Sanoin heille, että jalan on pysyttävä miehen mukana”. Näin myös kävi, kun mies kesäkuussa menehtyi. Jalka ei onneksi päätynyt varoittavaksi esimerkiksi eläintäyttämön seinälle.

Advertisement

Hoivakodin johtaja Kevin Larson kertoi tutkija Kochille, että Brown ei ollut tehnyt leikkauksesta raporttia. Potilaan tiedoissa ei ollut amputaatiosta mitään merkintään, mutta ajankohta on saatu selville haastattelujen ja muuttuneen lääkityksen perusteella.

Larson ei usko, että Brownilla olisi ollut taka-ajatuksia, mutta tämä oli toki tehnyt virheen, kun ei ollut pyytänyt lupaa amputaatioon. Todennäköisesti sellainen olisi potilaan tilan huomioonottaen myönnetty.

Rikossyyte

Marraskuun 3. päivänä Mary Brownia vastaan nostettiin syyte törkeästä pahoinpitelystä ja epäjärjestyksen aiheuttamisesta. Syytteiden vakavuutta lisää se, että uhri oli lähes puolustuskyvyttömässä kunnossa ja yli 60-vuotias. Näiden seikkojen vuoksi rangaistus voi kummastakin syytekohdasta olla kuusi vuotta vankeutta.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version