Oudot uutiset

Varoitustaulut eivät tuo liikenteeseen turvaa, vaan johtavat tutkimuksen mukaan useampiin onnettomuuksiin

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan teiden varsilla olevat varoitustaulut ovatkin turvallisuusriski: Niiden näkeminen johtaa nurinkurisesti liikenneonnettomuuksiin.

Lisäksi kerromme vilkkaan tien varresta löytyneestä koiranpennusta, joka ei sitten ollutkaan koira. Pennun pelastanut perhe oli vienyt kotiinsa kojootin.

Intiassa taas eräs murhaoikeudenkäynti on saanut erikoisia piirteitä, kun murha-aseen ja muiden todisteiden on kerrottu tulleen apinan varastamiksi.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on tapahtunut. Tässä siis Listafriikin oudoimmat uutiset!

Varoitustaulut liikenteessä ovatkin turvallisuusriski

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan turvallisesta ajamisesta muistuttavat varoitustaulut teiden varsilla johtavatkin toivotusta päinvastaiseen lopputulokseen.

Ympäri maailmaa teiden varsilla on isoja tauluja, joissa kehoitetaan varovaisuuteen liikenteessä. Niissä voidaan muun muassa käskeä ajamaan nopeusrajoitusten mukaan, unohtamaan kännykän räplääminen ja käyttämään turvavyötä. Joissakin tauluissa mennään äärimmäisyyksiin ja kerrotaan, montako ihmistä on esimerkiksi edellisenä vuotena menettänyt henkensä liikenneonnettomuuksissa. Kaiken tämän tarkoitus on lisätä turvallisuutta.

Science-lehdessä hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tauluilla on kuitenkin aivan toinen vaikutus. Varoitustaulujen jälkeen on nimittäin todennäköisempää joutua onnettomuuteen. Eikä riski ole vain teoreettinen, sillä tutkimuksessa todettiin, että kolareita tapahtuu keskimääräistä enemmän varoitustauluja seuraavien kilometrien aikana.

Miksi ihmiset ajavat enemmän kolareita heti sen jälkeen, kun heitä on opastettu ajamaan varovasti?

Tutkimus suoritettiin Teksasissa, koska siellä varoitustekstejä näytetään osavaltion kullakin taululla kerran viikossa. Tutkijat tiesivät siis tarkalleen milloin ja missä varoituksia oli esitetty. Oli helppo verrata kolarien ja muiden onnettomuuksien määriä niihin ajankohtiin, kun tieosuuksilla ei ollut varoituksia. Yllättävää kyllä, varoitustaulun näkeminen lisäsi kolarin todennäköisyyttä 4,5 prosentilla seuraavan 10 kilometrin aikana.

Advertisement

Vaikka nuo muutamat prosentit kuulostavat vähäiseltä, tarkoittaa se Teksasissa noin 2600 liikenneonnettomuutta vuodessa. Ja se taas tarkoittaa keskimäärin 16 kuolonuhria. Koko Yhdysvalloissa tuo 4,5 prosentin lisäys liikenneonnettomuuksissa tietää noin 17 000 kolaria ja yli 100 kuolemaa. Varoitustaulujen vuoksi!

Hämmentävän tuloksen saaneet tutkijat saivat kyhättyä kasaan teorian, jonka mukaan varoitustaulut häiritsevät kuskeja: ikävistä onnettomuustilastoista lukeminen saa ajatukset harhailemaan. Kun kuski miettii tuhansia liikenteessä menehtyneitä, ei hän ehkä kiinnitä huomiota edessään oleviin vaaroihin.

Tutkimuksen perusteella olisi siis parempi jättää varoitustaulut kokonaan pois, sillä liikenteessä olisi turvallisempaa ilman niitä. Ja nyt puhutaan niistä kaikkein dramaattisimmista eli kuolonuhrien määristä kertovista tauluista, sillä kevyemmät varoitukset kyllä joskus ehkäisevät onnettomuuksia.

Mutta ehkä tauluista olisi syytä luopua kokonaan, kunnes ollaan varmoja siitä, mitkä varoitukset ovatkin tappavia.

”Apina varasti todisteet” – Intialaisessa oikeussalissa kuultiin erikoinen todistus

Intian Rajasthanin osavaltion oikeudessa on kuultu erikoinen todistus: Poliisit ovat vannoneet, että heillä on ollut hallussaan 15 esinettä, jotka todistavat syytettyjen syyllisyyden, mutta apina on varastanut ne.

Käsittelyssä on vuonna 2016 tapahtunut murha, josta oli saatu kerättyä runsaasti todistusaineistoa, muun muassa murha-aseena käytetty veitsi. Kaksi miestä oli myös pidätetty pian murhan jälkeen, mutta vasta nyt henkirikosta käsitellään osavaltion oikeudessa.

Advertisement

Tuomari pyysi todistusaineistoa nähtäväksi, sillä kaikki oli listattu oikeuden papereihin. Paikallinen poliisi ei kuitenkaan voinut luovuttaa esineitä, sillä niiden olinpaikasta ei ole enää vuosiin ollut mitään hajua. Pidätyksen aikoihin kerätty todistusaineisto oli kasattu yhteen laukkuun ja koska varastossa oli ollut täyttä, oli laukkua säilytetty poliisiaseman pihalla kasvaneen puun alla. Kirjallisen selvityksen mukaan todisteet sisältävä laukku oli varastettu – apinan toimesta.

Tilanteesta närkästynyt tuomari antoi kyseiselle poliisiasemalle virallisen varoituksen, jonka jälkeen yksikkö syytti mokailusta yhtä ”huolimatonta” konstaapelia. Times of India -lehden mukaan tuo konstaapeli oli todisteiden katoamisen jälkeen pidätetty virantoimituksesta. Artikkelin mukaan hän oli myöhemmin jäänyt eläkkeelle ja menehtynyt.

Murha-asetta ja muita todisteita ei siis koskaan ole löytynyt. Tiedossa ei ole, miten oikeuskäsittely jatkuu ilman mainittua todistusaineistoa.

Perhe pelasti koiranpennun, joka osoittautuikin kojootiksi


Yhdysvaltain Massachusettsin osavaltiossa asuva eläinrakas perhe näki vilkkaan tien varrella eksyneen ja hätääntyneen oloisen koiranpennun. Perhe päätti viedä pennun kotiin etsiäkseen sen omistajan. Totuus kuitenkin valkeni nopeasti: kyseessä oli emostaan ja sisaruksistaan erilleen joutunut koiraeläin, mutta ei tosiaankaan kenenkään lemmikki. Se oli kojootti.

Perhe otti yhteyttä paikalliseen villieläinkeskukseen, joka haki pienen uroskojootin hoiviinsa. Terveysviranomaiset totesivat, että pentu ei ollut altistanut sen pelastanutta perhettä rabiekselle eli raivotaudille esimerkiksi puremalla tai raapimalla – ja kaikki saivat huokaista helpotuksesta. Muussa tapauksessa eläin olisi jouduttu lain mukaan lopettaa.

Advertisement

Tällä hetkellä pentu on eristyksessä odottamassa rokotteita, mutta saa pian seurakseen kasvattisisaruksen, jonka kanssa se saa kasvaa ja opetella kojootiksi suuressa ulkotarhassa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version