Oudot uutiset
Vieraan aksentin syndrooma voi iskeä yllättäen: Syöpäpotilas rupesi puhumaan vahvalla irlantilaisella aksentilla
Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan yhdysvaltalaismiehestä, joka syöpähoitojen aikana rupesi yllättäen puhumaan vahvalla irlantilaisella aksentilla.
Vieraan aksentin syndrooma on äärimmäisen harvinainen, mutta ei missään nimessä ennenkuulumaton tila.
Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:
https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki
Mies rupesi yllättäen puhumaan täysin vieraalla aksentilla
Lääketieteen alan julkaisu British Medical Journalissa hiljattain ilmestyneessä tapausraportissa kerrotaan viisikymppisestä miespotilaasta, joka rupesi syöpähoitojen aikana puhumaan ”hallitsemattomasti irlantilaisella aksentilla”. Artikkelin kirjoittaneiden tutkijoiden mukaan mies ei ollut koskaan elämänsä aikana käynyt Irlannissa eikä hänellä ollut maassa läheisiä sukulaisia.
Vaikka FAS eli vieraan aksentin syndrooma (engl. foreign accent syndrome) on erittäin harvinainen, on se yleisempää potilailla, jotka ovat kärsineet päävammoista tai aivoinfarkteista. Toisinaan oireyhtymä on muuttunutta aksenttia rajumpi, sillä tiedetään tapauksia, joissa potilas on kyennyt kommunikoimaan vain jollain täysin vieraalla kielellä – omaksi ja muiden järkytykseksi.
Tässä tapausraportissa kyse ei kuitenkaan ollut mistään pään alueella esiintyneestä traumasta, vaan eturauhassyöpää sairastaneesta miehestä. Nimettömänä pidetyn potilaan tapaukseen perehtyneet tutkijat Duken yliopistosta ja Carolina Urologic Research Center -tutkimuskeskuksesta kirjoittavat, että kyseessä on tiedetysti ensimmäinen eturauhassyöpään liittyvä FAS-tapaus. Lääketiede tuntee entuudestaan kaksi tapausta, joissa vieraan aksentin syndrooma kehittyi pahanlaatuisen syöpäsairauden yhteydessä, mutta näissä kyse oli naispotilaista.
Tämän tapausraportin mies sairasti etäpesäkkeistä hormoniherkkää eturauhassyöpää ja kehitti irlantilaisen aksentin pian diagnoosin jälkeen. Aksentti pysyi koko 20 kuukauden ajan, joina häntä hoidettiin. Levinnyt syöpäsairaus aiheutti osittaisen halvauksen ja johti valitettavasti lopulta kuolemaan.
Vaikka mies oli parikymppisenä asunut Englannissa ja hänellä oli joitakin ystäviä ja kaukaisia sukulaisia Irlannissa, ei hän kuitenkaan koskaan ollut itse vieraillut Vihreällä saarella. Eikä mies todellakaan ollut koskaan puhunut irlantilaisella aksentilla.
Tapausraportin kirjoittaneiden lääkäreiden mukaan miehellä ei tutkimuksissa havaittu minkäänlaisia neurologisia poikkeavuuksia eikä aivojen magneettikuvissa näkynyt mitään epänormaalia. Vieraan aksentin syndroomaan liittyy monesti – ei kuitenkaan aina – myös psyykkisiä sairauksia, mutta potilaalla ei ollut tällaista historiaa.
Asiantuntijat uskovatkin, että vahvan irlantilaisen aksentin kehittäneen miehen kohdalla kyse oli perioperatiivisesta neurokognitiivisesta häiriöstä eli PND:stä, jota havaitaan joillakin syöpäpotilailla. Siinä henkilön oma immuunijärjestelmä hyökkää aivoja, selkäydintä, hermoja ja/tai lihaksia vastaan. PND oli todennäköisesti syyllinen potilaan halvaantumiseen ja sitä kautta menehtymiseen. Se selittäisi myös erikoisen muutoksen aivotoiminnassa eli puhetavan vaihtumisen täysin erilaiseen aksenttiin.
Vieraan aksentin syndrooma voi tulla jäädäkseen
Tapausraportin miehellä irlantilainen aksentti kehittyi pian sen jälkeen, kun kemoterapia oli aloitettu. Ensin hän puhui uudella aksentillaan vain silloin tällöin, mutta ei alunperinkään voinut mitenkään kontrolloida sitä. Hiljalleen aksentti muuttui ajoittaisesti jatkuvaksi ja mies puhui elämänsä viimeiset kuukaudet vain ja ainoastaan vahvasti irlantilaisittain murtaen.
Joissakin tapauksissa vieraan aksentin syndrooma katoaa itsestään – samalla tavalla varoittamatta kuin se tulikin. Toisinaan ihmiset saavat alkuperäisen aksenttinsa ja puhetapansa takaisin intensiivisen puheterapian avulla. Joillakin vieras aksentti jää pysyväksi.
Lääkäreiden mukaan ensimmäinen todettu yhteys vieraan aksentin syndrooman ja eturauhassyövän laukaiseman PND:n välillä on merkittävä löydös ja vaatii tulevaisuudessa lisätutkimuksia. Jos esimerkiksi syöpäpotilas alkaa puhumaan erikoisella aksentilla, voi se olla merkki taudin etenemisestä vakavampaan muotoon.