Tiede

10 ruokaa, joita sinun ei tule missään tapauksessa laittaa mikroaaltouuniin

Julkaistu

Seuraavassa Listafriikki käsittelee 10 ruokaa, joita sinun ei tule missään tapauksessa laittaa mikroaaltouuniin – monista erinäisistä syistä johtuen.

Uskoakseni moni meistä tiedostaa sen, ettei mikroaaltouunia tulisi koskaan laittaa tyhjänä käyntiin. Ongelmana on katsokaas se, että tyhjänä ollessaan mikron sisällä ei ole mitään elementtiä, joka imisi mikroaallot, ja siten koko mikro saattaa päätyä käyttökelvottomaan kuntoon.

Maailmassa on monia asioita, joita ei itse asiassa saisi laittaa lainkaan mikroon.

Esimerkiksi kiinalaisen ravintolan ruoat tulevat usein laatikossa, jossa on eräänlaiset kantokahvat ja nämä kantokahvat sisältävät lähes poikkeuksetta metallia. Kun mikrouunin laittaa päälle, alkaa tuo metalli kipinöimään ja pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla tulipalo.

Mikroon ei tulisi myöskään laittaa pesusientä, sillä toisin kuin monet olettavat, mikrouuni ei suinkaan tapa siinä olevia kaikkia bakteereita, vaan ainoastaan niistä ne heikoimmat.

Advertisement

Listaa asioista, joita ei siis kannata laittaa mikroon, voisi jatkaa lähestulkoon loputtomiin, mutta nyt me keskitymme ruokiin (myös nesteisiin), joita ei kannata laittaa mikroaaltouuniin, ja uskallanpa melkein luvata, että edessä on teistä monille todellisia yllätyksiä.

Sen pidemmittä puheitta, siirrytään tästä Listafriikin listan pariin.

Vesi

Onko sinulla koskaan niin sanotusti laiskuuttasi käynyt mielessä, että lämmittäisit veden esimerkiksi teetä tai kahvia varten vedenkeittimen tai kahvinkeittimen sijaan mikroaaltouunissa? Jos on, niin toivottavasti et ole kuitenkaan lähtenyt sitä tekemään – tai et tee niin ainakaan enää jatkossa tämän listan luettuasi – sillä kyseessä on melkoisen huono idea.

Tämä tuorein listamme asioista, joita sinun ei tulisi koskaan laittaa mikroaaltouuniin aloitetaan siis vedellä ja vesilasilla, sillä seuraukset tällaisesta toiminnasta voivat olla todella pahat. Ja olet oikeassa – vesi ei varsinaisesti ole ruokaa, mutta se mahtuu ehdottomasti tälle listalle, koska se on meille ihmisille elintärkeää.

Mutta mitä sitten voi tapahtua, kun olet laittanut vesilasin tai vesimukin mikrouuniin ja otat sieltä lämpöisenä höyryävän kupillisen ulos?

Koska vesimukissa ei ole mitään, joka hajottaisi mikroaaltouunista tulevan energian, se ylikuumenee. Vesi ei varsinaisesti kiehu, koska mikroaaltouunissa vesi ei pääse kuplimaan niin sanotussa tasaisessa astiassa, mutta se on tulikuumaa. Kun sitten otat tämän vesimukin ulos mikrosta, lisäten sinne esimerkiksi sokeria tai laittamalla sinne teepussin, se saa veden välittömästi kuplimaan eli kiehumaan. Ja koska neste laajenee muuttuessaan kaasuksi, vesi saattaa ikään kuin räjähtää ulos – vieläpä suoraan ylöspäin eli mahdollisesti suoraan kasvojasi kohti – aiheuttaen pahoja palovammoja.

Advertisement

Yksi tapa estää tätä tapahtumasta on laittaa esimerkiksi puinen tikku mukiin ennen kuin laitat veden mikrouuniin; tällöin vesi pääsee kiehumaan jo mikrossa ollessaan.

Riisi

Vuonna 2015 yksi suomalainen söi keskiarvolta kalenterivuoden aikana 5,3 kiloa riisiä, mikä oli lähes yhtä paljon kuin suomalainen söi vuoden aikana keskiarvolta kotimaista kauraa. Riisi on siis keskeinen osa suomalaisten syömiä ruokia. Sitä saattaa jäädä usein myös ruuan jälkeen ylimääräistä, jolloin se laitetaan jääkaappiin. Sieltä se laitetaan sitten seuraavana päivänä mikrouuniin lämpenemään ja syödään samaa ruokaa toisena perättäisenä päivänä.

Näin ei kuitenkaan kannattaisi välttämättä riisin suhteen toimia, vaan se kannattaisi annostella niin, ettei sitä jää jäljelle seuraavalle päivälle tai vaihtoehtoisesti pitää huoli siitä, että sen kanssa toimitaan oikein. Mutta miksi tämä sitten on tärkeää?

Siksi, että riisi sisältää usein Bacillus cereus -bakteerin itiöitä, jotka eivät välttämättä kuole keittoprosessin aikana.

Useimmiten tämän edellä mainitun bakteerin itiöiden selviytyminen johtuu siitä, että riisistä valmistetun ruoan jälkikäsittely on epäonnistunut. Toisin sanoen riisi on jätetty liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön jäähtymään ja siirretty liian myöhään jääkaappiin. Tällöin nämä itiöt ovat saattaneet ehtiä muuttumaan konkreettisesti Bacillus cereus -bakteeriksi ja sen seurauksena edessä saattaa olla ruokamyrkytys.

Edellä mainitusta johtuen olisi tärkeää, ettei riisi ole sen keittämisen jälkeen tuntia kauempaa huoneenlämmössä. Tärkeää on myös se, että riisi lämpenee tasaisesti ja todella kuumaksi, kun se laitetaan mikroaaltouuniin. Riisi tulisi myös heittää roskikseen 24 tuntia sen keittämisen jälkeen ja sitä ei tulisi koskaan lämmittää uudelleen yhtä kertaa enempää.

Advertisement

Kananmuna

Raa’an kananmunan keittäminen mikroaaltouunissa saattaa tuntua esimerkiksi kovan kiireen keskellä hyvältä idealta, kun aikaa ei ole hukattavaksi ja siten kananmunan keittäminen kattilassa, liedellä, veisi liian paljon aikaa.

Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin todella huono suunnitelma, jota ei voi suositella kenellekään – ellei sitä sitten ehdoin tahdoin halua elää riskirajoilla. Tämä johtuu siitä, että mikroaaltouunin korkeat lämpötilat johtavat suurella todennäköisyydellä siihen, että kananmunan sisään kehittyy höyryä. Kun tuo höyry ei pääse pakenemaan minnekään, aiheuttaa se lähes varmasti kananmunan räjähtämisen.

Jos olet tällaisessa edellä mainitun kaltaisessa tilanteessa, hyvässä lykyssä kananmuna räjähtää jo mikroaaltouunissa ollessaan, jättäen taakseen vain melkoisen ikävän sotkun. Pahimmassa tapauksessa se räjähtää kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun olet ottanut kananmunan mikroaaltouunista pois, ja sen ympäri ämpäri leviävän kananmunasotkun lisäksi edessäsi saattaa olla sairaalareissu palovammojen seurauksena. Kaiken kukkuraksi tämä jälkimmäinen skenaario on paljon todennäköisempi, sillä useimmiten kananmuna räjähtää muutama minuutti sen jälkeen, kun se on otettu ulos mikrouunista.

Eikä siinä vielä suinkaan kaikki: mikäli olet esimerkiksi edellisenä päivänä keittänyt kananmunan kattilassa ja päätät sitten lämmittää sen myöhemmin mikroaaltouunissa – joko kuorineen päivineen tai ilman kuoria – tällöin seurauksena saattaa olla niin ikään kananmunan räjähtäminen.

Tämä sama ongelma pätee myös siemenien ja pähkinöiden kanssa, mutta niiden kohdalla seuraukset eivät ole välttämättä ihan niin dramaattiset.

Ylijääneet perunat

Aivan kuten riisin kohdalla, myös peruna kuljettaa meidät bakteerien pariin – joskin tällä kertaa kyse on Clostridium botulinum -bakteerista, joka aiheuttaa niin ikään ihmiskehossa myrkytystilan.

Kuvitellaan siis tilanne, jossa olet keittänyt perunoita. Olet nauttinut esimerkiksi lounaan tai illallisen, mutta ruokailun jälkeen toteat, että kaikkia perunoita ei tullut syötyä. Tämän huomattuasi päätät hyödyntää perunat seuraavan päivän aterioinnin yhteydessä eli laitat ne jääkaappiin. Et laita niitä kuitenkaan heti jääkaappiin, vaan vasta hieman myöhemmin. Tällaisen toiminnan seurauksena Clostridium botulinum -itiöt, jotka eivät välttämättä ole kaikki kuolleet keittoprosessin aikana, saattavat kehittyä kyseiseksi bakteeriksi. Ja sitten, kun laitat perunat seuraavana päivänä mikroon, siellä tarjolla oleva lämpö ei riitä tappamaan bakteeria.

Advertisement

Meidän suomalaisten makuun ovat myös foliomytyssä paistetut perunat, eikö totta?!

Valitettavasti myös tässä kokkaustavassa edessäsi saattaa häämöttää ruokamyrkytys, sillä nämä Clostridium botulinum -bakteerin itiöt saattavat selviytyä niin ikään tällaisessa valmistusprosessissa. Aterioinnin jälkeen myttyjä jäi ylimääräisiä ja päätät laittaa ne jääkaappiin folion sisällä. Kun samaan aikaan folio estää hapen pääsyn mytyn sisään, soppa on niin sanotusti valmis. Tämän voit kuitenkin välttää sillä, että valmistusprosessin jälkeen siirrät perunat pois folion sisältä – ennen siis jääkaappiin säilömistä – jolloin ne saavat happea ja itiöiden kehittyminen varsinaiseksi Clostridium botulinum -bakteeriksi jää toteutumatta.

Tässä kohtaa tämä muuttuukin sitten melkoiseksi kauhutarinaksi, sillä tämä edellä moneen otteeseen mainittu bakteeri saattaa johtaa botulismiin, joka on kyseisen bakteerin kehittämästä hermomyrkystä johtuva todella vakava ruokamyrkytys, joka saattaa hoitamattomana johtaa esimerkiksi halvaantumiseen, kuten erään kanadalaismiehen kohdalla kävi, tai jopa kuolemaan.

Prosessoitu liha

Oletko koskaan lämmittänyt mikroaaltouunissa esimerkiksi hot dogin, pekonia, makkaraa tai jotain muuta prosessoitua lihaa?

Edellä mainitut prosessoidut lihat ovat sellaisia, ettei elimistösi – etenkään se verisuonisto – juurikaan pidä niistä. Ne aiheuttavat pitkässä juoksussa esimerkiksi verisuonisairauksia, muun muassa kohonneen kolesterolin muodossa.

Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus estää ketään syömästä prosessoitua lihaa, vaan jälleen kerran varoittaa siitä mikroaaltouunista tällaisten lihojen lämmittämiseen. On nimittäin niin, että prosessoitu liha johtaa mikrouunissa ollessaan hapettuneeseen kolesteroliin (COP), joka on tutkimusten mukaan haitallisempaa ihmiselle kuin niin sanottu tavallinen kolesteroli.

Advertisement

COP saattaa pitkässä juoksussa johtaa jopa vakaviin sydän- ja verisuonitauteihin, tai ainakin kohottaa riskiä, sillä se aiheuttaa muun muassa verisuonien plakkeutumista ja muita terveysongelmia. Lisäksi COP:n kerrotaan aiheuttavan myös muun muassa ummetusta eli toisin sanoen vatsaongelmia.

Mikäli siis päätät syödä prosessoitua lihaa, valitse tällaisen ruoan kokkaamiseen jatkossa sen pikavalinnan eli mikroaaltouunin sijaan ihan ehta, aito ja oikea uuni.

Pakastettu liha

Lihan pakastaminen on varsin yleinen tapa suomalaisten keskuudessa, eikä siinä ole itsessään yhtikäs mitään väärää. Vaan miten on sitten asian laita, kun se liha halutaan ottaa sieltä pakkasesta, sulattaa ja tarjoilla vielä samana päivänä esimerkiksi lounaan tai illallisen muodossa?

Lihan sulattaminen mikroaaltouunissa on toki kohtalaisen yleistä, mutta se ei välttämättä ole ihan se kaikkein fiksuin tapa tämän sulatusprosessin läpivientiin. Toki kyse on äärimmäisen nopeasta ja tehokkaasta tavasta, mutta samaan aikaan jäätyneen lihan sulattamiseen mikrossa liittyy omat riskinsä.

Mmllaisia nämä riskit sitten oikein ovat?

No todettakoon nyt ihan ensimmäisenä, että lihan sulattaminen mikrouunissa ei ole lopulta niin yksinkertaista ja nopeaa kuin voisi kuvitella, vaan se saattaa olla jopa yllättävän aikaavievää puuhaa. Liha pitäisi saada sulatettua tasaisesti, mutta koska se on usein melko paksua, on tästä asiasta hieman haastava varmistua.

Advertisement

Ja myös se varsinainen suurempi ongelma osuu tähän samaan edellä mainittuun seikkaan eli lihan tasaiseen lämmittämiseen: on nimittäin niin, että mikäli lihaa ei saada lämmitettyä tasaisesti, se mahdollistaa bakteerien kasvamisen ja leviämisen lihassa, minkä seuraukset voivat taasen olla melko ikävät.

Kaikkein paras vaihtoehto lihan sulattamiseen onkin iskeä se ”mötikkä” pakastimesta sinne jääkaapin puolelle ja antaa sen sulaa siellä kaikessa rauhassa yön yli.

Parsakaali

Mikäli perheessäsi syödään parsakaalia, on se suurella todennäköisyydellä yksi yleisimmin mikroaaltouuniin päätyvistä vihanneksista. Vaikka parsakaali ei varmastikaan ole ihan jokaisen suomalaisen makuun, kyseessä on erittäin terveellinen vihannes, joka voi ehkäistä monien vakavien sairauksien syntymistä, kuten esimerkiksi joidenkin syöpämuotojen ja sydänsairauksien.

Jatkossa kannattaa kuitenkin harkita tarkasti sitä parsakaalin lämmittämistä siellä mikrouunissa, sillä kyseisellä lämmitysmuodolla juuri esimerkiksi ne erilaisia vakavia sairauksia ehkäisevät ravintoaineet saattavat jäädä saamatta – tai ainakin niiden määrät vähenevät.

Journal of the Science of Food and Agriculture julkaisi nimittäin vuonna 2003 tutkimuksen, jonka mukaan parsakaalin lämmittäminen mikrossa tuhoaa huomattavasti enemmän niitä positiivisia ainesosia kuin muut tämän vihanneksen valmistustavat. Kaikkein optimaalisin vaihtoehto on parsakaalin hellävarainen höyryttäminen, jolloin saat siitä paljon enemmän irti.

Chili

Niin hauskalta kuin se saattaa kuulostaakin, chili ei ole vihannes, vaan se luokitellaan marjaksi. Meillä suomalaisilla saattaa olla hieman erilainen käsitys marjoista, mutta näin se nyt vain on, että chilit eivät kuulu vihannes-kategoriaan.

Kuten me kaikki varmasti varsin hyvin tiedämme, chili on parhaimmillaan, tai pahimmillaan, todella tulinen marja (ei, tähän chilin kuvailuun marjana ei yksinkertaisesti totu, mutta niillä mennään, mitä on annettu). Ja jos sitten chilin menee epähuomiossa, tai tarkoituksellisesti, laittamaan mikroaaltouuniin, kannattaa varautua hikeen ja kyyneleihin – onneksi sentään ei vereen, ainakaan toivottavasti.

Advertisement

Chilistä tekee tulisen kemiallinen yhdiste nimeltään kapsaisiini. Kun chilin laittaa mikrouuniin, tuota edellä mainittua kapsaisiinia vapautuu melkoinen määrä mikroaaltouunin sisälle. Ja, kun sitä sitten avaa sen mikrouunin luukun, tuo kapsaisiini vapautuu ilmaan ja sitä kautta suoraan esimerkiksi kasvoillesi sekä silmiisi; lopputuloksena on melkoisen epämukavat oltavat, sillä eihän sitä turhaan kehoiteta chilin leikkaamisen jälkeen välttämään kosketusta limakalvoille.

Homman nimi on siis se, että kaikki muut keinot chilin lämmittämiseen ovat paljon viisaampia kuin mikrossa lämmittäminen.

Leipä

Nostakaa kaikki sellaiset yksilöt käsi pystyyn, jotka eivät ole koskaan lämmittäneet leipää mikrossa… Jotenkin uskallan arvailla, että siellä näyttöpäätteiden tai mobiililaitteiden ääressä ei noussut kovinkaan montaa kättä pystyyn – kenties ei yhden ainutta.

Tässä kohtaa moni saattaakin sitten hämmästellä, että miksi ihmeessä sitä leipää ei nyt sitten tulisi laittaa lämpiämään sinne mikrouuniin.

Kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, miten mikroaaltouunin säteet vaikuttavat leivän koostumukseen eli mitä toisin sanoen leivälle tapahtuu siellä mikrossa. Leipä muuttuu mikrossa lämmittäessä väljähtäneeksi mössöksi, vain reippaan kymmenen sekunnin lämmittämisen jälkeen, mikä nyt ei ole varmasti kenenkään mielestä se parhaalta kuulostava yhdistelmä leivästä puhuttaessa.

Kaiken kukkuraksi leivän saa jopa palamaan mikrossa, mikäli sen jättää sinne liian pitkäksi aikaa.

Advertisement

Jos sinä et syystä tai toisesta omista paahdinta, siinä tapauksessa kannattaa harkita vakavasti uunin laittamista päälle, sillä vaikka se on selkeästi mikroaaltouunia hitaampi prosessi leivän lämmittämiseen, on se ehdottomasti sen arvoista. Toki sen leivän lämmittämiseen mikrossa kohtalaisin tuloksin löytyy niin ikään keinoja, mutta paljon helpommalla pääset sen uunin kanssa.

Ja älkääs nyt vielä hätäilkö mihinkään, sillä tähän leivän kanssa samaan kategoriaan pääsee myös pizza. Kyllä, onhan se ihan syötävää mikroaaltouunissa lämmittämisen jälkeen, mutta ei se kyllä ole missään nimessä enää parhaimmillaan. Selkeästi parempi vaihtoehto on esimerkiksi pizzan syöminen kylmänä, mutta mikäli nimenomaan lämmin pizza on se sinun juttusi, niin ei muuta kuin tässäkin tapauksessa sitä uunia lämpenemään.

Maidonkorvike & rintamaito

Mikroaaltouuni saattaa olla monelle vanhemmalle se paras mahdollinen ystävä, sillä siellä ruoat saa kiireisen arjen keskellä lämmitettyä kaikkein nopeimmin, vaikkakaan lopputulos ei ole se paras mahdollinen; suosittelemme kuitenkin muistamaan nämä kaikki aiemmin esitellyt listan kohdat, ettei se arki muutu entistä ongelmallisemmaksi.

Mutta miten on sitten rintamaidon tai maidonkorvikkeen laita eli voisiko ne laittaa niin ikään sinne mikrouuniin lämpenemään, jolloin ne vastaisivat paremmin sitä suoraan rinnasta tulevaa maitoa?

Tottahan toki sinne mikroon voi laittaa myös nämä kaksi eri versiota vauvan tärkeimmästä ravinnosta, mutta rintamaidon ja maidonkorvikkeen lämmittämisen kanssa tulee olla todella tarkkana, kun käytössä on mikro. Ongelmana on nimittäin siinä, että tutkimusten mukaan mikro lämmittää todella herkästi maidon ja/tai korvikkeen epätasaisesti. Sen seurauksena maito/maitokorvike saattaa sisältää niin sanottuja kuumia pisteitä, jotka taas ovat omiaan polttamaan vauvan suun ja kurkun.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA suositteleekin, että mikrouunissa lämmittämisen jälkeen maitoa/maitokorviketta tulee ensiksi sekoittaa, antaa sen seistä 30 sekuntia ja sen jälkeen vielä varmistaa sen tasainen lämpö maistamalla sitä itse, ennen kuin sitä annetaan vauvalle.

Advertisement

Lue myös, mistä kirjoitimme vuosi sitten:
Vedenalaiset kaupungit: 10 tosielämän Atlantista

🤷‍♂️ Miten moni fakta sinulle tuli näistä listan kohdista täytenä yllätyksenä, ja oletko itse toiminut näiden ohjeiden vastaisesti? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

2 Comments

  1. Heini Wilander

    02.04.2021 at 16:02

    Kiitos tästä loistavasta artikkelista Marko Ollonqvist. Olin aivan äimänkäkenä kun luin sitä. Olen satoja kertoja laittanut veden microon lämpiämään ja broccoli+jokin muu ruoka sen kanssa, esin just riisi. ja kuivettunut patonki, ei kuitenkaan tullut mössöksi, mutta pehmeni. Ai, apua. Kiitos tuhannesti. Ihan ihmettelinkin, miksi sain äkkinäisen ripulin tuon broccoli-sieni-riisi-sössön jälkeen. Fy fan.

    • Marko Ollonqvist

      02.04.2021 at 16:43

      Moikka Heini,

      Ja kiitos kertakaikkisen ihanasta palautteesta 🙂

      Tuossa tuli itsekin listaa kirjoittaessa niin sanotusti haukottua henkeä hämmennyksestä. Vastaan tuli monia asioita, joita on itsekin tullut tehtyä väärin nimenomaan ruoan lämmityksessä, ja listan kirjoittamisen jälkeen näitä samoja virheitä ei tule varmastikaan enää toistettua. Kaikkein shokeeraavinta oli se, millaisia seurauksia ruoan vääränlainen lämmitys voi oikeasti aiheuttaa.

      Oikein mukavaa kevään jatkoa sinulle, Heini, ja mennään näillä ohjeilla tuon ”kokkauspuolen” osalta eteenpäin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version