Tiede

Top 10: 2010-luvulla julkaistut applikaatiot, jotka muuttivat elämämme

Julkaistu

Mitkä olivatkaan kaikkein merkittävimmät 2010-luvulla julkaistut applikaatiot? Saatat yllättyä monesta listalla olevasta ”appista”; ehkä muistat, että ne olisivat olleet aina markkinoilla.

Kun mietitään nykypäivän mobiililaitteita, mitkä ovatkaan kaikkein merkittävimmät 2010-luvulla julkaistut applikaatiot?

Applikaatiot ovat osa meidän jokaisen jokapäiväistä elämää, halusi sitä tai ei. Ajoittain saattaa tuntua jopa siltä, että applikaatiot valtaavat maailman ja niinhän se tietyissä määrin myös on: erilaiset palvelut ovat jo niin pitkälti digitalisoituneita, että eri yritysten applikaatiot lukeutuvat pakollisten ladattavien kastiin.

Listafriikki.com päätti julkaista juuri päättyneen vuosikymmenen osalta listan, josta löytyy meidän näkemyksemme mukaan tärkeimmät 2010-luvulla julkaistut applikaatiot.

10. Uber

Kun odotat talvipakkasessa linja-autoa tai raitiovaunua tulevaksi, mutta sitä ei koskaan tapahdu, sietokyky on eittämättä koetuksella. Tai, kun kävelet taksitolpalle ja jonot ovat niin pitkät, että toteat olevasi haluamassasi määränpäässä nopeammin kävellen, otsasta saattaa alkaa kasvamaan ylimääräinen uloke.

Idea kyytien jakamisesta lähti liikenteeseen kaksikon Travis Kalanick & Garrett Camp ollessa Pariisissa vuonna 2008, kun heillä oli vaikeuksia saada itselleen taksia. Noin kaksi vuotta myöhemmin he olivat jo perustaneet palvelun ongelman ratkaisemiseen ja päättivät testata palveluaan muutaman auton voimin New Yorkissa, alkuvuodesta 2010. Toukokuussa 2010 kaikki muuttui lopullisesti, kun Uber julkaistiin beta-version muodossa.  Tämän murroksen myötä esimerkiksi turha talvipakkasessa odottaminen loppui: nykyisin voit tilata itsellesi kyydin Uber-sovelluksella, seurata kartalta, miten paljon matkaa kuljettajalla on määränpäähäsi, hypätä suoraan autoon ja jakaa maksun muiden kyytiläisten kanssa.

Advertisement

Uberin kohdalla kyse ei ole pelkästään siitä, että yritys on tehnyt matkustamisesta paikasta A paikkaan B aiempaa helpompaa, edullisempaa ja monella tapaa nopeampaa, vaan yritys on myös merkittävä työnantaja. Käytännössä ottaen kuka tahansa voi alkaa tienata ylimääräistä rahaa ryhtymällä osa-aikaiseksi tai jopa kokopäiväiseksi Uber-kuljettajaksi. Nykyisin Uber toimii myös muun muassa ruoan kuljetuspalveluna.

Vielä, kun Suomessa käytettäisiin esimerkiksi henkilökohtaisen autoilun sijaan enemmän kyydityspalveluita, Uber saataisiin laajentamaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

9. Pokémon Go

Oletko nähnyt luonnossa, parkkipaikoilla tai esimerkiksi omalla takapihallasi liikkuvia lapsia tai aikuisia, jotka kävelevät ympäriinsä puhelin kädessään, höpisevät itsekseen ja eivät tunnu huomaavan heitä ympäröivää maailmaa millään tasolla? Kyse on suurella todennäköisyydellä Pokémon Go:n pelaajista.

Vuonna 2016 suureen suosioon nousseen Pokémon Go:n voisi lähtökohtaisesti mieltää vain yhdeksi peliksi miljardien mobiilipelien joukossa, mutta tämä olettama ei voisi olla kauempana totuudesta. Kyse on nimittäin kansainvälisestä ilmiöstä, joka on saanut täysin poikkeuksellisella tavalla kaikenikäiset, mutta tärkeimpänä aivan liian vähän nykypäivänä liikkuvat nuoret, siirtymään ulos ja liikkumaan. Se on myös toiminut erinomaisena yhteisenä harrastuksena vanhempien ja lasten kesken, sillä peli on todella kovassa huudossa aikuisten keskuudessa: peräti 78 prosenttia sovelluksen käyttäjistä on täysi-ikäisiä, 30-50-vuotiaiden osuuden ollessa 25 prosenttia.

Maaliskuussa 2019 Pokémon Go -applikaatio ylitti miljardin käyttäjän määrän. Paljon mielenkiintoisemmat faktat liittyvät kuitenkin jo edellä mainittuun liikkumiseen: ensimmäisten neljän kuukauden aikana Pokémon Go -pelaajat olivat ottaneet käsittämättömät 144 miljardia askelta. Asettaaksemme tuon askelmäärän jonkinlaiseen perspektiiviin, tarkoittaa se noin 143:aa yksisuuntaista matkaa Maasta Kuuhun. Kuluvan vuoden (2019) maaliskuuhun mennessä ihmiset olivat kävelleet noin 23 miljardia kilometriä.

8. Netflix

”Netflix-sarjoja, syön purkista” – näin laulaa suomalaismuusikko Sanni kappaleessaan ”2080-luvulla”. Meistä jokainen on varmasti ollut tuossa tilanteessa, jossa esimerkiksi sunnuntaipäivä kuluu sohvalla röhöttäen ja Netflixistä löytyvien televisiosarjojen jaksoja toinen toisensa perään katsoen.

Vuonna 1998 perustetussa ja ensimmäisen applikaationsa 12 vuotta myöhemmin julkaisseessa Netflixissä kaikkein parasta on se, etteivät palvelussa tarjolla olevat elokuvat ja televisiosarjat perustu pelkästään yhden tuotantoyhtiön tuotoksiin, vaan tarjonta on käsittämättömän laajaa. Toki Netflix on panostanut ajan kuluessa yhä enenevissä määrin myös omaan tuotantoon, kun markkinoille on ilmestynyt kilpailijoita, mutta se on edelleen ylivoimainen palvelu omalla sektorillaan. Netflixin käyttäminen ei myöskään edellytä nettiyhteyttä, vaan voit esimerkiksi reissuun lähtiessäsi ladata haluamasi sisällön puhelimellesi tai tabletillesi ja toistaa niitä ollessasi verkon ulkopuolella, kuten vaikkapa lentokoneessa.

Advertisement

Valitettavasti Netflix Suomi ei ole kansainvälisessä vertailussa tarjonnaltaan todellakaan sieltä parhaimmasta päästä, mutta onneksi on olemassa VPN-palvelut; niistä osa kykenee edelleen ”huijaamaan” Netflixiä maantieteellisen sijaintisi suhteen. Kaiken kaikkiaan Netflixin ympärillä on kuitenkin tietynlaisia uhkakuvia, elokuva-alan jättiläisten perustaessa omia suoratoistopalveluitaan; kannattaa siis ottaa Netflixistä kaikki ilo irti vielä, kun voit.

7. Instagram

Muistatko vielä ne ajat, kun sinä, puolisosi, ystäväsi tai jopa vanhempasi eivät olleet ensimmäisenä puhelin kädessä ottamassa kuvaa itsestään, eteen tuodusta ruoasta, luonnosta tai käytännössä ottaen mistä tahansa maan ja taivaan välillä? En minäkään, koska Instagram on tehnyt edellä mainitusta niin merkittävän osan arkipäiväämme.

Instagram julkaistiin vuonna 2010 yksinomaan iOS-laitteille. Android-käyttäjät joutuivat odottamaan sovellusta peräti puolentoista vuoden ajan, kunnes Instagram vihdoin julkaisi palvelunsa kaikenlaisten mobiililaitteiden omistajien käyttöön tai ainakin niiden kaikkein merkittävimpien puhelinvalmistajien.

Sosiaalisen median kanavista Instagram on eittämättä se kaikkein viihteellisin ja myös merkittävin markkinointikanava. Sillä on myös jättimäinen vaikutus ihmisten elämäntapoihin ja päätöksiin: kun julkkis postaa tasaiseen tahtiin kuvia omista elämäntapavalinnoistaan, monet seuraavat orjallisesti perässä. Julkkikset ovatkin kaikki kaikessa Instagramille ja Instagram samalla tavalla heille: esimerkiksi jalkapallon supertähti Cristiano Ronaldo tienaa vuodessa enemmän Instagramilla kuin varsinaista ammattiaan harjoittamalla ja hänen kerrotaan veloittavan yhdestä Instagram-postauksesta lähes miljoona dollaria.

6. Tinder & Grindr

Vaikka Tinder on monilta osin keskittynyt hetken huumaan ja satunnaisen seuran hakemiseen, meistä varmasti jokainen tuntee pariskuntia, jotka ovat tavanneet toisensa Tinderissä.

Perinteiseen nettideittailuun verrattuna Tinderin merkittävin ero perustuu sijaintitietoihin, sillä palvelu yhdistää toisiaan lähellä olevat ihmiset; olit sitten Levillä tai New Yorkissa, löydät itsellesi paikallisen tarjonnan. Tinderin kohdalla ehkä kaikkein tärkein ominaisuus perustuu kahden ihmisen molemminpuoliseen viehätykseen, sillä ”matchin” syntyminen vaatii sitä, että molemmat ovat pyyhkäisseet toistensa profiilin nähdessään oikealle. Ulkonäköön perustuva vetovoima mielletään usein pinnalliseksi, vaikkakin se on äärimmäisen tärkeä osa suhdetta kuin suhdetta, mutta Tinderin kohdalla kyse ei ole pelkästään ulkonäöstä: jokaisen profiilissa, kun on perustietojen ohella nähtävillä myös kiinnostuksen kohteet. Ennen kaikkea Tinder tekee nykyisessä hektisessä maailmassa erilaisten suhteiden löytämisestä sekä nopeaa että helppoa ja jokainen voi hakea tismalleen haluamaansa seuraa – ainakin teoriassa.

Vuoden 2012 syyskuussa julkaistu Tinder ei ollut kuitenkaan se pelinavaaja, vaan itse asiassa sitä ennen julkaistiin sovellus Grindr, joka on LGBTQ-yhteisölle suunnattu vastaavanlainen sovellus. Tinder oli kuitenkin se sovellus, joka mullisti markkinat.

Advertisement

5. Apple Pay & Google Pay

Kuulutko sinä edelleen siihen ryhmään, jolta löytyy lompakko takataskusta tai laukusta? Vai lukeudutko porukkaan, joka ei ole enää pidempään aikaan kantanut käteistä mukanaan, vaan sen sijaan puhelintaan ja kenties pankkikorttejaan?

Nykypäivänä edes pankkikortit eivät ole pakollisia, kiitos digitaalisten lompakoiden ja maksupalveluiden, kuten vuonna 2014 julkaistun Apple Payn ja vuotta myöhemmin tulleen Google Payn. Maksujen tekeminen onnistuu digitaalisten lompakoiden myötä useissa sadoissatuhansissa myymälöissä, applikaatioissa ja luonnollisesti myös verkossa. Kun käytät kyseisiä applikaatioita, saat hoidettua kaikki ostoksesi vaivatta, oli sitten kyse ruokakaupassa käymisestä, uusien kenkien tilaamisesta verkkokaupasta tai esimerkiksi maksullisen e-kirjan lataamisesta.

Ainakin lähtökohtaisesti digitaaliset lompakot ovat tehneet myös rahankäytöstä turvallisempaa, sillä sekä Apple että Google vakuuttavat, etteivät ne kerää maksu- ja ostotietoja talteen – ainakaan niissä määrin, että ne olisivat yhdistettävä yksilöön henkilökohtaisella tasolla.

4. Siri, Alexa & Google Assistant

”Siri, minkälainen sää ulkona on?”
”Alexa, kerro Foodoralle minun olevan nälkäinen ja haluan suosikkijuustohampurilaiseni!”
”Hei Google, sammuta olohuoneesta valot!”

Ensimmäisenä näistä edellä mainituista virtuaalisista avustajista markkinoille tuli Applen kehittämä Siri, joka näki päivänvalonsa vuonna 2010. Sittemmin perässä ovat tulleet sekä Amazonin Alexa että Goole Assistant. Virtuaaliavustajat ovatkin tulleet jättimäiseksi osaksi arkeamme ja ne ovat monille todella tärkeitä apureita.

Mikään ei tunnu olevan enää mahdotonta näille hieman robottimaisella naisäänellä meidän kanssa keskusteleville virtuaaliavustajille: ne, kun voivat hoitaa maksuja puolestamme, kontrolloida kodin turvallisuutta, muistuttaa seuraavan päivän kokouksesta ja niin edelleen. Ne ovat hektistä elämää elävälle yksilölle apuri vailla vertaa ja samalla myös luovan laiskuuden huipennus. Ne ovat ikään kuin uusi ylimääräinen perheenjäsen, joiden hiljentäminen on paljon helpompaa kuin esimerkiksi rasittavan pikkuveljen. Samaan aikaan ne ovat kuuntelemassa aina – myös hyvin henkilökohtaisia keskusteluita – joten ei ole mikään ihme, että osa ihmisistä suhtautuu niihin skeptisesti foliohattu päässään.

3. Twitter

Twitter julkaistiin maailmalle vuonna 2006. Kyseessä on mikroblogipalvelu, joka tarjosi ilmestyessään jotain poikkeuksellista, eräänlaisen kurkistusaukon muiden itselle tuntemattomien ihmisten elämään: kuka tahansa voi seurata ketä tahansa ja keskustella kenen tahansa kanssa. Ensimmäisen kerran ihmisille tarjoutui mahdollisuus ladata Twitter-applikaatio mobiililaitteisiin vuonna 2010.

Twitteristä onkin kasvanut merkittävä osa yhteiskuntaamme. Se ei ole pelkästään ihmisten kohtaamispaikka, vaan myös tietynlainen vallan väline ja työkalu, joka tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, niin hyvässä kuin pahassa. Muun muassa politiikka on oleellisesti läsnä palvelussa: Twitter oli merkittävä kanava Barack Obaman presidentinvaalikampanjassa, Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald J. Trump on erittäin aktiivinen Twitterin käyttäjä ja palvelu näytteli suurta roolia esimerkiksi arabikevään aikana.

Advertisement

Twitter on kenties informatiivisin somekanava, mutta se sisältää paljon myös misinformaatiota. Luonnollisesti pelin henki muuttui applikaation myötä, sillä vuodesta 2010 alkaen ihmiset ovat voineet käydä todella painavia keskusteluita fyysisestä sijainnista riippumatta – toki myös tietokonetta voi raahata mukanaan, mutta puhelimellla kaikki on paljon helpompaa. Kaiken kaikkiaan Twitter on muovannut melkoisesti kulttuuriamme.

2. Skype, Facetime & WhatsApp

Jos joku olisi väittänyt sinulle esimerkiksi 20 vuotta sitten Sci-Fi-elokuvia katsoessasi, että aivan lähitulevaisuudessa voit kävellä vaikka Toronton kaduilla ja samalla keskustella Suomessa asuvien läheistesi kanssa, nähden samalla toinen toisenne kasvot, olisitko uskonut tätä? Mitä, jos tähän oltaisiin lisätty vielä väite siitä, että tämä kaikki tapahtuu käytännössä ottaen ilmaiseksi?

Se kaukaiselta fiktiolta vaikuttanut tulevaisuus on ollut täällä jo jonkun aikaa ja kenties parempana versiona kuin elokuvien kautta osasimme koskaan kuvitella. Skypen, FaceTimen ja WhatsAppin vaikutus ihmiselämään on ollut mullistava, ja kun ihmiset ovat yhä enenevissä määrin niin sanottuja maailmankansalaisia, lukeutuvat nämä videopuheluohjelmat ehdottomasti kaikkien aikojen parhaiden keksintöjen joukkoon.

Ja itse asiassa asian voi nähdä myös siten, että nämä ovat mahdollistaneet ihmisille paljon. Jos ainoa yhteydenpitotapa olisi edelleen pulloposti, kirjekyyhky tai hieman moderneimmista vaihtoehdoista kalliit ulkomaanpuhelut ja/tai tekstiviestit, maailmalle lähteminen olisi huomattavasti vaikeampi päätös. Ja onhan se päätös edelleen vaikea, mutta sitä helpottaa se, että nykyisin tiedät näkeväsi itsellesi läheiset ihmiset aina silloin, kun haluat ja pahin ikävä iskee päälle.

Tässä lopussa on syytä myöntää, että rikomme tässä hieman tämän listauksen sääntöjä: Skypen ja WhatsAppin applikaatiot tulivat markkinoille jo vuonna 2009 – ei siis 2010-luvun aikana – mutta niiden tärkeys on ennen kaikkea näkynyt tämän kuluvan vuosikymmenen aikana mobiililaitteissamme. FaceTime sen sijaan julkaistiin nimenomaan 2010-luvulla.

1. Facebook

Muistatko vielä ne ajat, kun kaikki keskustelut ystävien tai sukulaisten kanssa käytiin joko kasvotusten tai puhtaasti puhelimitse? Kun ainoa sosiaalinen media oli face-to-face?

Tuo kaikki muuttui, kun Facebook perustettiin. Vielä vuonna 2004 Facebookin käyttäjiksi hyväksyttiin ainoastaan Harvardin yliopistossa opiskelleet opiskelijat; suuren maailman tietoisuuteen tämä maailmaa mullistanut palvelu nousi kaksi vuotta myöhemmin, kun rekisteröityminen tehtiin mahdolliseksi kaikille vähintään 13-vuotiaille henkilöille, jotka omistivat sähköpostiosoitteen. Facebookin erinomaisuus piili siinä, että se mahdollisti yhteydenpidon ystäviin ja sukulaisiin täysin uudenlaisella, ilmaisella sekä äärimmäisen helpolla tavalla.

Advertisement

Facebook on kehittynyt melkoisesti viimeisten reippaan 15 vuoden aikana, mutta kenties se kaikkein suurin muutos koettiin vuonna 2010, kun yhtiö julkaisi mobiiliapplikaationsa. Toki Facebookin käyttäminen oli ollut mahdollista mobiililaitteilla aiemminkin, mutta varsinainen applikaatio muutti pelin hengen ja teki Facebookin käyttämisestä mobiililaitteilla huomattavasti helpompaa. Nykypäivänä Facebookia voisi itse asiassa tituleerata applikaatioksi: Facebookilla on 2,45 miljardia käyttäjää ja tammikuussa 2019 heistä peräti 96 prosenttia käytti palvelun mobiili- ja tablettisovelluksia. Facebookin tietokoneille suunnattua Desktop-versiota käytti enää ainoastaan 25 prosenttia käyttäjistä, mikä tarkoittaa noin hieman reipasta 500 miljoonaa käyttäjää.

Viime vuosina melkoisten kohujen keskellä paininnutta Facebookia pidetään usein nuorten keskuudessa ”vanhojen ihmisten applikaationa”, joka tosin on hieman harhaanjohtava olettamus: Facebookin suurin yksittäinen kohderyhmä olivat lokakuussa 2019 25-34-vuotiaat miehet ja myös naisissa tämä ikäryhmä on kaikkein suurin. Kokonaisuudessaan Facebook on suositumpi miesten keskuudessa, sillä käyttäjistä 56,7 prosenttia on miehiä.

🤷‍♂ Jäikö jokin applikaatio puuttumaan listalta? Pidätkö ylipäätään siitä, miten tärkeä osa teknologialla on nykykulttuurissa?! Kerro mielipiteesi kommenttikentässä tai somekanavissamme ⬇⬇

Suosituimmat

Exit mobile version