Tiede
Top 20 pahimmat kivut, joita ihminen voi kokea – toisessa osassa muun muassa itsemurhapäänsärky, endometrioosi ja munuaiskivet
Nyt listataan pahimmat kivut ja kiputilat, joita ihminen voi kokea. Koska tuskallisia tauteja ja vammoja on paljon, on nyt vuorossa jälkimmäinen kahdesta osasta.
Kipukynnys on tietenkin kaikilla erilainen ja jokaisen kokemus kivusta on henkilökohtainen. Siksipä pahimmat kivut on lähes mahdotonta laittaa mihinkään järjestykseen, koska tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Nämä kiputilat ja sairaudet on poimittu Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (National Health Service, NHS) listalta. NHS on nimennyt 20 sairautta tai vammaa, jotka aiheuttavat niin lamauttavaa kipua, että se estää arkipäivän askareet ja hankaloittaa ihan tavallista elämää. Koska NHS:n listauksella on 20 erilaista, toimintakyvyn lamauttavaa kiputilaa, on Listafriikki jakanut nämä kahteen eri osioon. Eilen listattiin 10 kivuliasta terveydentilaa ja tänään loput kymmenen. Sairaudet ovat satunnaisessa järjestyksessä.
Lue edellinen lista tästä:
Kunpa kenenkään ei tarvitsisi kokea näitä, mutta mukana on varsin yleisiä kiputiloja, kuten luunmurtumat ja migreeni, joten on hyvinkin mahdollista, että juuri sinä olet kärsinyt jostakin näistä – kenties useammastakin.
Sarjoittainen päänsärky
Sarjoittaista päänsärkyä eli Hortonin neuralgiaa on luonnehdittu kovimmaksi ihmisen tuntemaksi kivuksi. Sitä kutsutaan itsemurhapäänsäryksi – eikä turhaan. Päänsärkykohtauksen iskiessä moni toivoo kuolevansa ja valitettavasti kroonistunut sairaus on saanut osan potilaista päättämään oman elämänsä. Kipu on polttavaa, repivää ja läpitunkevaa.
Terveyskirjaston mukaan sarjoittainen päänsärky vaivaa kolmea henkilöä tuhannesta, mikä voi kuulostaa vähäiseltä, mutta ainoastaan Suomessa potilaita on noin 15 000.
Kipukohtaukset sijoittuvat tavallisesti toisen silmän ympärille, josta kipu saattaa säteillä myös muualle kasvoihin sekä päälaelle. Kipu on kuin työntäisi tulikuuman hiilihangon silmään. Kohtauksiin ei voi varautua, sillä kivut ilmestyvät varoittamatta, jopa useamman kerran vuorokaudessa ja usein aina samaan aikaan. Jostain syystä monesti öisin.
Kipu saattaa kestää kerrallaan jopa kolme tuntia, jolloin potilas voi menettää tajuntansa. Se on kehon puolustusmekanismi, sillä sarjoittaisessa päänsäryssä kipu on niin ankara ja kuormittavaa, että elimistö pakottaa itsensä lepotilaan. Kuulostaa pelottavalta, mutta se on usein helpotus potilaille, joiden tiedetään yrittävän lievittää tuskaansa hakkaamalla päätään seinään.
Sarjoittaisen päänsäryn aiheuttajasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta onneksi sairauteen on olemassa erityyppisiä hoitokeinoja: estolääkitys, katkaisulääke kohtaussarjan pysäyttämiseksi sekä varsinaisen kohtauksen aikana annettava lääkitys ja hoito, kuten happihoito. Sataprosenttisen hapen hengittäminen saattaa helpottaa.
Tautia kutsutaan sarjoittaiseksi päänsäryksi siksi, että kohtauksia tulee muutaman kuukauden jakson aikana useampia ja sitten voi tulla monen kuukauden tai jopa vuosien tauko. Kroonisessa sairaudessa kohtauksia tulee päivittäin.
Vyöruusu
Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen, rakkulainen ihomuutos, jota esiintyy tavallisimmin keskivartalossa, mutta joskus myös kasvoissa.
Usein luullaan, että vyöruusun voi saada vain, jos ei ole lapsena sairastanut vesirokkoa, mutta asia on päinvastoin: Virus jää vesirokon sairastamisen jälkeen uinumaan aivo- ja selkäydinhermojen tumakkeisiin, josta se voi aikuisiällä aktivoitua esimerkiksi stressin tai auringonvalon vaikutuksesta ja aiheuttaa kivuliaan vyöruusun.
Ihottuma, kutina, rakkulat, kipu ja ruvet ovat pirullisia kestettäviä, mutta noin viidenneksellä potilaista kiputila kroonistuu. Vaikka vyöruususta ei enää ole merkkiäkään kehossa, voi ihottuma-alueelle kehittyä hermoperäinen kipu, postherpeettinen neuralgia. Voimakas ja polttava kipu sekä äärimmäinen kosketusherkkyys jopa vaatteille voivat kestää kuukausia tai pahimmillaan vuosia vyöruusun puhkeamisen jälkeen.
Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, CRPS
Monimuotoisen paikallisen kipuoireyhtymän eli CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) voi laukaista moni asia, kuten vamma tai verenkiertohäiriö. Sitä esiintyy silloin tällöin leikkausten seurauksena ja se iskee useimmiten käsiin, joskus jalkoihin, mutta harvoin muihin kehon osiin. Toisaalta sen voi aiheuttaa varsin mitätön venähdys, jota seuraava kiputila on vammaan nähden täysin kohtuuton.
Potilas kokee jatkuvaa, voimakasta ja invalidisoivaa kipua, joka alkaa esimerkiksi kipsin poiston jälkeen, kun kuntoutuminen ei suju normaalisti ja kipu on liiallista alkuperäiseen traumaan nähden. CRPS:n perimmäistä syytä ei vielä täysin tiedetä, mutta sen uskotaan liittyvän keskushermoston toiminnallisiin ja rakenteellisiin muutoksiin. Sairaus on huonosti tunnettu – siksi myös vaikea diagnosoitava.
Säryn lisäksi kipualueen iho voi yliherkistyä, jolloin pienikin hipaisu tuottaa tuskaa. Raajassa voi esiintyä myös turpoamista, jäykkyyttä, värin vaihtelua, hikoilua ja kylmäämistä.
Valtaosalle tämä oireyhtymä on puhkeamisen jälkeen elinikäinen riesa, jota voi yrittää helpottaa kylmä- ja/tai kuumahoidolla, levolla ja toisaalta myös liikkumalla, sekä epilepsia- ja masennuskipulääkkeillä. Täysi parantuminen on mahdollista, mutta useimmille jää kuntoutuksestakin huolimatta jotain vaivaa.
Virtsakivitauti
Virtsakivitauti vie pahimmillaan jalat alta ja potilaan ensiapuun. Tässä taudissa virtsateihin eli munuaisaltaaseen, virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai virtsaputkeen muodostuu kiinteitä kappaleita, jotka estävät virtsan kulun ja aiheuttavat muiden oireiden lisäksi sietämätöntä kipua. Näitä tavallisimmin kalsiumista muodostuneita ”kiviä” kutsutaan munuaiskiviksi.
Merkittävimmät virtsakivitaudin aiheuttajat ovat vääränlainen ruokavalio ja ylipaino, joskin myös perinnöllisillä tekijöillä saattaa olla osansa.
Tavallisin oire on äkillisesti alkava, viiltävä kipu jommallakummalla puolen alaselkää tai alavatsaa. Virtsateiden tukkeutuminen johtaa hoitamattomana hengenvaarallisiin tulehduksiin, joten on hyvä, että kipu on erittäin voimakas. Potilaan on pakko hakeutua lääkäriin, sillä tuska on sietämätön.
Munuaiskiviä hoidetaan tavallisesti murskaamalla eli kiveä ammutaan sokkiaalloilla, mikä saa sen vähitellen hajoamaan ja poistumaan pieninä murusina luonnollista reittiä. Harvoin joudutaan turvautumaan leikkaushoitoon.
Virtsakiven hoitaminen myös kotikonstein on mahdollista, jos se on tarpeeksi pieni (alle 5 mm) tullakseen ulos itsekseen; tätä voi edesauttaa runsaalla juomisella. Itse asiassa runsas veden juominen myös osaltaan estää koko kivien muodostumisen.
Vaikka munuaiskivien poistuminen virtsan mukana on helpotus, saattaa puolen sentin kokoisen kiven pissaaminen aiheuttaa itkua ja hammasten kiristystä.
Kolmoishermosärky
Kolmoishermosärky on äkillinen ja voimakas kipu kasvoissa. Sen kokeneet kuvaavat, että kipu on kuin salama iskisi leukaan, hampaisiin ja/tai ikeniin. Kolmoishermosärky vaivaa yhtä henkilöä 10 000:sta ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Kolmoishermo on kasvojen tuntohermotuksesta vastaavan aivohermo. Se on nimensä mukaisesti kolmihaarainen ja kukin haara huolehtii tietystä kasvojen alueesta. Kummallakin puolella kasvoja on oma kolmoishermonsa. Kolmoishermon kiputila paikantuu useimmiten kahden alimman haaran alueelle eli alaleukaan tai yläleukaan ja poskiin. Ensimmäisen eli otsan aluetta hermottavan haaran kipu on harvinaista.
Syytä tähän piinavaan hermosärkyyn ei useinkaan tiedetä, mutta joskus aiheuttaja voi olla epätavallisesti kulkeva valtimo, joka painaa hermoa. Kolmoishermo voi myös vioittua esimerkiksi vyöruusun tai MS-taudin seurauksena.
Kohtaukset ovat täysin odottamattomia, mutta varsin lyhyitä: muutamasta sekunnista pariin minuuttiin. Potilaalle tuo aika tuntuu kuitenkin ikuisuudelta. Sähköiskumainen kipu loppuu yhtä yllättäen kuin se oli alkanutkin, mutta kohtauksia voi saman vuorokauden aikana tulla useita. Kiputilan voi laukaista syöminen, puhuminen, meikkaaminen, hampaiden pesu tai vain kasvoille puhaltava tuuli.
Valitettavasti tauti on usein progressiivinen eli se pahenee ajan myötä. Parannus- tai ehkäisykeinoa kolmoishermosärkyyn ei ole, mutta vahvalla lääkityksellä kipua saatetaan saada lievitettyä.
Äkillinen haimatulehdus
Äkillinen haimatulehdus ei ole bakteerin aiheuttama, vaan kyseessä on sisäsyntyinen tulehdusreaktio, jonka aiheuttaa kudoksiin valunut, ruoansulatusentsyymejä sisältävä haimaneste.
Maailmalla yleisin äkillisen haimatulehduksen aiheuttaja on sappikivet, joita syntyy, kun sappinesteen ainesosat kiteytyvät. Sappikivi voi juuttua sappi- ja haimatiehyeiden yhteiseen laskukohtaan ohutsuolessa, estää ruoansulatusnesteiden virtausta suoleen ja aiheuttaa siten tuskallisen kivuliaan haimatulehduksen.
Suomessa suurin osa haimatulehduksista liittyy alkoholiin. Eikä tarvi olla edes mikään rapajuoppo, sillä A-klinikkasäätiön ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan äkillinen haimatulehdus ei vaadi ”järin kosteaa taustaa”.
”Ei välttämättä ole juotu isoja määriä, vaan pidempään säännöllisesti – ja sitten kerran rajusti”, selvittää Ylen haastattelema Simojoki. Yksi kaatokänni, mökkiviikonloppu tai viikon ränni etelän matkalla riittää sairastumiseen. Vuosittain tähän tappavaan tulehdukseen kuolee noin 100 suomalaista.
Oireet alkavat yleensä vasta silloin, kun juominen loppuu, ja onneksi kipu on yleensä sen verran tuskallista, että potilaalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua sairaalaan. Ylävatsalta selkään säteilevää vyömäistä kipua ei voi sekoittaa normaaleihin vatsanväänteisiin tai pahaankaan krapulaan.
Kihti
Kihti on sairautena tunnettu jo vuosituhansien ajan. Se on kivulias niveltulehdus, joka johtuu virtsahapon kiteytymisestä nivelen sisällä.
Kihti alkaa usein varpaista ja noin 70 prosentilla potilaista ensimmäinen tulehdus ilmenee isovarpaan nivelessä. Virtsahapon kerääntyminen ja kiteytyminen aiheuttaa turvotusta ja kuumotusta sekä kovaa kipua tulehtuneissa nivelissä. Iho usein punoittaa ja voi muuttua jopa violetiksi.
Reumatologian ylilääkäri Markku Kauppi kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että kipu ja muut oireet ovat niin rajuja, että potilas hakeutuu lähes poikkeuksetta päivystykseen. Kihtikohtaus voi viedä työ- ja toimintakyvyn viikoiksi.
Tulehduskohtaukset ovat taudin alkuvaiheessa paikallisia ja ohimeneviä, mutta myöhemmin kipeät tulehdukset yleistyvät, vaikeutuvat ja niitä esiintyy monessa nivelessä samaan aikaan. Kroonisessa vaiheessa tulehdustila, turvotus ja kipu on jatkuvaa ja ihon alle voi muodostua toofeja eli uraattikertymiä. Pahimmillaan ne rikkovat ihon aiheuttaen verestäviä haavaumia.
Terveelliset elämäntavat ja tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen ovat parhaita tapoja estää virtsahapon liiallinen tuotanto tai erityksen väheneminen, ja siten välttää kihtiin sairastuminen. Tauti on kuitenkin yleistymässä, mikä selittyy varsin helposti muun muassa väestön lihomisella ja lisääntyneellä alkoholinkäytöllä.
Endometrioosi
Endometrioosi on hyvin yleinen sairaus, jota esiintyy noin 10 prosentilla naisista. Tästäkin huolimatta diagnoosin saaminen voi kestää useita vuosia, joiden aikana potilas kärsii muiden oireiden lisäksi voimakkaista kivuista. Kivuista, jotka kaatavat sänkyyn tuskissaan. Muita oireita ovat muun muassa kivuliaat ja epäsäännölliset kuukautiset, ulostamis- tai virtsaamiskivut sekä yhdyntäkivut.
Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti, joka kuvaa sairautta osuvasti: kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella kuten vatsakalvon pinnalla, emättimen ja peräsuolen välissä, munasarjojen pinnalla, ja pesäkkeitä voi olla jopa pallean pinnalla. Nämä sirottuneet pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.
Endometrioosin perimmäistä syytä ei tunneta eikä sitä voida parantaa lääkkeillä. Oireita pystytään yleensä lievittämään ja leikkaushoito on mahdollinen kaikkein hankalimmissa tilanteissa. Kovien kipujen lisäksi endometrioosin ikävin puoli on se, että se voi aiheuttaa lapsettomuutta.
Mahahaava
Normaalisti vatsan limakalvo suojaa ympäröivää elimistöä ärhäkältä mahanesteeltä, joka sisältää muun muassa syövyttävää suolahappoa. Joskus suolahappo ja valkuaisaineita hajottava pepsiini voivat kuitenkin rikkoa limakalvon ja tehdä mahaan haavan. Tämä onnistuu, jos limakalvon suojamekanismi on heikentynyt.
Mahahaava voi olla lähes oireeton, mutta tavallisin merkki siitä on keskellä ylävatsaa tuntuva jäytävä tai polttava kipu. Jos kipu on jatkuvaa ja yltyy sietämättömäksi, on syytä hakeutua välittömästi hoitoon. Tällöin kyse voi olla puhjenneesta mahahaavasta eli mahan seinämään on muodostunut reikä, jolloin potilas on hengenvaarassa.
Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, ei mahahaavaa aiheuta stressi, liiallinen kahvinjuonti tai vääränlainen ruokavalio. Aiheuttaja on helikobakteeri. Tämä muuten todettiin itselle tehdyllä ihmiskokeella – Nobelin arvoisesti. Lue siitä lisää: Hullut tiedemiehet, jotka tekivät kokeita itsellään.
Fibromyalgia
Kun lähdin etsimään tietoa fibromyalgiasta, tuli hakukentässä ehdotuksina vastaan muun muassa ”fibromyalgia ei ole sairaus” ja ”onko fibromyalgia oikea sairaus”.
Fibromyalgia on aivan oikea sairaus ja vielä varsin yleinen sellainen: noin 5 prosenttia väestöstä kärsii siitä. Näistä suurin osa on naisia. On potilaita alentavaa ja heidän kipujaan väheksyvää väittää, että fibromyalgiaa ei ole olemassa.
Terveyskirjastossa kerrotaan näin: ”Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, joka todennäköisesti johtuu keskushermostoperäisestä kivun säätelyhäiriöstä ja autonomisen hermoston epätasapainosta. Keskushermoston yleistynyt herkistyminen ulkoisille ärsykkeille aiheuttaa fibromyalgiapotilaille voimakkaammat oireet kuin muille henkilöille.”.
Kroonista kipua lihaksissa ja sidekudoksissa aiheuttava fibromyalgia ei kuitenkaan vaurioita kudoksia eikä saa aikaan tulehdusreaktiota. Kipuja on laajasti joka puolella kehoa ja särky on pitkäaikaista, joskin paikka ja voimakkuus voivat vaihdella. Kipua on kuvailtu kolottavaksi, jäytäväksi, polttavaksi, kirveleväksi ja viiltäväksi.
Oireiden kuva on laaja eikä yhdelläkään potilaalla täysin samanlainen. Fibromyalgiassa varsin yleistä on koko päivän kestävä uupumus sekä katkeileva yöuni, joka ei ole virkistävää. Fibromyalgiaan voi liittyä sydämen tykytystä, virtsavaivoja, puutumisen tunnetta, huimausta, muistihäiriöitä, ahdistusta ja keskittymiskyvyttömyyttä – muutamia mainitakseni.
Lue myös: