Tiede

Top 20 pahimmat kivut, joita ihminen voi kokea – ensimmäisessä osassa muun muassa iskias, migreeni ja murtuneet luut

Julkaistu

Nyt listataan pahimmat kivut ja kiputilat, joita ihminen voi kokea. Koska tuskallisia tauteja ja vammoja on paljon, on lista jaettu kahteen osaan: huomenna seuraa jatkoa.

Kipukynnys on tietenkin kaikilla erilainen ja jokaisen kokemus kivusta on henkilökohtainen. Siksipä pahimmat kivut on lähes mahdotonta laittaa mihinkään järjestykseen, koska tuntemukset ovat yksilöllisiä.

Nämä kiputilat ja sairaudet on poimittu Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (National Health Service, NHS) listalta. NHS on nimennyt 20 sairautta tai vammaa, jotka aiheuttavat niin lamauttavaa kipua, että se estää arkipäivän askareet ja hankaloittaa ihan tavallista elämää. Koska NHS:n listauksella on 20 erilaista, toimintakyvyn lamauttavaa kiputilaa, on Listafriikki jakanut nämä kahteen eri osioon.

Tämä on ensimmäinen osa ja jälkimmäiset 10 kiputilaa voit lukea tästä: Top 20 pahimmat kivut, joita ihminen voi kokea – toisessa osassa muun muassa itsemurhapäänsärky, endometrioosi ja munuaiskivet.

Kunpa kenenkään ei tarvitsisi kokea näitä, mutta mukana on varsin yleisiä kiputiloja, kuten luunmurtumat ja migreeni, joten on hyvinkin mahdollista, että juuri sinä olet kärsinyt jostakin näistä – kenties useammastakin.

Advertisement

Ja vielä loppukaneettina: tältä tai tulevalta listalta ei tule löytymään synnytystä eikä iskua kiveksille. Vaikka ilmeisen kivuliaita tilanteita molemmat, eivät ne kuitenkaan ole sairauksia tai vammoja.

Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää eli adhesiivinen kapsuliitti tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että olkapään alueella esiintyy pitkittynyttä jäykkyyttä ja kipua. Se voi virheellisesti kuulostaa vähäiseltä ongelmalta.

Orto­pedian ja trau­ma­to­logian eri­kois­lää­käri Kai Sir­niö kertoo Potilaan lääkärilehdessä näin: ” Jääty­neessä olka­päässä olka­ni­velen kap­seli, eli ni­veltä ympä­röivä side­ku­dok­sinen tuki­ra­kenne, pak­suuntuu. Tä­mä joh­taa sii­hen, et­tä ni­velen liikku­ma­tila pie­nenee ja tä­mä puo­lestaan sii­hen, et­tä olka­ni­velen liikku­minen ra­joittuu. Ol­kapää siis liik­kuu jäy­kästi ja liikut­telu voi ai­heuttaa ki­pua.”. Perimmäistä syytä jäätyneen olkapään kehittymiselle ei tiedetä, mutta sen arvellaan alkavan jonkinlaisesta tulehdustilasta, joka sitten aiheuttaa nivelkapselin arpeutumisen ja paksuuntumisen.

Jäätynyt olkapää oireilee leposärkynä, mutta myös viiltävänä kipuna äkillisissä liikkeissä. Toisilla nivelen liike rajoittuu niin totaalisesti, että kättä on täysin mahdoton nostaa suoraksi sivulle.

Kyse ei ole mistään pienestä ohimenevästä särystä, sillä pahimmillaan jäätyneestä olkapäästä toipuminen voi kestää vuosia. Kortisonihoito tai leikkaus saattaa auttaa joitakin potilaita, mutta tauti voi myös uusia terveeseen olkaniveleen.

Luunmurtuma

Luunmurtumat voivat olla tuskallisen kivuliaita vamma, mutta nekään eivät kaikki ole samanlaisia. Murtuman koolla on luonnollisesti vaikutusta ja toisaalta luu voi katketa kokonaan, mikä tietysti menee kipuasteikolla sinne korkeimpaan päähän. Paljon kivun syntymiseen vaikuttaa myös se, yrittääkö vahingoittunutta ruumiinosaa liikutella.

Muun muassa nilkan, lonkan ja solisluun murtumia pidetään yleisesti kivuliaimpina. Yllättäen myös murtuneet kylkiluut nousevat kivuliaimpien joukkoon, mutta lähinnä siksi, että kipu voi kestää kauan ja tuntua vielä kuukausienkin päästä syvään hengittäessä tai antaumuksella halatessa.

Advertisement

Ne, jotka ovat syystä tai toisesta rikkoneet elämänsä aikana erikoisen paljon luita, nostavat pahimmaksi kivuksi reisiluun murtuman.

Sirppisoluanemia

Normaalit punasolut ovat kaksoiskoveria, kiekkomaisia ja joustavia. Mutta jos sairastaa perinnöllistä sirppisoluanemiaa, ovat veren punasolut epämuodostuneen hemoglobiiniproteiinin vuoksi sirppimäisiä ja jäykkiä. Sairaus johtaa anemiaan, koska vääränlaiset solut hajotetaan luonnollisesti ennen aikojaan. Sirppimäiset punasolut myös takertuvat toisiinsa muodostaen kasaumia, jotka voivat tukkia verisuonia.

Sirppisolukriisi on tila, jossa punasolujen sirppiytymistaipumus lisääntyy. Tällöin toisiinsa takertuvat punasolut aiheuttavat verisuoniin tukoksia, jolloin kudokset eivät saa tarvitsemaansa happea, minkä potilas kokee iskeemisenä eli paikalliseen verenpuutteeseen liittyvänä kovana kipuna.

Kivunhallinta on haastavaa, sillä sirppisolukriisin aiheuttamat voimakkaat kipukohtaukset voivat tulla hyvin äkillisesti, mutta toisilla tuska voi olla jokapäiväistä kamppailua. Usein kipukohtaukset vaativat sairaalahoitoa.

Sirppisoluanemiaa aiheuttava geenimuutos on kaikista haitoistaan ja tappavuudestaan huolimatta säilynyt väestössä, koska siitä on myös hyötyä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jopa neljäsosa väestöstä kantaa tätä mutaatiota. Yleisyys johtuu siitä, että epämuodostuneet punasolut torjuvat malariaa. Kehon puolustusjärjestelmä tuhoaa punasolun ja malarialoisen ennen kuin oireita ehtii syntyä.

Sydäninfarkti

Sydänkohtaus voi tehdä tuloaan usean päivän ajan ja se on aina hengenvaarallinen. Nopealla diagnosoinnilla ja kiireellisellä hoidolla potilas voidaan kuitenkin saada kuntoon.

Sydänkohtaus johtuu äkillisestä tukoksesta sydämen sepelvaltimossa ja se voi johtaa varsinaiseen sydäninfarktiin eli sydänlihaskuolioon ellei tukosta saada ajoissa avattua. Potilaasta riippuen kuolio voi muodostua jopa muutamassa tunnissa.

Advertisement

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjaston mukaan sydänkohtauksen tyypillisin oire on laajalla alueella rintalastan takana tuntuva kova kipu. Kipu voi säteillä olkavarsiin, leukoihin, ylävatsaan ja jopa selkään, ja on tyypiltään puristavaa ja ”painavaa”; erään sydänkohtauksen saaneen mukaan se tuntuu kuin rekka ajaisi rinnan päältä. Ankara kipu ei hellitä millään ja nostattaa usein kylmän hien ja saattaa aiheuttaa pahoinvointia.

Välilevyn pullistuma

On olemassa selkäkipuja ja sitten on olemassa välilevyn pullistuma. Jo taudin kuvaus karmii selkäpiitä – varsin kirjaimellisesti. ”Välilevyn pullistumassa välilevyn sisältöä työntyy selkäydinkanavaan. Pullistuma painaa hermojuuria ja aiheuttaa pitkäkestoista heijastekipua ja puutumisen tunnetta alaraajaan”, kerrotaan Mehiläisen nettisivuilla.

Välilevyn pullistuma voi muodostua äkillisen tapaturman tai yhtäkkisen voimakkaan kuormituksen seurauksena, mutta syynä voi olla myös välilevyn rappeuma. Rappeuman syntyyn vaikuttaa runsas istumatyö, perinnöllinen alttius, ikä ja raskas fyysinen ponnistelu.

Useimmat välilevyn pullistumat imeytyvät viikoissa tai muutamassa kuukaudessa takaisin omalle paikalleen eli suurin osa välilevytyristä paranee itsestään; joskin paraneminen on selvästi hitaampaa kuin tavallisessa selän lihaskivussa. Hoito-ohje on simppeli, joskaan ei aina tehokas: lepoa ja kipulääkkeitä. Jos vaiva pitkittyy, voidaan sitä yrittää hoitaa myös fysioterapialla.

Jos kipu vain pahenee, on jatkuvasti sietämätöntä ja estää normaalin elämän, on leikkaushoito usein ainoa keino päästä tuskasta eroon.

Iskias

Iskiaskipu liittyy niin läheisesti edellisen kohdan välilevyn pullistumaan, että otetaan se heti tähän perään. Yleisin iskiaskivun syy on nimenomaan välilevytyrä, joka puristaa hermoa. Välilevyn keskustan hyytelömäinen aine on hapanta, joten se voi myös kemiallisesti ärsyttää hermoa, jos ainetta pääsee pullistumisen yhteydessä vuotamaan.

Iskiaskivun ei tarvitse olla nimenomaan alaselästä jalkaterään ulottuvan iskiashermon ärsytystä, vaan minkä tahansa selkäydinhermon ahdinko aiheuttaa jalat alta vievää kipua.

Advertisement

Pitkittyessään iskiaksesta voi tulla kroonista hermovauriokipua, jolloin mekaanista puristusta ei enää edes tarvita, vaan kipua välittävä hermo on vaurioitunut niin pahasti, että se synnyttää kipua itse.

Iskiaskipua voivat välilevytyrän lisäksi aiheuttaa muun muassa kasvaimet sekä myös loppuvaiheen raskaus, sillä kohtu sikiöineen voi painaa hermoja.

Umpilisäkkeen tulehdus

Ellei itse ole joutunut kärsimään tulehtuneesta umpilisäkkeestä, niin varmasti kaikki ovat kuulleet kauhutarinoita tuskallisesta vatsakivusta. Kipu alkaa epämääräisenä, jolloin vaivan diagnosointi voi olla hankalaa, mutta paikantuu lopulta pistävästi alavatsaan oikealle puolelle.

Siellä sijaitsee umpisuoli, jonka pohjassa on matoa muistuttava umpilisäke. Umpilisäkkeen tulehdus alkaa useimmiten sillä, että sen sisäontelon aukko ahtautuu, jolloin jumiin jäävät bakteerit ryhtyvät lisääntymään paikallisesti ja tulehduttamaan umpilisäkkeen seinämää.

Kun umpilisäke lähtee tulehtumaan, on se lievänä hoidettavissa antibiooteilla, mutta usein se poistetaan viipymättä, jotta tulehdus ei pääse puhkeamisen seurauksena leviämään ja aiheuttamaan vakavaa vahinkoa.

Muista syistä johtuvista vatsavaivoista umpilisäkkeen tulehduksen erottaa sillä, että kipu jatkaa voimistumistaan ja viiltää erityisen pahasti esimerkiksi yskiessä.

Advertisement

Niveltulehdus

Niveltulehdusta aiheuttavat lukuisat eri tekijät ja taudit, muun muassa erilaiset suoranaiset tai välilliset bakteeri- ja virusinfektiot, autoimmuunisairaudet kuten nivelreuma ja psoriaasi, sekä nivelrikko.

Niveltulehduksen oireita ovat nivelten turvotus, kuumotus, punoitus ja kipu. Niveltulehduksiin liittyvä kipu on usein jatkuvaa ja heikentää suuresti elämänlaatua, sillä se ei ilman oikeanlaista hoitoa hellitä. Polttava, jatkuvasti läsnäoleva kipu lamauttaa ja saattaa aiheuttaa masennusta.

Tulehdus iskee eri niveliin riippuen sen aiheuttajasta, sillä esimerkiksi bakteerien aiheuttamat niveltulehdukset iskevät yleensä suuriin niveliin: polviin, lonkkaan, olkapäihin. Nivelreumassa tulehdus ja siten kipu ilmenevät enemmänkin pienissä nivelissä, kuten sormissa ja varpaissa.

Migreeni

Migreeni voi oireilla monella tavalla ja eri voimakkuuksilla, mutta pahimmillaan se voi lamauttaa potilaan sängyn pohjalle päiväkausiksi. Migreeni luokitellaan invalidisoivaksi sairaudeksi, minkä kaikki siitä kärsivät varmasti allekirjoittavat.

Valitettavan usein migreeniä vähätellään, vaikka se on yksi yleisimmistä toimintakykyä rajoittavista sairauksista maailmassa. Migreenikohtaukselle tyypillisiä oireita ovat jyskyttävä, toispuolinen kova pääkipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä. Migreenikohtauksen voi laukaista esimerkiksi stressi, kuukautiskierron eri vaiheista johtuvat hormonitasojen vaihtelut, valot, hajut, sään vaihtelut, nälkä, alkoholi ja erilaiset ruoka-aineet. Eli periaatteessa mikä tahansa.

Mitä tiheämmin migreenikohtaukset toistuvat, sitä todennäköisemmin potilas herkistyy kivulle ja migreeni saattaa kroonistua. Migreeniin ei ole parannuskeinoa, mutta nykyään on onneksi saatavilla varsin tehokkaita estolääkkeitä, vaikka nekään eivät ole ongelmattomia. Terveelliset ja säännölliset elämäntavat sekä tunnettujen triggereiden välttäminen ovat ensisijaisen tärkeitä taistelussa migreeniä vastaan.

Leikkauksen jälkeinen kipu

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta leikkausten jälkeiset kivut nousevat pahimpien kipujen joukkoon. Samalla tavalla kuin me ihmiset olemme yksilöitä, niin samoin ovat leikkaukset ja niistä toipuminen.

Kipu leikkauksen jälkeen on täysin normaalia, mutta yleensä se saadaan pidettyä aisoissa kipulääkkeillä ja menee ohi, kun haava on parantunut.

Advertisement

Pahimpien kipujen joukossa ovat tekonivelleikkaukset, joissa luusta poistetaan vaurioituneet nivelpinnat, ja samalla käsitellään lihaksia sekä muita pehmytkudoksia. Mutta näissäkin on eroja, sillä lonkan tekonivelen asettamisen jälkeen potilaat eivät ole raportoineet yhtä pahoja kipuja kuin polven tekonivelleikkauksen jälkeen.

Sitten ovat esimerkiksi keuhkoleikkaukset, joiden jälkeen kipu voi viiltää jokaisella hengenvedolla. Keuhkoputkia ja -kudoksia kun on mahdoton pitää paikoillaan toipumassa.

Lue toinen osa tästä: Top 20 pahimmat kivut, joita ihminen voi kokea – toisessa osassa muun muassa itsemurhapäänsärky, endometrioosi ja munuaiskivet

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version