Viihde

Läimäisystä väärään voittajaan: 10 kertaa, kun Oscar-gaala ei mennyt ihan putkeen

Julkaistu

Elokuva-alan halutuimmat palkinnot ovat taas jaossa. Oscar-gaala järjestetään tänään sunnuntaina, ja sen kunniaksi otetaan katse aiempien vuosien kömmähdyksiin.

Vaikka miten hyvin koko juhlallisuudet olisi käsikirjoitettu ja vuorosanat teleprompterista luettavissa, on Oscareiden pitkään historiaan toki mahtunut kämmejä läjäpäin kömmähdyksiä. Osa pieniä noloja sattumuksia, osa suurempia vuosienkin päästä puhuttavia.

Tulevana yönä Suomen aikaa järjestetään jo 97. Oscar-gaala ja jännityksellä odotamme, mitä Hollywoodin kerma tällä kertaa saa aikaan.

Mutta sitä ennen Listafriikki ottaa katsauksen menneiden vuosien noloihin Oscareiden sattumuksiin.

Marlon Brando boikotoi Oscar-gaalaa

Advertisement

Marlon Brando oli vuoden 1973 Oscar-gaalassa ehdokkaana roolistaan yhdessä maailman parhaimpana pidetyssä Kummisetä-elokuvassa.

Näyttelijä oli ollut yhteydessä Amerikan alkuperäiskansojen edustajaan, ja päättänyt protestin omaisesti jättää menemästä Oscareihin. Gaalan aattona hän ilmoitti lähettävänsä sijastaan Sacheen Littlefeatherin, alkuperäiskansojen aktivistiryhmän johtajan.

Kun Brando julkistettiin parhaan miespääosan palkinnon voittajaksi, marssi Littlefeather lavalle. Hän nosti kätensä torjuvasti pystyyn, ja kieltäytyi palkinnosta Brandon puolesta. Mies oli kirjoittanut hänelle nelisivuisen kirjeen, mutta aikaa sen lukemiseen ei ollut.

Sen sijaan hän kertoi syyn Brandon boikotille: ”alkuperäiskansojen kohtelun elokuvateollisuudessa sekä Wounded Knee -kaupungissa käynnissä ollut tulenarka tilanne hallinnon joukkojen ja alkuperäiskansan välillä”. Yleisön reaktio oli jakautunut: osa buuasi ja osa hurrasi.

Ei ole väärin tuoda ajamiaan asioita esille Oscareissa, sitä tehdään jatkuvasti. Suuri virhe oli se, että Brando lähetti nuoren tytön kohtaamaan pilkallisen vastaanoton. Ja tietysti yleisön vihamielinen suhtautuminen on ihmetyttänyt tapauksen jälkeisinä vuosina. Ehkä Brando siis ajoi ihan oikeaa asiaa.

Advertisement

John Travolta sanoo väärän nimen

Vuoden 2014 Oscareissa John Travolta on esittelemässä lavalle Tony-palkinto voittaja Idina Menzeliä, jonka oli määrä esittää Let it go, joka kisasi parhaan kappaleen palkinnosta.. Harjoituksissa Travolta oli sulavasti sanonut Menzelin nimen, mutta itse gaalassa kaikki meni pieleen: hän kuulutti lavalle ”hullun taitavan Adele Dazeemin”.

Jälkeenpäin Travolta on harmitellut mokaansa ja sanonut, että teleprompterissa nimi oli ollut kirjoitettuna ääntämisasussaan ja se oli saanut näyttelijän hämmentyneeksi. Menzel sai seuraavan vuoden gaalassa piikiteltyä Travoltalle, kun kutsui kanssaan palkintoa jakamaan ”hyvän ystävänsä Glom Gazingon”.

Travolta ilmeisesti halusi kohun jatkuvan, koska hän rupesi lavalla käpälöimään tilannetta selvästi epämukavana pitäneen Menzelin kasvoja.

Sam Smithin tietämättömyys Oscar-voittajista

Advertisement

Laulaja-lauluntekijä Sam Smithin Writing’s on the Wall voitti parhaan kappaleen palkinnon vuoden 2016 Oscareissa. Kappale oli tehty 007 Spectre -elokuvaan, ja siitä tuli vasta historian toinen James Bond -tunnusmusiikki, joka on voittanut Oscar-palkinnon. Adelen Skyfall vuodelta 2012 oli ensimmäinen.

Kun Sam Smith piti kiitospuhettaan, siteerasi hän virheellisesti Sir Ian McKelleniä (Taru sormusten herrasta Gandalf), joka on homoseksuaali ja jo vuosikymmeniä ollut äänekäs LGBT-aktivisti.

Smith kertoi puheessaan lukeneensa McKellenin sanoneen, että kukaan avoimesti homoseksuaali mies ei ole koskaan aiemmin voittanut Oscar-palkintoa. Tässä hän meni tuplasti päin honkia!

Smith ei ole läheskään ensimmäinen. Lyhyellä googlauksella asia olisi ollut nopeasti selvitettävissä vaikka limusiinissa matkalla teatterille. Esimerkiksi Elton John ja Howard Ashman ovat voittaneet Oscar-palkinnon – ja vieläpä saman palkinnon, jonka Smith nappasi vuonna 2016.

Toinen moka tuli siinä, että hän siteerasi McKelleniä väärin. Ian McKellen oli itseasiassa sanonut haastattelussa, että parhaan miespääosan Oscar-palkintoa ei ole ikinä voittanut avoimesti homoseksuaali näyttelijä.

Advertisement

Angelina Jolie suuteli veljeään

Kun Angelina Jolie oli vuonna 2000 ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi, otti hän palkintotilaisuuteen seuralaisekseen veljensä James Havenin. Siinä ei ole mitään outoa, koska monet nuoret näyttelijät ovat vuosien mittaan ottaneet mukaan perheenjäseniään.

Jolie voitti palkinnon roolistaan Vuosi nuoruudestani -elokuvassa, ja aloitti kiitospuheensa sanomalla ”olen niin rakastunut veljeeni”.

Myöhemmin gaalan jatkoilla heidät kuvattiin suutelemassa toisiaan intohimoisesti suulle. Sama ”hellyydenosoitus” oli todistettu useaan kertaan myös pari kuukautta aiemmin järjestetyssä Golden Globe -gaalassa. Sekä Jolie että Haven ovat myöhemmin sanoneet olevansa vain hyvin läheisiä ja toistensa parhaimmat ystävät.

In Memoriam -muisteluvideolla oli väärä kuva

Tämä kömmähdys olisi voinut puhututtaa vuoden 2017 Oscar-gaalan jälkeen enemmänkin, ellei ilta olisi päättynyt Oscareiden historian shokeeraavimpaan virheeseen. Siitä lisää hetken päästä.

Joka vuosi gaalassa muistellaan edellisenä vuotena menehtyneitä elokuva-alan ihmisiä. Aina tuon montaasin näyttämisen jälkeen alkavat spekulaatiot siitä, ketä kaikkia videolta oli jätetty pois. Nyt kohu nousi yhden ylimääräisen henkilön lisäämisestä.

Advertisement

Menehtyneiden joukossa oli puvustaja Janet Patterson, joka oli nimetty oikein, mutta videolle oli päätynyt hänen pitkäaikaisen ystävänsä ja työkaverinsa Jan Chapmanin kuva. Chapman oli tilanteesta luonnollisesti järkyttynyt, koska on ”hyvinkin elossa”.

Nopea googlaus olisi tässäkin kohtaa pelastanut nololta hetkeltä!

Laurence Olivier haluaa gaalan jo loppuvan

Vuoden 1985 Oscar-gaala oli tulossa päätökseen ja enää oli jaettavana parhaan elokuvan palkinto. Palkintogaaloissa yleensä käydään ennen voittajan julkistamista läpi, ketkä ovat kyseisessä kategoriassa ehdolla. Nykyään parhaan elokuvan ehdokkaita esitellään myös pitkin monituntista gaalaa.

Itsekin Oscar-palkittu englantilainen näyttelijä Laurence Olivier teki kuitenkin toisin. Hän oli varmaankin ajatellut, että lähetys on ollut jo turhan pitkä, avasi kirjekuoren ja julkisti voittajan. Olivier kyllä pian huomasi kömmähdyksensä, mutta tilanne ei enää ollut pelastettavissa. Voittaja oli jo matkalla lavalle.

Advertisement

Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä kertova Amadeus -elokuva voitti, eikä kenenkään ainakaan tarvinnut turhaan jännittää.

Ruma kilpailu puheenvuorosta

Vuonna 2010 parhaan lyhytdokumentin palkinnon voitti Music by Prudence. Ohjaaja Roger Ross Williams ehti lavalle ennen tuottaja Elinor Burkettia ja aloitti kiitospuheensa. Muutaman lauseen jälkeen Burkett saapui mikin luo ja varasti puheenvuoron itselleen, sanoen: ”Mies ei anna naisen puhua. Miten klassinen tilanne.”.

Burkett on myöhemmin kertonut välien Williamsin kanssa tulehtuneen jo aiemmin, ja että häntä ei tuottajana oltu kutsuttu mihinkään Oscar-gaalaa edeltäviin juhlallisuuksiin. Ja koska he eivät olleet puheväleissä, oli mahdoton sopia kumpiko saisi puheenvuoron.

Burkett on myös syyttänyt Williamsin iäkästä äitiä siitä, että tämä olisi kävelykepillään yrittänyt estää Burkettin pääsyä lavalle.

Advertisement

Sammy Davis Jr. saa väärän kirjekuoren


Vuoden 1964 Oscar-gaalassa viihdealan monitoimitaituri Sammy Davis Jr. oli jakamassa palkintoa parhaasta musiikista. Hän esitteli ehdokkaat ja avasi kuoren. Palkinnon voitti elokuva Tom Jones – hulivilihurmuri. Paitsi että ei voittanut; se ei ollut edes ehdolla tuossa kategoriassa!

Palkinnon jakaja ja yleisö huomasi virheen nopeasti, ja koomikkona ja aktivistinakin tunnettu Davis Jr. otti tilanteen haltuun. Hän pyysi anteeksi ja sanoi saaneensa väärän kirjekuoren. Hän sanoi vitsaillen, että ”odottakaahan, kun NAACP kuulee tästä” aiheuttaen suuren naurunremakan yleisössä. NAACP on edelleen aktiivinen, tummaihoisten oikeuksia ajava järjestö.

Lopulta voittajaksi saatiin Irma La Douce. Hauska fakta vielä tuosta Tom Jones -elokuvasta: laulaja Tom Jones oli aiemmin käyttänyt taiteilijanimeä Tommy Scott, mutta hänen managerinsa oli ehdottanut nimen vaihtamista perustuen hittielokuvaan, ja näin Tom Jones oli nähnyt päivänvalon.

Avokämmentä juontajalle


Listan loppu lähenee ja meno vain kiihtyy.

Kuka muistaa, mitä tapahtui 94. Oscareissa? Tarkoitan siis sitä, että kuka muistaa, ketkä saivat maaliskuussa 2022 järjestetyssä gaalassa palkintoja?

Advertisement

Koska se, mitä tuosta illasta on jäänyt mieleen, on läimäisy avokämmenellä.

Oscar-gaalassa juontajat ja palkintojen jakajat vitsailevat armotta yleisön kustannuksella; tämä on normaalia. Mitään muuta ei voinut myöskään odottaa vuoden 2022 Oscar-gaalaa juontaneelta koomikolta, Chris Rockilta.

Rock vitsaili Jada Pinkett Smithin kaljuksi ajellulla päällä, mikä nauratti yleisöä vitsin kohdetta lukuunottamatta. Pinkett Smith on kertonut kärsivänsä alopeciasta, joka aiheuttaa läiskittäistä hiustenlähtöä. Nainen on jo usean vuoden ajan ajanut koko päänsä kaljuksi.

Pinkett Smith pyöräytti silmiään Rockin vitsille, mutta hänen aviomiehensä Will Smith naureskeli muiden mukana. Sitten jotain tapahtui. Smith nousi ylös tuolistaan, marssi päättäväisesti lavalle Rockin luo ja läimäisi tätä avokämmenellä kasvoihin. Sitten hän käveli takaisin paikalleen huutaen Rockin suuntaan vielä muutaman solvauksen.

Moni yleisössä ja varmasti kotisohvallakin luuli välikohtauksen olleen osa show’ta, mutta ei: tilanne oli täyttä totta. Hollywoodin ”hyvänä tyyppinä” pidetty Smith tuhosi maineensa silmänräpäyksessä järjettömän raivokohtauksen otettua hänestä vallan.

Advertisement

Ja kuin kohtalon ivaa: noin tunti tapahtuneen jälkeen Smith voitti parhaan miespääosan Oscarin nimiroolistaan elokuvassa King Richard: Williamsien tarina, joka kertoo Serena ja Venus Williamsista – sisaruksista ja tennistähdistä – sekä heidän valmentajaisästään Richard Williamsista.

Kun Smith meni vastaanottamaan uransa suurinta palkintoa, pyysi hän vuolaasti anteeksi muun muassa Yhdysvaltain elokuva-akatemialta ja muilta ehdokkailta, mutta ei Chris Rockilta. Tuo anteeksipyyntö tuli sosiaalisen media välityksellä seuraavana päivänä.

Pahoitteluista huolimatta tuho oli jo tapahtunut. Smithin maine oli mennyt, hän erosi elokuva-akatemiasta ja hän sai porttikiellon kaikkiin akatemian järjestämiin tilaisuuksiin seuraavaksi 10 vuodeksi.

Eikä kukaan muista, että hän voitti parhaan miespääosan Oscarin.

La La Land on paras elokuva! Eipäs olekaan…

Advertisement

Listan viimeiseksi jätettiin suurin moka. Tästä ei ole kahta sanaa. Vuoden 2017 Oscar-gaala ja illan odotetuin palkinto.

Kun Faye Dunaway julisti, että parhaan elokuvan Oscar-palkinto menee La La Landille, ei kukaan ihmetellyt, koska olihan tuo yksi ennakkosuosikeista. Tuotantotiimi piti jo kiitospuheitaan, kun järjestäjät juoksivat lavalle tarkistamaan voittajan nimen sisältävän kirjekuoren.

Elokuvan tuottaja Jordan Horowitz palasi (oman puheensa jo antaneena) takaisin mikin ääreen ja kertoi virheen tapahtuneen. Hän julisti Moonlightin voittajaksi ja näytti oikean kirjekuoren sisällön.

Niin teatterin yleisössä kuin varmasti kotikatsomoissakin suut loksahtivat auki: miten näin voi käydä? Minuutin ajan Oscar-voittajina ollut La La Landin porukka poistui takavasemmalle ja Moonlightin tuotantotiimi otti lavan haltuun.

Warren Bettylle, joka Faye Dunawayn kanssa jakoi palkinnon, oli annettu väärä kirjekuori. Kustakin voittajasta tehdään kaksi kuorta; yksi kummallekin puolelle lavaa. Emma Stone oli voittanut aiemmin samana iltana parhaan naispääosan palkinnon juuri La La Landista, ja nyt sen kuoren vastinkappale oli päätynyt jakajien käsiin.

Advertisement

Oli miten oli, erittäin epämukavaa La La Landin tiimille, mutta ikävää myös upean Moonlight-elokuvan tekijöille, koska varmasti sekaannus vaikutti myös heidän juhlimiseensa.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version