Viihde

Oscar-gaala: 10 kertaa, kun kaikki ei mennyt ihan putkeen

Julkaistu

Elokuva-alan halutuimmat palkinnot ovat pian taas jaossa. Oscar-gaala järjestetään ensi viikolla, ja sen kunniaksi otetaan katse aiempien vuosien kömmähdyksiin.

Vaikka miten hyvin koko juhlallisuudet olisi käsikirjoitettu ja vuorosanat teleprompterista luettavissa, on kämmejä toki mahtunut niihin 91:een kertaan, kun gaala on järjestetty. Osa pieniä noloja sattumuksia, osa suurempia vuosienkin päästä puhuttavia. Ensi viikon sunnuntaina, helmikuun 9. päivänä, järjestetään jo 92. Oscar-gaala ja jännityksellä odotamme, mitä Hollywoodin kerma tällä kertaa saa aikaan.

Mutta sitä ennen Listafriikki.com ottaa katsauksen menneiden vuosien noloihin Oscareiden sattumuksiin.

Jennifer Lawrence ei pysy pystyssä

Jennifer Lawrencesta tuli Oscar-voittaja vuonna 2013, kun hän sain parhaan naispääosan palkinnon roolistaan Unelmien pelikirja -elokuvassa. Hän oli tuolloin 22-vuotias ja toiseksi nuorin tuon kyseisen palkinnon saaneista naisista. Sen lisäksi, että Lawrence on huippunäyttelijä, hänet tunnetaan heikosta tasapainostaan.

Advertisement

Kun Lawrence julistettiin voittajaksi, lähti hän nousemaan upean iltapukunsa kanssa lavalle ja epäonnisesti kaatui rappusissa. Arvostamiensa kollegoiden ja miljoonien televisiokatsojien edessä kompastellut Lawrence kuitenkin hoiti homman kunnialla, ja kun yleisö osoitti suosiotaan seisaaltaan, hän sanoi nolona: ”Kiitos ystävällisyydestänne, mutta tiedän että taputatte vain säälistä, koska kaaduin”.

Mutta se ei ollut ainut kerta, kun Jennifer Lawrence ei pysynyt pystyssä Oscar-juhlallisuuksissa. Seuraavan vuonna hän oli ehdolla elokuvasta American Hustle ja punaisella matolla kävellessään hänen kompuroi jälleen. Tuolla kertaa voittoa ei tullut, mutta Oscarit juontanut Ellen DeGeneres muisti härnätä nuorta näyttelijää kaatuilusta, kun oli tämän vuoro jakaa palkinto.

Marlon Brando boikotoi Oscar-gaalaa

Marlon Brando oli Oscar-palkinto ehdokkaana roolistaan yhdessä maailman parhaimpana pidetyssä Kummisetä -elokuvassa. Näyttelijä oli ollut yhteydessä Amerikan alkuperäiskansojen edustajaan, ja päättänyt protestin omaisesti jättää menemästä vuoden 1973 Oscar-gaalaan. Gaalan aattona hän ilmoitti lähettävänsä sijastaan Sacheen Littlefeatherin, alkuperäiskansojen aktivistiryhmän johtajan.

Kun Brando julkistettiin parhaan miespääosan palkinnon voittajaksi, marssi Littlefeather lavalle. Hän nosti kätensä torjuvasti pystyyn, ja kieltäytyi palkinnosta Brandon puolesta. Mies oli kirjoittanut hänelle nelisivuisen kirjeen, mutta aikaa sen lukemiseen ei ollut. Sen sijaan hän kertoi syyn Brandon boikotille: ”alkuperäiskansojen kohtelun filmiteollisuudessa ja Wounded Knee -kaupungissa käynnissä ollut tulenarka tilanne hallinnon joukkojen ja alkuperäiskansan välillä”. Yleisön reaktio oli jakautunut: osa buuasi ja osa hurrasi.

Advertisement

Ei ole väärin tuoda ajamiaan asioita esille Oscareissa, sitä tehdään jatkuvasti. Suuri virhe oli se, että Brando lähetti nuoren tytön kohtaamaan pilkallisen vastaanoton. Ja tietysti yleisön vihamielinen suhtautuminen on ihmetyttänyt tapauksen jälkeisinä vuosina. Ehkä Brando siis ajoi ihan oikeaa asiaa.

John Travolta sanoo väärän nimen

Vuoden 2014 Oscareissa John Travolta on esittelemässä lavalle Tony-palkinto voittaja Idina Menzeliä, jonka oli määrä esittää parhaan kappaleen palkinnosta kisanneen Let It Gon. Harjoituksissa Travolta oli sulavasti sanonut Menzelin nimen, mutta itse gaalassa kaikki meni pieleen: hän kuulutti lavalle ”hullun taitavan Adele Dazeemin”.

Jälkeenpäin Travolta on harmitellut mokaansa ja on sanonut, että teleprompterissa nimi oli ollut kirjoitettuna ääntämisasussaan ja se oli saanut näyttelijän hämmentyneeksi. Menzel sai seuraavan vuoden gaalassa piikiteltyä Travoltalle, kun kutsui kanssaan palkintoa jakamaan ”hyvän ystävänänsä Glom Gazingon”.

Travolta ilmeisesti halusi kohun jatkuvan, koska hän alkoi käpäillä selvästi tilannetta epämukavana pitäneen Menzelin kasvoja.

Advertisement

Sam Smithin tietämättömyys Oscar-voittajista

Laulaja-lauluntekijä Sam Smithin Writing’s on the Wall voitti parhaan kappaleen palkinnon vuoden 2016 Oscareissa. Kappale oli tehty 007 Spectre -elokuvaan, ja siitä tuli vasta historian toinen James Bond tunnusmusiikki, joka on voittanut Oscar-palkinnon. Adelen Skyfall vuodelta 2012 oli ensimmäinen.

Kun Sam Smith piti kiitospuhettaan, hän siteerasi virheellisesti Sir Ian McKelleniä (Taru sormusten herrasta Gandalf), joka on homoseksuaali ja jo vuosikymmeniä ollut äänekäs LGBT-aktivisti.. Smith kertoi puheessaan lukeneensa McKellenin sanoneen, että kukaan avoimesti homoseksuaali mies ei ole koskaan aiemmin voittanut Oscar-palkintoa. Auts, Smith ei ole läheskään ensimmäinen. Lyhyellä googlauksella asia olisi ollut nopeasti selvitettävissä vaikka limusiinissa matkalla teatterille. Esimerkiksi Elton John ja Howard Ashman ovat voittaneet vieläpä saman palkinnon kuin Smith.

McKellen oli itseasiassa sanonut haastattelussa, että mies pääosan Oscar-palkintoa ei ole ikinä voittanut avoimesti homoseksuaali näyttelijä.

Angelina Jolie suuteli veljeään

Kun Angelina Jolie oli vuonna 2000 ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi, otti hän palkintotilaisuuteen avecikseen veljensä James Havenin. Siinä ei ole mitään outoa, koska monet nuoret näyttelijät ovat vuosien mittaan ottaneet mukaan perheenjäseniään.

Advertisement

Jolie voitti palkinnon roolistaan Vuosi nuoruudestani -elokuvassa, ja aloitti kiitospuheensa sanomalla ”olen niin rakastunut veljeeni”. Myöhemmin gaalan jatkoilla heidät kuvattiin suutelemassa toisiaan intohimoisesti suulle. Sama ”hellyydenosoitus” oli todistettu useaan kertaan myös pari kuukautta aiemmin järjestetyssä Golden Globe -gaalassa. Sekä Jolie että Haven ovat myöhemmin sanoneet olevansa vain hyvin läheisiä ja toistensa parhaimmat ystävät….

In Memoriam -muisteluvideolla oli väärä kuva

Tämä kömmähdys olisi voinut puhututtaa vuoden 2017 Oscar-gaalan jälkeen enemmänkin, ellei ilta olisi päättynyt Oscareiden historian shokeeraavimpaan virheeseen. Siitä lisää hetken päästä.

Joka vuosi gaalassa muistellaan edellisenä vuotena menehtyneitä elokuva-alan ihmisiä. Aina tuon montaasin näyttämisen jälkeen alkaa spekulaatiot siitä, ketä kaikkia videolta oli jätetty pois. Nyt kohu nousi yhden ylimääräisen henkilön lisäämisestä.

Menehtyneiden joukossa oli puvustaja Janet Patterson, joka oli nimetty oikein, mutta videolle oli päätynyt hänen pitkäaikaisen ystävänsä ja työkaverinsa Jan Chapmanin kuva. Chapman oli tilanteesta luonnollisesti järkyttynyt, koska on ”hyvinkin elossa”.

Nopea googlaus olisi tässäkin kohtaa pelastanut nololta hetkeltä!

Advertisement

Laurence Olivier haluaa gaalan jo loppuvan

Vuoden 1985 Oscar-gaala oli tulossa päätökseen ja enää oli jaettavana parhaan elokuvan palkinto. Palkintogaaloissa yleensä käydään ennen voittajan julkistamista läpi, ketkä ovat kyseisessä kategoriassa ehdolla. Nykyään parhaimman elokuvan ehdokkaita esitellään myös pitkin monituntista gaalaa.

Itsekin Oscar-palkittu englantilainen näyttelijä Laurence Olivier teki kuitenkin toisin. Hän oli varmaankin ajatellut, että lähetys on ollut jo turhan pitkä, avasi kirjekuoren ja julkisti voittajan. Olivier kyllä pian huomasi kömmähdyksensä, mutta tilanne ei enää ollut pelastettavissa. Voittaja oli jo matkalla lavalle.

Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä kertova Amadeus -elokuva voitti, eikä kenenkään ainakaan tarvinnut turhaan jännittää.

Ruma kilpailu puheenvuorosta

Advertisement

Vuonna 2010 parhaan lyhytdokumentin palkinnon voitti Music by Prudence. Ohjaaja Roger Ross Williams ehti lavalle ennen tuottaja Elinor Burkettia, ja aloitti kiitospuheensa. Muutaman lauseen jälkeen Burkett saapui mikin luo ja varasti puheenvuoron itselleen, sanoen: ”Mies ei anna naisen puhua. Miten klassinen tilanne”.

Burkett on myöhemmin kertonut välien Williamsin kanssa tulehtuneen jo aiemmin, ja että häntä ei tuottajana oltu kutsuttu mihinkään Oscar-gaalaa edeltäviin juhlallisuuksiin. Ja koska he eivät olleet puheväleissä, oli mahdoton sopia kumpiko saisi puheenvuoron. Burkett on myös syyttänyt Williamsin iäkästä äitiä siitä, että tämä olisi kävelykepillään yrittänyt estää Burkettin pääsyä lavalle.

Sammy Davis Jr. saa väärän kirjekuoren

Vuoden 1964 Oscar-gaalassa viihdealan monitoimitaituri Sammy Davis Jr. oli jakamassa palkintoa parhaasta musiikista. Hän esitteli ehdokkaat ja avasi kuoren. Palkinnon voitti elokuva Tom Jones – hulivilihurmuri. Paitsi että ei voittanut; se ei ollut edes ehdolla tuossa kategoriassa!

Palkinnon jakaja ja yleisö huomasi virheen nopeasti ja koomikkona ja aktivistinakin tunnettu Davis Jr. otti tilanteen haltuun. Hän pyysi anteeksi ja sanoi saaneensa väärän kirjekuoren. Hän sanoi vitsaillen, että ”odottakaahan, kun NAACP kuulee tästä” aiheuttaen suuren naurunremakan yleisössä. NAACP on edelleen aktiivinen, tummaihoisten oikeuksia ajava järjestö.

Lopulta voittajaksi saatiin Irma La Douce. Hauska fakta vielä tuosta Tom Jones -elokuvasta: laulaja Tom Jones oli aiemmin käyttänyt taiteilijanimeä Tommy Scott, mutta hänen managerinsa oli ehdottanut nimen vaihtamista perustuen hittielokuvaan, ja näin Tom Jones oli nähnyt päivänvalon.

Advertisement

La La Land on paras elokuva! Eipäs olekaan…

Listan viimeiseksi jätettiin suurin moka. Tästä ei ole kahta sanaa. Vuoden 2017 Oscar-gaala ja illan odotetuin palkinto.

Kun Faye Dunaway julisti, että parhaan elokuvan Oscar-palkinto menee La La Landille, ei kukaan ihmetellyt, koska olihan tuo yksi ennakkosuosikeista. Tuotantotiimi piti jo kiitospuheitaan, kun järjestäjät juoksivat lavalle tarkistamaan voittajan nimen sisältävän kirjekuoren. Elokuvan tuottaja Jordan Horowitz palasi (oman puheensa jo antaneena) takaisin mikin ääreen ja kertoi virheen tapahtuneen. Hän julisti Moonlightin voittajaksi ja näytti oikean kirjekuoren sisällön.

Niin teatterin yleisössä kuin varmasti kotikatsomoissakin suut loksahtivat auki: miten näin voi käydä? Minuutin ajan Oscar-voittajina ollut La La Landin porukka poistui takavasemmalle ja Moonlightin tuotantotiimi otti lavan haltuun.

Warren Bettylle, joka Faye Dunawayn kanssa jakoi palkinnon, oli annettu väärä kirjekuori. Kustakin voittajasta tehdään kaksi kuorta; yksi kummallekin puolelle lavaa. Emma Stone oli voittanut aiemmin samana iltana parhaan naispääosan palkinnon juuri La La Landista, ja nyt sen kuoren vastinkappale oli päätynyt jakajien käsiin.

Advertisement

Oli miten oli, erittäin epämukavaa La La Landin tiimille, mutta ikävää myös upean Moonlight -elokuvan tekijöille, koska varmasti sekaannus vaikutti myös heidän juhlimiseensa. Tunnen vieläkin myötähäpeää tuon selkkauksen takia.

🤷‍♀️ Kiinnostavatko Oscarit sinua? Aiotko katsoa tämänvuotisen gaalan? Kerro kommenttikentässä tai somekanavissamme tuleeko mieleen jotain muita kämmejä, jotka eivät päässeet tälle listalle⬇⬇ 

Suosituimmat

Exit mobile version