Viihde

10 uskomatonta maskottia ja tarinat niiden taustalla

Julkaistu

Jos brändimarkkinointi on mennyt putkeen, tunnistavat ihmiset yrityksen tai vaikkapa urheiluseuran vain maskotin perusteella. Nämä kymmenen maskottia ovat jääneet lähtemättömästi mieleen.

Ravintolat, urheiluseurat, yritykset, kampanjat, tapahtumat… Lista tahoista, jotka käyttävät maskotteja luodakseen tuotteelleen tunnistettavat ”kasvot”, on loputon. Joskus maskotti voi löytyä yllättäen, joskus sitä suunnitellaan ja mietitään pitkään ja hartaasti.

Maskotit luovat myös yhteistä taisteluhenkeä oli kyseessä sitten jääkiekkoseura tai poliittinen puolue. Jotkut maskotit ovat muita onnistuneempia ja tälläkin listalla on esimerkkejä kummastakin ääripäästä. Kaikki nämä ovat kuitenkin omalla laillaan mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia. 

Listafriikki tutustuu nyt maskottien ihmeelliseen maailman listalla, jossa kuljetaan elokuvastudiolta NHL-kaukaloon, olympialaisista dinosauruksen muniin, ja Yhdysvaltain politiikasta alkoholimyrkytykseen kuolleeseen vuoheen.

MGM – Leijona

MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) on yksi Hollywoodin tunnetuimpia elokuvastudioita. Tunnettu on myös sen ennen elokuvaa näytettävä tunnus, jossa leijona karjaisee. Tuo Leo-niminen leijona on ollut MGM:n tunnus tai maskotti vuodesta 1957 saakka, mutta se suinkaan ollut ensimmäinen.

Seitsemästä leijonasta mielenkiintoisin on eittämättä vuonna 1928 roolin saanut Jackie. Se esiintyi tunnuksen lisäksi yli sadassa elokuvassa, muun muassa alkuperäisessä Tarzanissa Johnny Weissmullerin rinnalla. Jackie oli toinen MGM:n leijonista, mutta ensimmäinen, jonka karjaisu äänitettiin ja liitettiin tunnukseen.

Advertisement

Maineikkaan uransa lisäksi Jackie tuli tunnetuksi erinäisistä seikkailuistaan ja läheltä piti -tilanteista. Se saikin lempinimen Lucky eli Onnekas.

Se selvisi hengissä studion räjähdyksestä, laivan uppoamisesta, kahdesta junaonnettomuudesta ja maanjäristyksestä. Ehkä kaikkein uskomattominta on se, että Jackie selvisi myös lento-onnettomuudesta, kun onneksi matalalla lentänyt pienoiskone tuli alas Arizonan autiomaassa. Jackie vietti neljä päivää lukittuna kuljetushäkkiinsä eväänään vain vettä ja voileipiä, kun lentäjä lähti etsimään apua. 

Colorado Rockies – Dinger

Colorado Rockies -baseballseuran maskotti on violetti triceratops-dinosaurus nimeltään Dinger.

Tammikuussa 1994 seura ilmoitti, että uutta kotiareenaa, Coors Fieldiä rakennettaessa maan alta oli löytynyt dinosauruksen muna. ”Muna” oli näytteillä Denverin luonnonhistoriallisessa museossa ja fanit saivat ehdottaa nimeään sille, mikä munasta ikinä kuoriutuisikaan.

Advertisement

Huhtikuussa muna tuotiin ennen pelin alkua juhlallisin menoin vanhan areenan keskelle, ja kuinka ollakaan, munasta tuli ulos violetti Dinger!

Vaikka tarina dinosauruksen munasta on tietenkin keksitty, on siinä hieman totuuden siementä. Kun Coors Fieldiä oltiin rakentamassa, löytyi paikalta muutama kappale dinosauruksen luita; mukana oli noin kymmenen sentin mittainen pala jonkun kasvissyöjädinosauruksen kylkiluuta, mutta tarkempaa lajimääritystä niistä ei ole tehty. 

Koska Denverin alueella on vuosien mittaan löydetty paljon liitukauden aikaista fossiiliaineistoa ja triceratops on ollut muissa kaivauksissa vahvasti edustettuna, päätettiin juuri se valita maskotin lajiksi. Kuka tietää, ehkä luut olivat kyseisen dinosauruksen?

Se sopi muutenkin hyvin ajankohtaan, sillä Jurassic Park -elokuva oli ilmestynyt juuri edellisenä kesänä, ja koko maailma oli dinosaurus-huumassa. Siksikin Dinger nousi nopeasti ainakin lasten suosikiksi, mutta se ei tosiaankaan ole ainut hirmuliskomaskotti, joka syntyi noihin aikoihin. Nimittäin samoihin aikoihin, suuren meren toisella puolella, kaukaisessa Pohjois-Lontoossa kuoriutui munasta Gunnersaurus Rex.

Arsenal FC – Gunner

Advertisement

Lontooseen siis. Jalkapalloseura Arsenalin kotiareenana vuodesta 1913 lähtien toiminut Highbury Stadion sai uuden North Bank -katsomon vuonna 1993. Rakennustyöt jouduttiin hetkellisesti keskeyttämään, kun kaivuutöissä olleet rakentajat törmäsivät johonkin eriskummalliseen esineeseen. Ensin sitä luultiin suureksi kiveksi, sitten sodanaikaiseksi pommiksi, mutta totuus oli ehkä kaikkein järkyttävin. Se oli valtavan kokoinen muna.

Muna oli lämmin ja joidenkin, lähes shokissa olevien rakennusmiesten muistikuvien mukaan se vapisi, joten se käärittiin Arsenalin huopiin. Ei aikaakaan, kun se alkoi halkeilla ja sisältä hyppäsi esiin vihreä dinosauruksen poikanen, joka kasvoi nopeasti yli kaksimetriseksi. Se osoitti heti rakkauttaan seuraa kohtaan, joten sille valmistettiin erikoistyönä oma peliasu nappiksia myöten.

Se sai nimen Gunnersaurus Rex, joka tuttavallisesti lyhenee Gunneriksi. Nimi tulee tietenkin Arsenalin The Gunners (Tykkimiehet) -lempinimestä

Todellisuudessa seura järjesti kesällä 1993 maskotin suunnittelukilpailun, johon 11-vuotias Jurassic Park -fani Peter Lowell voitokkaasti osallistui. Gunner-maskotti teki muuten yllätysvisiitin Lowellin häissä vuosia myöhemmin. Lowell on kertonut, että ei ole saanut maskotin suunnittelusta erityisempää mainetta ja kunniaa, mutta oikeastaan koskaan hänen ei tarvitse itse ostaa oluttuoppia pubiin mennessään.

Gunnerille kävi tänä vuonna kalpaten, kun maskottina työskentelevä Jerry Quy oli yksi yli viidestäkymmenestä potkut saaneesta Arsenalin työntekijästä. Heidät pistettiin pihalle säästösyistä, sillä koronapandemia oli iskenyt pahasti seuran tulovirtaan. (Omistajalla ei tokikaan ole pikkurahasta puutetta, joten potkut nostivat aikamoisen p*skamyrskyn fanien keskuudessa). Quy oli toiminut Gunnerina alusta saakka eli 27 vuoden ajan. 

Advertisement

Myös pelaajat olivat harmistuneita maskotin menettämisestä ja Arsenalissa kymppipaikkaa pelaava Mesut Özil ilmoittikin maksavansa maskotin palkan niin kauan kuin hän itse on seuran palkkalistoilla. Quylle se ei kuitenkaan tuonut helpotusta, sillä hän ei enää tule pyörimään vihreässä puvussa Emirates Stadiumilla – maskotin homma jaetaan useammalle eri henkilölle, eikä Quy ole yksi heistä.

Manchester United FC – Billy-vuohi

Edellisessä kohdassakin oli sulava jatkumo, niin pysytään samalla linjalla. Tässä kohtaa ei maskotin suhteen vaan lajin, mutta mennään ajassa yli sata vuotta taaksepäin.

Manchester United tunnettiin tuolloin nimellä Newton Heath FC. 1900-luvun vaihteessa englantilaisilla jalkapalloseuroilla oli tapana käyttää maskotteinaan eläviä eläimiä, ja Newton Heathin ensimmäinen ensimmäinen maskotti oli hanhi. Sille kävi kuitenkin köpelösti, kun eräs fani varasti sen ja valmisti siitä maukkaan jouluaterian. Vahingosta viisastuneena historian toiseksi maskotiksi valittiin bernhardinkoira Majorin, ja tuossa vaiheessa seuran nimikin oli jo vaihtunut Manchester Unitediksi.

Majorin jälkeen maskotiksi nousi kaudella 1905-06 Billy-niminen vuohi. Seuran perinteisiin kuului, että maskotti liittyi pelaajien joukkoon, kun nämä suuntasivat pelin jälkeen pubiin. Billyn tiedettiin usein naukkailleen juoman jos toisenkin ja monesti lähteneen yön pikkutunteina hoiperrellen kotiin päin. Valitettavasti Billyn viehtymys alkoholiin koitui myös sen kohtaloksi.

Kun ManU vuonna vuonna 1909 voitti FA Cupin, oli ilo ylimmillään ja juhlinta sen mukaista. Billy oli jälleen pullonkaulassa kiinni ja nautti kyseisenä iltana hieman liian monta alkoholiannosta. Määrä oli karaistuneellekin juomarille liikaa, sillä Billy menehtyi alkoholimyrkytyksen seurauksena

Billy-vuohi oli armottomana juhlijana ja viihdyttäjänä jättänyt pysyvän jäljen niin pelaajien, seuran kuin fanienkin sydämiin, ja sen täytetty pää on tänäkin päivänä esillä Manchester Unitedin museossa.

Advertisement

Yhdysvaltain demokraattinen puolue – Aasi

Mietin Yhdysvaltain vaaleja seuratessani, että miten omituinen maskotti demokraattisella puolueella onkaan. Ja siitä tämä ajatus sitten taas lähti!

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen perustivat maan seitsemännen presidentin Andrew Jacksonin kannattajat vuoden 1828 tietämillä. Jacksonin vastustajat kutsuivat häntä pilkallisesti aasiksi, ja häntä verrattiin tyhmään ja itsepäiseen eläimeen. Demokraattisessa puolueessa asiaan suhtauduttiin kuitenkin positiivisesti, ja Jackson itsekin vain kiitteli pilkaksi tarkoitetusta lempinimestä. Hän korosti aasin hyviä ominaisuuksia, kuten kykyä kantaa taakkaa muiden puolesta. Siinäpä oiva vertauskuva!

Aasista tuli puolueelle ylpeyden aihe, ja vaikka siitä ei koskaan ole tullut puolueen virallista logoa, on se edelleen nähtävissä vaalijulisteissa ja esimerkiksi pehmoleluina ehdokkaiden oheistuotteiden joukossa.

Domino’s – The Noid

Domino’s -ketjun pizzoja ei Suomessa pääse maistelemaan, mutta moni on varmasti reissatessaan törmännyt kyseiseen pikaruokaravintolaan. Joku voikin kysyä, että minkälainen muka on Domino’sin maskotti? Ei enää minkäänlainen.

Vuonna 1986 Domino’s kuitenkin julkaisi maskottinsa nimeltään ”The Noid” (lyhenne paranoid-sanasta). Se oli hieman hölmö ja monia ärsyttävä hahmo, joka mainoksissa teki kaikkensa estääkseen pizzojen kotiinkuljetuksen. Vain Domino’sin pizzat olivat immuuneja The Noidille, ja ne luvattiin kotiovelle alle puolessa tunnissa.

Advertisement

Vaikka The Noid aiheutti monissa ihmisissä ärsytystä, ei kenenkään reaktio ollut niin voimakas kuin 22-vuotiaan Kenneth Lamar Noidin. (Huomioi sukunimi!)

Tammikuun 30. päivänä vuonna 1989 Noid marssi atlantalaiseen Domino’siin, veti käsiaseen esiin ja otti kaksi työntekijää panttivangikseen. Viisi tuntia kestäneen kuumottavan tilanteen aikana Noid vaati lunnaina 100 000 dollaria, The Widow’s Son -kirjan ja pakoautoksi valkoisen limusiinin. Lisäksi hän ”pyysi” aseella uhaten toista vangeistaan valmistamaan kaksi pizzaa.

Panttivangit pääsivät pakenemaan ja Noid otettiin kiinni. Motiivina hyökkäykseen oli miehen uskomus siitä, että raivostuttava maskotti oli suunniteltu nimenomaan hänen kiusakseen. Varsinkin kampanja ”Avoid The Noid” (suom. Vältä Noidia) oli silkkaa vainoamista.

Noid säästyi vankilatuomiolta, sillä hänet todettiin syyntakeettomaksi. Välikohtauksen jälkeen The Noid katosi vähin äänin Domino’sin mainonnasta ja markkinoinnista.

Philadelphia Flyers – Gritty

Advertisement

Vaikka asiaa katsoisi muidenkin kuin Listafriikin oranssi-mustien lasien läpi, niin onhan jääkiekkoseura Philadelphia Flyersin Gritty-maskotti ehtinyt lyhyen olemassaolonsa aikana nousemaan jo eläväksi legendaksi. 

Gritty julkistettiin syyskuun 24. päivänä vuonna 2018, mutta omien sanojensa mukaan on ollut olemassa jo kauan aikaa – kukaan ei vain ole tiennyt hänestä mitään. Flyersin kotiareenalla Wells Fargo Centerissä tehty remontti herätti hänet piilostaan ja pakotti ihmisten ilmoille.

Gritty nousi lähes välittömästi internetsensaatioksi ja muidenkin kuin Flyers-fanien suosikiksi. Vuonna 2019 se äänestettiinkin sekä fanien että pelaajien toimesta NHL:n parhaaksi maskotiksi.

Gritty tunnetaan hulvattomista, joskin myös hieman kyseenalaisista tempauksistaan. Se käy katsomossa heittelemässä vierasjoukkueen kannattajien lippiksiä, putsaa rätin ja suihkepullon kanssa miesten kaljuja ja häiriköi toimittajien työtä, kuten ylläolevalla videolla voi nähdä. Mutta yksikään urheilumaailman maskotti ei ole yhtä viihdyttävä kuin Gritty!

Suosiolla on toki kääntöpuolensakin, sillä viime joulun aikoihin Grittyä uhkasi rikossyyte, kun eräs mies ilmoitti poliisille maskotin lyöneen kuvaussession aikana hänen 13-vuotiasta poikaansa. Vaikka Gritty on tunnettu rajusta menostaan, ei syytteille löytynyt perää, ja myöhemmin mies tunnustikin keksineensä koko jutun saadakseen joukkueelta hyvityksenä ilmaislippuja ja pukuhuoneeseen pääsyn.

Advertisement

Atlantan olympialaiset – Izzy

Yleensä olympialaisten maskotit kuvaavat jotenkin isäntäkaupunkia tai -maata. Yhteys on aina löydettävissä, vaikka joukkoon on mahtunut melko erikoisiakin veijareita; esimerkiksi Vancouverin vuoden 2010 talviolympialaisissa yksi maskoteista oli alkuperäiskansojen kertomuksista poimittu Miga – puoliksi valas ja puoliksi karhu. Mutta yhteys Kanadaan oli enemmän kuin selvä.

Yhdysvaltojen puolella vietettiin kesäolympialaisia Atlantassa vuonna 1996. Kun Izzy-maskotti oli neljä vuotta aiemmin Barcelonassa esitelty Whatizit-nimellä, oli kaikkien huulilla juuri nimenomainen kysymys: Mikä tuo on!?

Vuonna 1991 järjestettiin suunnittelukilpailu, johon oman maskottiehdotuksensa lähettivät muutama kymmenen suunnittelutoimistoa ja ehdotuksia otettiin vastaan myös kansalta. Izzy oli DESIGNefx -firman tuotos – yksinkertaisesti sanottuna sininen möltti, jolla oli kasvot, tennarit ja olympiarenkaita roikkumassa siellä täällä. 

Izzy oli ensimmäinen tietokoneella suunniteltu maskotti ja todennäköisesti sen olikin tarkoitus kuvata teknologian alkavaa nousukautta. Sillä ei kuitenkaan ollut minkäänlaista yhteyttä Yhdysvaltoihin tai maan perinteisiin. Täystyrmäys oli välitön, joskin kaiken pilkan ja naurunalaiseksi joutumisen jälkeen Izzy nähtiin Simpsoneissa, joten ainakin se jäi pysyvästi osaksi populaarikulttuuria. Silti sitä pidetään olympiahistorian surkeimpana maskottina.

Linux OS – Tux-pingviini

Suomalais-yhdysvaltalaisen Linus Torvaldsin luoma Linux-käyttöjärjestelmä sai logonsa ja maskottinsa, Tux-pingviinin, koska Torvalds oli kovin viehättynyt näistä lentokyvyttömistä linnuista.

Onko tämä seuraava tarina urbaanilegenda vai ei, sitä Torvalds ei ole koskaan suoraan paljastanut, mutta hän on kertonut pingviinin purreen häntä australialaisessa eläintarhassa vuonna 1993. Ihastus pingviineihin oli saanut alkunsa juuri tuolla hetkellä. Lisätäkseen vettä myllyyn mies kertoi saaneensa puremasta ”penguinitis”-taudin, joka laittaa sairastajansa valvomaan kaiket yöt ja tuntemaan suurta rakkautta pingviinejä kohtaan. Turha varmaan mainita, että tämä jälkimmäinen osio tarinasta on varmuudella sepitetty.

Advertisement

Joka tapauksessa Torvalds rupesi vuonna 1996 etsimään käyttöjärjestelmälleen sympaattista maskottia, joka olisi helposti muunneltavissa. Ohjelmoija Larry Ewing täytti kaikki Torvaldsin toiveet pulskalla ja onnellisella GIMP-kuvankäsittelyohjelmalla piirtämällään Tux-pingviinillä.

NASA – Ressu

Vuodesta 1968 lähtien jokainen avaruudessa käynyt astronautti on pitänyt matkalla pinssiä, joka kuvaa Tenavat-sarjakuvasta tunnetuksi tullutta Ressua.

Koko miehistön kuolemaan vuonna 1967 päättyneen Apollo 1 -mission jälkeen NASA halusi parantaa omaa julkisuuskuvaansa ja luoda ohjelman, jossa keskityttäisiin avaruuslentojen turvallisuuteen. Avaruushallinnosta otettiin yhteyttä Tenavien luojaan Charles Schulziin, jolta tiedusteltiin lupaa käyttää Ressu-koiraa turvallisuusmaskottina. Schulz oli aluksi epäileväinen, sillä pelkäsi rakkaan hahmonsa maineen tuhoutuvan, jos tulevatkin Apollo-lennot päättyisivät katastrofiin. Hänen poikansa Craig Schulz on kuitenkin myöhemmin kertonut isänsä sanoneen, että ”jos astronautit vaarantavat henkensä, voin minäkin riskeerata tekemäni hahmon”. Schulz piti Ressun valintaa NASA:n maskotiksi yhtenä elämänsä kohokohdista.

Kun Ressusta tuli NASA:n maskotti, teki Schulz useita sarjakuvastrippejä, joissa koira seikkaili avaruudessa. Yhdessä varhaisimmista piirrustuksista Ressulla oli päässään pyöreä lasikypärä, ja tuo kuva päätyi astronauttien kantamaan metalliseen pinssiin.

Kun astronautit palaavat avaruudesta, antavat he pinssit omakätisesti kunnianosoituksena jollekin henkilökunnan jäsenelle, joka on Maasta käsin mahdollistanut tehtävän onnistumisen ja turvallisuuden. 

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, on Ressu-pinssi yksi avaruusalan himotuimpia ja arvostetuimpia palkintoja, sillä niiden saajia ei ylenmäärin ole.

Advertisement

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme mikä on sinun suosikkimaskottisi. Onko se joku näistä, vai tuleeko mieleesi joku listalta pois jäänyt huippuyksilö?

Suosituimmat

Exit mobile version