Viihde
Snakebite, Pikachu ja kumppanit: Mistä dartsin pelaajien lempinimet ovat peräisin?
Nyt on meneillään dartsin ystävien vuoden lempiaika: Lajin suurin tapahtuma, PDC World Darts Championship eli dartsin maailmanmestaruuskilpailut, on käynnissä Lontoon Alexandra Palacessa.
Dartsin maailmanmestaruudesta heitetään aina vuodenvaihteessa legendaarisessa ”Ally Pallyssa”. Joulukuun puolivälissä alkaneet karkelot huipentuvat tammikuun 3. päivänä käytävään finaaliotteluun, jonka jälkeen tiedämme, kenestä kruunataan dartsin maailmanmestari vuosimallia 2025.
Pelaajiin viitataan varsin usein heidän vakiintuneilla lempinimillään ja ainakin kaikilla MM-kisoihin osallistuvilla on lempinimi, joka on oleellinen osa esiintymistä.
Toisilla lempinimi on lyhenne tai muokattu versio etu- tai sukunimestä, mutta toisilla nimen alkuperä juontaa juurensa johonkin erityiseen tapahtumaan. Eli dartsin pelaajien lempinimet ovat syntyneet ihan samalla tavalla kuin yleensä kaikki muutkin lempinimet.
Tällä listalla siis tutustutaan tarkemmin muutamiin tunnettuihin dartsin pelaajiin, heidän lempinimiinsä ja tarinoihin niiden takana!
Michael ”Bully Boy” Smith
Vuoden 2023 dartsin maailmanmestari Michael Smith on tuon suuren saavutuksensa jälkeen käynyt läpi pari hankalampaa vuotta. Mutta lajissa on lukuisia kertoja nähty, että pitkästä kuivasta kaudesta ja syvästäkin suosta on mahdollista nousta takaisin huipulle, sillä heittotaitohan ei yleensä katoa mihinkään; ongelmat ovat usein mentaalisia. Joten eiköhän Bully Boy vielä nouse takaisin darts-maailman kirkkaimpaan kärkeen!
Vaikka monet fanit ovat tätä arvuutelleet, niin Smithin Bully Boy -lempinimi ei ole viittaus darts-taulun häränsilmään eli bullseyehin. Bully Boy tarkoittaa suoraan suomennettuna kiusaajapoikaa, mutta se kääntyy myös vähemmän kirjaimellisesti esimerkiksi kovanaamaksi.
On myös ajateltu, että Smithin lempinimellä tarkoitetaan sitä, että pelaaja tekee upeilla suorituksillaan kiusaa vastustajilleen. Mutta tämäkin menee vikaan lempinimen alkuperän osalta, vaikka muuten varmasti pitää paikkansa.
Englantilainen Smith on kertonut, että Bully Boy -lempinimi juontaa juurensa pitkälle siihen aikaan, kun dartsin maailmanmestaruus ei vielä ollut edes kaukainen haave. Mennään aikaan, kun Smith työskenteli luoteisenglantilaisella karjatilalla.
Vaikka Smith on kertonut aidosti pitäneensä maatilalla työskentelystä, ei siitä olisi ikinä voinut tulla hänelle varsinaista uraa: työ oli fyysisesti liian rankkaa. Ja tokihan miljoonien tahkominen darts-lavoilla on huomattavasti siistimpää sisätyötä.
Karjatilalle Smith hälytettiin apuihin aina, kun lehmät poikivat ja uusille vasikoille piti laittaa korvamerkit. Mies on kertonut, että merkkaus oli lähinnä puoli tuntia kestävä paini lehmän paskassa.
”Vasikat eivät tietenkään pitäneet merkkauksesta ja minun tehtäväni oli pitää niitä paikallaan. Kerran minulla oli vasikka selällään ja sen jalat osoittivat kohti kattoa ja sormeni olivat sen sieraimissa. Maatilan omistaja sanoi minun olevan todellinen kiusanhenki, bully, ja siitä se lempinimi jäi elämään.”
Peter ”Snakebite” Wright
Skotlantilainen Peter Wright teki läpimurtonsa darts-maailman huipulle vuonna 2014 verrattain kypsällä iällä – reilu nelikymppisenä. Toki hän oli pelannut dartsia vakavissaan jo 90-luvulla, mutta jättäytyi pois tositoimista uuden vuosituhannen vaihduttua.
Wright työskenteli muun muassa rakennustyömailla minimipalkalla ja pelaili dartsia huvikseen, kunnes vaimo Joanne patisti miestään palaamaan takaisin rakkaan lajin pariin ihan tositarkoituksella.
Ja hyvä niin, sillä jo vuonna 2014 Wright kampesi itsensä maailmanmestaruuskisojen finaaliin, mutta hävisi alankomaalaiselle Michael van Gerwenille.
Vain 24-vuotiaasta van Gerwenistä tuli tuolloin nuorin dartsin maailmanmestari – tuo titteli on hänellä edelleen hallussaan. Michael ”Mighty Mike” van Gerwen on sittemmin voittanut maailmanmestaruuden vielä kahdesti uudelleenkin, mikä nostaa hänet epäilemättä yhdeksi lajin suurimmista legendoista.
Mutta jos palataan van Gerwenin vastustajaan vuoden 2014 finaalissa, niin lajilegenda on hänkin. Maailmassa on vain viisi pelaajaa, jotka ovat kyenneet voittamaan dartsin maailmanmestaruuden useammin kuin kerran: John Part (2003, 2008), Adrian Lewis (2011, 2012), Gary Anderson (2015, 2016), Michael van Gerwen (2014, 2015, 2019) ja Peter Wright (2020, 2022).
Wrightista on siis tullut tuplamestari viisikymppisenä. Ikä on tosiaankin vain numero! Ensimmäisessä maailmanmestaruudessa finaalivastustajana oli kukas muukaan kuin Michael van Gerwen (yllä oleva video). Voitto maistui varmasti makealta!
Wright on yksi tunnistettavimpia, suosituimpia ja värikkäimpiä pelaajia dartsin suurimmissa turnauksissa. Hän on värikäs niin persoonaltaan kuin kirjaimellisesti ulkonäöltäänkin.
Wright pukeutuu aina kirjaviin asuihin ja vaikka useimmat muut darts-ammattilaiset käyttävät tummia housuja, nähdään Snakebiten jalassa toinen toistaan värikkäämpiä, kuviollisia pöksyjä.
Jos Joanne-vaimoa on kiittäminen paluusta suurille darts-areenoille, niin hänelle kuuluu kunnia myös Wrightin habituksesta. Kampaajana työskentelevä Joanne loihtii miehelleen silmiinpistäviä irokeeseja kaikissa sateenkaaren väreissä tietenkin.
Käärmeet ovat näkyvä elementti Peter Wrightin vaatteissa, tatuoinneissa, päätä koristavissa maalauksissa ja lempinimessä. Snakebite, suoraan suomennettuna käärmeenpuraisu, on herättänyt spekulaatioita ja moni on osunut arvailuissaan metsään.
Monessa mediassakin on virheellisesti ”tiedetty kertoa”, että Wrightin lempidrinkki on oluen ja siiderin sekoitus, joka tunnetaan nimellä Snakebite. Vaikka Wright on toki kertonut ihan tykkäävänsä kyseisestä juomasta, ei lempinimi ole siitä peräisin.
Syntytarina on yksinkertainen: Peter Wright pitää käärmeistä.
Ensimmäisen maailmanmestaruutensa jälkeen hän paljasti tuntevansa empatiaa käärmeitä kohtaan: ”Minä vain pidän käärmeistä. Olen itsekin vähän kuin käärme – olen hiljainen persoona ja nautin yksinolosta. Mutta jos ärsytät minua, niin puren.”.
Ricardo ”Pikachu” Pietreczko
Onko saksalainen Ricardo Pietreczko henkeen ja vereen Pokémon-fani? Pakkohan hänen on olla, sillä sisääntulomusiikkina hänellä on Pokémonin tunnari ja lempinimi on Pikachu.
Todellisuudessa Pietreczkolla ei ole koskaan ollut mitään fiksaatiota tuota japanilaista animesarjaa tai sen hahmoja kohtaan. Raketin lailla dartsin huipulle parin viime vuoden aikana noussut Pikachu saa kiittää mieleenpainuvasta lempinimestään inhimillistä ja hyvin yleistä erhettä. Joku kuuli hänen nimensä väärin.
Eräässä turnauksessa kilpakaveri oli kutsunut häntä sukunimellä ”Hei Pietreczko, tule tänne!”, ja tämän huudon joku yleisössä kuuli virheellisesti ja ymmärsi nimen olevan Pikachu.
”Se tarttui välittömästi”, kertoo Pietreczko.
Jonny ”Ferret” Clayton
Walesilaisen Jonny Claytonin lempinimi The Ferret ei äkkiseltään kuulosta sellaiselta, jonka joku haluaisi yhdistettävän itseensä. Suomennettuna ferret on fretti. Ja frettihän on tehokkaana kaivajana tunnetusta hilleristä kesytetty näätäeläin.
Viisikymppinen Clayton on noussut 2020-luvulla hätyyttelemään aivan terävintä kärkeä, mutta vielä se viimeinen pieni askel tähdeksi on ottamatta.
Toki hän on voittanut kahdesti PDC World Cup of Darts -joukkueturnauksen Walesille parinaan Gerwyn Price.
Ja lähtihän Clayton parhaillaan käynnissä oleviin maailmanmestaruuskisoihin maailmanlistan sijalta 7. Dartsin maailmanlista eli ranking muodostetaan sen mukaan, miten paljon pelaajat ovat viimeisen kahden vuoden aikana tienanneet palkintorahaa. Joten kyllä Claytonin kohdalla taidetaan puhua tähdestä.
Lempinimi The Ferret ei ole syntynyt darts-piireissä, vaan juontaa juurensa Claytonin nuoruuden harrastukseen rugbyyn. Hän muistelee 19-vuotiaana siirtyneensä aikuisten sarjaan ja olleensa verrattain hentorakenteinen raavaisiin aikuisiin miehiin verrattuna. Pieni koko antoi kuitenkin erilaisen edun, joka kaikesta huolimatta huvitti joukkuekavereita.
”Minua aina piikiteltiin ja minulle naurettiin, kun olin mukana scrumeissa (eli rykelmäaloituksissa) ja sukelsin kaivamaan palloa miesten keskeltä. Kaverit sanoivat, että jos koskaan menisin Gladiaattoreihin, niin nimeni olisi The Ferret. Ja tiedäthän, miten tällaiset jutut jäävät elämään.”.
Adrian ”Jackpot” Lewis
Tuskin kenenkään darts-pelaajan lempinimen tarina on yhtä tragikoominen kuin Adrian Lewisin. Englantilaista Lewisiä ei tällä hetkellä käytävissä dartsin maailmanmestaruuskilpailuissa nähdä, mutta aiempaa menestystä on vaikka muille jakaa.
Kaksinkertainen maailmanmestari (2011, 2012) kilpaili aktiivisesti vielä vuoden 2023 alussa, mutta jäi sitten henkilökohtaisista syistä määrittelemättömän pituiselle tauolle.
Nyt hän on tekemässä hiljalleen paluuta, mutta ei tauon vuoksi pääse suoraan osallistumaan PDC:n järjestämiin turnauksiin – entiset mestaruudet eivät takaa erityiskohtelua, kuten ei tietysti kuulukaan.
Ehkäpä Jackpot vielä jossain vaiheessa nähdään jälleen dartsin suurimmilla areenoilla! Mutta sitten siihen lempinimeen.
Jackpot eli jättipotti yhdistetään usein uhkapelaamiseen ja Lewisin lempinimen tapauksessa yhteys on juurikin näin yksinkertainen.
Mennään vuoteen 2005, jolloin Lewis oli hurvittelemassa rapakon takana Las Vegasissa. Ja Vegasissahan mennään pelaamaan casinoille. Näin teki myös Lewis ja voitti eräästä pelistä jättipotin.
Nythän oli kuitenkin niin, että Lewis oli tuolloin vasta 20-vuotias, eikä näin ollen voinut lunastaa voittoaan. Yhdysvalloissa uhkapelaamisen laillinen ikäraja on 21 vuotta, joten rahat jäivät Vegasiin.
Tyhjin käsin ei kuitenkaan tarvinnut kotiin lähteä, sillä Jackpot-lempinimi jäi elämään – vaikka tuskin se silloin kovasti lämmitti.
Lewis ei kuitenkaan ole jäänyt menetettyä voittoa harmittelemaan. Median uteluihin mahdollisesta harmituksesta Lewisillä oli vuonna 2011 antaa kylmän viileä vastaus. ”Olisin silloin voinut ostaa sillä summalla talon kotikaupungistani Stokesta, mutta olen sittemmin tienannut helposti sen summan dartsilla.”, juuri ensimmäisen maailmanmestaruutensa voittanut nuorimies totesi.
Chris ”Hollywood” Dobey
Englantilainen Chris Dobey on aivan viimeisten parin vuoden aikana noussut darts-maailman kovimpien nimien joukkoon. Viimeinen sulka hatusta vielä puuttuu, mutta suunta on ollut oikea.
Aiemmin tietyömailla ympäripyöreitä päiviä tehnyt Dobey kamppaili aikatauluongelmien vuoksi, sillä iltakuudesta aamukuuteen kestäneet työpäivät eivät jättäneet aikaa dartsin treenaamiselle. Niinpä hän päätti jättää päivätyönsä vuonna 2016 ja panosti kaiken dartsiin, mikä on selvästi kannattanut!
Toisin kuin monen muun, ei Dobeyn lempinimi ole viittaus hänen entiseen työhönsä. Liikennekartioiden asettelu on nimittäin kaukana Hollywoodin glamourista.
Dobey on kertonut, että Hollywood-lempinimi lähti liikkeelle vitsailusta. Hänellä oli aikoinaan tapana pukeutua darts-kisoihin juuri kuten itse halusi – toisinaan asu oli hieman kyseenalainen.
”Saatoin astella paikalle lippis päässä tai shortsit jalassa”, muistelee Dobey uransa alkuaikoja. ”Kerran joku yleisöstä huusi, että kuka sinä oikein kuvittelet olevasi – joku Hollywood-tähti, vai?”.
Ja näin lempinimi syntyi! Miehen omien sanojen mukaan ”todella typerästä syystä”. Tuon huutelun jälkeen nimi lähti seuraamaan Dobeytä kisasta toiseen ja joka paikassa yleisö huusi hänelle: Hollywood, Hollywood!
*
Otetaan loppuun vielä muutama lempinimi selityksineen, mutta pikaisena versiona:
Luke ”Cool Hand Luke” Humphries: Lempinimi on peräisin vuoden 1967 elokuvasta Cool Hand Luke, joka Suomessa tunnetaan nimellä Lannistumaton Luke. Lempinimi tietenkin sopii maailmanmestarille, joka on kylmän viileä heittäjä ja etunimeltään Luke. Simppeliä, mutta nerokasta.
Brendan ”The History Maker” Dolan: Tämä lempinimi, historian tekijä, on saavutettu darts-pelissä tehdyllä historialla. Dolan oli ensimmäinen henkilö, joka heitti turnauksessa ysitikkaisen double-to-start-pelimuodossa. Tuossa 501-pelin versiossa pelaajan on aloitettava tuplalla ja vähennettävä siitä pisteet nollaan. Yleensä olemme tottuneet näkemään double-out-pelimuotoa, jossa peli pitää lopettaa johonkin tuplaan ja saada tulokseksi nolla. Dolan teki historiaa vuonna 2011.
Rob ”Voltage” Cross: Crossin lempinimi Voltage (suom. jännite) on kunnianosoitus hänen työuralleen ennen darts-ammattilaiseksi ryhtymistä. Cross työskenteli sähkömiehenä.
Luke ”The Nuke” Littler: Joskus yksinkertainen on kaikkein kauneinta. Teinisensaation lempinimi keksittiin hänen itsensä ja isänsä ideariihessä, kun Littler oli 13-14-vuotias. Kaksikko istui pubissa ja pallotteli eri sanoilla. Lempinimi voisi vaikka rimmata etunimen kanssa. Siitä tuli Luke The Nuke. Nuke tarkoittaa suomeksi ydinasetta.