Viihde
Listafriikin tekijöiden omat suosikkilistat vuonna 2021: Markon valinnat
Mitkä ovat olleet meidän tekijöiden suosikkilistoja vuonna 2021? Päätoimittaja päästettiin uunista ulos eilen – nyt on Markon vuoro.
Niin se vain alkaa olla jälleen yksi vuosi Listafriikin historiassa paketissa, ja nyt onkin aika jatkaa eilisen listan tapaan meidän tekijöiden omilla suosikkilistoilla: tällä kertaa vuorossa ovat siis Markon valinnat – eilen julkaistiin Jennin parhaat listat.
Huomenna eli vuoden viimeisenä päivänä tuutataankin sitten ulos vielä teidän lukijoiden suosikit eli ne vuoden 2021 luetuimmat listat.
Viiden listan valitseminen useiden satojen vaihtoehtojen joukosta on melkoisen haasteellinen tehtävä. Uskoakseni kuitenkin sain nyt pitkän pohdinnan jälkeen kerättyä kasaan sen oman henkilökohtaisen Top 5 -listani, ja aion nyt sen pidemmittä puheitta siirtyä näiden valitsemieni listojen pariin.
Ps. Oikein mahtavaa uutta vuotta 2022 jokaiselle Listafriikin lukijalle, ja iso kiitos, sillä ilman teitä ei olisi meitä! Nähdään siis jälleen ensi vuonna!
5. 10 Random-asiaa, joita sinun ei tulisi missään nimessä googlata!
Niin, mikä siinä onkin, että ihmisluonne on kaikkein uteliain juuri sellaisten asioiden suhteen, mitä ei kannattaisi tehdä. Voitte siis kuvitella, että olin melkoisen innoissani lähtiessäni kasaamaan kymmentä random-asiaa, joita kenenkään ei kannata missään nimessä lähteä googlaamaan.
Mutta lähtekää vaan – niin minäkin tein tätä listaa alkuvuodesta kirjoittaessani.
Ei vaan, haluan jälleen kerran antaa tässä pienen varoituksen sanasen: jotkut asiat saattavat listan luettuasi jäädä sinulta jatkossa tekemättä, joten peräänkuulutan sitä, että jokainen avaa tämän listan täysin omalla vastuullaan.
LUE LISTA TÄSTÄ: 10 Random-asiaa, joita sinun ei tulisi missään nimessä googlata!
4. On vankiloita ja sitten on vankiloita – tässä ovat maailman vaarallisimmat vankilat
Itsehän en toiminut taikurina tämän listan takana, vaan ei-niin-rakas päätoimittajani, mutta rakas vaimoni (viitsi-vitsi) oli loihtimassa tätä keitosta.
Sitä on tullut joskus katseltua televisiosta erilaisia dokumenttisarjoja maailman vaarallisimmista vankiloista, mutta nyt täytyy sanoa, että listan luettuani opin äärimmäisen paljon uusia asioita näistä kertakaikkisen karuista vankiloista!
Toivon mukaan sitä ei koskaan joudu mihinkään sellaiseen tilanteeseen, jossa vankila kutsuisi, mutta mikäli niin jostain käsittämättömästä syystä kävisi, niin allekirjoitan Jennin listan alkupuolella esittämän näkemyksen: Suomi ja Norja olisivat aika pirun hyviä vaihtoehtoja!
LUE LISTA TÄSTÄ: On vankiloita ja sitten on vankiloita – tässä ovat maailman vaarallisimmat vankilat
3. Mielen lukeminen: 10 temppua, joilla hämmästytät ystäväsi
Ai, että kun tämän listan tekeminen olikin mahtava kokemus – itse, kun rakastan erilaisten temppujen tekemistä, oli sitten kyse taikuudesta tai mielen lukemisesta; kannattaa joskus kokeilla itsekin, sillä ihmiset ympärilläsi tulevat varmasti viihtymään!
Itse asiassa valmennan täällä Saksassa salibandyn Bundesliigassa pelaavaa joukkuetta ja teimme Jennin kanssa muutaman tempun tältä listalta osalle pelaajista: siinä he sitten ihmettelivät silmät suurella, että mitä täällä oikein tapahtuu 😀
Nyt, kun siis uudenvuodenaatto kolkuttelee jo ovella, kannattaa ehdottomasti lukaista tämä lista: siihen, kun on valittu sellaisia temppuja, joihin jokainen kykenee!
LUE LISTA TÄSTÄ: Mielen lukeminen: 10 temppua, joilla hämmästytät ystäväsi
2. 10 ruokaa, joita sinun ei tule missään nimessä laittaa mikroaaltouuniin
Tämä oli itse asiassa aika pysäyttävä lista kirjoitettavaksi myös itselle, kun sitä alkoi miettiä, että mitä kaikkea sitä onkaan tullut mikroaaltouunissa lämmiteltyä tässä elämän aikana.
Voin siis tässä kohtaa todeta sen, että listaa lukiessasi sinulla saattaa tulla hieman etova olo, mutta samaan aikaan kyseessä on erittäin opettavainen lista – ihan jokaiselle suomalaiselle!
Listan julkaistuamme meille satoikin aika paljon viestejä siitä, miten myös muut ovat laittaneet näitä ruokia mikroaaltouuniin; aika moni heistä myös totesi listan luettuaan, ettei aio enää jatkossa tehdä niin. Ja mihinkään hysteriaan tässä nyt ei kannata ajautua, mutta ihan hyvä nämä listalta löytyvät ruoat (pun intended) on pitää mielessä.
LUE LISTA TÄSTÄ: 10 ruokaa, joita sinun ei tule missään nimessä laittaa mikroaaltouuniin
1. Top 10 eniten tienanneet suomalaiset NHL-pelaajat nykyrahassa mitattuna
Olen itse työskennellyt NHL:n parissa kolmella eri vuosikymmenellä ja ollut muun muassa Torontossa NHL-kirjeenvaihtajana parin vuoden ajan. Syy sille, miksi kerron tämän ääneen, on se, että puhun tuosta maailman kovimmasta kiekkoliigasta enemmän kuin mielelläni ja siksi tämä lista onkin ylivoimainen suosikkini – pääsinhän vielä itse sen kirjoittamaan.
Moni varmasti teistä tietää, että suomalaiset NHL-pelaajat – nykyiset ja entiset – ovat tienanneet melkoisia summia rahaa pelaajauriensa aikana. Samaan aikaan pelaajat ovat pelanneet NHL:ssä eri aikakausina: esimerkiksi entisaikoina palkat ovat olleet suoraan nykyhetkeen verrattuna selkeästi pienempiä, mutta entä sitten, kun ne suhteutetaan rahan silloiseen ja nykyiseen arvoon?!
Niinpä.
Jääkiekon ystäviä tämä lista kiehtoo satavarmasti, mutta myös kyseistä lajia vierastavat voivat käydä katsastamassa, miten käsittämättömiä rahasummia suomalaiset NHL-pelaajat ovat oikein tienanneet.
LUE LISTA TÄSTÄ: Top 10 eniten tienanneet suomalaiset NHL-pelaajat nykyrahassa mitattuna
🤷♂️ Oliko joku näistä Markon suosikkilistoista tänä vuonna myös sinun lemppareidesi joukossa? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme!
Viihde
Top 10 elokuvien ärsyttävimmät kliseet – voisiko näistä jo pikkuhiljaa luopua!?
Valitettavan usein leffoja katsoessa tietää jo ennalta, mitä tulee tapahtumaan. Tässä ovat top 10 väsyneimmät elokuvien kliseet, jotka toistuvat vuodesta ja leffasta toiseen.
Samoja toistuvia tilanteita nähdään myös televisiosarjoissa ja usein tuleekin mieleen, että eikö oikeasti ole keksitty mitään muuta.
Tässä lyhyesti mainittuna muutama klassikko, joita ei listallamme nähdä: Treffit sovittaessa ei ikinä käydä läpi yksityiskohtia, vaan pelkästään kellonaika. Puhelimessa ei koskaan hyvästellä. Sivuosan esittäjä kuvataan aina nörtiksi. Matalapalkkaisessa työssä käyvä asuu miljoonakaupungin ytimessä valtavassa asunnossa ja rahaa riittää.
Näitä voisi luetella satoja, mutta nyt otetaan Listafriikin näkemys siitä, mitkä ovat top 10 raivostuttavimmat elokuvien kliseet. Ottaako joku toistuva juttu sinua päähän?
10. Auto ei käynnisty tai sitten se räjähtää
Elokuvissa autot ovat ilmeisesti täysin erilaisia kuin todellisessa elämässä. Ne nimittäin räjähtävät pienimmästäkin syystä. Kun autoon ammutaan, niin se räjähtää pommin lailla. Nokkakolari aiheuttaa räjähdyksen. Ojaan ajaminenkin räjäyttää kulkuneuvon tuusan nuuskaksi.
Autot ovat muutenkin elokuvissa klassinen murheenkryyni. Täysin käsittämättömästä syystä autot eivät juuri hädän hetkellä käynnisty tai sitten ne piiputtavat ilman minkäänlaista varoitusta. Jälkimmäisessä tilanteessa tuhon voi todeta avaamalla konepellin ja katsella savun nousevan.
9. Kaikki ampumiseen liittyvä
Luodista saaminen on elokuvissa usein pikkujuttu, josta selviää painamalla haavaa hetkisen aikaa. Viimeistään seuraavana päivänä ei tunnu enää missään.
Sankarilla riittää luoteja lähes loputtomasti; usein myös pahiksilla. Sitten kuin taikaiskusta molempien kudit loppuvat yhtäaikaa, jolloin voikin siirtyä sujuvasti nyrkkitappeluun.
Jos siis pahis selviää tähän saakka, sillä elokuvissa viholliset ovat aina käsittämättömän surkeita tähtääjiä, vaikka olisi minkälainen palkkatappaja.
8. Oppitunti loppuu juuri parahiksi
Elokuvissa opettajan kavereilla ja kollegoilla on tapana marssia koputtamatta luokkaan sisään. Opetus on täydessä vauhdissa ja asiat pahasti kesken. Mutta hätä ei ole tämännäköinen, sillä vain sekunteja kutsumattoman vieraan saapumisen jälkeen kello soi välitunnin merkiksi. Miten menikin näin sopivasti!?
Oppilaat ovat pakanneet kimpsunsa ja kampsunsa salaman nopeudella, mutta laahustavat kohti luokkahuoneen ovea opettajan ohjeistaessa läksyistä tai muusta. ”Muistakaa, että ensi kerralla on esseen palautus” on klassikkokamaa.
7. ”Minulla on tärkeää kerrottavaa”
Jopa ampumahaavan sivuuttaminen ei ärsytä niin paljon, kuin tärkeän asian kertomatta jättäminen. Näin ei vain tapahdu. Hahmo sanoo toiselle, että hänellä on äärimmäisen tärkeää sanottavaa. Toinen keskeyttää sanoen jotain täysin turhanpäiväistä ja monologinsa päätteeksi muistaa kysyä, että mikähän se kaverin kriittinen kerrottava oli. Tämä ensimmäinen ei kuitenkaan ikinä saa asiaansa sanottua, vaan tyytyy usein vain toteamaan, että unohda – ei kyse ollutkaan mistään tärkeästä. Aargh!
6. ”Luota minuun”
Tämä menee vähän samaan kategoriaan edellisen kohdan kanssa. Roolihahmo sanoo: ”Sinun on vain pakko luottaa minuun, sillä ei ole aikaa selittää”.
Valtaosassa tällaisista kohtauksista aikaa on vallan mainiosti ja selitys kestäisi huomattavasti vähemmän aikaa kuin toisen vakuuttaminen siitä, että kannattaa lähteä summanmutikassa mukaan ties mihin aktiviteetteihin.
5. Breaking News
Kun hahmot elokuvissa avaavat television, tulee sieltä AINA juuri heihin tai leffan juonen kannalta olennaisiin tapahtumiin liittyvä uutislähetys. Nämä ovat toisaalta usein merkittäviä tapahtumia, joten on ymmärrettävää, että niistä uutisoitaisiin.
Mutta.
Vaikka uutislähetys olisi merkittävä, ei sitä kuitenkaan koskaan katsota loppuun, vaan aina joku nappaa kaukosäätimen tuskastuneena ja sulkee television.
4. Seksi on aina sujuvaa ja kiihkeää, mutta jälkeenpäin kainostellaan
Elokuvissa ei tarvita esileikkejä: suutelusta hypätään suoraan yhdyntään ja kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä. Riittää, kun pari menee sänkyyn päällekkäin; taianomaisesti kaikki osat ovat välittömästi oikeissa paikoissa.
Entäs seksi autossa, suihkussa tai kylpyammeessa? Kuumaa ja ongelmatonta. Muutenkin vedessä touhuaminen on leffoissa vakkarikamaa, vaikka todellisuudessa vesi vie mukanaan kaiken luonnollisen liukkauden.
Kun ilotulitus on päättynyt, niin nainen nousee sängystä. Äskeinen intohimo ja estottomuus ovat kuitenkin muisto vain, sillä hän kääriytyy kainostellen lakanaan. Tekeekö joku näin oikeassa elämässä?
3. Synnytys
Synnytys iskee elokuvissa kuin salama kirkkaalta taivalta. Naisella ei ole mitää tuntemuksia, mutta seuraavassa hetkessä lapsivesi syöksyy hyökyaallon lailla ulos, jolloin synnytys on käynnistynyt. Ja sehän on siinä silmänräpäyksessä jumalatonta tuskaa ja äärimmäistä kipua. Nyt on kiire synnytyssaliin! Tosielämässäkin voi toki olla kiire ja hätä, mutta useimmiten synnytys alkaa hiljalleen ja jatkuu useita tunteja – jopa päiviä.
Niin, ja tietenkin se tie sinne synnytykseen alkaa raskaudesta. Jos edes likimain hedelmällisessä iässä oleva nainen oksentaa elokuvassa, on se varma merkki, että hahmo on raskaana.
Tämä ei muuten liity raskauteen ja synnytykseen mitenkään, mutta vähän samantapainen tulevien tapahtumien paljastava merkki on yskiminen: jos hahmo yskii, on se merkki varmasta kuolemasta. Elokuvissa yskä ei ole koskaan vain yskä.
2. Elokuvien pahikset eivät ole penaalin terävimpiä kyniä
Tiedät kohtauksen: elokuvamme sankari on pahisjoukon piirittämä ja odottaa, että porukka hyökkää kimppuun. Mutta niin ei kuitenkaan koskaan tapahdu, sillä vastapuoli käy kamppailuun yksi henkilö kerrallaan. Ja tämähän on hyviksellemme helppo nakki, sillä hän lyö jokaisen yksitellen kanveesiin, kun muut seuraavat vieressä ja odottavat vuoroaan.
Miten olisi, että kaikki pahikset kävisivät kimppuun samaan aikaan? Selviäisikö sankarimme siitä?
Elokuvien pahikset eivät ole vain hölmöjä, vaan myös ylimielisiä. Vihollinen on saanut sankarin satimeen ja koko homma voisi olla ohi välittömästi. Pahis voitti! Mutta niin ei käy, sillä ego ottaa vallan ja pahiksen on pakko kertoa yksityiskohtaisesti, mitä aikoo tuoliin sidotulle sankarille tehdä. Aikaa monologiin kuluu niin paljon, että sankari pääsee vapaaksi. Tämä on tuttua huttua esimerkiksi jokaisesta James Bond -elokuvasta.
Jos sankari ei pääse omin neuvoin pakoon, niin ei hätää: täysin avuttomalta vaikuttanut romanttisen mielenkiinnon kohde kalauttaa pahiksen tajuttomaksi paistinpannulla tai imurilla tai tuulettimella.
1. Kauhuelokuvien kliseet
Kauhuelokuvien kliseet ovat sieltä karmeimmasta päästä. Miksi ihmeessä on aina toistettava samat typerät virheet?
Kun ihmisjoukko on jäänyt metsään harhailemaan, ei kenenkään puhelimessa ole kuuluvuutta. Tämähän voi pitää paikkansa, mutta toteamus jää yhteen hetkeen eikä kukaan enää katso puhelintaan uudelleen. Ehkäpä pienen harhailun jälkeen verkko voisikin löytyä!? Toisaalta tämä voi olla mahdotonta, sillä useimmiten kaikkien porukan jäsenien puhelimista on akku lopussa tai viittä vaille loppumassa.
Entäs sitten hajaantuminen? Kukaan ei tosielämässä tekisi näin. Ja miksi täytyy aina lähteä tutkimaan ullakoita ja kellareita?
Miksi kauhuelokuvien murhaaja ei koskaan juokse? Viikatteen, puukon, moottorisahan tai minkä tahansa kättä pidemmän kanssa uhrejaan jahtaava murhaaja kävelee rauhallisesti. Mutta eihän tuolla toisaalta ole mitään väliä, sillä karkuun pinkova tunari kaatuu satavarmasti tehden murhaajan hommasta naurettavan helppoa.
Lue myös:
Viihde
Mukana myös Rakkautta vain -elokuvan tähti: Tiesitkö, että nämä kuuluisuudet ovat osallistuneet Euroviisuihin?
Euroviisuviikko on käynnissä ja spekulaatiot mahdollisista menestyjistä käyvät kuumana! Suomalaisille euroviisut ovat tänä vuonna erityisen jännittävät, sillä oman maamme edustajan lisäksi olemme omineet myös länsinaapurin osallistujan.
Vai voiko näin sanoa, kun kyseessä on kuitenkin suomalainen yhtye? No joka tapauksessa KAJ edustaa Ruotsia kappaleella Bara bada bastu, jolla se on jo raivannut tiensä kutkuttavaan loppukilpailuun.
Huomenna torstaina on vuorossa toinen semifinaali, jossa sitten selviää, nähdäänkö lauantain euroviisufinaalissa myös Suomen virallinen edustaja Erika Vikman kappaleellaan Ich komme.
Ennen kuin Eurovision laulukilpailu 2025 saa huipennuksensa Sveitsin Baselissa, otetaan pieni katsaus menneeseen. Historian saatossa Euroviisuissa on esiintynyt monenlaista artistia, joista suurimmasta osasta ei ole tullut maailmantähtiä tai kansainvälisesti tunnettuja esiintyjiä.
Yksi taitaa kuitenkin olla yli muiden: ABBA. Kaiken lisäksi ABBA nousi kansainväliseen tähteyteen nimenomaan Euroviisut ponnahduslautana, kun yhtye nappasi voiton Ruotsille vuonna 1974 Waterloo-kappaleella.
Tällä listalla tutustumme kuitenkin sellaisiin kuuluisuuksiin, joiden osallistumista Euroviisuihin ei monikaan ehkä tiennyt tai ainakaan muista!
Céline Dion
Sillähän ei ole mitään merkitystä, että mikä on esiintyjän kansalaisuus tai esityksen kieli. Jokainen Euroviisuihin osallistuva maa saa itse päättää, kuka esiintyjä ja mikä kappale maata kilpailussa edustaa. Tämähän on tietysti tullut meille suomalaisille harvinaisen selväksi myös Ruotsin tämänvuotisen euroviisuedustajan kautta.
Sveitsi valitsi vuoden 1988 euroviisuedustajakseen Euroopassa verrattain tuntemattoman kanadalaisen Céline Dionin. Kanadanranskalainen Dion oli tuolloin vasta 20-vuotias, mutta oli jo saavuttanut suosiota kotimaansa lisäksi Ranskassa.
Dion oli myös herättänyt sveitsiläisten lauluntekijöiden huomion, ja niinpä hänet valittiin edustamaan maata ranskankielisellä Ne partez pas sans moi -kappaleella.
Eikä turhaan: Dublinissa järjestetyssä Eurovision laulukilpailussa Sveitsi otti Dionin edustuksella voiton. Voitto oli äärimmäisen niukka ja ääntenlasku loppuun saakka kutkuttavan jännittävä, sillä Sveitsi päihitti toiseksi tulleen Yhdistyneen kuningaskunnan vain yhdellä pisteellä.
Euroviisut tekivät Dionista laajasti tunnetun myös Euroopassa, mutta lopulta päätös vaihtaa laulukieli ranskasta englanniksi oli avainasemassa maailmanlaajuisen menestyksen saavuttamisessa. Ensimmäinen englanninkielinen levy julkaistiin vuonna 1990 ja loppu onkin kliseisesti sanottuna historiaa. Céline Dionista tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä, myydyimmistä ja palkituimmista artisteista.
Olivia Newton-John
Joku voisi ihmetellä, että miksi australialainen Olivia Newton-John edusti Yhdistynyttä kuningaskuntaa vuoden 1974 Euroviisuissa, mutta kuten edellisessä kohdassa jo mainittiin: esiintyjän kansalaisuudella ei ole mitään merkitystä.
Newton-John oli muuttanut Australiaan perheensä mukana ollessaan viisivuotias, ja oli syntyjään britti, joten hän edusti Euroviisuissa synnyinmaataan.
Hänet oli jo valittu edustajaksi, joten kansan tehtäväksi jäi äänestää viisukappale kuudesta eri vaihtoehdosta. Ihmiset äänestivät edustusviisuksi Long Live Love -kappaleen, josta Newton-John ei itse pitänyt ollenkaan; hänellä oli oma suosikkinsa. Long Live Love -laulun esittäminen itse Euroviisuissa ei ollut helppo tehtävä, kun kappale ei ollut laisinkaan mieluisa.
Ilmeisen hyvin Newton-John siitä kuitenkin taisi suoriutua, sillä sijoitus oli hienosti jaettu neljäs. Harmittavasti hänen ja muiden osallistujien kannalta tuo kyseinen vuosi 1974 oli ABBA:n ja Waterloon heiniä, joten muilla ei tainnut olla mitään mahdollisuuksia.
Euroviisut siivittivät Olivia Newton-Johnin menestystä näyttelijänä ja laulajana, vaikka ura oli jo toki lähtenyt hienoon nousukiitoon heti 70-luvun alussa. Pankki kuitenkin räjähti, kun hän tähditti vuonna 1978 ensi-iltaan tullutta Grease-elokuvaa yhdessä John Travoltan kanssa.
Julio Iglesias
Julio Iglesias on Espanjan kaikkien aikojen menestynein ja eniten myynyt laulaja. Tällä hetkellä 83-vuotias Iglesias on julkaissut 14 eri kielellä 77 albumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa kappaletta, mikä tekee hänestä yhden historian eniten myyneistä artisteista ikinä.
Vaikka Iglesias oli jo aloittanut musiikkiuraansa ennen vuoden 1970 Euroviisuja, oli laulukilpailuun osallistuminen todellinen ponnahduslauta menestykseen. Kotimaataan Espanjaa kappaleella Gwendolyne edustanut Iglesias sijoittui hienosti neljänneksi.
Vielä erikoinen fakta Iglesiaksesta, joka olisi voinut niittää menestystä muuallakin kuin musiikin saralla. Nuorena miehenä hänellä oli tavoitteena olla huippujalkapalloilija, mikä ei ollut vain tuulesta temmattu unelma, sillä hän pelasi maalivahtina Real Madridin reservijoukkueessa.
Ura jalkapalloammattilaisena tyssäsi kuitenkin traagisesti vuonna 1963, kun Iglesias oli vakavassa auto-onnettomuudessa. Hänen selkärankansa murskaantui osittain, eikä hänen uskottu enää koskaan kävelevän. Ja näin olikin seuraavat kaksi vuotta.
Mutta sinnikkäällä ja monia vuosia kestäneellä kuntoutuksella kävelykyky palautui. Sänkypotilaana ollessaan Iglesias sai eräältä hoitajalta kitaran, jolla hänen oli tarkoitus vahvistaa käsiä ja palauttaa sormien liikettä. Sairaalassa kitaraa näppäillessään Iglesias huomasikin musiikin olevan hänen juttunsa. Toki hän luki kuntouksen päätyttyä vielä hieman kieliä englantilaisessa korkeakoulussa ja opiskeli lakimieheksi kotikaupungissaan Madridissa.
Katrina & the Waves
Yhtye Katrina & the Waves ei ehkä nimenä soita kelloja, mutta jokainen tuntee varmasti bändin suurimman hitin Walking on Sunshine.
Vaikka tuo vuonna 1985 julkaistu menevä kappale niitti suosiota ympäri maailmaa, ja on edelleen 40 vuotta myöhemmin ahkerassa radiosoitossa, tuli yhtyeestä niinsanotusti yhden hitin ihme. Suuren suosion jälkeen Katrina & the Waves jatkoi vuosien mittaan säännöllistä levyttämistä, mutta uusia megahittejä ei syntynyt.
Aivan viime hetkellä he kuitenkin päättivät lähettää Love Shines A Light -kappaleen Yhdistyneen kuningaskunnan vuoden 1997 euroviisukarsintoihin, joista irtosikin sitten yllättäen voitto.
Eikä euroviisumenestys loppunut siihen, sillä Love Shines A Light voitti Irlannissa järjestetyt Eurovision laulukilpailut ylivoimaisesti. Eroa toiseksi tulleeseen isäntämaa Irlannin edustajaan oli 70 pistettä, joka oli tuolloin kaikkien aikojen suurin voittomarginaali.
Bonnie Tyler
Jos Katrina & the Waves on yhden hitin ihme, niin Bonnie Tyler on kahden hitin ihme. Walesilaisen Tylerin menestyskappaleet ovat vuonna 1983 julkaistu Total Eclipse of the Heart ja seuraavana vuonna ulos tuutattu Holding Out for a Hero. Ja ovathan ne isoja hittejä; soivat edelleen radiossa.
Erikoisena faktana mainittakoon, että Tylerin varsin omaleimainen ja käheä ääni on seurausta vuonna 1976 tehdystä leikkauksesta, jossa naisen äänihuulista poistettiin kyhmyjä.
Mutta sitten niihin Euroviisuihin, joissa menestys ei aivan ollut samaa tasoa kuin 80-luvun hiteillä.
Tyler edusti vuoden 2013 Euroviisuissa Yhdistynyttä kuningaskuntaa kappaleella Believe In Me. Yhdistynyt kuningaskunta yhtenä suurena rahoittajamaana pääsee suoraan finaalivaiheeseen, joten paikka 26 parhaan joukossa oli taattu. Siihen se sitten tyssäsikin, sillä vaikka Tyler ei kappaleellaan aivan viimeinen ollut, niin 19. sija oli maalle ja kansalle pettymys.
Nainen itse ei jäänyt sijoitusta harmittelemaan, vaan kertoi The Guardian -lehden haastattelussa, että oli todella nauttinut euroviisukokemuksesta: ”Tein parhaani mahtavalla kappaleella. En ole yhtään surullinen, vaan valmis juhlimaan!”.
Enya
Tässä kohdassa mennään hieman harmaalle alueelle, että kuuluuko tämä artisti listalle, sillä hän ei ole osallistunut Euroviisuihin.
Enya osallistui kuitenkin Irlannin euroviisukarsintoihin vuonna 1973 osana Clannad-yhtyettä, joka koostui laulajan sisarusparvesta. Folkmusiikkia esittänyt Clannad sai karsinnoissa suosiota kappaleella An Pháirc, mutta sijoittui kirvelevästi toiseksi, eikä siis päässyt varsinaisiin Euroviisuihin.
Tuo tappio ei kuitenkaan laulajatähteä hidastanut, sillä soolouralle siirryttyään hänestä tuli suuri kansainvälinen tähti ja yksi Irlannin kaikkien aikojen menestyneimmistä artisteista.
Lúcia Moniz
Portugalia vuoden 1996 Eurovision laulukilpailussa edustanut Lúcia Moniz ei varmaan äkkiseltään sano nimenä mitään. Tämä viihdealan monilahjakkuus on kuitenkin monelle tuttu eräästä rakastetuimmasta (ja toisaalta vihatuimmasta) jouluelokuvasta.
Moniz on nimittäin osa massiivista tähtikaartia, joka näytteli vuonna 2003 ensi-iltansa saaneessa Rakkautta vain -elokuvassa. Hän esitti elokuvassa Auréliaa, joka oli Colin Firthin roolihahmon ihastuksen kohde.
Moniz on tehnyt mittavan uran niin televisiossa kuin teatterilavoillakin, ja on julkaissut viisi albumia. Musiikkiura sai kotimaassa lentävän lähdön, kun vain 19-vuotias nainen voitti yllättäen Portugalin euroviisukarsinnat kappaleella O meu coração não tem cor ja sijoittui Euroviisuissa upeasti sijalle kuusi. Se on edelleen Portugalin toiseksi korkein sijoitus ikinä – paremmaksi pistää vain vuoden 2017 voitto.
Lue myös:
Viihde
Kovaääninen musiikki saa juomaan enemmän ja nopeammin: 10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 2
Toisille musiikki on pelkkää taustameteliä, mutta toisille se on äärimmäisen tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Joka tapauksessa musiikki herättää tunteita laidasta laitaan; se ihastuttaa ja vihastuttaa.
Musiikki vaikuttaa meihin ihmisiin paljon syvemmin ja voimakkaammin, kuin olisimme osanneet arvatakaan. Musiikin avulla pystyy manipuloimaan mielialaa, liikuntasuoritusta tai vaikkapa sitä, kuinka paljon baarissa kaatuu kuppia.
Listafriikki keräsi kymmenen mielenkiintoista faktaa musiikista, ja erityisesti siitä, miten se vaikuttaa ihmisen tunteisiin ja käyttäytymiseen. Me olemme niin kovin helposti vietävissä!
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset viisi faktaa musiikin erikoisesta voimasta voit lukea tästä:
10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 1
Musiikki haittaa opiskelua
Walesin yliopistossa vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan musiikin kuunteleminen häiritsee asioiden mieleen painamista.
Erilaisissa koeolosuhteissa olleiden henkilöiden tuli opetella ja muistaa lista satunnaisia kirjaimia. Taustalla oli joko täysin hiljaista, henkilön lempimusiikkia, henkilön inhokkimusiikkia, satunnaisia numeroita luetteleva ääni tai pelkkää numero kolmosta toistava ääni. Herää kysymys: Miksi juuri kolmosta? Valitettavasti tutkimus ei kerro syytä, joten jääköön se ikuiseksi mysteeriksi.
Koehenkilöt suoriutuivat muistitehtävästä selvästi huonoiten silloin, kun taustalla soi musiikki; oli se sitten mieleistä tai ei. Parhaiten suoriuduttiin, kun pänttääminen oli tehty täydessä hiljaisuudessa…tai kuunnellen kolmosen toistamista.
Tutkijat arvelivat, että vaihtuva melodia ja laulujen sanat häiritsevät mieleenpainamisprosessia sen verran, että opiskelun tai muistamista vaativan työn ohessa ei kannata kuunnella musiikkia.
Toisaalta joissakin muissa tutkimuksissa on selvinnyt, että musiikin kuunteleminen ennen muistamista vaativaa tehtävää saattaa parantaa suoritusta.
Eikä ihme, sillä kuten jo listan ensimmäisessä osassa todettiin, aktivoi musiikki aivoja kokonaisuudessaan. Sillä saa hyvin lämmiteltyä pään vetreäksi!
Kovaääninen musiikki saa juomaan enemmän ja nopeammin
Ranskalaisessa Etelä-Bretagnen yliopistossa vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan ravintolassa tai baarissa soitetun musiikin äänenvoimakkuudella on vaikutusta asiakkaiden käyttäytymiseen.
Tutkijat olivat sopineet koeasettelusta baarien kanssa, mutta havainnoidut henkilöt eivät tienneet olevansa osallisina tutkimuksessa, vaan he olivat vain viettämässä iltaa hanaoluen parissa. Ja miksi mainitsin erikseen hanaoluen? No siksi, että koehenkilöiksi hyväksyttiin vain kyseisen juoman tilanneet ihmiset.
Tutkijat säätelivät musiikin voimakkuutta ja havaitsivat, että mitä kovempaa musiikki soi, sitä nopeampaa tahtia ja määrällisesti enemmän asiakkaat joivat.
Jo aiemmin oli todettu, että nopeatahtinen musiikki sai ihmiset juomaan nopeammin, ja musiikki yleisesti, verrattuna siihen, ettei musiikkia ole ollenkaan, sai ihmiset viettämään baarissa pidemmän aikaa. Tämä ranskalaistutkimus oli kuitenkin ensimmäinen, jossa tutkittiin kovaäänisen musiikin vaikutusta alkoholinkulutukseen.
Ihmisen persoonallisuus voidaan ennustaa tämän kuunteleman musiikin perusteella
Skotlantilaisen Heriot-Watt -yliopiston vuonna 2008 tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin yli 36 000, ympäri maailmaa olevan, musiikkifanin persoonallisuutta.
Tutkimuksessa todettiin, että mielimusiikki kertoo yleensä paljon ja hyvinkin osuvasti ihmisen persoonasta. Esimerkiksi country-musiikkia kuuntelevat ovat ahkeria ja ystävällisiä, jazzin ystävät ovat luovia, seurallisia ja omaavat hyvän itsetunnon, ja rap-fanit ovat itsevarmoja ja ulospäinsuuntautuneita. Toki näin rankka yleistäminen on aina hieman kyseenalaista, mutta tällaisiin tuloksiin tutkimuksessa oli tultu.
Mielenkiintoista tutkimuksessa oli se, että klassista musiikkia ja hevimetallia kuuntelevat henkilöt olivat iästä ja asuinpaikasta riippumatta hyvin samanlaisia. Molempien ryhmien ominaisuuksiin kuuluu luovuus, introverttius ja korkea itsetunto. Yhdistävänä tekijänä näissä kahdessa faniryhmässä on myös se, että ”omaan” musiikkiin suhtaudutaan hyvin intohimoisesti.
Tutkimuksessa todettiin myös se, että samanlaista musiikkia kuuntelevat, mutta eri puolilla maailmaa asuvat ihmiset ovat persoonallisuudeltaan lähempänä toisiaan kuin esimerkiksi seinänaapurit, jotka suosivat eri musiikkigenrejä.
Musiikki ja autolla ajaminen
Lähes kaikki kuuntelevat autossa musiikkia; oli se sitten oma soittolista lempikappaleista tai satunnainen radiokanava. Musiikki pitää hereillä ja tarkkaavaisena, eikö vaan?
No ei ihan niinkään. Hereillä ehkä kyllä, mutta tarkkaavaisuus kärsii. Israelilaisessa Ben-Gurionin yliopistossa vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan musiikin kuunteleminen ajaessa on vaarallista muutenkin kuin sen takia, että säätäisi soitinta.
Koehenkilöiden liikennekäyttäytymistä tarkasteltiin kolmessa ääniympäristössä: omavalintaista musiikkia kuunnellen, tutkimusryhmän valitsemaa taustamusiikkia kuunnellen sekä täysin ilman musiikkia.
Lähes kaikki kokeeseen osallistuneet henkilöt (98%) tekivät lukuisia virheitä ja ajoivat huomattavasti aggressiivisemmin silloin, kun kaiuttimista tuli heidän lempimusiikkiaan. Virheisiin kuului muun muassa ylinopeus, turvavälin unohtaminen ja punaisia päin ajaminen.
Hieman yllättäen kaikkein virheettömimmin ja turvallisimmin koehenkilöt ajoivat silloin, kun musiikkina oli tutkijoiden valitsemia, satunnaisia kappaleita.
Joten huonoja uutisia niille (meille), jotka luukuttavat autossa suosikkejaan ja laulavat kurkku suorana mukana: Se tekee meistä vaarallisempia kuskeja. Joten radiosta vain joku kanava päälle; mieluiten sellainen, jossa soitetaan itselle tuntematonta ja ei-mieluista musiikkia.
Todistettuja terveysvaikutuksia
Musiikilla on todistetusti monia terveysvaikutuksia. Kuten tämän listana aiemmissa kohdissa on mainittu, vaikuttaa musiikki mielialaan, liikuntasuoritukseen ja oppimisprosessiin.
Rauhallisen, lyriikattoman musiikin kuuntelun tiedetään merkittävästi alentavan stressiä ja ahdistuneisuutta niissä, jotka pelkäävät muun muassa hammaslääkäriä tai leikkausta. Musiikki vaikuttaa suoraan sydämen sykkeeseen, verenpaineeseen ja hengitystiheyteen. Leikkauksista puheen ollen; ne, jotka kuuntelevat musiikkia ennen ja jälkeen leikkauksen, ja mahdollisesti myös sen aikana, kokevat tutkimusten mukaan vähemmän kipuja.
Muistisairaille ihmisille musiikki voi tuoda mieleen muuten jo kadonneita muistoja ja musiikkiterapian avulla voidaan pitää pidempään yllä Alzheimer-potilaiden kognitiivisia kykyjä.
Joten kuunnellaan musiikkia, se tekee (enimmäkseen) hyvää!
Lue ensimmäinen osa: 10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 1
Lue myös:
Viihde
10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 1
Musiikki herättää tunteita; se ihastuttaa ja vihastuttaa. Toisille se on taustameteliä ja toisille taas äärimmäisen tärkeä osa jokapäiväistä elämää.
Musiikki vaikuttaa meihin ihmisiin kuitenkin paljon syvemmin ja voimakkaammin, kuin olisimme osanneet arvatakaan. Musiikin avulla pystyy manipuloimaan mielialaa, liikuntasuoritusta tai vaikkapa sitä, kuinka paljon baarissa kaatuu kuppia.
Listafriikki keräsi kymmenen mielenkiintoista faktaa musiikista, ja erityisesti siitä, miten se vaikuttaa ihmisen tunteisiin ja käyttäytymiseen. Me olemme niin kovin helposti vietävissä!
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi faktaa musiikin erikoisesta voimasta ovat luvassa myöhemmin.
Musiikki herättää suuria tunteita tai sitten ei minkäänlaisia
Musiikin tiedetään aiheuttavan ihmisessä samanlaisia tuntemuksia kuin hyvä ruoka, seksi tai vaikka laskuvarjohyppy (jälkimmäisin niille, jotka nauttivat jännityksestä).
Musiikin tiedetään vaikuttavan voimakkaasti aivojen limbiseen järjestelmään, joka osallistuu muun muassa tunteiden säätelyyn. Tuohon järjestelmään kuuluu tumakkeita ja keskuksia, jotka vapauttavat mielihyvähormoni dopamiinia.
Dopamiinin aikaansaamasta tunneryöpystä johtuu myös musiikin aiheuttamat kylmänväreet sekä ihon nouseminen kananlihalle. On todettu, että yleisesti ne ihmiset, jotka kuuntelevat paljon ja monenlaista musiikkia, ovat herkempiä saamaan voimakkaan tunne-elämyksen.
Joihinkin ihmisiin musiikki ei kuitenkaan vaikuta mitenkään. Barcelonan yliopistossa tehdyssä, musiikin vaikutuksia tarkastelevassa tutkimuksessa tuli esille, että viisi prosenttia kokeeseen osallistuneista ei reagoinut tunnetasolla minkäänlaiseen musiikkiin. Menevä musiikki ei saanut heitä jammailemaan mukana eikä koskettava musiikki aiheuttanut väreitä tai surumielisyyttä.
Tutkijat selvittivät hämmentävien tulosten jälkeen toimiko näiden koehenkilöiden aivojen tunnejärjestelmä kuten muillakin, ja kyllä toimi. He eivät olleet tunteettomia psykopaatteja, jotka eivät hätkähdä mistään. Heille mielihyvää tuottivat monet muut asiat; musiikki ei vain ollut yksi niistä.
Parantaa fyysistä suoritusta
Iso osa ihmisistä tykkää kuunnella urheillessaan musiikkia ja monelle se on lähes välttämättömyys oikeanlaiseen treenitunnelmaan pääsemiseksi.
Kun keho rupeaa urheillessa väsymään, lähettää se aivoille viestin, että nyt olisi syytä himmata. Musiikki kilpailee aivojen huomiosta ja harhauttaa niitä kehon hätähuudoilta. Hämäys toimii kevyemmissä suorituksissa, mutta kunnon rääkin aiheuttama uupumus ei jää aivoilta huomaamatta.
Musiikin vaikutus suoritukseen on ollut pitkään tiedossa. Jo vuonna 1911 yhdysvaltalainen tutkija Leonard Ayres havaitsi kokeissaan, että pyöräilijät polkivat nopeammin kuunnellessaan musiikkia kuin täydessä hiljaisuudessa.
Erityisesti samanlaisena toistuvan harjoituksen, esimerkiksi juuri pyöräilyn tai lenkkeilyn, yhdistäminen musiikkiin parantaa fyysistä suoritusta: sekä treenin kesto että tehokkuus kasvaa.
Myös musiikin temmolla on väliä, sillä vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että musiikin tahtiin polkevat pyöräilijät tarvitsivat keskimäärin 7 prosenttia vähemmän happea samaan suoritukseen kuin pyöräilijät, joiden suorituksen aikana taustalla soi satunnaista musiikkia. Ei siis ole pötypuhetta, että urheillessa kuunneltava musiikki kannattaa valita sen mukaan mitä tekee! Juoksulenkille menevämpää ja kävelylenkille rauhallisempaa.
Musiikin tunnelmalla on oikeasti väliä
Suomi on ollut jo vuosikymmenien ajan tekemässä uraauurtavaa tutkimustyötä musiikin vaikutuksesta ihmisen tunteisiin. Samalla suomalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että musiikkiterapian avulla voidaan tehokkaasti säädellä tunteita.
Vuonna 2015 Jyväskylän ylipistossa tehdyssä tutkimuksessa haluttiin selvittää, voiko ihminen itse vaikuttaa merkittävästi mielialaansa ja mielenterveyteensä valitsemallaan musiikilla. Ja tulosten mukaan voi. Erityisesti negatiivisessa mielessä.
Tutkimus tehtiin soittamalla koehenkilöille tunnelmaltaan erilaisia kappaleita ja kuvantamalla heidän aivojensa aktiivisuutta, minkä jälkeen henkilöille tehtiin vielä psykologisia testejä.
Vaikka iloinen ja menevä musiikki saa ihmisen väliaikaisesti paremmalle tuulelle, ovat surullisen musiikin aiheuttamat tuntemukset pysyvämpiä ja voivat vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen.
Joten vaikka moni haluaakin kuunnella surullisena tai masentuneena omaa tunnettaan vastaavaa musiikkia, ei niin kannata tehdä ainakaan pitkäaikaisesti.
Musiikki muuttaa sen, miten näemme maailman
Groningenin yliopistossa vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että mielialaan vaikuttamisen lisäksi musiikki voi muuttaa sitä, miten näemme maailman.
Koehenkilöille soitettiin musiikkia, minkä jälkeen heidän tuli tunnistaa piirrettyjä hymynaamoja. Kutakin kuvaa näytettiin tietokoneen ruudulla vain sekunnin kymmenesosa, ja mukana oli iloisia, surullisia ja neutraaleja hymynaamoja sekä tyhjiä ympyröitä. Koehenkilön piti valita oliko kuva iloinen vai surullinen, ja painaa vastaavaa näppäintä. Nappia sai painaa vain, jos oli täysin varma, että oli nähnyt jomman kumman hymynaaman.
Jos henkilölle soitettu musiikki oli iloista, tunnisti hän huomattavasti useammin nopeasti välähtävän iloisen hymynaaman. Surumielinen musiikki taas johti vastaavasti surullisen naaman tunnistamiseen. Eli musiikin tunnelmaa vastaavat hymynaamat tunnistettiin täsmällisemmin.
Vielä mielenkiintoisempaa oli se, että neutraalit hymynaamat ”tunnistettiin” kuunnellun musiikin mukaisesti. Koehenkilöt myös luulivat näkevänsä iloisia tai surullisia hymynaamoja, vaikka heille näytettiin tyhjiä ympyröitä.
Musisointi kehittää monia taitoja
Nyt, jos koskaan, on aika opetella soittamaan jotain instrumenttia! Vaikka musisoinnin merkitys muuhun kehitykseen ja taitoihin on suurimmillaan lapsena, voivat posiitiviset vaikutukset silti näkyä missä iässä tahansa.
Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lapset, jotka olivat harjoitelleet jonkun instrumentin soittamista yli kolmen vuoden ajan, olivat vertailuryhmää etevämpiä hienomotoriikkaa vaativissa sekä kuullunymmärtämisen tehtävissä. Nämä käyvät järkeen.
Mutta muusikonalut suoriutuivat paremmin myös sanastonhallinnassa sekä päättelykykyä vaativissa tehtävissä, jotka ovat jo melko kaukana musiikin harjoittelemisesta.
Tulos ei kuitenkaan ole mikään suuri ihme, sillä Jyväskylän yliopistossa vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan musiikki vaikuttaa suurimpaan osaan aivoja. Musiikki on yksi harvoista asioista, jotka aktivoivat aivot kokonaisuudessaan.
Suomalaistutkimus osoitti ensimmäistä kertaa sen, miten kokonaisvaltaisesti ja laajasti musiikin rytmi, sävy ja sävellaji aktivoivat aivojen eri osia, muun muassa liikekeskusta, tunnejärjestelmää ja luovuuteen yhdistettyjä alueita.
Jos pelkkä musiikin kuuntelu laittaa kaikki rattaat pyörimään, niin ei ole kumma, jos sen opettelu ja omin käsin tuottaminen kehittävät lapsia (tai ketä vain) monella eri osa-alueella.
Lue myös:
Viihde
Hain rauhoittaminen meni vikaan, peto raateli stunt-miehen: 10 traagista onnettomuutta elokuvien kuvauksissa – osa 2
Kaikki ei aina mene kuten elokuvissa; tai miten sen nyt ottaa. Sanotaanko, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Joskus elokuvien kuvauksissa sattuu hyvinkin ikäviä asioita – tässä 10 traagista onnettomuutta.
Monesti sijaisnäyttelijät eli stuntit ovat kaikkein suurimmassa riskissä loukkaantua tai pahimmassa tapauksessa jopa menehtyä, sillä he ovat yleensä niitä, jotka tekevät vaaralliset kohtaukset ja temput.
Listafriikki esittelee nyt elokuvamaailman 10 traagista onnettomuutta, jotka ovat sattuneet, kun meille kaikille on tehty viihdettä katsottavaksi. Synkän pilven kultareunus on kuitenkin se, että nämä tragediat ovat johtaneet tiukempiin turvallisuusvaatimuksiin, ja hyvä niin.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset tragediat elokuvien kuvauksissa voit lukea tästä:
10 traagista onnettomuutta elokuvien kuvauksissa – osa 1
Shark!
Kuva: Pixabay
Aloitetaan elokuvien 10 traagista onnettomuutta -listan jälkimmäinen puolikas hailla!
Vuonna 1969 ensi-iltaan tulleen Shark! -elokuvan piti olla alunperin nimeltään ”Caine”, leffan päähenkilön mukaan. Kun stuntmies Jose Marco kuoli karmealla tavalla elokuvan kuvauksissa, halusi tuotantoyhtiö ottaa julkealla tavalla ”kaiken ilon irti” onnettomuudesta. Siksi elokuva sai nimen Shark! ja sitä markkinoitiin purevilla iskulauseilla, kuten ”Todentuntuisesta elokuvasta tuli liian todellinen! Hai repii sinut palasiksi!”.
Elokuvassa sukelletaan Sudanin rannikon haita viliseviin vesiin, mutta kuvaukset suoritettiin Meksikossa. Stuntmies Marco oli vedessä sukellusvarusteet päällään, kun valkohai kävi hänen kimppuunsa.
Hain piti olla rauhoitettu, mutta lääkkeen annostelu oli epäonnistunut. Hai oli ensin hyökännyt kameraryhmää kohti, mutta muutti sitten mielensä ja otti kohteekseen Marcon. Mies raadeltiin hengiltä kameran käydessä.
Tuotantoyhtiö rupesi välittömästi elokuvan valmistuttua markkinoimaan tuotosta haihyökkäystä hyväksi käyttäen, mistä ohjaaja Samuel Fuller tulistui ja halusi nimensä pois tekijälistalta, mutta siihen ei missään nimessä suostuttu.
Huhujen mukaan joissakin meksikolaisissa elokuvateattereissa näytettiin alkutekstien aikaan filmimateriaalia oikeasta hyökkäyksestä, mutta laajassa levityksessä olleessa versiossa 32-vuotiaan Marcon kuolemaan johtanutta tilannetta ei esitetty.
Lue myös: Kun veden alla vaanii tappava vaara: 10 hirvittävää haihyökkäystä
Hämärän pelottavat varjot
Kuva: Pixabay
Heinäkuun 23. päivänä vuonna 1982 kuvattiin Hämärän pelottavat varjot -elokuvaan (Twilight Zone: The Movie) kohtausta Vietnamin sodan taisteluista, kun kolme näyttelijää menetti henkensä hirvittävällä tavalla.
Kohtauksessa Vic Morrowin (53) esittämä Bill Connor pakenee räjähdysten keskellä uhkaavasti lähestyvää helikopteria yhdessä kahden lapsen kanssa. Lapsinäyttelijät Renee Shin-Yi Chen ja Myca Dinh Le olivat tuolloin kuusi- ja seitsemänvuotiaat.
Erikoistehosteina käytetyt räjähteet kuitenkin yllättäen hankaloittivat helikopterin lentämistä, ja pilotti menetti kopterin hallinnan. Matalalla lentänyt helikopteri tippui lampea samaan aikaan ylittäneen kolmikon päälle, ja sen pääroottori leikkasi sekä Morrowin että Len päät irti. Chen kuoli jäätyään puristuksiin kopterin jalaksen alle.
John Landis, yksi elokuvan tuottajista ja ohjaajista, sai syytteen kuolemantuottamuksesta yhdessä neljän muun työryhmän jäsenen, muun muassa erikoistehostekoordinaattorin ja helikopterin lentäjän, kanssa. Kaikki viisi miestä vapautettiin syytteistä kuukausia kestäneen oikeusprosessin jälkeen.
Landis sai virallisen nuhtelun ja elokuva-alan ihmisten vihat niskaansa, sillä oikeudenkäynnin aikana tuli ilmi, että hän oli rikkonut lapsinäyttelijöitä koskevia lakeja. Ohjaaja oli maksanut lapsille pimeänä, eikä ollut hakenut vaadittua erikoislupaa yöllisten kohtausten kuvaamiseen. Landis oli arvellut, ettei sellainen irtoaisi, koska lapset olivat niin nuoria ja kohtauksessa käytettiin paljon räjähteitä.
Uhrien perheet nostivat siviilikanteen Landisia, Warner Brothers -tuotantoyhtiötä ja elokuvan toisena tuottajana ja yhtenä ohjaajana toiminutta Steven Spielbergiä vastaan. Osapuolet päätyivät sopimukseen, jonka todennäköisesti tähtitieteellistä summaa ei ole kerrottu julkisuuteen.
Resident Evil: The Final Chapter
View this post on Instagram
Syyskuun 5. päivänä vuonna 2015 stuntnainen Olivia Jackson toimi Resident Evil: The Final Chapter -elokuvassa pääosaa esittäneen Milla Jovovichin sijaisnäyttelijänä. Etelä-Afrikassa kuvatussa kovavauhtisessa takaa-ajokohtauksessa ei mennyt kaikki putkeen, sillä nainen ajoi moottoripyörällä täyttä vauhtia kameratelinettä päin.
Syy törmäykseen ei ollut Jacksonin. Mekaanisen telineen piti liikkua pois moottoripyörän edestä, mutta viimeiseksi tarkoitetussa ja jääneessä otossa mekanismi ei toiminutkaan. Jackson törmäsi telineeseen sillä seurauksella, että hänen toinen poskensa repeytyi irti ja vasen kätensä murskaantui niin, että se jouduttiin lopulta amputoimaan. Naista pidettiin 17 päivää koomassa, minkä aikana hänelle tehtiin useita kehoa kokoon parsineita leikkauksia.
Nykyään hänellä menee olosuhteisiin nähden hyvin, mutta tie ei ole ollut helppo – kuntoutus jatkuu edelleen, eikä hän ole saanut lukuisista oikeudenkäynneistä huolimatta minkäänlaisia vahingonkorvauksia. ”En pysty enää koskaan työskentelemään. Rakastin työtäni ja olin siinä erittäin menestynyt”, toteaa Jackson tänä vuonna tehdyssä Los Angeles Times -lehden haastattelussa. Ennen onnettomuutta stunt-nainen oli työskennellyt muun muassa Charlize Theronin sijaisnäyttelijänä Mad Max: Fury Road -elokuvassa sekä lukuisissa Marvelin tuotannoissa.
Resident Evil: The Final Chapter -elokuvan kuvauksien kauheudet eivät loppuneet Jacksonin onnettomuuteen. Ja hän jäi sentään henkiin. Vain pari kuukautta myöhemmin työryhmään kuulunut Ricardo Cornelius murskaantui kuoliaaksi jäätyään pyörivältä lavalta liukuneen auton ja seinän väliin.
Valloittaja
Vuonna 1956 valmistunut Valloittaja (The Conqueror) kertoo mongolialaisesta Temüdzinista, josta myöhemmin tuli sotilasjohtaja Tšingis-kaani. St. Georgen kaupungissa Utahissa kuvattua elokuvaa tehdessä kaikki sujui ilman vaaroja ja vaarallisia tilanteita, mutta pinnan alla kyti koko ajan.
St. George oli vain muutaman sadan kilometrin päässä Yhdysvaltojen nevadalaisesta ydinaseiden testauspaikasta. Ydinkokeita oli suoritettu vain vuosi ennen kuin Valloittajan kuvaukset alueella aloitettiin. Yhdysvallat tiesi jo tuolloin säteilyn vakavista terveyshaitoista, mutta sen puoleen elokuvan tekijöille tai, mikä pahempaa, alueella asuville ihmisille ei siitä kerrottu.
Seuraavien parin vuosikymmenen aikana 220 henkisestä filmiryhmästä 91 sairastui syöpään, ja heistä 46 lopulta menehtyi sairauteensa. Muun muassa ohjaaja Dick Powell sekä elokuvan tähdet Susan Hayward, John Wayne, Agnes Moorehead ja Pedro Armendáriz kuolivat syöpien seurauksena. Myös Waynen kaksi poikaa ja Haywardin poika, jotka olivat viettäneet kuvauspaikalla aikaa ja leikkineet Geiger-mittareilla ja ydinlaskeuman saastuttamilla kivillä, saivat syöpädiagnoosit, mutta he kaikki päihittivät sairauden.
Viranomaiset olivat julistaneet alueen turvalliseksi, vaikka mittauksissa oli ilmennyt epänormaalin korkeita säteilymääriä. Tuottaja Howard Hughes, joka ainoana filmiryhmän jäsenenä tiesi tutkimustuloksista, näytti kuvauksille vihreää valoa.
Kun Hughes huomasi kuvauksissa työskennelleiden ihmisten parissa leviävän syöpädiagnoosiin, hän jäljitti ja osti omantunnontuskissaan kaikki elokuvasta tehdyt kopiot ja piilotti ne kartanoonsa. Hän käytti hankintaan 12 miljoonaa dollaria, mikä oli puolet elokuvan alkuperäisestä budjetista.
Across the Border
Kuva: Klaus Stebani | Pixabay
Vuonna 1914 ensi-iltaan tullut Across the Border on ensimmäisiä elokuvia, joita tehdessä työryhmän jäseniä on menehtynyt kuvauksissa onnettomuuden seurauksena.
Mykkäfilmin kuvaukset olivat heinäkuun 1. päivänä käynnissä Arkansas-joella Coloradossa. Pääosan esittäjä Grace McHugh oli tekemässä kohtausta keskellä jokea; hän ylitti virtaa ratsastaen, kun jostain syystä hevonen kompuroi, ja McHugh tippui selästä ja joutui veden varaan. Lähistöllä ollut kameramies Owen Carter ei epäröinyt hetkeäkään, vaan hyppäsi pelastamaan näyttelijää.
Carter onnistui vetämään McHugh’n hiekkapenkalle, mutta ilo oli lyhytaikainen – ranta olikin juoksuhiekkaa, ja kuvausryhmä joutui järkyttyneen seuraamaan, kun kaksikko upposi näkymättömiin. Heidät löydettiin menehtyneinä muutamien päivien päästä.
Lue myös:
Viihde
10 traagista onnettomuutta elokuvien kuvauksissa – osa 1
Elokuvia tehdessä ei kaikki aina mene niin kuin oli suunniteltu. Joskus kuvauksissa sattuu hyvinkin ikäviä asioita – tässä 10 traagista onnettomuutta.
Elokuvissa kaikki on mahdollista: helikopterionnettomuuksista, villieläinten hyökkäyksistä ja hengenvaarallisista takaa-ajoista selviää elossa. Tarinoiden takana on kuitenkin todellinen elämä, jossa asiat eivät aina suju käsikirjoituksen mukaan.
Monesti sijaisnäyttelijät eli stuntit ovat kaikkein suurimmassa riskissä loukkaantua tai pahimmassa tapauksessa jopa menehtyä, sillä he ovat yleensä niitä, jotka tekevät vaaralliset kohtaukset ja temput.
Listafriikki esittelee nyt elokuvamaailman 10 traagista onnettomuutta, jotka ovat sattuneet, kun meille kaikille on tehty viihdettä katsottavaksi. Synkän pilven kultareunus on kuitenkin se, että nämä tragediat ovat johtaneet tiukempiin turvallisuusvaatimuksiin, ja hyvä niin.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset tragediat voit lukea tästä:
Hai rauhoittaminen meni vikaan: 10 traagista onnettomuutta elokuvien kuvauksissa – osa 2
Crow
Yksi kuuluisimmista pahimmalla mahdollisella tavalla pieleen menneistä elokuvakohtauksista on peräisin elokuvasta Crow, jossa henkensä menetti näyttelijä Brandon Lee. Hän menehtyi kohtauksessa, jossa hänen esittämäänsä Ericiä ammuttiin. Luonnollisesti aseen, jota kohtauksessa käytettiin, ei pitänyt olla vaarallinen, mutta totuus oli toinen.
Mutta miten nämä luodit oikein päätyivät tuohon aseeseen, jota käytettiin kohtauksessa, joka ei koskaan ymmärrettävistä syistä päätynyt itse elokuvaan?
Lavastepuolella työskennellyt henkilö oli mennyt paikalliseen alan liikkeeseen hankkimaan rekvisiittaa kuvauksia varten. Kyseinen henkilö oli jostain syystä ostanut myös viisi oikeaa luotia ja tuonut ne kuvauspaikalle.
Luonnollisestikaan oikeita luoteja ei tulisi koskaan päätyä elokuvan kuvauspaikalle, ja elokuvan lavastevastaava oli ottanut ne huomatessaan talteen ja laittanut ne oman autonsa tavaratilaan.
Koska kuvauspaikalla ei ollut erästä toista kohtausta kuvattaessa räkäpäitä, aikaa säästääkseen nämä viisi aitoa luotia otettiin käyttöön ja muokattiin siten, etteivät ne aiheuta vahinkoa. Luoteja käytettiin erään kohtauksen lähiotoksessa, jossa uhriksi päätyvä elokuvan henkilö katsoo luodin piippua, kun sitä ladattiin.
Elokuvissa käytettävien räkäpäiden ja näiden aitojen luotien välillä on kuitenkin yksi oleellinen ero: räkäpäissä luodin pää on tehty pahvista, kun taas näissä aidoista luodeista muunnelluissa versioissa pahvin sijalla oli lyijypää. Kun tuota edellä mainittua kohtausta tehtiin, jumiutui luodin lyijypää aseen sisään. Kaksi viikkoa myöhemmin tätä samaista asetta käytettiin kohtauksessa, jossa Leetä ammuttiin. Kukaan ei tiennyt aseeseen jumiutuneista lyijypäistä.
Kohtaus kuvattiin ja kaikki vaikutti menneen hyvin, kun Lee putosi maahan, kuten otoksessa kuuluikin. Kohtauksessa Leetä ammuttiin aseella paperipussin läpi ja tuonne paperipussiin oli asetettu pieni räjähde, jolla kohtaus saatiin aidomman näköiseksi.
Tilanne muuttui kuitenkin kaoottiseksi, kun elokuvan ohjannut Alex Proyas huusi ”poikki” ja Lee jäi edelleen maahan makaamaan. Tuo lyijypää lensi pussissa tapahtuneen pienen räjähdyksen seurauksena suoraan Leen vatsan alueelle, navan yläpuolelle, ja hän jäi verta vuotavana makaamaan maahan.
Lee vietiin vauhdilla pohjoiscarolinalaiseen sairaalaan, jossa häntä operoitiin kuuden tunnin ajan. Valitettavasti Lee kuitenkin menehtyi leikkauspöydälle ja tämä karmea tragedia oli valmis.
Aseella ampunut näyttelijä Michael Massee kuvaili tapahtunutta aikanaan seuraavasti, Extran haastattelussa: ”Minun ei pitänyt alun perin edes käsitellä tätä asetta koko kohtauksessa, mutta kuvaushetkellä ohjaaja päätti muuttaa kohtausta. Sen kaiken jälkeen jätin Hollywoodin, menin vuodeksi New Yorkiin, enkä tehnyt siellä yhtään mitään. Se, mitä Brandonille tapahtui, oli traaginen onnettomuus, enkä usko, että tuollaisesta pääsee koskaan ylitse.”
Kaksi kuukautta tämän tragedian jälkeen elokuvaan saatiin noin 6,75 miljoonan dollarin ylimääräinen rahoitus ja se kuvattiin loppuun stunttinäyttelijöiden, Chad Stahelskin ja Jeff Cadienten näytellessä Brandon Leen hahmoa. Vaikka tapaus todettiin tutkimusten myötä onnettomuudeksi, maksettiin Leen äidille, Linda Cadwellille, ilman oikeuskäsittelyä rahallinen korvaus.
Midnight Rider
Laulaja-lauluntekijä Gregg Allmanin elämästä kertovan Midnight Rider -elokuvan kuvauksissa tapahtui helmikuun 20. päivänä vuonna 2014 käsittämätön onnettomuus, kun kuvausassistenttina toiminut Sarah Jones jäi junan alle. Kyseessä oli tuotannon ensimmäinen kuvauspäivä.
Kuvausryhmä oli Georgiassa, Altamaha-joen ylittävällä rautatiesillalla kuvaamassa, kun 93 kilometrin tuntivauhtia kulkenut juna ilmestyi näkyviin mutkan takaa. Työntekijät alkoivat kiireesti kerätä rekvisiittaa raiteilta, mutta juna lähestyi oletettua nopeammin ja aika loppui kesken – useita ihmisiä loukkaantui ja Sarah Jones menetti henkensä.
Raiteilla oli metallirunkoinen sänky, johon juna ensin osui murskaten sen palasiksi, jotka sitten lensivät kohti työryhmää. Yksi pala osui Jonesiin ja puski hänet suoraan junan alle.
Myöhemmin selvisi, että tuotantoyhtiöllä ei ollut luvat kunnossa raiteilla kuvaamista varten, joten sekä tuottajat että ohjaaja Randall Miller joutuivat rikosvastuuseen ja heidät todettiin oikeudessa syyllisiksi kuolemantuottamukseen ja luvattomaan tunkeutumiseen. Vuonna 2015 Miller tuomittiin 10 vuoden vankeuteen, josta hän istui telkien takana reilun vuoden ja suoritti loput ehdonalaisessa.
Elokuvaa ei ikinä tehty valmiiksi.
Kauhea kankkunen 2
Kun elokuvan lipputulot ovat noin 495 miljoonaa euroa ja voiton osuus kyseisestä summasta on noin 427,5 miljoonaa euroa, on käsittämätöntä ajatella, että elokuvassa lähestulkoon henkensä menettänyt ja pieleen menneen kohtauksen myötä halvaantunut australialainen stunttinäyttelijä Scott McLean ei saanut minkäänlaisia korvauksia sairaalakuluihinsa elokuvan levityksestä vastanneelta Warner Bros -tuotantoyhtiöltä.
McLean, joka oli aiemmin toiminut stunttina muun muassa Star Wars– ja The Matrix -elokuvissa, loukkaantui vakavasti Kaamea kankkunen 2 -elokuvan kuvauksissa. Vielä pahemmaksi asian tekee se, että McLean oli päässyt Warner Brosin kanssa sopimukseen vahingonkorvauksista oikeussalin ulkopuolella, mutta rahoja ei ollut kuulunut vielä kymmenenkään vuoden päästä. Viimeksi mediassa kirjoitettiin hänestä vuonna 2020 ja ainakaan sillon vahingonkorvauksia ei oltu maksettu.
Mutta sitten siihen, että mitä kuvauksissa oikein tapahtui.
McLean toimi näyttelijä Ed Helmsin stunttina elokuvassa ja hän loukkaantui kohtauksessa, jossa hänen oli nojauduttava ulos kovaa vauhtia ajaneen auton ikkunasta. Nojautuessaan ulos hänen päänsä osui kuorma-autoon ja tuon onnettomuuden seurauksena hän loukkaantui vakavasti, vajoten kuuden viikon ajaksi koomaan.
Vammojen lopullinen vakavuus selvisi sairaalassa ja ainakin vielä kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen hän kärsi edelleen stressiperäisistä kohtauksista, joiden kesto oli yleisimmin noin 8-12 minuuttia, tarvitsi 24-tuntista hoitoa joka päivä ja joutui elämään lisähapella välttyäkseen kokemansa vakavan aivovamman pahenemiselta, unohtamatta tietenkään halvaantumista.
McLean on myöhemmin paljastanut, että elokuvan stunttikoordinaattori oli käskenyt autoa ajaneen kuljettajan kasvattaa auton nopeutta kyseisessä kohtauksessa, mikä oli omiaan johtamaan tähän traagiseen onnettomuuteen.
Roar
Roar. Maailman vaarallisimmaksi tituleerattu elokuva.
Aviopari Noel Marshallin ja Tippi Hedrenin yhteistyönä syntynyttä elokuvaa kuvattiin vuosien ajan heidän kotifarmillaan, jolle pariskunta oli hankkinut koko joukon villieläimiä leijonista ja tiikereistä lähtien. Kun elokuva vihdoin sai ensi-iltansa vuonna 1981, luki virallisessa mainosjulisteessa näin: ”Yhtäkään eläintä ei vahingoitettu elokuvaa tehtäessä. 70 filmiryhmän jäsentä kyllä.”
Koska eläimiä ei oltu koulutettu kunnolla ja niitä oli yhteensä noin 150, eivät lukuisat hyökkäykset ja loukkaantumiset ainakaan jälkeenpäin mietittynä yllätä lainkaan.
Perheen lapsista John ja Jerry Marshall sekä Melanie Griffith näyttelivät elokuvassa myös, ja John on myöhemmissä haastatteluissa kertonut, että elokuvajulisteen 70 loukkaantunutta oli vähättelyä. Tässä muutamia esimerkkejä.
Griffith joutui leijonan kynsiin, minkä takia hänen kasvonsa jouduttiin operoimaan (jo nuorellakin iällä) plastiikkakirurgin toimesta. John Marshall tuli melkein nuoren leijonan tappamaksi, kun eläin puri häntä päähän. Tippi Hedren ja Noel Marshall olivat kymmeniä kertoja sairaalassa pahojen puremien vuoksi. Kuvaaja Jan de Bont menetti päänahkansa ja apulaisohjaaja Doron Kauperia oltiin jossain vaiheessa jo raahaamassa kurkusta parempiin suihin.
On käsittämätöntä, että kukaan ei kuollut. Se myös on melko käsittämätöntä, että iso osa näistä hyökkäyksistä on nähtävissä kulttimaineeseen nousseessa elokuvassa.
Harry Potter ja kuoleman varjelukset
Harry Potter ja kuoleman varjelukset 2 eli koko saagan päätösosa on monilta osin yksi elokuvahistorian suurimmista elokuvista. Se on kaikkein korkeimmat lipputulot kerännyt Harry Potter -elokuva, sillä sen lipputulojen arvellaan olleen jopa 1,13 miljardia euroa.
Kyseiseen elokuvaan ja sen kuvauksiin liittyy myös valtaisa tragedia.
Kaikissa Harry Potter -elokuvissa Harry Potteria näytelleen Daniel Radcliffen stunttinäyttelijänä toiminut David Holmes nimittäin loukkaantui elokuvan kuvauksissa, kun hän teki niin sanottua Jerk Back -stunttia.
Kyseisessä kohtauksessa Harry Potter joutuu ilmassa keskelle räjähdystä ja kohtauksen tiimoilta järjestetystä harjoituksesta tuli traaginen, kun Holmes lensi räjähdyksen seurauksena ensiksi seinään ja putosi niskoilleen maassa olleen patjan päälle. Välittömästi putoamisensa jälkeen hän kertoi erään paikalla olleen ja nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan menettäneensä tunnon vyötäröstä alaspäin ja sairaalassa selvisi, että hän oli murtanut niskansa.
14 vuoden iässä stunttityöt aloittaneen ja myös voimistelua harrastaneen Holmesin ura päättyi vain 25 vuoden iässä, liikuntakyvyn menettämiseen rintakehästä alaspäin.
Tästä traagisesta onnettomuudesta huolimatta Holmesin rakkaus stunttinäyttelijän työtä ei ole koskaan kadonnut ja elokuvien jälkeen hän aloitti muun muassa Cunning Stunts -podcastin tekemisen yhdessä Radcliffen kanssa: ”Sinun ei pidä mennä töihin, jos et ole valmis siihen, että kaikki asiat eivät mene hyvin ja toista ottoa ei välttämättä tule. Jouduin maksamaan äärimmäisen hinnan siitä, että tein mitä rakastin, mutta tapaan aina sanoa: olin stunttimies, menin töihin, otin riskin ja otin rahani (mitä minulle maksettiin).”
Muun muassa Radcliffe on auttanut keräämään hyväntekeväisyyden kautta rahaa Holmesille, Potter-elokuvien sijaisnäyttelijälleen.
Lue myös:
Viihde
Läimäisystä väärään voittajaan: 10 kertaa, kun Oscar-gaala ei mennyt ihan putkeen
Elokuva-alan halutuimmat palkinnot ovat taas jaossa. Oscar-gaala järjestetään tänään sunnuntaina, ja sen kunniaksi otetaan katse aiempien vuosien kömmähdyksiin.
Vaikka miten hyvin koko juhlallisuudet olisi käsikirjoitettu ja vuorosanat teleprompterista luettavissa, on Oscareiden pitkään historiaan toki mahtunut kämmejä läjäpäin kömmähdyksiä. Osa pieniä noloja sattumuksia, osa suurempia vuosienkin päästä puhuttavia.
Tulevana yönä Suomen aikaa järjestetään jo 97. Oscar-gaala ja jännityksellä odotamme, mitä Hollywoodin kerma tällä kertaa saa aikaan.
Mutta sitä ennen Listafriikki ottaa katsauksen menneiden vuosien noloihin Oscareiden sattumuksiin.
Marlon Brando boikotoi Oscar-gaalaa
Marlon Brando oli vuoden 1973 Oscar-gaalassa ehdokkaana roolistaan yhdessä maailman parhaimpana pidetyssä Kummisetä-elokuvassa.
Näyttelijä oli ollut yhteydessä Amerikan alkuperäiskansojen edustajaan, ja päättänyt protestin omaisesti jättää menemästä Oscareihin. Gaalan aattona hän ilmoitti lähettävänsä sijastaan Sacheen Littlefeatherin, alkuperäiskansojen aktivistiryhmän johtajan.
Kun Brando julkistettiin parhaan miespääosan palkinnon voittajaksi, marssi Littlefeather lavalle. Hän nosti kätensä torjuvasti pystyyn, ja kieltäytyi palkinnosta Brandon puolesta. Mies oli kirjoittanut hänelle nelisivuisen kirjeen, mutta aikaa sen lukemiseen ei ollut.
Sen sijaan hän kertoi syyn Brandon boikotille: ”alkuperäiskansojen kohtelun elokuvateollisuudessa sekä Wounded Knee -kaupungissa käynnissä ollut tulenarka tilanne hallinnon joukkojen ja alkuperäiskansan välillä”. Yleisön reaktio oli jakautunut: osa buuasi ja osa hurrasi.
Ei ole väärin tuoda ajamiaan asioita esille Oscareissa, sitä tehdään jatkuvasti. Suuri virhe oli se, että Brando lähetti nuoren tytön kohtaamaan pilkallisen vastaanoton. Ja tietysti yleisön vihamielinen suhtautuminen on ihmetyttänyt tapauksen jälkeisinä vuosina. Ehkä Brando siis ajoi ihan oikeaa asiaa.
John Travolta sanoo väärän nimen
Vuoden 2014 Oscareissa John Travolta on esittelemässä lavalle Tony-palkinto voittaja Idina Menzeliä, jonka oli määrä esittää Let it go, joka kisasi parhaan kappaleen palkinnosta.. Harjoituksissa Travolta oli sulavasti sanonut Menzelin nimen, mutta itse gaalassa kaikki meni pieleen: hän kuulutti lavalle ”hullun taitavan Adele Dazeemin”.
Jälkeenpäin Travolta on harmitellut mokaansa ja sanonut, että teleprompterissa nimi oli ollut kirjoitettuna ääntämisasussaan ja se oli saanut näyttelijän hämmentyneeksi. Menzel sai seuraavan vuoden gaalassa piikiteltyä Travoltalle, kun kutsui kanssaan palkintoa jakamaan ”hyvän ystävänsä Glom Gazingon”.
Travolta ilmeisesti halusi kohun jatkuvan, koska hän rupesi lavalla käpälöimään tilannetta selvästi epämukavana pitäneen Menzelin kasvoja.
Sam Smithin tietämättömyys Oscar-voittajista
Laulaja-lauluntekijä Sam Smithin Writing’s on the Wall voitti parhaan kappaleen palkinnon vuoden 2016 Oscareissa. Kappale oli tehty 007 Spectre -elokuvaan, ja siitä tuli vasta historian toinen James Bond -tunnusmusiikki, joka on voittanut Oscar-palkinnon. Adelen Skyfall vuodelta 2012 oli ensimmäinen.
Kun Sam Smith piti kiitospuhettaan, siteerasi hän virheellisesti Sir Ian McKelleniä (Taru sormusten herrasta Gandalf), joka on homoseksuaali ja jo vuosikymmeniä ollut äänekäs LGBT-aktivisti.
Smith kertoi puheessaan lukeneensa McKellenin sanoneen, että kukaan avoimesti homoseksuaali mies ei ole koskaan aiemmin voittanut Oscar-palkintoa. Tässä hän meni tuplasti päin honkia!
Smith ei ole läheskään ensimmäinen. Lyhyellä googlauksella asia olisi ollut nopeasti selvitettävissä vaikka limusiinissa matkalla teatterille. Esimerkiksi Elton John ja Howard Ashman ovat voittaneet Oscar-palkinnon – ja vieläpä saman palkinnon, jonka Smith nappasi vuonna 2016.
Toinen moka tuli siinä, että hän siteerasi McKelleniä väärin. Ian McKellen oli itseasiassa sanonut haastattelussa, että parhaan miespääosan Oscar-palkintoa ei ole ikinä voittanut avoimesti homoseksuaali näyttelijä.
Angelina Jolie suuteli veljeään
Kun Angelina Jolie oli vuonna 2000 ehdolla parhaan naissivuosan Oscarin saajaksi, otti hän palkintotilaisuuteen seuralaisekseen veljensä James Havenin. Siinä ei ole mitään outoa, koska monet nuoret näyttelijät ovat vuosien mittaan ottaneet mukaan perheenjäseniään.
Jolie voitti palkinnon roolistaan Vuosi nuoruudestani -elokuvassa, ja aloitti kiitospuheensa sanomalla ”olen niin rakastunut veljeeni”.
Myöhemmin gaalan jatkoilla heidät kuvattiin suutelemassa toisiaan intohimoisesti suulle. Sama ”hellyydenosoitus” oli todistettu useaan kertaan myös pari kuukautta aiemmin järjestetyssä Golden Globe -gaalassa. Sekä Jolie että Haven ovat myöhemmin sanoneet olevansa vain hyvin läheisiä ja toistensa parhaimmat ystävät.
In Memoriam -muisteluvideolla oli väärä kuva
Tämä kömmähdys olisi voinut puhututtaa vuoden 2017 Oscar-gaalan jälkeen enemmänkin, ellei ilta olisi päättynyt Oscareiden historian shokeeraavimpaan virheeseen. Siitä lisää hetken päästä.
Joka vuosi gaalassa muistellaan edellisenä vuotena menehtyneitä elokuva-alan ihmisiä. Aina tuon montaasin näyttämisen jälkeen alkavat spekulaatiot siitä, ketä kaikkia videolta oli jätetty pois. Nyt kohu nousi yhden ylimääräisen henkilön lisäämisestä.
Menehtyneiden joukossa oli puvustaja Janet Patterson, joka oli nimetty oikein, mutta videolle oli päätynyt hänen pitkäaikaisen ystävänsä ja työkaverinsa Jan Chapmanin kuva. Chapman oli tilanteesta luonnollisesti järkyttynyt, koska on ”hyvinkin elossa”.
Nopea googlaus olisi tässäkin kohtaa pelastanut nololta hetkeltä!
Laurence Olivier haluaa gaalan jo loppuvan
Vuoden 1985 Oscar-gaala oli tulossa päätökseen ja enää oli jaettavana parhaan elokuvan palkinto. Palkintogaaloissa yleensä käydään ennen voittajan julkistamista läpi, ketkä ovat kyseisessä kategoriassa ehdolla. Nykyään parhaan elokuvan ehdokkaita esitellään myös pitkin monituntista gaalaa.
Itsekin Oscar-palkittu englantilainen näyttelijä Laurence Olivier teki kuitenkin toisin. Hän oli varmaankin ajatellut, että lähetys on ollut jo turhan pitkä, avasi kirjekuoren ja julkisti voittajan. Olivier kyllä pian huomasi kömmähdyksensä, mutta tilanne ei enää ollut pelastettavissa. Voittaja oli jo matkalla lavalle.
Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä kertova Amadeus -elokuva voitti, eikä kenenkään ainakaan tarvinnut turhaan jännittää.
Ruma kilpailu puheenvuorosta
Vuonna 2010 parhaan lyhytdokumentin palkinnon voitti Music by Prudence. Ohjaaja Roger Ross Williams ehti lavalle ennen tuottaja Elinor Burkettia ja aloitti kiitospuheensa. Muutaman lauseen jälkeen Burkett saapui mikin luo ja varasti puheenvuoron itselleen, sanoen: ”Mies ei anna naisen puhua. Miten klassinen tilanne.”.
Burkett on myöhemmin kertonut välien Williamsin kanssa tulehtuneen jo aiemmin, ja että häntä ei tuottajana oltu kutsuttu mihinkään Oscar-gaalaa edeltäviin juhlallisuuksiin. Ja koska he eivät olleet puheväleissä, oli mahdoton sopia kumpiko saisi puheenvuoron.
Burkett on myös syyttänyt Williamsin iäkästä äitiä siitä, että tämä olisi kävelykepillään yrittänyt estää Burkettin pääsyä lavalle.
Sammy Davis Jr. saa väärän kirjekuoren
Vuoden 1964 Oscar-gaalassa viihdealan monitoimitaituri Sammy Davis Jr. oli jakamassa palkintoa parhaasta musiikista. Hän esitteli ehdokkaat ja avasi kuoren. Palkinnon voitti elokuva Tom Jones – hulivilihurmuri. Paitsi että ei voittanut; se ei ollut edes ehdolla tuossa kategoriassa!
Palkinnon jakaja ja yleisö huomasi virheen nopeasti, ja koomikkona ja aktivistinakin tunnettu Davis Jr. otti tilanteen haltuun. Hän pyysi anteeksi ja sanoi saaneensa väärän kirjekuoren. Hän sanoi vitsaillen, että ”odottakaahan, kun NAACP kuulee tästä” aiheuttaen suuren naurunremakan yleisössä. NAACP on edelleen aktiivinen, tummaihoisten oikeuksia ajava järjestö.
Lopulta voittajaksi saatiin Irma La Douce. Hauska fakta vielä tuosta Tom Jones -elokuvasta: laulaja Tom Jones oli aiemmin käyttänyt taiteilijanimeä Tommy Scott, mutta hänen managerinsa oli ehdottanut nimen vaihtamista perustuen hittielokuvaan, ja näin Tom Jones oli nähnyt päivänvalon.
Avokämmentä juontajalle
Listan loppu lähenee ja meno vain kiihtyy.
Kuka muistaa, mitä tapahtui 94. Oscareissa? Tarkoitan siis sitä, että kuka muistaa, ketkä saivat maaliskuussa 2022 järjestetyssä gaalassa palkintoja?
Koska se, mitä tuosta illasta on jäänyt mieleen, on läimäisy avokämmenellä.
Oscar-gaalassa juontajat ja palkintojen jakajat vitsailevat armotta yleisön kustannuksella; tämä on normaalia. Mitään muuta ei voinut myöskään odottaa vuoden 2022 Oscar-gaalaa juontaneelta koomikolta, Chris Rockilta.
Rock vitsaili Jada Pinkett Smithin kaljuksi ajellulla päällä, mikä nauratti yleisöä vitsin kohdetta lukuunottamatta. Pinkett Smith on kertonut kärsivänsä alopeciasta, joka aiheuttaa läiskittäistä hiustenlähtöä. Nainen on jo usean vuoden ajan ajanut koko päänsä kaljuksi.
Pinkett Smith pyöräytti silmiään Rockin vitsille, mutta hänen aviomiehensä Will Smith naureskeli muiden mukana. Sitten jotain tapahtui. Smith nousi ylös tuolistaan, marssi päättäväisesti lavalle Rockin luo ja läimäisi tätä avokämmenellä kasvoihin. Sitten hän käveli takaisin paikalleen huutaen Rockin suuntaan vielä muutaman solvauksen.
Moni yleisössä ja varmasti kotisohvallakin luuli välikohtauksen olleen osa show’ta, mutta ei: tilanne oli täyttä totta. Hollywoodin ”hyvänä tyyppinä” pidetty Smith tuhosi maineensa silmänräpäyksessä järjettömän raivokohtauksen otettua hänestä vallan.
Ja kuin kohtalon ivaa: noin tunti tapahtuneen jälkeen Smith voitti parhaan miespääosan Oscarin nimiroolistaan elokuvassa King Richard: Williamsien tarina, joka kertoo Serena ja Venus Williamsista – sisaruksista ja tennistähdistä – sekä heidän valmentajaisästään Richard Williamsista.
Kun Smith meni vastaanottamaan uransa suurinta palkintoa, pyysi hän vuolaasti anteeksi muun muassa Yhdysvaltain elokuva-akatemialta ja muilta ehdokkailta, mutta ei Chris Rockilta. Tuo anteeksipyyntö tuli sosiaalisen media välityksellä seuraavana päivänä.
Pahoitteluista huolimatta tuho oli jo tapahtunut. Smithin maine oli mennyt, hän erosi elokuva-akatemiasta ja hän sai porttikiellon kaikkiin akatemian järjestämiin tilaisuuksiin seuraavaksi 10 vuodeksi.
Eikä kukaan muista, että hän voitti parhaan miespääosan Oscarin.
La La Land on paras elokuva! Eipäs olekaan…
Listan viimeiseksi jätettiin suurin moka. Tästä ei ole kahta sanaa. Vuoden 2017 Oscar-gaala ja illan odotetuin palkinto.
Kun Faye Dunaway julisti, että parhaan elokuvan Oscar-palkinto menee La La Landille, ei kukaan ihmetellyt, koska olihan tuo yksi ennakkosuosikeista. Tuotantotiimi piti jo kiitospuheitaan, kun järjestäjät juoksivat lavalle tarkistamaan voittajan nimen sisältävän kirjekuoren.
Elokuvan tuottaja Jordan Horowitz palasi (oman puheensa jo antaneena) takaisin mikin ääreen ja kertoi virheen tapahtuneen. Hän julisti Moonlightin voittajaksi ja näytti oikean kirjekuoren sisällön.
Niin teatterin yleisössä kuin varmasti kotikatsomoissakin suut loksahtivat auki: miten näin voi käydä? Minuutin ajan Oscar-voittajina ollut La La Landin porukka poistui takavasemmalle ja Moonlightin tuotantotiimi otti lavan haltuun.
Warren Bettylle, joka Faye Dunawayn kanssa jakoi palkinnon, oli annettu väärä kirjekuori. Kustakin voittajasta tehdään kaksi kuorta; yksi kummallekin puolelle lavaa. Emma Stone oli voittanut aiemmin samana iltana parhaan naispääosan palkinnon juuri La La Landista, ja nyt sen kuoren vastinkappale oli päätynyt jakajien käsiin.
Oli miten oli, erittäin epämukavaa La La Landin tiimille, mutta ikävää myös upean Moonlight-elokuvan tekijöille, koska varmasti sekaannus vaikutti myös heidän juhlimiseensa.
Lue myös:
Viihde
10 kaikkien aikojen ikimuistoisinta ja puhuttavinta Super Bowlin väliaikashow’ta
Pian on taas käsillä yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista, mutta herkkua on tarjolla myös musiikin ystäville. Muistellaan nyt vähän menneitä: tässä kautta aikojen puhuttavimmat Super Bowlin väliaikashow’t.
Lista päivitetty 9.2.2025
Super Bowl LIX järjestetään New Orleansissa ja siellä kohtaavat Kansas City Chiefs ja Philadelphia Eagles. Ottelupari on sama kuin kahden vuoden takaisessa Super Bowlissa, jossa Chiefs vei mestaruuden luvin 38-35. Kansas City Chiefs voitti Super Bowlin myös viime vuonna, joten tänään se tavoittelee kolmatta perättäistä mestaruutta.
Järjestyksessään 59. Super Bowl pelataan tänään sunnuntaina helmikuun 9. päivänä, ja Suomen aikaa aloituspotku on luvassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 01:30. Silloin näemme, onko Eaglesista panemaan kampoihin puolustavalle mestarille.
Mutta amerikkalainen jalkapallo ei nyt ole tällä listalla pääosassa, vaan Listafriikki keskittyy joka vuosi erittäin odotettuun puoliaikashow’hun. Suomessa siitä käytetään yleisesti väliaikashow-nimitystä, vaikka se saa esityksen kuulostamaan teatterinäytöksen tauolla tapahtuvasta ohjelmanumerosta. Mutta puoliaika- tai väliaikashow; jokainen varmasti tietää, mistä on kyse.
Kansallislaulun Super Bowl -tapahtumassa saa kunnian esittää New Orleansissa syntynyt ja kasvanut Jon Batiste. Puoliaikashow’sta vastaa rap-artisti Kendrick Lamar, joka juuri viime viikolla kahmi Grammy-gaalassa viisi palkintoa.
Jää nähtäväksi, tapahtuuko vuonna 2025 jotain erityistä, josta puhutaan vielä vuosienkin päästä. Nyt kuitenkin kurkkaus historiaan!
Tässä siis Super Bowlin väliaikashow’t, jotka kohahduttivat, ihastuttivat ja vihastuttivat.
Katy Perry ja vasen hai
Katy Perryn esiintyminen vuoden 2015 Super Bowlin puoliajalla oli täynnä väriloistoa, tanssia ja hittejä toistensa perään. Vaikka henkilökohtaista mielipidettä ei kukaan ole kysynytkään, niin Perryn show on yksi omista suosikeistani. Eikä vähiten ”vasemman hain” ansiosta.
Se työ, harjoittelu ja koreografian hiominen, mikä Super Bowlin väliaikashow’n onnistumisen takaamiseksi tehdään, on varmasti käsittämätön. Onhan se yksi suurimmista areenoista, kun sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman tapittavat silmä kovana televisioruutujaan. Perry saapui arizonalaiselle stadionille mekaanisen tiikerin kyydissä ja poistui tähdenlennon mukana, mutta esityksen tähti oli surullisen kuuluisaksi tullut vasen hai.
Hai-puvussa esiintynyt taustatanssija Bryan Gaw, eli tutummin vasen hai, nousi välittömästi internet-sensaatioksi, kun se ei vaikuttanut muistavan koreografiaa eikä pysynyt rytmissä. Se ei kuitenkaan lannistunut nolosta mokasta, vaan tanssi sydämensä kyllyydestä täysin vääriä kuvioita. Oikea hai sen sijaan pysyi tylsästi ruodussa.
Myöhemmin kävi ilmi, että puoliaikashow’n koreografi oli antanut tanssijoille osittain vapaat kädet, tai evät, mutta jonkinlainen selkäranka esityksessä oli silti tarkoitus olla. Gaw on ammattitanssija, joka on haastatteluissa kertonut esittelevänsä ansioluettelossaan erittäin ylpeänä vuoden 2015 työkeikan, jonka hän on yksinkertaisesti nimennyt ”vasemmaksi haiksi”.
Pomo liukui haaraväli edellä päin kameraa
Kun Bruce Springsteen otti lavan haltuun vuoden 2009 Super Bowlin puoliajalla, hän todellakin antoi katsojille kaikkensa. Kirjaimellisesti. Laulaja kehotti kotikatsojia ”pistämään dipit ja paneroidut kanat hetkeksi sivuun” ja nauttimaan Super Bowlin väliaikashow’sta täysin rinnoin.
Heittäydyttyään koko sydämellään Tenth Avenue Freeze-Out -kappaleen esittämiseen Springsteen lähti vauhdikkaaseen polviliukuun kohti kameramiestä. Liuku meni pitkäksi ja mies törmäsi kameraan iskien haaransa suoraan linssiin; kaikki kansainvälisessä livelähetyksessä. Se oli loistava, joskin täysin tahaton, siirtymä seuraavana esitettyyn Born to Run -hittiin. Seuraavana päivänä media repi unelmaotsikoita : ”Amerikka oli Bruce Springsteenin haarojen hyökkäyksen kohteena”.
Springsteen on myöhemmin kertonut välikohtauksen synnystä: ”Liikaa adrenaliinia, myöhästynyt polville meno, liikaa vauhtia, ’täältä minä tulen Mike’ (kameramies Mike Colucci)… ja BOOM!”.
Rapatessa ja rokatessa roiskuu! Yhtäkään kameramiestä ei vahingoitettu Super Bowlin väliaikashow’ta tehdessä.
M.I.A suututti NFL:n keskisormen näyttämisellä
Vuoden 2012 Super Bowl järjestettiin Indianapolisissa Lucas Oil -stadionilla ja pääesiintyjäksi oli hankittu Madonna. Legendaarisen artistin lisäksi väliaikashow’sta teki hulppean Cirque du Soleil -sirkusryhmän mukanaolo. Madonna ei tapojensa vastaisesti aiheuttanut kohua, vaan suurin poru, joka johti oikeuteen saakka, oli aivan toisen laulajan aiheuttamaa.
Show’ssa esiintyivät vierailevina tähtinä by LMFAO, Nicki Minaj, M.I.A. ja Cee Lo Green, joista M.I.A. improvisoi suututtaen NFL:n väen. Tullessaan Give Me All You Luvin -kappaleessa oman säkeistönsä loppuun laulaja päätti korvata sensuroiduksi määrätyn shit-sanan näyttämällä keskisormea. Media vertasi loukkaavaa käsimerkkiä vuoden 2004 skandaaliin, johon palaamme listan viimeisessä kohdassa.
Sekä NBC-televisioyhtiö että NFL pyysivät tapahtunutta vuolaasti anteeksi, ja Madonnakin paheksui nuoren kollegansa toimintaa. Liiga meni jopa niin pitkälle, että nosti syytteen ja vaati M.I.A:lta 16 miljoonaa dollaria (omien sanojensa mukaan) puhtoisen maineensa tahraamisesta ja sopimuksen rikkomisesta. Pian syytteen nostamisen jälkeen M.I.A. julkaisi videon, jolla hän arvosteli NFL:n reaktiota ”täysin naurettavana ja jättimäisenä osoituksena suuryhtiön kikkelin heiluttamisesta”. Kommentti ei varmaankaan parantanut laulajan neuvotteluasemia. Myöhemmin hän julkaisi twiitin, jossa kysyi, olisiko Madonnalla lainata 16 miljoonaa.
Super Bowlin -arvojen vastainen käytös saatiin vasta vuonna 2015 soviteltua välimiesmenettelyn kautta, eikä sopimuksen yksityiskohtia ole paljastettu julkisuuteen.
Diana Ross lähti stadionilta helikopterilla
Järjestyksessään 30. Super Bowl sai puoliajalle esiintyjäksi pyöreiden vuosien kunniaksi yhden suurista diivoista: Diana Rossin.
Vuoden 1996 väliaikashow oli pyrotekniikan ja muiden erikoistehosteiden sävyttämä, ja laulajatar mahdutti 12 minuuttia kestäneeseen esitykseensä kymmenen eri kappaletta ja vaihtoi asua huikeat neljä kertaa. Spektaakkelin kruunasi kuitenkin ennennäkemätön loppuhuipennus.
Yleensä artistit tekevät näyttävän sisääntulon, mutta Ross oli säästänyt paukut poistumiseen.
Liehuvassa, oranssissa mekossaan Ross talutettiin keskelle stadionia laskeutuneeseen helikopteriin Take Me Higher -kappaleen vielä ollessa kesken. Hänen vyötärönsä ympärille laitettiin vyö ja nainen jäi oviaukkoon istumaan jalat ulkopuolella roikkuen, kun helikopteri nousi yläilmoihin – laulun sanoja mukaillen.
Michael Jackson seisoi paikallaan
Puoliaikashow ei ole tunteja kestävä spektaakkeli, sillä tapahtuman päällimmäinen tarkoitus on kuitenkin amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen ja NFL:n mestarin selvittäminen. Aika on hyvin rajattu, ja viimeisimmät Super Bowlin väliaikashow’t ovat kestäneet suunnilleen 13 minuuttia. Esiintyjät yrittävät ahtaa noihin minuutteihin mahdollisimman paljon menoa ja meininkiä, useampia asunvaihtoja ja lähes koko uran kattavan potpurin.
Esimerkiksi vuoden 2020 Super Bowlissa puoliajan viihdytyksestä vastasivat Shakira ja Jennifer Lopez, joiden show oli hengästyttävää katsottavaa. Shakiran osuus käsitti koosteen kahdeksasta kappaleesta, Lopez tunki omaan settiinsä 10 kappaletta ja lopuksi naiset ottivat yhdessä lavan haltuun kahden laulun ajaksi.
Toisin oli vuonna 1993. Esiintyjä ei kuitenkaan ollut edellä mainittuja laulajia pienempi tähti, päinvastoin.
Kun Michael Jackson aloitti 12-minuuttisen esityksensä, ei hän tehnyt mitään ensimmäiseen puoleentoista minuuttiin. Jackson seisoi vain paikallaan ja katseli yleisöä. Hirveän moni muu ei voisi tehdä samalla tavalla.
Mutta se jännittävä odotus ja latautuneisuus purkautui käsittämättömänä kiljumisena ja yleisön hurmioitumisena, kun Jackson vihdoin aloitti musiikillisen osuutensa Jam-kappaleellaan, joka ei ole lähellekään yksi miehen isoimmista hiteistä. Totta kai popin kuningas esitti myös kappaleet Billie Jean ja Black or White, ja päätti väliaikashow’nsa 3 500-henkisen lapsikuoron kanssa Heal the World -hittiin.
Esitystä pidetään yhtenä parhaista, mitä Super Bowlin puoliajalla on ikinä nähty. Se myös avasi tien monille myöhemmin esiintyneille artisteille, sillä katsojalukujen räjähdettyä puoliajan aikana ja jälkeen, totesi NFL, että ehkäpä musiikkimaailman suurimpia tähtiä kannattaa pestata osaksi jättimäistä urheilutapahtumaa.
Disney markkinoi häpeilemättä uutta huvipuistolaitetta
Vuonna 1995 Super Bowl järjestettiin Miamissa, Floridassa, ja puoliaikashow’n tähdiksi oli kiinnitetty legendaariset Tony Bennett ja Patti LaBelle. He kuitenkin jäivät valitettavasti sivuosaan, kun päähuomion vei historian ehkäpä naurettavin puoliaikanumero.
Super Bowlin väliaikashow’n tuottajana toimi Disney, joka oli päättänyt röyhkeästi mainostaa Disneylandin uutta Indiana Jones -huvipuistolaitetta. Show oli suunniteltu kohteen teeman mukaiseksi, joten suurin osa puoliajasta oli surkeasti koreografioitua, Indiana Jones -henkistä taistelua. Mikään ei sopinut yhteen ja kaikki oli täydellistä sekamelskaa. Show’n koreografit ovat myöhemmin paljastaneet, että kokonaisuus oli parsittu kasaan nopealla aikataululla ja tekijät ovat myötäilleet yleistä mielipidettä: ”Heikko valmistautuminen oli nähtävissä lopputuloksessa”.
Kyseistä väliaikashow’ta on pidetty historian suurimpana floppina ja Disneytä arvosteltiin häpeilemättömästä Super Bowlin hyväksikäytöstä. Yhtiötä arvostelu ei juurikaan hetkauttanut: kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta!
Prince ja ainutlaatuinen kaatosade
Super Bowl oli järjestetty 40 kertaa ennen vuotta 2007. Tapahtuma oli uskomattomasti aina aiemmin säästynyt sateelta, mutta 41. kerta teki poikkeuksen. Miamiin iski vuodenaikaan nähden erittäin harvinainen myrsky.
Se olisi aiheuttanut lähes kenelle tahansa muulle esiintyjälle suuria ongelmia, mutta Prince ei ollutkaan aivan kuka tahansa. Väliaikashow’n tuottajien mukaan Prince oli innoissaan sateesta: hänen mielestään se oli juhlan aihe ja jossain vaiheessa artisti pyysi tuottajilta, pystyisikö joku ”tekemään sateesta rankempaa”.
Rajuilmasta huolimatta show päätettiin vetää läpi suunnitellusti: Prince ja tanssijat hoitivat osuutensa korkokengät jalassa, vaikka lava oli sateesta johtuen vaarallisen liukas. Artisti uhmasi sähköiskuja soittamalla sooloja neljällä eri sähkökitaralla, mitä kaikki tuotannossa mukana olleet vastustivat.
Ainoa muutos alkuperäiseen suunnitelmaan oli se, että Prince halusi suojata hiuksensa huivilla. Poikkeuksellinen sää yhdistettynä Princen esiintymiseen teki 41. Super Bowlin väliaikashow’sta yhden ikimuistoisimmista.
Show huipentui luonnollisesti yhteen Princen suurimmista hiteistä: Purple Rain sopi tilanteeseen kuin nenä päähän.
Red Hot Chili Peppers – playbackina vastoin periaatteita
Logistisista ja aikataulullisista syistä johtuen yhtyeet eivät yleensä soita livenä, vaan musiikki on etukäteen nauhoitettua. Kun ottelu menee tauolle, ei kellään yksinkertaisesti ole aikaa järjestää instrumentteja ja äänentoistoa pelikuntoon. Laulaja kuitenkin hoitaa oman osuutensa aina ”oikeasti”.
Historian 48. Super Bowl järjestettiin vuonna 2014 New Jerseyssä, ja sen puoliaikashow’sta vastasivat Bruno Mars ja Red Hot Chili Peppers. Vaikka kaikki oikein hyvin tietävät edellisessä kappaleessa mainitut faktat playbackina soittamisesta, nousi RHCP:n esiintymisestä suuri kohu: Miksi bändi ei edes vaivautunut laittamaan soittimiinsa piuhoja ja tuomaan show’hun hippusen aitouden tunnetta?
Kysymys tuntuu naurettavalta, kun kaikilla oli tiedossa NFL:n jyrkkä linjaus livenä soittamisen osalta.
Fanit olivat tyrmistyneitä, sillä he olivat olettaneet RHCP:n olevan totaalisesti playbackina soittamista vastaan. Valtaisan arvosteluryöpyn jälkeen yhtyeen jäsenet julkaisivat tiedotteen, jossa he kertoivat omien periaatteidensa rikkomisen olleen vaikea päätös, mutta ainoa vaihtoehto. Super Bowlin väliaikashow’ssa esiintyminen oli ainutlaatuinen mahdollisuus, jota ei voinut jättää väliin.
Lady Gagan huvittava hyppy ja kohu ”vatsamakkaroista”
Houstonissa, Teksasissa, vuonna 2017 järjestetty Super Bowl sai puoliaikashow’nsa tähdeksi Lady Gagan. Gaga esitti muutamien minuuttien aikana suurimmat hittinsä uskomattomien lavasteiden ympäröimänä, mutta esityksessä puhutti muukin kuin sen näyttävyys.
Väliaikashow alkoi sillä, kun Lady Gaga hyppäsi, tai ennemminkin vaikutti hyppäävän, alas NRG-stadionin katolta. Kukaan ei yrittänytkään pitää salaisuutena sitä, että hyppy oli etukäteen kuvattu ja lavastettu. Eipä sillä ollut mitään väliäkään, sillä huomio kiinnittyi tuhansien viraalien meemien arvoisesti Gagan äärimmäisen kömpelöön hyppyyn. Miten hän onnistui siinä?
Show kuitenkin jatkui sulavalla laskeutumisella kaapeleiden varassa ja kaikki sujui gagamaisen upeasti. Hyppyä lukuun ottamatta.
Paitsi että tarkkasilmäiset katselijat eivät olleet tyytyväisiä Lady Gagan ulkonäköön. Sosiaalinen media täyttyi kommenteista, joiden mukaan laulajan ”vatsamakkara” oli häiritsevä ja että hänen olisi syytä treenata vatsalihaksiaan. Monien mielestä Gagan ei olisi pitänyt antaa esiintyä keskivartalon paljastavassa asussa.
Tämän linkin kautta voit käydä katsomassa, minkälaisista vatsamakkaroista on kyse. Monikohan arvostelijoista on lähelläkään samanlaista fyysistä kuntoa? Vihaajat vihaa, Gagaa ei kiinnosta!
Janet Jackson ja maailman kuuluisin nänni
Onhan tämä ikimuistoisimmista Super Bowlin väliaikashow’sta kertova lista päätettävä siihen suurimpaan ja kohahduttavimpaan tapaukseen – Janet Jacksonin paljaaseen rintaan.
Vuoden 2004 Super Bowlista ei varmaan paljon muuta muisteta, todennäköisesti pelin tuloksellakaan ei ollut mediassa mitään merkitystä; saati sitten sillä, että puoliajalla esiintyivät myös P. Diddy, Nelly ja Kid Rock. Kaikki olivat keskittyneet siihen, että Justin Timberlake repäisi Jacksonin oikean rinnan päältä palan tämän asua – tarkoitus oli paljastaa vain punapitsinen rintaliivi.
Noh, kuten tiedämme, show’n loppuhuipennus ei mennyt niin kuin Strömsössä, ja alle sekunnin ajan Janet Jacksonin paljas rinta, nännin peittävän korun kera, oli kaiken kansan nähtävillä suorassa lähetyksessä.
Nipplegate laajeni täysin naurettavaksi, kun ihmiset niin kovasti pahoittivat mielensä. NFL ei ole koskaan saanut yhtä paljon valituksia, ja välikohtauksen seurauksena sopimus puoliaikashow’n tuottajana toimineen MTV:n kanssa purettiin. Paljastunutta rintaa kommentoivat kaikki Yhdysvaltain senaattoreja myöden ja julkinen keskustelu televisiolähetysten säädyttömyydestä nousi koomisiin mittoihin.
Jawed Karim, yksi YouTuben perustajista, on kertonut videopalvelun saaneen alkunsa tuon Super Bowlin väliaikashow’n seurauksena, sillä hänellä oli ollut vaikeuksia löytää videoklippejä ikävästä mokasta. Hän ei kuitenkaan ollut pahastunut Jacksonin vilautuksesta. Googlessa ”Janet Jackson” oli vuosina 2004 ja 2005 kaikkein haetuin termi.
Jacksonia, Timberlakea, NFL:ää ja CBS-televisioyhtiötä syytettiin tahallisesta julkisuustempusta, minkä kaikki tahot ovat kieltäneet. Monet radio- ja televisiokanavat laittoivat Jacksonin boikottiin, mutta Timberlaken sooloura lähti huimaan nousukiitoon.
Ihan oikeasti. Paljas rinta. Apua. Voiko olla mitään järkyttävämpää?
Lue myös:
-
Yhteiskunta6 päivää sitten
10 uskomatonta sankaritarinaa, joissa eläin pelasti ihmishengen – osa 1
-
Viihde22 tuntia sitten
Top 10 elokuvien ärsyttävimmät kliseet – voisiko näistä jo pikkuhiljaa luopua!?
-
Yhteiskunta7 päivää sitten
Raskauden aikana vauvasta äitiin siirtyvät solut saattavat suojata syövältä – 10 yllättävää faktaa äideistä
-
Viihde1 viikko sitten
Kovaääninen musiikki saa juomaan enemmän ja nopeammin: 10 erikoista tapaa, joilla musiikki vaikuttaa ihmiseen – osa 2