Viihde

10 emojia, jotka ovat aiheuttaneet pahennusta ja kuumentaneet tunteita

Julkaistu

Maailman parhaiten ymmärretty kieli taitaa nykyään olla viestien emojit. Ainakin kirjoitetussa muodossa.

Joskus emojit voivat hämmentää, jos lähettäjä ja vastaanottaja eivät ole samalla aaltopituudella kuvan tarkoituksesta. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa nykyaikaista viestintää, sillä lyhyttä, kirjoitettua viestiä voi olla vaikea tulkita ilman ilmeitä ja eleitä. Jotkut voivat pitää jopa töykeänä kirjoittajaa, joka ei lisää viesteihinsä emojeita.

Miten emojit sitten syntyvät? Unicode-merkistöstandardista vastaava Unicode Consortium julkaisee vuosittain listan uusista emojeista, jotka innokkaat käyttäjät saavat välineisiinsä. Järjestö saa jatkuvasti toiveita ja ehdotuksia uusista kuvista, joista osa lopulta toteutetaankin.

Laitevalmistajat ja käyttöjärjestelmien luojat eivät voi oma-aloitteisesti tuoda emojeita markkinoille, vaan kaikki on mentävä Unicode Consortiumin kautta. Tietenkin kunkin laitteen ja järjestelmän lopulliset emojit ovat hieman toisistaan poikkeavia, mikä voi johtaa jäälleen monenlaisiin väärinymmärryksiin.

Eikä vain väärinymmärryksiin, vaan myös tuohtumiseen ja jopa suoranaiseen raivoon. Listafriikki esittelee kymmenen emojia, jotka yllättäen saivat käyttäjissä aikaan voimakkaita tunteita ja mielenilmauksia. Oletko sinä ikinä pahoittanut mieltäsi emojista?

Advertisement

Gorilla tehtiin liian pian

Vuoden 2016 syksyllä Apple julkaisi 72 uutta emojia, joiden joukossa oli muun muassa kauan kaivattu avokado 🥑

Mukana oli kuitenkin myös gorilla 🦍, joka normaaliolosuhteissa olisi otettu avosylin vastaan, mutta tuolloin sen ajankohta oli täysin väärä. Toukokuussa samana vuonna Cincinnatin eläintarhassa sattui ikävä välikohtaus, kun neljävuotias pikkupoika pääsi kiipeämään gorilla-aitaukseen. Suurikokoinen urosgorilla Harambe kiinnostui pojasta, mutta hieman liian kovakouraisesti. Harambe raahasi poikaa pitkin aitausta, ja lopulta gorilla jouduttiin ampumaan, koska tilanne oli kehittymässä pojalle hengenvaaralliseksi.

Kovasti julkisuutta saanut tapaus suututti ihmisiä ympäri maailman, ja eläintarha joutui sulkemaan sosiaalisen median kanavansa valtavan, negatiivisen palauteryöpyn takia.

Pelottavat pellet

Samaisen vuoden 2016 lanseerauksen yhteydessä julkaistiin pelle-emoji, joka myös sai kritiikkiä ajankohtansa vuoksi. Kaikki pellekammosta kärsivät olivat valmiita lopettamaan kaiken teknologian käytön.

Emojin ympärillä pyörinyt kohu ei kuitenkaan johtunut koulrofobiasta eli klovnikammosta, vaan siitä että vuonna 2016 pellet kylvivät konkreettisesti kauhua kaduilla ympäri maailman. Suomeenkin asti levinneessä villityksessä pelleiksi pukeutuneet henkilöt pelottelivat muita ihmisiä kaduilla; joskus heillä oli mukanaan jopa teräaseita ja ainakin Pohjois-Amerikassa osa klovneista oli yrittänyt vahingoittaa ohikulkijoita.

Kauhistuneet käyttäjät alkoivat jopa epäillä, että Apple julmana suuryhtiönä olisi keksinyt koko pellemanian vain mainostaakseen tulevaa emojiaan 🤡 Lienee selvää, että Apple ei ollut hulluuden takana.

Lue lisää kummallisista fobioista: Top 10 oudoimmat fobiat – Voivatko nämä olla edes totta?

Advertisement

Munakoison uusi elämä

On muutamia ruokaa kuvaavia emojeita, jotka ovat alusta saakka aiheuttaneet hämminkiä yleisössä. Muun muassa pyöreää takamusta muistuttanut persikka 🍑 on klassikko.

Munakoisoemoji 🍆 (engl. eggplant) julkaistiin jo vuonna 2010, ja se sai välittömästi uuden elämän miehen sukupuolielimenä. Asialla ei ole mitään tekemistä sanan alkuosan kanssa, koska englanninkielinen egg ei viittaa mitenkään miehen alapäähän.

Monet yritykset nappasivat munakoison markkinointiinsa mukaan: Durex alkoi käyttää emojia kondomimainoksissaan ja eräs seksileluja valmistava yritys teki vibraattorin, joka muistuttaa munakoisoa.

Vuonna 2015 Instagram asetti munakoisoemojille käyttökiellon, kun edellisenä vuonna elämiinsä kyllästyneet käyttäjät olivat alkaneet sankoin joukoin ladata profiileihinsa kuvia ”munakoisoistaan” yhdessä emojin ja #EggplantFriday hashtagin kanssa.

Instagram kielsi hashtagin käytön, koska se rikkoi sivuston linjausta alastomuudesta ja seksuaalissävytteisestä sisällöstä. Vastarintaliikkeen Vapauttakaa munakoiso -kirjoitukset kaikuivat tyhjyyteen.

Munakoison asema miehen elimenä on ollut uhattuna muun muassa banaanin 🍌 ja kurkun 🥒 toimesta, mutta ainakin vielä violetti vihannes on pysynyt valtaistuimellaan.

Advertisement

Väärin asetellut syömäpuikot

Lokakuun 6. päivänä vuonna 2017 Apple julkaisi näytteen tulevan käyttöjärjestelmänsä uusista emojeista. Ihmiset odottivat vesi kielellä, mitä tuleman piti.

Emojien joukossa oli useita napakymppejä, esimerkiksi curlingkivi 🥌, huntupäinen nainen 🧕, tyrannosaurus 🦖 sekä kiroileva 🤬 ja oksentava 🤮 hymiö. Joukkoon mahtui myös aasialaista noutoruokaa kuvaava emoji: valkoisesta pahvista tehty laatikko, jossa on punainen pagodi eli uskonnollinen temppelirakennus. Laatikko on auki, ja siinä ovat pystyssä syömäpuikot.

Ihmiset raivostuivat ja syyttivät emojia kulttuurilliseksi omimiseksi, sillä kuvan suunnittelijat eivät selvästikään olleet perillä syömäpuikkoihin liittyvistä perinteistä ja uskomuksista. Ainakin Kiinassa ja Japanissa pystyssä olevat puikot ovat merkki epäkunnioituksesta ja toisaalta kuolemasta, sillä niiden nähdään olevan vertauskuva suitsukkeisiin, jotka hautajaisissa työnnetään riisikulhoon.

Jo aiemmin syömäpuikot olivat olleet riitelyn aiheena, sillä vuonna 2016 Unicode Consortium julkaisi ruoasta irrallisen parin, jossa puikot olivat ristikkäin. Paha etikettivirhe, joka myös liitetään kuolemaan. Nykyään noutoruokaemoji 🥡 on ilman puikkoja ja puikot ovat erikseen, siististi vierekkäin 🥢

Syömäpuikkoihin liittyvistä uskomuksista ja muiden kulttuurien perinteistä ja taikauskoista voi käydä lukemassa lisää tämän linkin kautta.

Keltakasvoinen ihmishahmo

Apple julkaisi vuonna 2015 uuden Mac OS X Yosemite -käyttöjärjestelmän, jonka johdosta yhtiö joutui hiukan huonoon valoon. Jo aiemminkin Applen käyttäjät olivat voineet valita ihmisemojille haluamansa ihonvärin, mutta uuden järjestelmän myötä mukaan oli tullut keltainen väri.

Monet ajattelivat keltaisen ihmisemojin 👩 olevan tarkoitettu aasialaisille käyttäjille, ja esimerkiksi Kiinassa se jakoi voimakkaasti mielipiteitä. Keskustelu ja väittely leimahti Twitterissä ja Weibossa, joka on Kiinan Twitteriä vastaava sivusto.

Advertisement

Toisten mielestä oli aivan mahtavaa, että he voivat käyttää jotain muuta kuin valkoihoista emojia. Monet tuomitsivat värin pilkallisena ja sanoivat sen vahvistavan rasistista stereotypiaa aasialaisten ihonväristä. Joidenkin mielestä emoji-parka näytti keltatautiselta.

Apple ei kuitenkaan ollut tarkoittanut keltaista väriä kuvaamaan mitään etnisyyttä. Sen oli vain tarkoitus ottaa vaaleaihoisen hahmon paikka oletusemojina. Kirkas keltainen oli valittu luonnollisesta syystä: alkuperäiset hymiöt 🙂 ovat sen värisiä.

Väärin koottu hampurilainen

Vuonna 2007 Googlelta oli tulossa uusi versio Android-käyttöjärjestelmälleen. Yhtiö paljasti päivitetyt emojinsa, joihin oli tehty useita parannuksia. Yksi näistä koski juustohampurilaista.

Käyttäjät olivat kuitenkin kauhuissaan, sillä uuteen hampurilaiseen oli lisätty juusto, joka oli laitettu pihvin alle 🍔 Sosiaalinen media täyttyi järkyttyneistä kommenteista siinä määrin, että Googlen toimistusjohtaja Sundar Pichai näki parhaaksi ottaa asiaan julkisesti kantaa. Pichai kirjoitti Twitteriin sarkastisen päivityksen, jossa hän ilmoitti, että Googlella lopetetaan kaikki muut työt, jotta hampurilaisselkkaus saadaan ratkaistua.

Emojia muokattiin vielä ennen käyttöjärjestelmän julkaisua, joten juusto päätyi oikealle paikalleen, pihvin päälle. Sitä ennen Googlen lounasravintolassa oli ehditty ottaa ilo irti tilanteesta ja siellä valmistettiin ”Android Burgereita” emojin mallin mukaan.

Virheellinen hummeri

Vuonna 2018 Unicode Consortium julkisti tiedotteen 157 uudesta emojista. Maailman hummeripääkaupungiksikin kutsutussa Mainen osavaltiossa oltiin innoissaan. Unicode oli ilmoittanut, että uusien emojeiden joukossa on hummeri 🦞

Mainesta kotoisin oleva senaattori Angus King oli kirjoittanut Kaliforniassa majaansa pitävälle Unicodelle jo kuukausia aiemmin kirjeen, jossa hän oli pyytänyt hummerin lisäämistä emojivalikoimaan, ja korostanut sen taloudellista ja kulttuurillista merkitystä kotiosavaltiolleen. Nyt hän kiitteli yhtiötä vuolaasti Mainen huomioimista.

Advertisement

Kaikki oli hyvin siihen saakka kunnes Unicode julkaisi kuvat. Hummerilla oli kuusi jalkaa, todellisen kahdeksan sijaan (anatomisesti hummerilla on kymmenen jalkaa, etummaista paria kutsutaan saksiksi).

Skandaali oli valmis.

Emojipedia, joka suunnittelee kuvat Unicode Consortiumille kiirehti korjaamaan rakenteellisen virheen ennen kuin muut yhtiöt ehtisivät luoda omat versionsa mallikuvan perusteella. Mainessakin saatiin huokaista helpotuksesta.

Erittäin harvinainen DNA

Samalla kun Maine sai hummerinsa, hemmoteltiin vuonna 2018 myös tiedeyhteisöä. Uusien emojien joukossa oli muun muassa koeputki 🧪ja petrimalja 🧫

Unicode Consortium oli tehnyt yhteistyötä International Council for Science -organisaation kanssa tuodakseen emojien joukkoon juuri oikeat kuvat. Järjestö oli ehdottanut myös DNA:n kaksoiskierrettä 🧬, joka pääsikin listalle. Tiedemaailmassa emojit otettiin ilolla vastaan, mutta DNA:n rakenteessa näytti olevan jotain pielessä. Luonnossa DNA esiintyy yleisimmin B-muotona eli oikeakätisenä kierteenä; huomattavasti harvinaisempi on vasemmalle kiertyvä Z-DNA.

Nyt kuitenkin emojiksi oli päätynyt juuri tämä hyvin harvinainen versio. Kahta muotoa on harjaantumattomalla silmällä hankala erottaa toisistaan. Ja vaikka kansainvälinen tiedejärjestö oli ehdotuksessaan toimittanut Emojipedian graafikoille oikeakätisen DNA:n, olivat nämä epähuomiossa piirtäneet väärän. Kukaan ei väittänyt tehneensä Z-DNA:ta tahallaan, ja kauneusvirhe saatiin korjattua.

Advertisement

LGBT-emojit

Vuonna 2015 julkaistut LGBT-emojit 👩‍❤️‍👩 nousivat kiistanalaisiksi maissa, joissa homoseksuaalisuus ja samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laittomia. Esimerkiksi Venäjällä ei saa lain mukaan käyttää tai näyttää LGBT-ilmoituksia tai -kuvia. Juuri näiden uusien emojien takia Apple on ollut maassa tutkinnan alla ja syytettynä homopropagandan levittämisestä.

Venäjä vaati Applea lanseeraamaan markkinoilleen täysin uuden iPhonen tai asettamaan puhelimeen 18-vuoden ikärajan. Kaikki vain sen takia, että emojien joukossa oli kaikenlaisia pariskuntia ja perheitä.

Indonesiassa LGBT-emojit määrättiin hallituksen toimesta poistettaviksi kaikista mahdollista viestintäsovelluksista. Homoseksuaalisuus ei ole maassa laitonta, mutta ihmiset ovat valtaosin vanhoillisia muslimeja, joiden keskuudessa aihe on kiistanalainen.

Vaarattomaksi muutettu ase

Mistään käyttöjärjestelmästä ei enää löydy emojia, joka on käsiase. Unicode Consortium hyväksyi pistoolin mukaan vuonna 2010, mutta viisi vuotta myöhemmin – Applen johdolla – kaikki ovat muokanneet kuvan joksikin muuksi. Muutos ei sujunut aluksi kovinkaan sulavasti, sillä kun Apple vaihtoi käsiaseensa vesipyssyksi 🔫, eivät toiset yhtiöt muuttaneet omiaan saman tien. Kuten jo mainittua, eri laitteilla ja järjestelmillä emojit näyttävät erilaisilta, joten joku saattoi haastaa kaverinsa kesäiseen vesisotaan, mutta vastaanottaja näki ehdotuksessa pistoolin.

Toiset yhtiöt seurasivat kuitenkin pian perässä ja julistivat muutoksen olevan heidän yhteinen kannanottonsa Yhdysvaltojen mielipuolisiin aselakeihin ja lisääntyneisiin ammuskeluihin. Unicode Consortiumin vuodelle 2016 suunnittelema kivääri jätettiin kokonaan lisäämättä.

Ase-emojit ovat saattaneet ihmisiä myös ongelmiin, sillä juuri ennen kuin pistooliemoji muutettiin vaarattomaksi versioksi, tuomittiin reilu parikymppinen ranskalaismies laittomasta tappouhkauksesta kolmen kuukauden vankeuteen. Hän oli eronnut tyttöystävästään, ja välirikosta tuohtuneena oli lähettänyt naiselle solvaavia viestejä, joiden joukossa oli ase-emoji.

Lue myös:

Advertisement

(Tämä lista on julkaistu ensimmäisen kerran 23.5.2020)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version