Yhteiskunta

Tanskan lippu tippui taivaasta Tallinnaan: 10 mielenkiintoista tarinaa lipuista – osa 1

Julkaistu

Kuka olisi voinut arvata, että eri maiden liput voivat olla niin mielenkiintoisia. Onhan sille oma tieteenalansakin, veksillologia!

Tällä listalla käydään läpi sitä, minkälaista symboliikkaa eri maiden lippuihin liittyy ja minkälaisia tarinoita niiden historia pitää sisällään. Tietenkin listalle on valikoitu vain sellaisia lippuja, joihin liittyy jotain erikoista, hauskaa, kummastuttavaa tai mielenkiintoista.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi mielenkiintoista tarinaa lipuista ovat luvassa huomenna.

Tanska ja jumalallinen lähetys

Tanskan lippu on nimeltään Dannebrog, ja se on maailman vanhin käytössä oleva kansallislippu. Se on toiminut esikuvana kaikille pohjoismaisille ristilipuille. Vuonna 2019 Tanskan lippu juhli 800-vuotispäiväänsä.

Tanskan kuningas Valdemar II eli Valdemar Valloittaja oli saanut 1190-luvun lopulla itseltään paavilta pyynnön lähteä ristiretkelle Liivinmaalle, joka tuolloin käsitti eteläisen Viron ja pohjoisen Latvian alueet. Ensimmäiset sotaretket eivät olleet tuloksekkaita, joten kuningas päätti lähteä matkaan itse.

Virolaisheimoilla oli Lyndanise-niminen tukikohta nykyisen Tallinnan alueella, ja sinne Valdemar seilasi keväällä 1219. Tanskan joukot olivat jääneet alakynteen taisteluissa virolaisheimoja vastaan, mutta juuri kun he olivat perääntymässä kesäkuun 15. päivänä, tippui taivaalta tarinan mukaan punainen lippu, jossa oli valkoinen risti. Jumalallisesta tsemppauksesta voimaantuneina tanskalaiset voittivat taistelun ja valtasivat Lyndanisen linnoituksen. Voitto oli niin legendaarinen, että lipusta tuli Tanskan kansallissymboli.

Advertisement

Lippu putosi Tallinnan vanhaan kaupunkiin, sille paikalle, jossa nykyään on Tanskan kuninkaan puisto. Tallinna on saanut myös nimensä Tanskan vallan ajalta: Taani linn eli tanskalainen kaupunki tai linna on muuntunut nykyiseen Tallinn-muotoon.

Vielä yksi ”hauska” fakta: Tanskassa on kiellettyä häpäistä muiden maiden lippuja ja kansallissymboleita, mutta oman Dannebrogin saa kyllä sytyttää tuleen. Tämän omaperäinen laki suojelee tanskalaisia uhkauksilta, joita voisi seurata muiden lippujen polttamisesta.

Kolmen kuningaskunnan Union Jack

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu, Union Jack, on varmasti yksi maailman parhaiten tunnettuja lippuja. Se on myös neljän muun kansainyhteisön maan lipussa: Australian, Uuden-Seelannin, Fijin ja Tuvalun. 

Miksi Union Jack sitten on sellainen kuin se on?

Vastauksen saa, kun lipun kolme ristikuviota erottaa toisistaan. Englannin punavalkoinen ristilippu ja Skotlannin sinipohjainen, valkoisella vinoristillä varustettu, lippu muodostivat aikoinaan Ison-Britannian lipun.

Se kuitenkin poistettiin käytöstä vuonna 1801, kun Irlannin kuningaskunta liitettiin unioniin ja Yhdistynyt kuningaskunta syntyi. Tuolloin lippuun lisättiin Irlannin saaren lippu; valkoisella pohjalla oleva punainen vinoristi.

Advertisement

Näin Englannin Pyhän Yrjön risti, Skotlannin Pyhän Andreaan vinoristi ja Irlannin Pyhän Patrickin vinoristi muodostivat nykyisen Union Jackin

Vaikka Irlanti itsenäistyi vuonna 1922, jätettiin Pyhän Patrickin risti lippuun kuvaamaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan jäänyttä Pohjois-Irlantia.

Monet ovat kaivanneet lippuun myös Walesin edustusta, ja ehdottaneet jopa lohikäärmettä ristien keskelle. Syy Walesin uupumiseen on se, että maa oli jo ennen Skotlannin ja Englannin unionia liitetty jälkimmäisen ruhtinaskunnaksi.

Filippiinien kääntölippu

Juuri ennen 1900-luvulle astumista Filippiinit kävi voitokkaan itsenäistymissodan siirtomaavalta Espanjaa vastaan, ja tasavallan lippukin oli jo valmiiksi suunniteltu.

Ensimmäisessä versiossa oli vapautusliike Katipunan nimestä (Kataastaasan Kagalang-galang Na Katipunan ng mga Anak ng Bayan) tehty lyhenne KKK punaisella pohjalla. Onneksi sitä ei valittu tasavallan symboliksi, vaan käyttöön otettiin pääpiirtein sellainen lippu, joka Filippiineillä nykyäänkin on.

Valitettavasti Yhdysvallat aloitti sodan tuoretta valtiota vastaan saman tien, eikä lippua saanut pitkään aikaan käyttää. Toisen maailmansodan aikana Filippiinit oli Japanin miehittämä, kunnes se vihdoin vuonna 1946 sai itsenäisyyden ja luvan nostaa oma lippunsa salkoon.

Advertisement

Lipussa aurinko on merkki vapaudesta ja sen kahdeksan sädettä edustavat kahdeksaa Espanjaa vastaan taistellutta provinssia. Lipun kolme tähteä kuvaavat Filippiinien kolmea isoa saariryhmää: Luzonia, Visayasia ja Mindanaota.

Väreistä valkoinen edustaa toivoa yhdenvertaisuudesta ja sininen tarkoittaa rauhaa, totuutta ja oikeudenmukaisuutta. Punainen raita, joka on lipussa alimpana, symboloi isänmaallisuutta ja urhoollisuutta. 

Useilla mailla on omat sotalippunsa, esimerkiksi Suomen sotalippu on kolmikielekkeinen valtiolippu, jossa on Suomen vaakuna ristin keskellä. Jos, ja menneisyydessä kun, Filippiinit on sotatilassa, käytetään lippua toisin päin, jolloin punainen raita on symboloimiensa arvojen kanssa päällimmäisenä.

Kosovo ja suunnittelukilpailu

Kosovon lippu on yksi tuoreimpia kansallislippuja, sillä maalla ei ollut koskaan aiemmin, ennen vuoden 2008 itsenäistymistään, ollut lippua. 

Osana Jugoslaviaa ja sittemmin Serbiaa ollut Kosovo oli halunnut itsenäistymistä jo pitkään, ja vastakkainasettelu eskaloitui 1990-luvun puolivälissä Kosovon vapautusarmeijan, KLA:n, aloittaman sissisodan myötä, joka laajeni lopulta Kosovon sodaksi. Presidentti Martti Ahtisaari toimi kriisin sovittelijana vuonna 1999, ja Kosovo otettiin YK:n hallinnon alle. Levottomuudet kuitenkin jatkuivat verisinä, mutta helmikuussa 2008, jälleen Ahtisaaren johtamien vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen, Kosovo julistautui itsenäiseksi. 

Kesäkuussa 2007, siis ennen itsenäistymistä, järjestettiin virallinen suunnittelukilpailu, jonka tarkoituksena oli löytää maalle lippu. Ehdotuksia tuli Etelä-Afrikasta ja Australiasta asti, ja jopa seitsemän luonnosta lähetettiin Serbiasta. Monissa ehdotelmissa mukailtiin Albanian punaista lippua, jossa on musta kaksipäinen kotka, koska yli 90 % maan asukkaista on albaaneja.

Advertisement

Voittajaksi valittiin hieman yllättäen EU:n lipusta inspiraationsa saanut Mentor Shalan ja Besnik Nulin suunnitelma – pienellä muutoksella. Albaanimiesten luonnoksessa yksi maan kansalaisuuksia kuvaavista tähdistä oli muita selvästi suurempi, mutta yhdenvertaisuuden korostamiseksi lopulliseen versioon tehtiin kaikista tähdistä saman kokoisia. 

Pohjois- ja Etelä-Korean oikea sota ja naurettava sota

Pohjois- ja Etelä-Korean välinen raja on yksi maailman tarkimmin vartioiduista. Maiden välit ovat olleet tulenarat 1950-luvulla käydystä sodasta lähtien, eikä vaarallisilta läheltä piti -tilanteiltakaan olla vältytty.

Ennen aselevon kirjoittamista (rauhansopimusta näiden maiden välillä ei edelleenkään ole) käytiin Pohjois-Korean edustajien ja Etelä-Koreaa edustaneen YK:n delegaatin välillä alustavia neuvotteluita, jotka eivät kuitenkaan alkaneet ruusuisesti. Neuvotteluja varten maiden rajalle oli pystytetty ns. tulitaukotelttoja, joihin pohjoiskorealaiset hiippailivat ennen ensimmäistä tapaamista ja sahasivat vastapuolen tuolien jalat lyhyemmiksi. Seuraavana päivänä YK:n edustajat huomasivat istuvansa paljon toisia alempana, ja nolattuina lähtivät saman tien pois.

Uuteen neuvotteluyritykseen YK:n miehet toivat Etelä-Korean lipun, joka vuorostaan johti vastapuolen kasvojen menettämiseen ja häpeälliseen poistumiseen. Ja siitä se oravanpyörä alkoi: seuraavassa tapaamisessa pohjoiskorealaisilla oli mukana oma lippunsa, mutta suurempana kuin eteläkorealaisten.

Tätä jatkui niin kauan, että neuvottelut täytyi keskeyttää, koska toinen toistaan suuremmat liput eivät enää mahtuneet telttoihin. Aselevon sijaan ruvettiin neuvottelemaan lipuista. Kun lippu-gate oli saatu ratkaistua (Pohjois-Korean lippu on leveämpi, mutta Etelä-Korean lippu on korkeampi) alkoi kaupungeissa rajan molemmin puolin eeppinen lipputankotaistelu.

Kumpiko pystyttää korkeamman lipputangon?

Advertisement

Etelä-Korea oli 1980-luvulla pystyttänyt Daeseong-dongin kylään lähes satametrisen tangon, jossa liehui 130-kiloinen lippu. Pohjois-Korea vei ”voiton” ja vastasi pystyttämällä vastapäiseen Kijong-dongin kylään 160 metriä korkean lipputangon, johon nostettiin 270 kiloa painava lippu. Se oli silloin, ja seuraavan muutaman vuosikymmenen ajan, maailman korkein lipputanko.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version