Yhteiskunta

Perjantai 13. päivä: 10 faktaa epäonnen päivästä

Julkaistu

Perjantai 13. päivä. Jos silloin tapahtuu jotain ikävää, voi hyvillä mielin syyttää epäonnen päivää. Sen maine ei kuitenkaan aina ole ollut niin huono kuin nykyään.

Erikseenkin numero 13 ja perjantai ovat epäonnisia, mutta yhdessä ne saavat kymmenet miljoonat ihmiset pakokauhun valtaan.

Pelkotiloja tutkinut psykoterapeutti Donald Dossey on sanonut, että minkään muun yksittäisen päivän suhteen ei olla yhtä taikauskoisia, kuin perjantai 13:nen. Ihmiset eivät mene töihin, välttelevät ravintolaillallisia ja kieltäytyvät menemästä naimisiin tuona epäonnen päivänä. Hassuinta on se, että liiallinen varominen ja ylihuolehtivaisuus saattavat johtaa tapaturmiin eli täysin päinvastaiseen lopputulokseen kuin mikä oli pyrkimyksenä.

The British Medical Journalissa vuonna 1993 julkaistun tutkimuksen mukaan liikenneonnettomuudet lisääntyivät 52 %:lla, kun verrattiin perjantai 6. päivänä saatua dataa seuraavan viikon epäonnen päivään. Kovin tosissaan tuota tutkimusta ei kannata ottaa, vaikka se arvostetussa lääketieteen lehdessä onkin julkaistu. Päinvastaisiakin tuloksia on saatu. Sattumalla on aika iso merkitys.

Epäonnen päivä saa alkunsa

Yleisesti ajatellaan, että perjantai 13. päivän epäonnisuus sai alkunsa 1300-luvulla Ranskassa. Tuo legenda on tuttu myös Dan Brownin kirjasta Da Vinci -koodi.

Keskiajan Eurooppaa hallitsi taloudellisesti Temppeliherrain ritarikunta, joka aiheutti vauraudellaan pelkoa eri maiden johtohenkilöissä. Ritarikunnan katsotaan luoneen nykyaikaisen pankkijärjestelmän esiasteen. Ranskan kuningas Filip IV oli pahasti velkaantunut Temppeliherroille ja päätti lyöttäytyä yhteen katolisen kirkon ja paavi Klemens V kanssa tuhotakseen ritarikunnan vallan.

Advertisement

Perjantaina 13. lokakuuta 1307 Filip IV määräsi kaikki Ranskan temppeliherrat vangittavaksi ja kidutettavaksi. Paavin avulla järjestön tuhoaminen saatiin leviämään läpi Euroopan.

Ennen tuota kyseistä päivää perjantai ja numero 13 olivat saaneet epäonnisen maineen aivan omilla meriiteillään ja erikseen.

Perjantain merkitys muuttuu

Muinaisessa skandinaavisessa mytologiassa Freija ja Frigg ovat rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaria. Heistä Freija kulki kissojen vetämillä vaunuilla levittämässä naiseuden ilosanomaa. Germaanisissa kielissä, muun muassa englannissa ja ruotsissa, viikonpäivät nimettiin mytologian jumalten mukaan ja viikon kuudes päivä sai nimensä Freijalta ja/tai Friggiltä (viikko alkoi sunnuntaista). Suomen kielessä fredag, Friday ja Freitag muuntuivat perjantaiksi. Samalla lailla roomalaisissa kielissä perjantai on Viernes (espanja) tai Vendredi (ranska) Venus-jumalattaren mukaisesti.

Sitten tuli kristinusko ja miesten johtama yhteiskunta, jossa voimakkaat naiset saivat aivan toisen roolin.

Erään legendan mukaan Freija laskeutui vuorilta seuraamaan 12 pohjoisen naisen perjantai-illan taikoja, mistä kirkko sai väännettyä 13 henkisen noitien kokouksen, jossa punottiin juonia paholaisen kanssa. Jumalatar asetettiin pannaan ja hänen kissoistaankin tehtiin epäonnen symboleita.

Esikristillisissä uskonnoissa perjantai oli joko onnen päivä tai hiljentymiseen tarkoitettu pyhä päivä.

Advertisement

Kirkon oli siis vielä muutettava pakanallisen jumalolennon mukaan nimetyn päivän tarkoitus.

Perinteisesti kristinuskossa on ajateltu, että se oli perjantai, kun Eeva tarjosi Aatamille omenaa Paratiisissa. (Taisi olla kyse rankan työviikon jälkeisestä happy hourista?) Perjantaisin ei muutenkaan Raamatun mukaan tapahtunut hyviä juttuja: Salomonin temppeli tuhottiin. Kain tappoi veljensä Abelin. Nooan arkki sai ensikosketuksensa suureen tulvaan ja tietysti Jeesus ristiinnaulittiin pitkänä perjantaina.

Lue myös: Raamatussa ei mainita omenaa – Miten siis tiedetään, että kielletty hedelmä oli juurikin omena?

Luku 13

Kuten 13-henkinen noitakokous jo osoitti, kiirii luvun huono maine kauas historiaan.

Skandinaavisen mytologian tarinan mukaan 12 Valhallan jumalaa olivat juhlimassa, kun Loki saapui kutsumatta paikalle. Hänellä oli tapana aiheuttaa hämminkiä (niinkuin jollain aina isoissa kokoontumisissa on), joten muut olivat halunneet juhlia rauhaisasti. Lokin liityttyä seurueeseen, oli ryhmässä 13 jäsentä ja soppa oli valmis. Loki sai aikaan kaaoksen ja Balder-jumalan kuoleman.

Yllättävän samanlainen tarina löytyy kristinuskosta. Jeesus on opetuslastensa kanssa viimeisellä ehtoollisella ja pöydässä on iltaa viettämässä 13 miestä. Kertomus ei pääty hyvin: Juudas käyttäytyy huonosti ja Jeesus kuolee seuraavana päivänä.

Advertisement

Toisaalta:

Faaraoiden Egyptissä uskottiin, että ihminen voi henkisesti kohota yhä korkeammille tasoille. Maallisessa elämässä ylin taso oli 12, ja tason 13 pystyi saavuttamaan vain kuoleman jälkeen. Siirtymistä tuonpuoleiseen pidettiin loistokkaana ja toivottuna muutoksena, jota numero 13 kuvasi.

Vaikka Egyptin sivilisaatio murentui, pysyi luku 13 edelleen maallisen elämän päättymisen symbolina. Sen toiveikas merkitys kuitenkin unohtui ja sekoittui muihin kulttuureihin, ja se liitettiin kuolemaan vain pelottavassa ja synkässä mielessä.

Paraskavedekatriafobia ja friggatriskaidekafobia

Pelkotila voi syntyä mitä tahansa asiaa kohtaan, esimerkiksi lukua 13 kohtaa. Tätä kutsutaan triskaidekafobiaksi. On myös olemassa pelkotila, jota kutsutaan paraskavedekatriafobiaksi tai friggatriskaidekafobiaksi. Nämä ovat triskaidekafobian erityinen muoto. Kumpikin tarkoittaa perjantai 13. päivän pelkoa.

Kirjailija Stephen King kärsii triskaidefobiasta, joka saa hänet vaihtamaan hotellihuonetta, jos huoneen numeron luvut, esimerkiksi 913, ovat yhteenlaskettuna 13. King jättäisi menemättä lennolle, jonka numero on 508, eikä hän voi katsoa tv:stä kanava 13:a. Lukiessaan hän ei voi pysähtyä sivulle 94 tai 166, ja kotinsa portaissa hän harppaa aina kaksi viimeistä rappusta kerralla – näin askelmia tulee vain 12.

Epäonnen päivä vaihtelee kulttuureittain

Jokaisessa maailmankolkassa perjantai 13. ei ole epäonnen päivä.

Espanjassa ja Kreikassa epäonnen päivä on yhtälailla 13:s, mutta viikonpäivä on tiistai. Perjantai 13. päivä on monessa espanjankielisessä maassa suuren onnen päivä, jolloin on mitä mainioin aika synnyttää lapsia ja mennä naimisiin.

Advertisement

Italiassa perjantai luo pelkoa kansalaisissa, mutta epäonnen päivä on 13. sijaan 17. päivä. Se on roomalaisilla numeroilla XVII, josta saadaan sekoittamalla sana VIXI. Latinaksi VIXI tarkoittaa ”olen elänyt”, jonka nähdään viittaavan huonoon onneen ja kuolemaan.

Toisaalta Brasiliassa nimenomaan perjantai 13. päivä on päivistä pahin ja astetta vaarallisemman siitä tekee osuminen elokuulle (portugaliksi augusto), joka kuulostaa samankaltaiselta surun (desgosto) kanssa.

Se on vähintään kerran vuodessa

Sitä ei voi välttää! Perjantai 13. päivä on gregoriaanisessa kalenterissa vähintään kerran, mutta enintään kolme kertaa vuodessa. Vuonna 2023 näitä epäonnen päiviä on kaksi: tammikuussa ja lokakuussa.

Vuonna 2026 on seuraava kerta, kun kolme epäonnista päivää sattuvat samaan vuoteen: helmikuulle, maaliskuulle ja marraskuulle.

Kun lueskelin perjantai 13. päivään liittyviä faktoja tämän listan taustatyönä, tuli hurjan monessa paikassa eteeni eräs ”shokeeraava” yhteensattuma. Kyseessä oli paljastus siitä, että jos jonkin kuukauden 13. päivä on perjantai, tarkoittaa se sitä, että kyseisen kuukauden ensimmäinen päivä on AINA sunnuntai. Kehotettiin ihan tarkistamaan kalenterista.

Jos kuukauden 13. päivästä, joka on perjantai, lasketaan taaksepäin ensimmäiseen päivään, niin kyllä se on aina sunnuntai. Ei kovinkaan shokeeraavaa!?

Advertisement

Lue myös: 10 asiaa karkauspäivästä – Se ei olekaan joka neljäs vuosi!

Ennustus tulevaisuuden perjantai 13. päivään

Mennään niinkin kauas kuin vuoteen 2029. Huhtikuun 13. päivänä, joka on perjantai, valtava asteroidi nimeltään 99942 Apophis syöksyy Maan ohi niin läheltä, että sen voi nähdä ilman kaukoputkea.

NASA on kyllä ilmoittanut, että vaikka ohitus on ”täpärä”, ei asteroidi tule törmäämään meihin. Aluksi ei oltu niin varmoja. Kun asteroidi ensimmäisen kerran havaittiin vuonna 2004, olivat tukijat sitä mieltä, että 340 metriä halkaisijaltaan oleva lohkare tulisi maahan iskiessään aiheuttamaan tuhoa Teksasin kokoiselle alueelle tai mereen tippuessaan synnyttämään valtavia tsunameja ympäri maailmaa.

Se tulee kuitenkin ohittamaan maan noin 32 000 kilometrin päästä, mikä on lähin etäisyys, jolla mikään tuon koko luokan taivaankappale on ollut pitkiin aikoihin nähtävissä. Monet ihmisen laukaisemat satelliitit kiertävät kauempana. Saamme siis muutaman vuoden päästä todistaa jotain täysin ainutlaatuista.

Toivottavasti pahimmatkin perjantai 13. päivän pelkääjät uskaltautuvat silloin ulos.

Talous kärsii

Tohtori Donald Dossey, joka on perustanut Pohjois-Carolinaan stressinhallintakeskuksen ja fobiainstituutin, on tutkinut perjantai 13. päivää monelta kantilta. Hän on todennut, että maailmanlaajuinen talous kärsii vuosittain jopa 800 miljoonan euron tappiot, kun ihmiset jättäytyvät pois töistä, eivät käy kaupoissa tai uskalla matkustaa. Dosseyn mukaan jopa 20 miljoonaa yhdysvaltalaista kärsii jonkinasteisesta pelkotilasta päivää kohtaan.

Thomas W. Lawsonin vuonna 1907 kirjoittama Friday The Thirteenth -kirja kertoo pörssimeklarista, joka haluaa aiheuttaa hämminkiä Wall Streetilla ja yrittää kaataa New Yorkin pörssin 13. päivänä perjantaina käyttämällä hyväkseen ihmisten taikauskoisuutta. Jotkut pitävät kirjaa uskomuksen alkulähteenä, mutta niinkuin listalla on jo todettu, ovat päivän, luvun ja epäonnisuuden yhteys ollut olemassa jo vuosituhansia ennen Lawsonin novellia. Kirjan on kuitenkin yleisesti ajateltu lisänneen päivään kohdistuneita uskomuksia.

Advertisement

Ainakin vuonna 1925 New York Times -lehdessä kirjoitettiin: ”ihmiset eivät osta tai myi osakkeitaan perjantai 13. päivänä samalla lailla kuin eivät kävele tikkaiden alta tai potkaise mustaa kissaa”. Osa ihmisistä on mennyt taikauskossaan jopa niin pitkälle, että he syyttivät vuoden 1987 kolmea perjantai 13. päivää siitä, että lokakuun 19. päivänä (Black monday, musta maanantai) tapahtui historiallinen osakkeiden arvon romahtaminen.

Hollywood ja häät Las Vegasissa

Tietyn teeman ympärillä pyörivät häät ovat koko ajan yleistymässä, joten ei liene kumma, että maailman ehkä kuuluisimmassa hääkaupungissa, Las Vegasissa, järjestetään jos jonkinlaisia teemahäitä. Perjantai 13. päivänä Viva Las Vegas hääkappeli muuttuu kauhuelokuvan kulissiksi. Hautausmaaksi verhotussa kappelissa soi pelottavat sävelet ja vihkimisen suorittaa zombiksi pukeutunut henkilö.

Auringon laskettua pariskunnat voivat valita romanttisemman ympäristön ja mennä naimisiin kappelin kynttilöillä valaistulla pihamaalla. Kappelin verkkosivut eivät kerro, onko vihkijänä tuolloinkin zombi.

Häiden kauhuteema on otettu Hollywoodin yhdestä menestyneimmästä kauhuelokuvasarjasta, Perjantai 13. -nimeltään (yllätys, yllätys). Ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 1980 ja siinä sarjan päähenkilö Jason Voorhees hukkuu kyseisenä epäonnen päivänä. Myöhemmin kuolleista herännyt (tai ei koskaan hukkunut) Voorhees tappaa sadoittain ihmisiä jääkiekkomaski kasvoillaan ja machete kädessään.

Virallinen tapaturmapäivä

Missäs muualla kuin Suomessa vietetään perjantaina 13. päivä virallista tapaturmapäivää. Vuodelle 2023 niitä osuu siis kaksi. Silloin tuodaan näkyvyyttä onnettomuuksien torjunnalle ja sille, kuinka suurin osa tapaturmista olisi estettävissä. Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä tapaturmien torjunnan parissa työskentelevät järjestöt ja viranomaiset.

Tapaturmapäivän kampanjoissa tuodaan esille onnettomuuksiin johtavia riskejä, muun muassa kiirettä, väsymystä tai vaikka liukaspohjaisten kenkien käyttöä talvella. Tiesitkö muuten, että kotona sattuvista tapaturmista 62 % johtuu kiireestä?

Tutkimusten mukaan muuten suurin osa onnettomuuksista tapahtuu nimenomaan kotona. Töistä tai muista menoista pois jääminen perjantai 13. päivän takia on siis taikauskoiselle vain kohtalon ivaa. Niinkuin sananlasku sanoo: ”Kotiinsa on moni kuollut.”

Advertisement

Kannattaa muistaa olla varovainen muutenkin kuin vain silloin!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version