Yhteiskunta

10 mielenterveyden häiriöistä kärsinyttä julkisuuden henkilöä

Julkaistu

Mielenterveyden häiriöt eivät valikoi. Tämän listan 10 julkisuuden henkilöä todistavat, että menestyksellä ja kuuluisuudella ei ole merkitystä; kuka vain voi sairastua.

Mielenterveyden häiriöistä kärsii vuosittain jopa joka neljäs suomalainen ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään niiden perusteella. Silti edelleen negatiivinen leima on vahva, ja aihetta hävetään ja halutaan salailla. Siksi on loistavaa, että julkisuuden henkilöt, joita varsinkin monet nuoret ihailevat, ovat alkaneet avoimesti puhua omista kamppailuistaan ja selviytymiskeinoistaan. Ne antavat uskoa ja toivoa siihen, että ongelmien kanssa ei ole yksin.

Listafriikki.com kokosi listan kuuluisista henkilöistä, jotka ovat mielenterveysongelmistaan huolimatta menestyneet aloillaan ja halunneet myös avoimesti kertoa sairastumisistaan.

Kristen Bell

Kristen Bell on tunnettu muun muassa rooleistaan Veronica Marsissa, The Good Placessa ja Frozenissa. Hän on iloinen ja eläväinen, työssäkäyvä kahden lapsen äiti. Lisäksi hän on vuosia kamppaillut masennuksen kanssa. Bellin äiti kertoi tyttärelleen tämän ollessa teini-ikäinen, että suvussa on masennusta (alttius voi periytyä), ja millä keinoilla auttaa itseään, jos huomaa tietynlaisten ajatusten pintaan tulon.

Bell on avoimesti halunnut kertoa ongelmistaan poistaakseen mielenterveysongelmien ympärillä edelleen olevaa stigmaa. Hän on kertonut lukuisista keinoista, joilla oloaan voi parantaa. Hän puhuu liikunnan, ja sen tuottamien mielihyvähormonien, puolesta ja ottaa myös päivittäin masennuslääkkeen ja CBD (kannabis) -öljyä, jotka pitävät mielialan tasaisena. Terapiassa Bell käy satunnaisesti, ja luottaakin enemmän läheistensä kanssa keskusteluun. Hänen näyttelijämiehensä Dax Shepard on toipuva alkoholisti, joka käy säännöllisesti AA-kokouksissa, ja niin äidin kuin isän sairastumisista puhutaan avoimesti myös lapsille, jotta he oppisivat näkemään, että ongelmiaan ei tarvi hävetä tai piilotella.

Advertisement

Peter Green

Fleetwood Macin perustajajäsen ja pitkäaikainen kitaristi Peter Green on yksi maailman parhaista blueskitaristeista. Vuonna 1998 hänet lisättiin Rock & Roll Hall of Fameen. Nuoruudessaan, ja yhtyeen ensimmäisinä huippumenestyksen vuosina, Green eli todellista rock ’n’ roll -elämää; päihteet olivat vahvasti kuvioissa. Fleetwood Mac oli perustettu 1967, ja keväällä 1970 Euroopan kiertueella yhtyekaverit alkoivat huomata Greenin käytöksessä muutoksia ja huumeet olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Green itse sanookin, että käytti LCD:tä 8 tai 9 kerta, mutta ei koskaan palannut viimeiseltä tripiltään. Toukokuussa 1970 hän jätti perustamansa yhtyeen.

Muutamia uusia projekteja tuli tilalle, mutta niiden myötä mukana tulleet ihmiset mahdollistivat uusien aineiden käytön. 1970-luvun puolivälissä Green oli psykiatrisessa hoidossa useampaan otteeseen ja hänellä todettiin huumeiden laukaisema skitsofrenia. Sairaalassa hän sai sähköhoitoa ja lääkityksen, mutta lääkkeet saivat aikaan ”sumun”, jolloin kitaran soittaminen ja musiikki eivät kiinnostaneet tippaakaan. Lääkkeiden poisjättäminen kuitenkin palautti poltteen musiikkiin ja vielä 2000-luvulla Green on keikkaillut ja tehnyt musiikkia erinäisissä kokoonpanoissa.

Mick Fleetwood, yksi Fleetwood Macin perustajäsenistä, järjestää keväällä 2020 Greenin ja yhtyeen alkuaikojen musiikin kunniaksi konsertin, johon on tulossa esiintymään monia tähtimuusikoita, joiden uraa Green on inspiroinut. Ammatillisesti Fleetwood Macin ja Greenin polut eivät ole suunnitelmista huolimatta enää kohdanneet, joten tästä syystä Greeniä ei itseään konsertissa nähdä, ainakaan esiintymässä.

Carrie Fisher (1956-2016)

Carrie Fisher oli niin paljon muutakin kuin näyttelijä ja tunnetuin roolihahmonsa, Star Warsin Prinsessa Leia. Hän oli kirjailija, käsikirjoittaja, roolimalli ja taisteli äänekkäästi mielenterveysongelmista aiheutuvaa negatiivista leimaa vastaan. Fisher itse kärsi alkoholi- ja huumeriippuvuudesta, ja 24-vuotiaana hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, minkä hän hyväksyi vasta vuosien päästä; yliannostuksen ja vieroitushoidon jälkeen.

Päihteistä hän muutamaa lipsahdusta lukuunottamatta pääsi eroon, mutta vakavat masennuksen ja manian vaiheet piinasivat läpi elämän. Hän käytti mielialalääkkeitä, ja puhui hyvin positiiviseen sävyyn nykyaikaisesta sähköhoidosta, josta hän sivuvaikutuksista huolimatta koki olevan suuri apu pahimpiin masennuksen vaiheisiin: ”Joidenkin muistojen menettäminen on pieni hinta siitä, että pääsee eroon raastavasta toivottomuuden tunteesta”.

Advertisement

Fisher on kirjoittanut häpeilemättä ja jopa humoristisesti joko osittain tai täysin omiin kokemuksiinsa perustuvia kirjoja riippuvuudesta, mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta. Osa kirjoista on sovitettu teatterilavoille ja elokuviksi. Hänellä oli myös uskomaton taito hioa muiden kirjoittajien töitä valmiiksi, ja hän olikin aikoinaan yksi tavoitelluimmista käsikirjoitusten muokkaajista.

Fisher menehtyi sydänkohtaukseen joulukuussa 2016, vain 60-vuotiaana. Vain viikkoja ennen kuolemaansa hän jakoi kannustavia ja raa’an rehellisiä neuvoja muille kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiville The Guardian -lehden kolumnissaan.

Demi Lovato

Demi Lovato nousi julkisuuteen jo kymmenvuotiaana näytellessään suositussa Barney&Friends Lastenohjelmassa ja myöhemmin teini-ikäisenä erinäisissä Disneyn tuotannoissa. Laulaminen tuli näyttelemisen rinnalle vuonna 2008, jolloin hän julkaisi ensimmäisen kuudesta albumistaan. Hän on myös jatkanut näyttelemistä, tehnyt kiertueita ja ollut muun muassa tuomari/valmentaja USA:n X-Factorissa.

Kaiken suosion ja menestyksen rinnalla Lovato on kärsinyt mielenterveysongelmista eikä ole pelännyt kertoa niistä. Hän on pitänyt mukana parrasvaloissa kamppailunsa kaksisuuntaisen mielialahäiriön, syömishäiriöiden sekä alkoholin- ja huumeiden kanssa. Hän on järjestänyt mielenterveysseminaareja faneilleen ennen konsertteja, ollut mukana hyväntekeväisyysjärjestöjen mielenterveystyössä niin kotimaassaan kuin ulkomailla, ja puhunut aiheesta demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2016.

Monet julkisuuden henkilöt ovat avautuneet mielenterveysongelmistaan, mutta samaan hengen vetoon kertoneet saaneensa apua ja parantuneensa. Lovato on ehkä parempi esimerkki sairastumisen syklistä, jossa välillä on parempia aikoja ja välillä tarvitaan intensiivisempää hoitoa. Viimeksi heinäkuussa 2018 hän joutui sairaalahoitoon, mutta on sen jälkeen palannut julkisuuteen entistä vahvempana ja valmiina uusiin haasteisiin urallaan.

Advertisement

John Forbes Nash Jr. (1928-2015)

John Nash teki elämäntyönsä matemaatikkona ja jakoi Nobelin taloustieteen palkinnon vuonna 1994 saavutuksistaan peliteorian tutkijana. Uransa huipulla, 31-vuotiaana, hän sairastui skitsofreniaan. Kaikkien tuntemaksi Nash tuli hänen elämästään kertovan Kaunis mieli -elokuvan myötä vuonna 2001. Nashin roolissa nähtiin Russell Crowe.

Nash väitteli vuonna 1950 Princetonin yliopistosta aiheenaan nimenomaan peliteoria. Väitöksensä jälkeen hän työskenteli RAND Corporationissa (voittoa tavoittelematon yhdysvaltalainen ajatushautomo), luennoi muun muassa MIT:ssä (Massachusetts Institute Of Technology) ja jatkoi monimutkaisten matemaattisten ongelmien ratkomista.

Nashin mielenterveys alkoi järkkyä vuonna 1959; samaan aikaan, kun hänen vaimonsa Alicia oli raskaana. Hänen luentonsa ja puheensa olivat sekavia, hän kuvitteli ympärilleen salaliittoja ja kirjoitti outoja kirjeitä monille tunnetuille henkilöille. Psykiatrisessa hoidossa käytetyt lääkkeet ja insuliinisokkihoito eivät olleet tehokkaita, ja ensimmäisen sairaalajakson jälkeen Nashin vainoharhaisuus vain paheni; hän joutui lopettamaan työnsä, luuli olevansa vakoilun uhri ja pakeni Eurooppaan. Seuraavat 20 vuotta Nashin elämä jakautui useiden hoitojaksojen ja Princetonin yliopiston välille. Princetonissa hän pysytteli omissa oloissaan, mutta ilmeisesti hiljaiselo tutussa ympäristössä auttoi ja hän kykeni ilman lääkehoitoa saamaan oireensa ja ajatuksensa kuriin.

Nobel-palkinnon jälkeen hän kiersi vuosia luennoimassa konferensseissa ja jopa työskenteli uudenlaisen peliteorian parissa. John ja Alicia Nash menehtyivät auto-onnettomuudessa toukokuussa 2015, juuri kun olivat palanneet kotiin Norjasta, jossa John oli vastaanottanut arvostetun Abel-palkinnon. Hänen peliteoriaansa sovelletaan useilla eri aloilla, muun muassa puolustusvoimissa, yhteiskuntatutkimuksessa ja evoluutiobiologiassa.

Chrissy Teigen

Chrissy Teigen on malli, televisiopersoona ja kirjailija. Häntä rakastetaan ja vihataan, koska hän twiittaa avoimesti yksityiselämästään eikä pelkää laukoa suoria mielipiteitään esimerkiksi politiikasta. Hän on halunnut kertoa myös vaikeista asioista, auttaakseen muita samassa tilanteessa olevia.

Teigen kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ensimmäisen lapsensa, Lunan, syntymän jälkeen vuonna 2016, ja on kertonut kokemuksestaan hyvin avoimesti. Päivät töissä, joiden pariin Teigen palasi, kun Luna oli 4 kuukautta, sujuivat sumussa tai tiuskien. Päivät, jolloin ei ollut kuvauksia, hän vietti sohvalla eikä poistunut kotoaan mihinkään. Hän söi ja nukkui samassa paikassa, siirsi vaatteensakin yläkerran vaatehuoneesta alakerran ruokakomeroon, ettei hänen tarvitsisi liikkua sohvan turvasta mihinkään.

Advertisement

Hän menetti myös ruokahalunsa ja kärsi fyysisistä kivuista; molemmat oireita henkisestä pahoinvoinnista. Teigen, kuten monet synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneista, tunsi syyllisyyttä ja häpeää pahasta olostaan, koska hänellä oli apua ympärillään ja asiat olivat todella hyvin; hänen olisi pitänyt olla onnensa kukkuloilla. Lopulta Teigen hakeutui lääkärille ja sai apua. Hän aloitti terapian ja masennuslääkityksen, ja olo alkoi parantua.

Teigen on jatkanut mielenterveysongelmista puhumista toipumisensa alettua, koska on halunnut poistaa tabuja aiheen ympäriltä. Henkinen pahoinvointi ei valikoi eikä kysele. Sitä ei kiinnosta oletko iloinen ja onnellinen ihminen. Sitä ei myöskään tarvitse häpeillä. Esimerkiksi Suomessa vakavaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuu 10-15 % synnyttäneistä ja huomattavasti useampi kokee jonkinasteista masennusta.

Darrell Hammond

Darrell Hammond tuli tunnetuksi viihdeohjelma Saturday Night Liven (SNL) yhtenä pitkäaikaisimmista näyttelijöistä. SNL:ää on esitetty vuodesta 1975, ja se on voittanut lukuisia isoja tv-alan palkintoja. Hammond työskenteli sarjassa 14 vuotta ja hänen kuuluisia imitointejaan ovat muun muassa Bill Clinton, Al Gore, Sean Connery ja Donald Trump. Kaikkien sketsien ja hauskuuttamisen taustalla oli kuitenkin pahoinvoiva mies.

Oireilu alkoi 19-vuotiaana, kauan ennen kuuluisuuteen nousemista. Hammond on ollut useita kertoja psykiatrisessa hoidossa ja hänellä on todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia ja traumaperäinen stressihäiriö, joiden on todettu johtuvan väkivaltaisesta lapsuudesta. Hammondin äiti viilteli poikaansa, löi vasaralla ja antoi tälle sähköiskuja.

Hammond on kertonut käyttäneensä lähes koko SNL-uransa ajan vahvoja mielialalääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan aina olleet tehokkaita. Hän käytti päihteitä ja oli sairastumisensa alusta asti viillellyt itseään, ja tämä jatkui suositun tv-ohjelman takahuoneessa; kerran hänet jouduttiin viemään kuvauksista hoitoon pakkopaidassa. Hän lopetti SNL:ssä vakituisena näyttelijänä vuonna 2009, jonka jälkeen hän on luonut uraa  teatterissa ja stand-up -lavoilla. Vuonna 2014 Hammondista tuli SNL:n kuuluttaja, ja hän on kertonut tehneensä kovan työn voidakseen paremmin: ”Välillä on huonoja päiviä, niin kuin kaikilla. Mutta enää en herää omaan huutooni tai viiltele itseäni. Se on edistystä.”.

Advertisement

Anne Heche

Kun agentti löysi näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anne Hechen koulun näytelmästä, pääsi tämä suoraan Another World -saippuasarjan tähdeksi. Heche sai osastaan vuonna 1991 Daytime Emmy -palkinnon, ja se johti rooleihin isoissa elokuvissa, kuten Operaatio Donnie Brasco ja Wag the Dog – häntä heiluttaa koiraa.

Hechellä oli traumaattinen lapsuus ja hän oli kirkkokuoronjohtaja-isänsä seksuaalisesti hyväksikäyttämä pienestä asti. Isä kuoli 45-vuotiaana AIDS:iin ja tuolloin nuori Heche pelkäsi myös oman henkensä puolesta. 25-vuotiaana Heche oli kehittänyt itselleen toisen persoonan, Celestian, joka puhui kielillä, näki tulevaisuuteen ja paransi ihmisiä. Hän ajatteli äänten tulevan jumalalta.

Hechen mielenterveysongelmat kulminoituivat vuonna 2000. Hänen vakava parisuhteensa oli päättynyt edellisenä päivänä, ja hän kuuli ääniä, jotka kehottivat ottamaan ekstaasia ja etsimään avaruusaluksen. Heche päätyi harhailemaan Kalifornian aavikolle, Fresnon kaupunkiin, jossa hän puolipukeissa koputteli ventovieraiden ihmisten oville. Eräs asukas tunnisti TV-tähden ja päästi tämän sisään taloonsa. Heche oli juonut lasin vettä, käynyt suihkussa ja oli asettumassa taloksi, kun asukas huolestui oudosta käytöksestä ja soitti paikalle sheriffin . Heche vietiin psykiatriseen sairaalaan, josta hän pääsi pois vielä samana päivänä. Heche on itse sanonut ”tulleensa järkiinsä hermoromahduksen jälkeen”, ja alkaneensa rakentaa elämäänsä ja itseään uudestaan.

Rufus May

Rufus May on kuuluisa englantilainen psykologi, joka vastustaa potilaiden pakottamista lääke ja sähköhoitoihin, ja suosii hoitotapoina pehmeämpiä keinoja: puhumista, ryhmäterapiaa ja rentoutumisharjoituksia. Hänen mukaansa pakotettu hoito tuntuu nöyryyttävältä ja alistavalta, ja saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa potilasta turvautumaan äärimmäiseen pakokeinoon välttyäkseen sairaalalta. Rufus May tietää mistä puhuu, koska on itse alle parikymppisenä joutunut kolme kertaa sairaalahoitoon, saanut skitsofrenia-diagnoosin ja pakotettu lääkitykseen.

Juuri teini-iän alla Mayn äiti sai aivoverenvuodon, joka vaikutti pysyvästi tämän fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Myöhemmin teini-iässä May erosi tyttöystävästään, ja oli samaan aikaan tyytymätön työhönsä. Hän alkoi kehitellä tarinoita ihmisten ympärille, ja kuvitteli muiden olevan häntä vakoilevia agentteja. May alkoi kuulla radiossa varoituksia ja oli huolissaan omasta turvallisuudestaan; jopa siinä määrin ettei saanut nukuttua ja kärsi stressin aiheuttamista rintakivuista. 18-vuotiaana hän joutui sairaalaan ensimmäisen kerran, ja vihasi lääkitystä voimakkaiden sivuvaikutusten takia. Kun hänet lopulta kotiutettiin (parin karkaamisen ja palautuksen jälkeen) lopetti hän lääkityksen, vastoin lääkärin määräystä.

Advertisement

Näkemänsä ja kokemansa perusteella hän päätti opiskella psykologiksi ja pääsikin harjoittelijaksi (joskin kertomatta omaa historiaansa). Valmistuttuaan hän on kertonut avoimesti omasta sairastumisestaan, ja on saanut pääosin positiivista palautetta kollegoiltaan ja potilailtaan. Psykologin työnsä ohella hän kampanjoi voimakkaasti pakotettua hoitoa vastaan. Omaa terveyttään hän seuraa koko ajan, ja saa pidettyä sairautensa hallinnassa samoilla keinoilla, joilla hoitaa potilaitaan.

Jim Carrey

Jim Carrey on kaikkien tuntema koomikko ja näyttelijä. Hän nousi suosioon Ace Ventura ja Nuija ja tosinuija -rooliensa myötä, mutta on tehnyt myös vakavampia elokuvia, esimerkiksi Truman Show ja Tahraton mieli. Kaiken menestyksen ja hullunkurisen naamanvääntelyn taustalla Carrey on koko uransa ajan kärsinyt vakavasta masennuksesta. Hän on käyttänyt masennuslääkkeitä, mutta on kertonut niiden vain auttaneen ylläpitämään keinotekoista julkisuuskuvaa ja selviämään päivästä toiseen hoitamatta kuitenkaan oikeita ongelmia.

Carreyn lapsuudenperheessä oli työttömyyttä ja taloudellisesti tiukkoja aikoja, minkä takia hän jätti koulunsa kesken 15-vuotiaana ansaitakseen rahaa. Hän vietti aikaa peilin edessä harjoitellen imitaatioita ja alkoi esiintymään komediaklubeilla tehden pikkuhiljaa nimeään tunnetuksi. Lyötyään läpi koomikkona hän halusi tulla tunnetuksi vakavasti otettavana näyttelijänä, ja saavuttaa kaiken suosion ja menestyksen, josta oli unelmoinut. Unelmien toteutuminen ei kuitenkaan tuonut onnellisuutta, ja hän koki, että Jim Carrey oli vain yksi täydelliseksi hiottu roolihahmo.

Nykyisin Carrey ei käytä alkoholia eikä lääkkeitä ja juo harvoin edes kahvia. Hän ei esitä julkisuudessa roolia, vaan yrittää olla oma itsensä, hyvinä ja huonoina päivinä. Carrey on sinut itsensä ja tunteidensa kanssa, ja on löytänyt apua meditaatiosta ja hengellisyydestä.

🌦 Jos sinä tai joku läheisesi on avun tarpeessa, valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää lähes vuorokauden ympäri numerossa: 09 2525 0111

Advertisement

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea. Suomen Mielenterveysseura ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja 🙏

Suosituimmat

Exit mobile version