Yhteiskunta
AK-47-rynnäkkökivääri koristaa Mosambikin lippua: 10 mielenkiintoista tarinaa lipuista – osa 2
Eri maiden liput ovat täynnä symboliikkaa ja mielenkiintoista historiaa, mutta niiden taustalla on myös erikoisia ja jopa hauskoja tarinoita.
Tällä listalla käydään siis läpi sitä, minkälaista symboliikkaa eri maiden lippuihin liittyy ja minkälaisia tarinoita niiden historia pitää sisällään. Tietenkin listalle on valikoitu vain sellaisia lippuja, joihin liittyy jotain erikoista, hauskaa, kummastuttavaa tai mielenkiintoista.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset viisi mielenkiintoista tarinaa lipuista voit lukea tästä:
Tanskan lippu tippui taivaasta Tallinnaan: 10 mielenkiintoista tarinaa lipuista – osa 1
Mosambik ja kalashnikov
Mosambikin lippu pohjautuu itsenäisyyttä ajaneen ja sittemmin sissiliikkeestä puolueeksi kasvaneen FRELIMO-vapautusrintaman lippuun. Maa itsenäistyi Portugalista kesäkuussa vuonna 1975.
Lipun väreistä vihreä kuvaa Mosambikin luonnonvaroja, keltainen maan mineraaleja ja musta edustaa Afrikan mannerta. Valkoinen tarkoittaa rauhaa ja punainen kolmio veristä itsenäisyystaistelua.
Maailmassa on vain neljä kansallislippua, joissa on kuvattuna tuliase. Haitin, Bolivian ja Guatemalan lipuissa aseet ovat osa vaakunaa, mutta Mosambikin lipussa kalashnikov varastaa huomion.
AK-47-rynnäkkökivääri symboloi maanpuolustusta ja valppautta. Avoin kirja kuvaa koulutuksen tärkeyttä ja kuokka on merkki maanviljelyksestä. Viisisakarainen tähti on jäänne FRELIMO:n alkuperäisestä aatesuunnasta, marxilaisuudesta. Sittemmin sekä tähteä että kivääriä on esitetty poistettaviksi, mutta ainakin vielä ne ovat muistuttamassa maan lähihistoriasta.
Etiopia muiden mallina
Etiopian lipussa keskellä oleva tähti kuvaa maan kaikkien kansalaisuuksien yhtenäisyyttä ja sakaroiden välissä olevat säteet edustavat valoisaa tulevaisuutta.
Sininen ympyrä symboloi rauhaa ja keltainen raita toivoa, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Vihreä raita on merkkinä luonnonvaroista sekä maaperän hedelmällisyydestä, ja punainen symboloi esi-isien uhrauksia itsenäisyyden puolesta.
Etiopia on yksi harvoista Afrikan maista, joka pystyi säilyttämään itsenäisyytensä silloin, kun koko muu manner oli eurooppalaisten siirtomaavaltojen hallinnassa. Sen takia maan lipusta tuli afrikkalaisen itsenäisyyden vertauskuva.
Panafrikkalaiset värit – vihreä, keltainen ja punainen (sekä yhdysvaltalaisen mustien vapautusliikkeen, UNIA:n, värit: vihreä, punainen ja musta) – nousivat symboloimaan kaikkien afrikkalaisten kansojen yhtenäisyyttä. Useat muut Afrikan maat ottivat Etiopian värit omiin lippuihinsa, ja väreistä tuli ylpeyden symboli niistä monille.
Irak ja Husseinin käsiala
Irakin lippu on nähnyt historian saatossa monenlaisia eri versioita. Kuvan lippukaan ei ole nykyisin käytössä oleva lippu.
Lipun värit ovat perujaan ensimmäisen maailman sodan aikaisesta arabien kansannoususta. Vuonna 1916 alkaneessa Lähi-idän selkkauksessa arabimaat kapinoivat Iso-Britannian ja Ranskan avulla suurta osaa alueesta hallinnutta Osmanien valtakuntaa vastaan. Kapinallisten tavoitteena oli luoda yhteinäinen kansallisvaltio, jonka tunnuksena toimi musta-vihreä-valko-punainen-lippu. Värit symboloivat mainitussa järjestyksessä taistelua, vihreitä niittyjä, motiivien ja tekojen puhtautta, ja valmiutta uhrautumiseen.
Irak, kuten monet muutkin arabimaat, otti kyseiset värit lippuunsa ja lähes nykyisen ulkonäkönsä se sai vuonna 1963, kun lippuun lisättiin kolme tähteä. Maa oli valmistautunut yhdistymään Egyptin ja Syyrian kanssa. Ei onnistunut sekään.
Vuonna 1991 lippua muutettiin taas. Tähtien merkitys vaihdettiin tarkoittamaan valtaan nousseen Baath-puolueen kolmea periaatetta: Wahda, Hurriyah, Ishtirakiyah (suom. Ykseys, Vapaus, Sosialismi), ja silloisen presidentin Saddam Husseinin käskystä tähtien väliin lisättiin arabiankielinen lause Allahu akbar, Jumala on suurin.
Tarinan mukaan lause on painettu lippuihin Husseinin omalla käsialalla (ylläolevassa kuvassa). Sen oli tarkoitus kuvata irakilaisten islamistista vakaumusta, kun Yhdysvaltojen johtama monikansallinen liittouma hyökkäsi maata vastaan aloittaen Persianlahden sodan. Irak oli miehittänyt Kuwaitin eikä se hyväksynyt muiden sekaantumista.
Kun Hussein seuraavan Irakin sodan aikana joulukuussa 2003 saatiin kiinni ja myöhemmin teloitettiin, oli lippua muutettava taas.
Irakin väliaikaishallitus järjesti suunnittelukilpailun täysin uudesta lipusta, mutta ehdotukset herättivät voimakasta vastustusta ja kompromissiratkaisuna päädyttiin vaihtamaan entisen presidentin käsiala toisenlaiseen kirjoitustyyliin. Viimeisin muutos on vuodelta 2008, kun Husseinin puoluetta symboloineet tähdet otettiin lipusta kokonaan pois.
Nepal täysin omilla linjoillaan
Nepalin lippu on maailman valtioiden lipuista ainoa, joka ei ole nelikulmio. Suurin osa maiden lipuista on muodoltaan suorakulmioita, mutta mukaan mahtuu myös kaksi neliötä: Sveitsi ja Vatikaanivaltio. Ja sitten on Nepalin raikkaasti muista erottuva lippu, joka on muodostettu yhdistämällä kaksi ikivanhaa viiriä.
Nuo viirit kuuluivat Nepalia reilun sadan vuoden ajan vuoteen 1951 saakka hallinneen Rana-dynastian kahdelle sukuhaaralle. Kilpailevien sukuhaarojen viireistä toisessa oli kuunsirppi ja toisessa 12-sakarainen aurinko. Kummassakin oli myös ihmisen kasvot, jotka kuitenkin jätettiin pois lipun modernista versiosta. Nykyinen lippu otettiin käyttöön vuoden 1962 perustuslakimuutoksen myötä.
Lipun punainen väri kuvastaa Nepalin kansalliskukkaa alppiruusua sekä nepalilaisten urheutta. Reunuksen sininen on rauhan symboli. Valkoiset kuviot on siis omaksuttu perinteisistä viireistä ja dynastian tunnuksista, mutta ne kuvastavat myös toivoa siitä, että Nepal elää yhtä kauan kuin kuu ja aurinko.
Sekoilut lippujen kanssa
Australian ja Uuden-Seelannin liput ovat kieltämättä hyvin saman näköiset, ne on helppo sekoittaa. Australian lipussa on suuri tähti Union Jackin alla ja viisi pienempää, valkoista tähteä kuvaamassa eteläisen pallonpuoliskon yötaivaalla näkyvää Etelän ristiä. Uuden-Seelannin lipussa (kuva) Etelän ristissä on tähtikuvion neljä tähteä, jotka ovat kaiken lisäksi punaisia.
No, mutta kerrankos sitä sattuu virheitä. Vuonna 1984, kun Australian silloinen pääministeri Bob Hawke, meni valtiovierailulle Kanadaan, otettiin hänet vastaan Uuden-Seelannin lipun kanssa. Auts!
Toinen hupaisa esimerkki sekoilusta ei perustu lippujen, vaan maiden nimien, samankaltaisuuteen. Kun musiikkipalvelu Spotify listautui New Yorkin pörssiin huhtikuussa 2018, haluttiin yhtiön ruotsalaisia juuria kunnioittaa nostamalla maan lippu liehumaan pörssin seinälle. Hieno ajatus, mutta mönkään meni, sillä Ruotsin (engl. Sweden) sinikeltaisen lipun sijaan salkoa koristi Sveitsin (engl. Switzerland) punavalkoinen lippu. Virhe onneksi huomattiin nopeasti, ja oikea lippu saatiin vaihdettua paikalle.
Ilmeisesti näiden kahden maan sekoittuminen on hyvin normaalia, koska useissa kielissä maiden nimet ovat samankaltaiset.