Yhteiskunta

Eri maiden yllättävät vientituotteet: 10 odottamatonta rahasampoa

Julkaistu

Minkälaisilla tuotteilla maat tekevät rahaa? Nyt listataan vientituotteet, jotka eivät ole sieltä perinteisimmästä päästä.

Tuotteet toki ovat ihan tavallisia, mutta niitä ei ehkä osaisi yhdistää kyseisiin vientimaihin. Listafriikki ei siis tule shokeeraamaan ketään tiedolla, että Norja elää öljystä ja Suomi puusta. 

Mukana on aikamoisia yllätyksiä, joten ei muuta kuin asiaan!

Euroopan joulukuuset tulevat…

Usko tai älä, Tanskasta. Noin 12 miljoonalla myydyllä puullaan Tanska on maailman suurin joulukuusien vientimaa. Täytyy muistaa, että on monia maita, jotka tuottavat moninkertaisen määrän joulukuusia, mutta ne pysyvät maan rajojen sisällä. 

Kuusia viljellään kuin mitä tahansa hyötykasvia ja jopa 90 prosenttia viennistä menee eteläiseen naapuriin, Saksaan. Se on satojen miljoonien eurojen kauppaa vuosittain.

Advertisement

Voisi helposti luulla, että Ruotsi, Norja ja Suomi paljon suurempina ja metsäisempinä maina päihittäisivät pienimmän Pohjoismaan, mutta esimerkiksi Norja ostaa suurimman osan kuusistaan juuri Tanskalta. Siellä maaperä ja meri-ilmasto ovat täydelliset kuusien kasvattamiseen, vaikka bisnekseen lähteminen vaatiikin kärsivällisyyttä. Istutetut kuusentaimet vaativat vuosien kasvatuksen ennen kuin ne alkavat olla myyntikoossa.

Jättipotti domain-päätteestä

Idyllinen saarivaltio Tuvalu sijaitsee keskellä Tyyntämerta, noin puolessa matkassa Havaijin ja Australian välillä. Valtion asukasluku on noin 12 000, ja sen suurimmat vientituotteet ovat kala ja kuivattu kookos.

Vuonna 1995, kun eri maille oli jaettu Internet domain-päätteitä (Suomelle oli määräytynyt .fi), vastaanotettiin Tuvalulla faksi, jossa kerrottiin heidän maatunnuksensa. Hallinnossa ei juhlittu sitä, että käsissä oli lottovoitto, vaan päällimmäisenä mielessä oli kysymys: ”Mikä on Internet?”. 

Tuvalun päätteeksi oli määräytynyt .tv, jonka käyttöoikeudesta maailman mediayhtiöt kamppailevat nykyisin kynsin ja hampain. Pienen saarivaltion tulot ovat vuosittain noin 60 miljoonan dollarin luokkaa, joten 5 miljoonaa, jonka yhdysvaltalainen domain-nimiä hallinnoiva Verisign maksaa .tv:stä, on siitä melkoinen osuus. Kymmenen vuoden sopimus umpeutuu vuonna 2021, jolloin ovat edessä uudet neuvottelut. Kaiken järjen mukaan Tuvalulla on mahdollisuus pyytää lähes mitä tahansa summaa, sillä tiedätkö mikä sivusto käyttää sen maatunnusta?

Niinpä, www.twitch.tv

Mieti suuria suola-aavikoita…

Mieleesi varmasti piirtyy kuvia Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Kummallakin mantereella on suuria suolantuottajamaita. Entäs Pakistan tai Intia valtavien vuorisuolavarantojensa kanssa? 

Advertisement

Suolan kansainvälistä kauppaa hallitsee kuitenkin Alankomaat 10 prosentin osuudella kaikesta viennistä! Vaikka maa kamppailee jatkuvasti nousevan meriveden kanssa ja samaan aikaan pehmeä maaperä painuu alaspäin kuin myöntävänä vastauksena tulville, on meren läheisyydestä ollut hyötyäkin. Miljoonia vuosia sitten muinaiset meret jättivät jälkeensä suolaa täynnä olevia maanalaisia luolia, joita lukuisat yritykset kilpaa tyhjäävät. .

Eikä suolaa käytetä ainoastaan ruoan maustamiseen vaan esimerkiksi muovin ja maalien valmistukseen ja tietenkin teiden suolaamiseen. Teknologian sovellusten myötä viennin määrä on kasvanut jopa neljänneksen viimeisen kolmen vuoden aikana.

Rahallisesti viennin arvo on vuosittain noin 350 miljoonaa euroa, joka on vain 0,1 % Alankomaiden kaikesta viennistä. Suolan konkreettinen määrä on kuitenkin melkoinen: 5,7 miljoonaa tonnia.

Mites ne verimarkkinat?

Aivan viimeisen muutaman vuoden aikana Irlanti on kiilannut maailman suurimmaksi verenviejämaaksi. Vereksi lasketaan tässä kohtaa sekä ihmisten että eläinten veri, ja kaikki niistä jalostetut tuotteet esimerkiksi seerumi ja plasma.

Irlanti on noussut huomattavaksi tekijäksi maailman bioteknologiakilpailussa, ja se kasvatti verituotteista saamaansa tulosta puolella vuoden 2018 aikana; tällä hetkellä maa tahkoaa verestä noin 30 miljardia euroa vuosittain. Saksa ja Sveitsi tulevat seuraavina perässä, ”vain” miljardin Irlannin tuloksesta jääneenä.  

Nyt vain herää kysymys, että ollaanko Irlannissa epätavallisen ahkeria verenluovuttajia?

Advertisement

Etanoita ympäri maailman

Etanabisnes on moneen muuhun ruoka-aineeseen verrattuna nappikauppaa, kokonaiskauppa pyörii reilussa 2 miljardissa dollarissa, mutta se pääsi listalla mielenkintoisten vientimaiden vuoksi. 

Etanakasvatuksen luulisi olevan suuri juttu Aasiassa, mutta isoimmat vientimaat löytyvätkin paljon lähempää. Marokko on selkeänä ykkösenä, sillä Espanja ostaa etanansa sieltä. Kukaan ei varmaan putoa tuoliltaan, jos kerron, että Espanja ja Ranska ovat suurimmat etanoiden tuontimaat. 

Ranska on yksi suurimmista etanoiden kasvattaja- ja vientimaista, mutta ranskalaisille ei kelpaa oman maan nilviäiset. Jopa 95 prosenttia Ranskassa syödyistä etanoista tulee muualta. Siinä missä Espanja ostaa edullisia, viljeltyjä etanoita Marokosta, tulevat herkut ranskalaisten keittiöihin Romaniasta sekä Bosnia-Hertsegovinasta. Siellä etanat kasvavat villeinä ja ovat huomattavasti lihaisampia kuin muualla.

Kummallinen vientivaltti

Uuden-Seelannin vienti täytyy perustua lampaanlihalle!? Sitäkin toki maasta lähtee, 2,6 miljardilla dollarilla vuosittain, mutta se jää tolkuttoman paljon maan ykköstuotteesta, kondensoidusta maidosta.

Kondensoitu maito eli maitotiiviste, tuo maalle yli viiden miljardin tulot vuosittain. Maailman markkinat sillä on vankasti hallussaan 28 prosenttiosuudellaan. Kondensoitu maito on meille suomalaisille hieman oudompi raaka-aine, mutta aasialaisessa ruoanlaitossa sitä käytetään enemmän. Maailman suurimmat maitotiivisteen tuontimaat ovatkin Kiina ja Hong Kong, joista jälkimmäisessä kondensoitu maito on tärkeässä osassa perinteisessä teen valmistuksessa.

Jääpalat. Kyllä, jääpalat.

Eipä tulisi ensimmäisenä mieleen, että jääpaloja kuljetetaan maasta toiseen, mutta totta se on. Monille maille on huomattavasti edullisempaa ostaa jää, kuin maksaa tuotantotiloista, materiaaleista ja työvoimasta kotimaassa. Jää on siis aivan samanlainen vientituote kuin mikä tahansa muukin.

Jään suurin vientimaa on hieman yllättäen Kiina. Itseasiassa Kiina on myös jään nestemäisen muodon, veden, suurin viejä. Maa hallitsee aivan suvereenisti kansainvälisiä markkinoita, sillä vuonna 2019 sen vienti vastasi yli 50 prosenttia koko maailman jään ja veden viennistä. Se on noin 665 miljoonaa dollaria. Pahin kilpailija, Fiji, on saanut haalittua itselleen vain noin 12 prosentin osuuden maailmanlaajuisesta vesi- ja jääviennistä. Yhdysvallat tulee kaukanan kolmosena, vajaan 8 prosentin osuudella.

Euroopassa suurin jään viejä ja samalla valmistaja on Englanti; ja nyt puhutaan ainoastaan jäästä. Yorkshiren maaseudulta jääpaloja lähtee muun muassa Ranskaan, Ruotsiin ja Australiaan.

Advertisement

Kaiken maailman hiuksia

Tiedätkö sinä, mistä hiuksesi tulevat? Siis jos käytät lisäkkeitä. Hong Kongista on lähtöisin yli 50 prosenttia maailman markkinoilla kulkevista hiuksista, noin 32 miljoona dollarin arvosta. Intian osuus on 22 miljoonaa ja muut tulevat kaukana perässä.

Yleisesti luullaan, että suuryritykset ostavat köyhiltä ihmisiltä hiukset päästä, ja varmasti se jossain kohtaa pitääkin paikkansa, mutta Intiasta lähtöisin olevat hiukset tulevat temppeleistä.

Ihmiset käyvät ajavat hiuksensa uskonnollisessa rituaalissa ja antavat uhrilahjana jumalille. Tämän jälkeen temppeleiden lähistöllä valmiina olevat, suuryhtiöiden ”palkkaamat”, työntekijät käyvät lakaisemassa kutrit talteen ja toimittavat ne tehtaille. Valitettavasti temppelit ovat kaupassa mukana, sillä ne saavat rahaa aina kun joku haluaa harjoittaa uskontoaan.

Valitettavasti intialaisia hiuksia kerätään myös kampaamoiden lattioilta, eikä mitenkään tavatonta ole leikata hiuksia ruumiilta. 

Tupakkaa ja sokeria? 

Kuuban tärkeimpiä vientituotteita ovat tupakka ja sokeri. Eivät ehkä yllättäneet ketään. 

Advertisement

Kuuban kaikkein arvokkain vientituote on kuitenkin lääkärit. Maassa on eniten lääkäreitä asukaslukuun nähden, kolme kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa, ja lisäksi elinajanodote on ”entistä” vihollista korkeampi.

Vuoden 1959 vallankumouksen parasta antia olivat ilmainen koulutus ja terveydenhuolto, joiden hedelmistä saadaan nykyään nauttia ympäri maailman. Kymmeniä tuhansia kuubalaisia lääkäreitä työskentelee yli 60 maassa; useissa köyhissä Etelä-Amerikan ja Afrikan maissa.

Mutta aina kyse ei ole pelkästä solidaarisuudesta. Ennen kuin kuubalaiset lääkärit komennettiin takaisin kotimaahansa vuonna 2018 (Brasiliassa valittiin äärioikeistoon kuuluva presidentti; Kuuba ei ollut mielissään), maksoi Brasilia Kuuballe 3600 dollaria kuukaudessa per lääkäri. Siitä voi nopeasti laskea, että ainoastaan Brasiliassa työskennelleet lääkärit toivat lähes 360 miljoonaa dollaria vuosittain.

Myös työntekijät hyötyvät ulkomailla työskentelystä, sillä kotimaassa lääkärien keskipalkka on noin 50 dollaria kuukaudessa. Luit oikein. Joten lähes missä tahansa muualla palkka on houkutteleva. 

Tänä keväänä Kuuba on lähettänyt lääkäri-iskujoukkojaan taistelemaan koronavirusta vastaan muun muassa Italiaan ja Etelä-Afrikkaan.

Advertisement

Australian kamelit

Kun suuren ja tuntemattoman Australian sisäosia alettiin oikein urakalla tutkimaan 1800-luvun puolessa välissä, päätettiin apuihin tuoda kameleita. Ne elivät luontaisesti aavikoilla, joten miksi keksiä pyörää uudelleen.

Kamelitilanne päätyi kuitenkin katastrofiin, kun moottoriajoneuvot autojen johdolla alkoivat tulla pääkulkuneuvoksi 1900-luvulla. Kamelit päätettiin vapauttaa Australian keski- ja länsiosiin, ja niille kävi kuten kaneille, ilman luontaisia vihollisia eläinten määrä alkoi kasvamaan hillittömästi. Sen lisäksi Australiassa ei ole aivan samanlaiset olosuhteet kuin Saharassa, joten vettä ja ruokaa oli kameleiden mittapuulla yltäkylläisesti. 2000-luvun alussa kameleita oli arvioiden mukaan miljoona, joten jotain täytyi keksiä.

Niitä alettiin metsästää ruoaksi, ja koska kamelinliha ei ausseille maistunut, alettiin sitä myydä sinne missä maistui, Lähi-itään. Erityisesti Saudi-Arabia on ollut viennin kohteena. Australian kamelit sopivat lihaisuutensa puolesta paremmin ruoaksi, joten saudit saavat jättää omat eläimensä maidontuottajiksi ja kilparatsuiksi. 

Eikä Australiasta viedä kameleita ainoastaan pihveinä pakastimessa, vaan Saudi-Arabia on ostanut tuhansittain eläviä kameleita, jotka sitten on kuljetettu tarkoitukseen valmistetuilla laivoilla ja lentokoneilla maailman toiselta puolelta. Rahastahan se ei ilmeisesti ole kiinni.

💁‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme, oliko joku erityisen yllättävä. Listafriikin mielestä kamelien kuljettaminen Lähi-itään on pähkähullua, mutta ilmeisesti kaupan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version