Yhteiskunta

Lukijoilta: Mitä kansainvälinen hätäkutsu SOS tarkoittaa?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa muun muassa sen, mitä SOS tarkoittaa. Mistä tuo kansainvälinen hätämerkki tulee ja onko se lyhenne jostain sanoista?

Tutustumme tässä myös hieman tarkemmin SOS-hätämerkin historiaan ja käyttöönottoon. Oikaisemme myös muutaman hätäkutsuun liittyvän yleisen harhaluulon.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mitä SOS tarkoittaa?

SOS on kaikkien tuntema kansainvälinen hätämerkki, joka on alunperin luotu morseaakkosille. Siinä on kolme lyhyttä, kolme pitkää ja kolme lyhyttä merkkiä (· · · – – – · · ·).

Mutta mitä SOS tarkoittaa? Universaalisti tunnistettava hätämerkki ei tarkoita yhtään mitään – se ei ole lyhenne mistään sanoista.

Advertisement

SOS-kirjainyhdistelmä valittiin, koska se on helposti erotettavissa ja tunnistettavissa. Lisäksi sitä ei ole vaikea muistaa, joten hätäkutsun lähettäminen onnistuu keneltä tahansa. Ja millä välineellä tahansa.

SOS on sen yli 100-vuotisen historian aikana lähetetty muun muassa taskulampun valolla, äänimerkkeinä ja lumeen kirjaimet tamppaamalla. Niin, ja tietenkin sähköttämällä.

SOS-hätämerkin alkuperä

Kuva: Pixabay

Kun langattomat lennättimet alkoivat löytää tiensä laivoihin 1900-luvun vaihteessa, tarvittiin jokin hätämerkki, jolla merimiehet pystyisivät pyytämään apua. Tarvittiin helposti ja nopeasti välitettävä signaali, josta ei voisi erehtyä. Sitä ei missään nimessä saisi sekoittaa muuhun viestintään.

Aluksi valtiot ja eri organisaatiot käyttivät omia hätämerkkejään. Esimerkiksi Yhdysvaltain laivasto käytti NC:tä, joka on Kansainvälisen viestikirjan viestijärjestelmässä hätämerkki. Vesiliikenteessä alusten välisessä kommunikaatiossa käytetään signaalilippuja, joiden eri yhdistelmillä saadaan muodostettua koodeja, joilla kaikilla on oma tarkoituksensa. Kansainvälisen merenkulkujärjestön hallinnoimassa viestikirjassa hätämerkki muodostetaan kahdella lipulla, joita vastaavat kirjaimet N ja C.

Monet eri valtioiden tai organisaatioiden alukset vuokrasivat laitteensa ja sähköttäjänsä Marconi-yhtiöltä, joka käytti hätämerkkinään CQD:tä. Yhtiön oli perustanut italialainen Guglielmo Marconi, jota nykyään pidetään radion keksijänä Nikola Teslan sijaan. CQ tarkoitti sähkötyksessä ”huomio kaikki asemat” tai ”kutsu kaikille” ja D tarkoitti hätää.

SOS tuli ensimmäisenä käyttöön Saksan laivastossa vuonna 1905. Merkki täytti kaikki ehdot: se oli yksinkertainen ja nopea. Niinpä se valittiin jo seuraavana vuonna kansainväliseksi hätäkutsuksi. Kaikki eivät kuitenkaan suhtautuneet uuteen universaaliin hätämerkkiin suopeasti ja varsinkin Marconi-yhtiössä oltiin varsin nihkeitä luopumaan omasta CQD:stä.

Advertisement

Ensimmäinen SOS ei tullut Titanicilta

Internetin ihmeellisessä maailmassa näkee aina silloin tällöin ”faktan”, jossa ensimmäisen SOS-hätäkutsun kerrotaan tulleen Titanicilta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Aivan ensimmäinen varma ja tallennettu SOS-hätäkutsu annettiin elokuussa 1909. Se tuli SS Arapahoe -aluksen sähköttäjiltä, kun laiva oli pulassa vaurioituneen potkurin vuoksi. Alus oli Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan rannikolla.

Mutta otetaan loppuun silti lyhyt tarina Titanicista ja SOS-viestistä.

Marconin sähköttäjiä työskenteli RMS Titanicilla, joka surullisen kuuluisasti törmäsi jäävuoreen ja upposi neitsytmatkallaan huhtikuussa 1912. Kun Titanicilta lähetettiin ensimmäisiä hätäkutsuja, olivat ne CQD-viestejä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ihme, sillä CQD oli edelleen laajasti käytössä SOS:in rinnalla.

Kun kukaan ei vastannut Titanicin sähköttäjien CQD-hätäkutsuihin, ehdotti avustava sähköttäjä Harold Bride, että nyt olisi syytä lähettää SOS. ”Se on uusi hätäkutsu ja tämä saattaa olla viimeinen mahdollisuutesi lähettää se.”, sanoi Bride synkkänä vanhemmalle sähköttäjälle.

Advertisement

Hätäkutsulla ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä, sillä muiden laivojen sähköttäjät olivat vastaanottaneet ensimmäisetkin viestit ja ymmärtäneet ne toki aivan hyvin. Kukaan ei vain ollut tarpeeksi lähellä tehdäkseen mitään katastrofin estämiseksi.

SOS-hätäkutsuun liittyy myös muita virheellisiä uskomuksia, sillä melko yleisesti sen ajatellaan olevan lyhenne englanninkielisistä sanoista save our souls eli pelastakaa sielumme. Muita veikkauksia ovat olleet save our ship eli pelastakaa laivamme sekä send our savior eli lähettäkää pelastajamme.

Mutta kuten jo mainittua: SOS oli vain toimiva ja yksinkertainen kirjainyhdistelmä.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version