Yhteiskunta

Tässä ovat historian 10 pahinta liikenneruuhkaa – osa 1

Julkaistu

Pahin liikenneruuhkahan on tietenkin se, jossa juuri sillä hetkellä sattuu kököttämään. Ehkä oman tilanteen osaa kuitenkin tämän jälkeen laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, sillä nyt listataan maailman pahimmat liikenneruuhkat.

Tieraivolle ei löydy rajaa, kun pitäisi ehtiä töihin, tai mikä pahempaa, työpäivän jälkeen kotiin, ja liikenne sakkaa. Neljän ruuhka ketuttaa ankarasti ja kaikki muut autoilijat ovat itsekkäitä ja ajotaidottomia moukkia. Kuulostaako tutulta vai käytinkö liian korrekteja ilmauksia?

Listafriikki kokosi kasaan kymmenen infernaalista liikenneruuhkaa, joiden jälkeen kymmenien minuuttien tai parinkin tunnin mittaiset sumat tuntuvat lasten leikiltä. Tähän listaan voi aina palata, jos oma matka takkuaa ja tie on tukossa. Ehkä muiden vielä suurempi tuska tuo jotain helpotusta omaan turhautumiseen!?

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi infernaalista liikenneruuhkaa ovat luvassa myöhemmin.

Bethel, 1969

New Yorkin osavaltiossa, Yhdysvalloissa, sijaitseva Bethelin pikkukaupunki tunnetaan parhaiten legendaarisesta Woodstock-festivaalista. Elokuun 15. päivänä vuonna 1969 alkanut nelipäiväinen festivaali muistetaan rockista, rauhasta ja rakkaudesta (sekä rankkasateista ja mutavellistä), mutta tälle listalle ei noilla meriiteillä päästä.

Järjestäjät suunnittelivat tapahtuman 50 000 kävijälle, mutta jo pari viikkoa ennen festivaalia lippuja oli myyty lähes 200 000 kappaletta. Lopulta kävijämäärä nousi puoleen miljoonaan eli kymmenkertaiseksi mitoitukseen nähden. Kovimpien arvioiden mukaan puolitoista miljoonaa festivaaleille pyrkinyttä ei edes päässyt paikalle täysin tukkoon menneen teiden vuoksi – ehkä hyvä niin.

Advertisement

Liikenne oli pysähdyksissä yli 30 kilometrin etäisyydellä Bethelistä ja monet lipun ostaneet kääntyivät turhautuneina takaisin kotiin. Toiset jättivät surutta autonsa niille sijoilleen ja kävelivät tapahtumapaikalle pahentaen liikennesumaa entuudestaan.

Liikenneruuhka pakotti myös monet esiintyjät turvautumaan helikopterikyyteihin päästäkseen paikalle. Joni Mitchell, jonka yksi suosituimmista kappaleista kertoo tästä legendaarisesta festivaalista ja on myös nimetty sen mukaan, päätti jättää sovitun keikkansa väliin.

Mitchellillä oli tv-esiintyminen muutaman päivän päästä eikä hän halunnut tukkeutuneen liikenteen vuoksi ottaa sitä riskiä, että ruutuaika jäisi käyttämättä. Niinpä ikoninen Woodstock-kappale perustuu hänen silloisen poikaystävänsä kertomuksiin ja kokemuksiin musiikkifestivaalista.

Moskova, 2012

Vaikka Venäjällä ollaan varsin tottuneita ankariin olosuhteisiin ja talvi tulee kylmänä ja lumisena joka vuosi, voi sää kuitenkin yllättää myös itänaapurissa. Talvi siis yllätti autoilijat, niinkuin mediassa tavataan sanoa, kun marraskuun 30. päivänä vuonna 2012 Moskovaan iski lumisade, jollaista ei kyseisenä kuukautena oltu nähty 50 vuoteen. Pääkaupunki peittyi paksun lumivaipan alle, ja Moskovan ja Pietarin välisellä M-10-valtatiellä liikenne pysähtyi kuin seinään. Liikenneruuhkassa oli pahimmillaan jumissa lähes 10 000 autoa.

Lumimyrskystä johtuva ruuhka tukki tien yli 200 kilometrin matkalta. Vaikka lunta siirtämään valjastettiin 12 000 kuorma-autoa, kesti tukos kokonaista kolme päivää. Kahvilat ja huoltoasemat ottivat kaiken ilon irti kanssaihmisten hädästä ja monessa paikassa hinnat nostettiin pilviin, kun epätoivoiset autoilijat olivat valmiita maksamaan mitä tahansa voileivästä ja kupillisesta kahvia.

Lumen saartamiksi joutuneet autoilijat olivat hätää kärsimässä ja viranomaiset pystyttivätkin tien varrelle telttoja, joissa tarjottiin ruokaa ja mahdollisuutta päästä lämmittelemään. Myös kriisipsykologin palvelut olivat ruuhkaan jumittuneiden käytössä.

Advertisement

Chicago, 2011


Chicago sai tammikuussa 2011 roppakaupalla negatiivista huomiota, kun se nimettiin Yhdysvaltojen pahiten ruuhkautuneeksi kaupungiksi. Jos joku vielä uskalsi epäillä tuota ikävää mainetta, saatiin sille valitettavan konkreettinen todistus vain muutamaa viikkoa myöhemmin.

Helmikuun 1. päivänä Chicagoon iski lumimyrsky, joka pysäytti liikenteen 12 tunnin ajaksi. Vaikka Chicago on tunnettu nopeastikin muuttuvasta kelistä, eivätkä talviset puhurit ja myräkät ole mitenkään ennenkuulumattomia, nousi tämä lumimyrsky kaupungin ylle pahimpaan mahdolliseen eli iltapäiväruuhkan aikaan. Teillä oli siis maksimaalinen määrä ajoneuvoja, joten liikenne tukkeutui totaalisesti sankan lumisateen vuoksi.

Pahin tilanne oli Michigan-järven rannassa kulkevalla Lake Shore Drive -moottoritiellä, johon tuuli puhalsi jopa 31 metriä sekunnissa. Lähes myrskylukemat yhdistettynä lumeen, jota varsin lyhyessä ajassa satoi yli puoli metriä, pakotti osan autoilijoista jättämään ajoneuvonsa tielle ja uhmaamaan säätä jalkaisin.

Vaikka lumi hautasi autoja pahimmillaan tuulilaseja myöten, päättivät toiset pysyä tiukasti ratin takana ja odottaa parempaa huomista. Ne, jotka lähtivät myrskyyn kävellen, pelastettiin viranomaisten toimesta suojaan, sillä olosuhteet tuulessa ja lumisateessa olivat hengenvaaralliset – moni luovutti ja kääntyi takaisin autolleen tai bussiin. Ne, jotka pysyivät autoissaan, joutuivat odottamaan tuntikausia, että heidät saatiin evakuoitua.

Liikenneruuhkassa olleet kertoivat kokemuksestaan katkerina jälkeenpäin, että kaupungin puolelta heidän auttamisekseen ei pahimpina tunteina tehty mitään. Monet pelkäsivät polttoaineen loppuvan, joten autoja pidettiin käynnissä säästeliäästi, mikä tietenkin tarkoitti lämmityksen puuttumista. Hätämuonitusta ei myöskään viranomaistaholta ollut tarjolla, vaan muutamat moottoritien varressa asuneet laupiaat samarialaiset toivat autoissaan värjötelleille vettä ja myslipatukoita.

Advertisement

Houston, 2005

Syyskuussa 2005 Meksikonlahdella oli uhkaavasti nousemassa jälleen yksi myrsky, joka lopulta yltyi hurrikaaniksi ja sai nimen Rita. Trooppinen hirmumyrsky lähestyi Yhdysvaltain eteläosia ja monessa Teksasin osavaltion kaupungissa annettiin evakuointimääräys.

Vain viikkoja aiemmin erityisesti Louisianassa järkyttävän tuhon tehnyt ja yli 1800 ihmishenkeä vaatinut hurrikaani Katrina oli vielä tuoreena mielessä, joten harvinaisen moni päätyi ottamaan kehotuksesta vaarin.

Syyskuun 21. päivänä Houstonin suurkaupungista lähti lähes yhtäaikaa lipettiin noin 2,5 miljoonaa ihmistä, joten evakuointireiteiksi määrätyt tiet tukkeutuivat nopeasti. Valtatielle 45:lle kasaantui 160 kilometrin autojono, jonka purkautumiseen meni noin kaksi vuorokautta. Monet matkasivat esimerkiksi Galvestonin ja Dallasin välistä 480 kilometrin tieosuutta jopa 24 tunnin ajan, eikä turhautumisiltakaan vältytty.

Suhtautuminen saattoi myöhemmin muuttua, sillä vaikka massaevakuointi aiheutti julmetun liikenneruuhkan, pelasti se todennäköisesti lukuisia ihmisiä – siitäkin huolimatta, että ruuhkautuneet tiet osoittautuivat myös kohtalokkaiksi. Kymmeniä evakkoon lähteneitä menehtyi 40 asteen helteessä lämpöhalvaukseen, kun ruuhkaan pysähtyneistä autoista loppui bensa, joten ilmastoinnitkaan eivät luonnollisesti toimineet.

Pariisi, 1980

Ehkäpä historian pisin liikenneruuhka koettiin Ranskassa helmikuussa 1980, kun pariisilaiset palasivat sankoin joukoin ja kaikki samaan aikaan hiihtolomalta Alpeilta. Käviköhän kenelläkään mielessä, että olisi pitänyt laittaa sukset jalkaan ja hiihdellä kotiin, kun matka tyssäsi autojonoon, jonka toinen pää oli 175 kilometrin päässä. Mitaltaan maailman pisimmäksi liikenneruuhkaksi nimitetty autojono muodostui Lyonin ja Pariisin väliselle A6-moottoritielle.

Huonolla talvisäällä oli toki osuutta liikenteen tyssäämiseen, mutta rentouttavalta lomalta stressaavaan arkeen palaavat ihmismassat eivät tieraivon aikaansaamine onnettomuuksineen auttaneet asiaa tippaakaan.

Lue myös:

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version