Yhteiskunta
10 rikosmysteeriä, jotka ratkesivat tavallisten internet-käyttäjien avustuksella
Rikosmysteeri ei aina välttämättä ratkea sillä kaikkein perinteisimmällä tavalla eli viranomaisten toimesta, vaan toisinaan apuun tarvitaan tavallisia tallaajia.
Miksi rikosmysteeri ja sellaisen ratkaiseminen kiinnostaa niin voimakkaasti ihmisiä?
Se on erittäin hyvä kysymys, mutta kaikkein tärkeintä on se, että monesti tuiki tavalliset ihmiset ja heidän periksiantamattomuutensa ovat se keino, jolla rikosmysteerit saadaan ratkaistua.
Seuraavassa Listafriikki käy läpi kymmenen rikosmysteeriä, joissa tavalliset internetin käyttäjät olivat se ratkaiseva tekijä.
Sosiaalinen media selvitti viharikoksen
Syyskuun 11. päivän iltana vuonna 2014 Zachary Hesse ja Andy Haught ovat viettämässä iltaa Philadelphian yössä. Joukko tuntemattomia ihmisiä alkaa kuitenkin huudella heille pilkkaavaan sävyyn ja lopulta tilanne kärjistyy siihen, että vähän alle kolmekymppinen pariskunta hakataan, ja molemmat saavat erittäin vakavia vammoja pään ja kasvojen alueelle.
Poliisi julkaisi valvontakamerakuvaa hyökkääjien tuntomerkkeihin sopivista ihmisistä selvittääkseen heidän henkilöllisyytensä. Epäillyt olivat ”siististi pukeutuneita, valkoihoisia, reilu parikymppisiä miehiä ja naisia”.
Sosiaalinen media räjähti. Twitterin ja Facebookin käyttäjillä kesti vain pari tuntia selvittää videon ihmisten henkilöllisyys.
Twitterissä nousi nopeasti esiin kuva saman näköisistä ihmisistä syömässä ravintolassa. Nimellä FanSince09 esiintyvä käyttäjä alkoi kerätä tietoja yhteen ja hänen seuraajansa tunnistivat kyseisen ravintolan; se oli muutaman korttelin päässä paikasta, jossa pahoinpitely tapahtui. FanSince09 teki Facebookissa hakuja perustuen kuvien tägeihin sekä ravintolaan itsensä merkanneisiin ihmisiin. Hän välitti henkilöiden tiedot poliisille, joka kiitti Twitter-yhteisöä avusta, mutta painotti ettei ketään oltu vielä pidätetty.
Kolme henkilöä ilmoittautui some-jahdin jälkeen poliisille: 24-vuotias Philip Williams, 26-vuotias Kevin Harrigan ja 24-vuotias Kathryn Knott. Knott on erään Philadelphian lähiön poliisipäällikön tytär. Kaikkia vastaan nostettiin syyte, mutta miehet väittivät tilanteen olleen vain vähän liian pitkälle mennyt nyrkkitappelu. Knott kielsi osallistuneensa edes homofobiseen huuteluun.
Pahoinpitelyn uhrit Hesse ja Haught eivät halunneet hyökkääjille liian kovia tuomioita, ja Williams ja Harris sopivat jutun menemättä oikeuteen. Rangaistuksenaan he eivät saa mennä vuosien ehdonalaisensa aikana Philadelphian keskustaan ja he joutuvat tekemään 200 tuntia töitä LGTB-yhteisön asioita hoitavassa virastossa. Knott ei suostunut sopimukseen ja hänet tuomittiinkin pahoinpitelystä 5 kuukaudeksi vankeuteen. Pennsylvanian osavaltion viharikoslaki ei kata seksuaalista suuntautumista – siksi rikosnimike oli lievä.
Abraham Shakespearen surma
Floridalaisen Abraham Shakespearen unelma toteutui vuonna 2006, kun hän voitti 30 miljoonaa dollaria lotossa. Kuinka ollakaan, hyväsydämisen Shakespearen ympärillä alkoi pyöriä hännystelijöitä, joille mies avokätisesti osteli kaikennäköistä – autoista ja taloista lähtien. Eräs paikallinen nainen, Dorice ”Dee Dee” Moore, ehdotti miehelle liikekumppanuutta ja Shakespearen suostuttua nainen rupesi siirtämään tämän rahoja ja muuta omaisuutta omiin nimiinsä.
Vuonna 2009 Shakespeare kuitenkin katosi ja Moore oli yksi pääepäillyistä. Poliisilla ei kuitenkaan ollut todisteita tämän kiinniottamiseksi, joten Internetin Websleuths-yhteisö päätti ottaa ratkaisemattoman jutun käsittelyyn. Websleuths on ryhmä amatöörietsiviä, jotka jakavat todistusaineistoa, vihjeitä ja teorioita ratkaisemattomista rikoksista.
Moore oli niin kiinnostunut tutkimuksista ja tunsi olonsa uhatuksi, että hän liittyi keskusteluun ensin omalla nimellään, myöhemmin peitenimellä, ja samaan aikaan lähetteli myös sähköposteja sivuston ylläpidolle. Sivuston osaomistaja Tricia Griffith selvitti, että kaikki viestit tulevat samasta IP-osoitteesta ja poliisi kiinnostui. Kaikki keskustelupalstalle kirjoitettu päätyi todistusaineistoksi ja lopulta Moore tunnusti murhan. Shakespearen ruumis löytyi haudattuna Mooren entisen miesystävän asunnolta.
Koulukaverin Facebook-haku johtaa 35 vuotta tuntemattomana pysyneen murhan uhrin tunnistamiseen
Vuonna 1979 newyorkilaiselta maissipellolta löytyy tuntematon 16-vuotiaan tytön ruumis. Hän on selvästi joutunut henkirikoksen uhriksi. Tuo tyttö pysyi tuntemattomana 35 vuotta.
2000-luvun alussa rikostutkimuksen tekniikat olivat kehittyneet jo niin, että siitepölyanalyysistä voitiin päätellä tytön olleen ennen surmaansa Meksikon pohjoisosissa, Floridassa, Arizonassa tai Californiassa. Lisäksi hänen kasvojensa luuston avulla voitiin luoda tietokonemallinnus hänen ulkonäöstään. Nuo tiedot eivät silti yksistään kertoneet tytön nimeä.
Sitten alkoi tapahtua kahdella suunnalla yhtäaikaa: Websleuths alkoi levittää tuntemattoman tytön tietokoneella tehtyä kuvaa, koska mallinnuksen oli luonut vapaa-ajallaan sivuston ylläpitäjän toiminut, ja samaan aikaan erään floridalaisen Tammy Jo Alexanderin entinen koulukaveri oli alkanut etsiä tätä Facebookista kyselläkseen kuulumisia. Tälle koulukaverille selvisi, että Alexander oli kadonnut 1970-luvun lopulla, eikä tämän kuvaa oltu ikinä lisätty Internetin kadonneiden tietokantaan; nyt koulukaveri piti huolen, että kuva päätyi nettiin.
Jatkuvasti siviilietsivien töitä tekevät Websleuths -sivuston käyttäjät ilmoittivat poliisille, että he epäilevät löytäneensä täsmäävät kuvat ja näin vuonna 1979 löytynyt tuntematon tyttö sai nimen: Tammy Jo Alexander.
Silti tämä rikosmysteeri ei ole ratkennut: nyt nettietsivien yhteisön pitää löytää Alexanderin murhaaja.
Kohtalokas kolari selvisi Redditin avulla
Elokuussa 2018 tapahtui Yhdysvalloissa, Washingtonin osavaltiossa ikävä kolari. Auto oli osunut pyöräilijään, joka oli valitettavasti menehtynyt kolarissa saamiinsa vammoihin. Järkyttävää kyllä, kuski oli kaasuttanut pois paikalta.
Johnna Batiste osavaltion poliisista pyysi Twitter-tilillään mahdollisia törmäyksen silminnäkijöitä ilmoittautumaan ja samalla julkaisi kuvan noin 10 sentin mittaisesta mustasta osasta, jonka poliisi arveli irronneen kolarissa osallisena olleesta autosta.
Kuva päätyi Redditiin, joka on keskustelupalsta-alusta, jolla kuka tahansa voi aloittaa keskustelun mistä tahansa. Yksi palstoista on r/whatisthisthing, jossa voi yli kahden miljoonan kanssakeskustelijan avulla selvittää minuuteissa, mikä joku itselle tuntematon esine tai asia on.
Tässäkään tapauksessa ei mennyt kauaa, kun JeffsNuts-nimimerkillä keskusteluihin osallistunut entinen Marylandin osavaltion ajoneuvotarkastaja tunnisti osan. Hän kirjoitti sen olevan pala etuvaloa ympäröivää paneelia, 1980-luvun puolivälissä valmistetusta Chevrolet Silveradosta.
Tieto kiiri Washingtonin poliisin korviin, ja vihje johti lopulta 1986-vuosimallin Chevy lava-auton kuskin pidättämiseen, mistä poliisi myös kiitti Reddit-käyttäjiä. JeffsNuts pysyi vaatimattomana poliisin hänelle jakamasta kunniasta, ja sanoi tarkastaneensa uransa aikana tuhansia Chevyn etuvaloja, ja tunnistaneensa rikkinäisessä muovinpalassa olleen kolon välittömästi.
Grateful Doe paljastui Jason Callahaniksi 20 vuotta myöhemmin
Vuonna 1995 Virginian osavaltiossa nuori mies nukahtaa rattiin ja ajaa kovalla vauhdilla päin puuta. Sekä kuski Michael E. Hager että kyydissä ollut mies kuolivat.
Kyydissä olleella miehellä ei ollut henkilöllisyystodistusta; taskussa oli vain 2 lippua Grateful Dead -bändin konserttiin, muutama kolikko ja lyhyt kirje, joka oli osoitettu Jasonille. Hän oli myös kolarissa saanut niin pahoja vammoja, ettei poliisi voinut julkaista kuvaa lehdessä. Viranomaiset kutsuivat tuntematonta miestä Grateful Doeksi, perustuen konserttilippuihin ja Yhdysvalloissa tuntemattomista ruumiista käytettyyn John Doe -nimitykseen.
Vuosia myöhemmin miehen pääkallon perusteella tehtiin mallinnus siitä, miltä hän näyttää. Tuo kuva lähti kiertämään ensin Grateful Deadin fanisivustolla, josta Reddit ja Websleuths -käyttäjät poimivat sen levitykseen. Eräs mallinnuskuvan nähnyt arveli henkilön olevan vanha tuttunsa Jason, mutta ei vuosien takaa muistanut tämän sukunimeä. Hänellä kuitenkin oli epäselvä kuva, joka näytti kovasti tuntemattomalta Grateful Doelta. Tuo otos liitettiin mallinnuskuvan kanssa netin eri sivustoille.
Erään Jason Callahanin omaiset sattuivat näkemään Facebookissa nuo kuvat ja ottivat yhteyttä Lesha Johanneckiin, joka oli vuosia yrittänyt selvittää Grateful Doen henkilöllisyyttä ja toimi ylläpitäjänä tämän etsintään keskittyneellä sivustolla.
DNA-testien perusteella voitiin todeta, että tuntematon mies todella oli Jason Callahan. Häntä ei oltu ikinä ilmoitettu kadonneeksi kotiosavaltiossaan Etelä-Carolinassa, koska hän oli usein lähtenyt omille teilleen ja perhe oli vain ajatellut hänen halunneen kadota ja katkaista välit; se ei olisi yllättänyt ketään. Callahanin äiti oli kaikki vuodet toivonut poikansa ottavan yhteyttä, mutta vaikka kohtalo oli pahin mahdollinen, sai perhe päätöksen epätietoisuudelleen.
Walter Easley potkaisee kissaa
Muistaako joku vielä Vinen? Applikaatioita tulee ja menee, ja vaikka lyhyiden videoiden jakoon tarkoitettu Vine oli vuonna 2015 suosionsa huipulla sadoilla miljoonilla aktiivisilla käyttäjillä, ei sen tarina ollut ikuinen.
Eteläcarolinalainen Walter Easley ehti kuitenkin tehdä itsestään suositun sen avulla. Vuonna 2013 hän latasi Vineen kuuden sekunnin mittaisen videon itsestään potkaisemassa kissanpentua. Aluksi Easley naureskeli nopeasti syttyneelle nettiraivolle, mutta kun kommentointi eskaloitui, poisti hän videon ja muutti kaikki sosiaalisen median tilinsä yksityisiksi. Mutta netissähän mikään ei katoa.
Video oli ehditty ottaa talteen ja se levisi Redditissä ja 4chan -kuvafoorumilla kulovalkean tavoin. Raivostuneet käyttäjät selvittivät kuin ihmeen kaupalla Easleyn koko nimen, osoitteen ja puhelinnumeron, ja ilmoittivat tästä poliisille. Eläinten oikeuksia puolustava PETA julkaisi Easleyn tiedot netissä, ja pojan koko perhe sai tappouhkauksia. Viranomaiset ottivat perheen kaikki lemmikit pois pojan rikossyytten vuoksi.
17-vuotiasta Easleyta syytettiin eläinrääkkäyksestä ja hän tunnusti tekonsa, mutta sanoi ettei hänen tarkoituksenaan ollut koskaan vahingoittaa kissanpentua. Kyseiselle pennulle ei muuten käynyt hurjannäköisessä tilanteessa kuinkaan.
Steubenvillen raiskaustapaus
Elokuussa 2012 Steubenvillen High Schoolin oppilaat olivat juhlimassa kotibileissä. Paikalla oli myös toisen koulun oppilas, joka oli illan aikana juonut runsaasti alkoholia. Tämä 16-vuotias tyttö lähti juhlista neljän paikallisen koulun jalkapalloilijan kanssa, ja ilta sai karmivan käänteen.
Kuuden tunnin aikana häntä kuvattiin alasti, käytettiin seksuaalisesti hyväksi ja hänestä otettiin valokuvia ja videota. Hyväksikäyttäjät latasivat kuvia sosiaaliseen mediaan, mutta paikallinen virkavalta ei ottanut asiaa tosissaan. Nuorten jalkapalloilijatähtien rikosta katsottiin läpi sormien eikä tapauksesta haluttu nostaa syytettä.
Mutta koska kaikki todistusaineisto oli saatavilla Internetissä, otti kansainvälisesti ehkä tunnetuin hakkeriryhmä Anonymous oikeuden omiin käsiinsä. He keräsivät koko aineiston kasaan, tekijöiden todistukset ja kaikki karmivat kuvat, ja julkaisivat sen nettiin kaikkien nähtäville. Tästä seurasi valtava yleisön painostus, jonka ansiosta tekijät, 16-vuotiaat Ma’lik Richmond ja Trent Mays joutuivat vastuuseen teoistaan. Lisäksi kolme aikuista tuomittiin raiskauksen tutkimuksen häirinnästä.
Näpit irti kissoista!
Jos et ole vielä katsonut Netflixistä dokumenttia Näpit irti kissoista: Nettitappajan jäljillä, mutta aiot sen tehdä, niin varoitus: juonipaljastuksia (ainakin vähän) tulossa.
Joulukuussa 2010 nettiin ilmestyy video, jolla kasvonsa peittänyt mies laittaa kaksi kissanpentua tyhjiöpussiin ja imee imurilla pussista ilmat pois. Kissanpojat tietenkin kuolevat. Koko kauheus näytetään videolla. Facebookissa perustetaan ryhmä, jossa raivostuneet ihmiset alkavat selvittää, kuka on tuo kissoja tappava mies. He selvittävät asuinpaikkaa tupakka-askien, pistorasioiden ja imurien perusteella. Maailmanlaajuinen etsintä on hyvin intensiivistä ja alkaa kaikkien yllätykseksi tuottaa tulosta.
Tappaja julkaisee kuitenkin lisää videoita, joissa kissoja kuolee ja uskomattoman nettioperaation seurauksena miehen nimi ja osoite selviävät. Luca Magnotta asuu Kanadassa, Etobicokessa, lähellä Torontoa. Virkavalta ei kuitenkaan kiinnostu etsimään Magnottaa, mutta nettiyhteisö näkee miehessä sadistisia psykopaatin piirteitä. Heillä oli todisteet ja henkilöllisyys tiedossa, mutta poliisi ei ottanut asiaa tosissaan.
Seuraa uskomattomia käänteitä, ja Facebook-ryhmän ja Magnottan välinen leikki päättyy siihen, että mies kuvaa nettiin, kun hän murhaa ihmisen.
Dokumentti herättää kysymyksen, että tekevätkö omatoimiset nettietsivät vain hyvää työtä, vai voiko se johtaa johonkin paljon pahempaan. Olisiko Magnotta ikinä tappanut ihmistä, ellei hän olisi ollut niin innostunut maailmalaajuisen nettiyhteisön kiinnostuksesta ja jahtaamisesta?
Eläkeläinen paljasti itsemurhiin kannustajan
Kun kanadalainen Nadia Kajouji löytyi hukkuneena Ottawan Rideau joesta huhtikuussa 2008, oletettiin kuoleman olleen itsemurha. Kajoujilla oli ollut vaikeita aikoja elämässä: odottamaton raskaus, keskenmeno ja ero. Nämä kaikki olivat johtaneet vakavaan masennukseen ja itsetuhoisiin ajatuksiin, ja kaikesta tästä Kajouji oli kertonut avoimesti netin keskustelupalstoilla.
Vuonna 2006 entinen opettaja, englantilainen Celia Blay, alkoi sattuman seurauksena keskustelemaan netin itsemurhapalstoilla ihmisten kanssa, tukemaan heitä ja yrittämään saada heidät löytämään jokin toinen ratkaisu ongelmilleen. Hän sai viestin nuorelta 17-vuotiaalta eteläamerikkalaiselta tytöltä, joka kertoi sopineensa toisen henkilön kanssa, että he tekevät itsemurhan yhtäaikaa. Blay alkoi selvittämään asiaa ja keräämään tietoa tästä mysteerisestä Li Dao, Falcon Girl ja Cami-D nimimerkeillä esiintyvästä henkilöstä, joka kannusti kymmenittäin palstojen epätoivoisia jäseniä itsemurhaan ja kertoi parhaita tapoja tappaa itsensä. Tuo henkilö halusi myös, että itsemurha näytetään hänelle nettikameran välityksellä.
Blay meni aineistonsa kanssa pariinkin otteeseen poliisille, mutta koska monet netin todisteista olivat nimettömiltä kirjoittajilta, ei asiaa tutkittu. Lopulta Blaylla oli armottoman kovan salapoliisityön jälkeen tiedossaan nimimerkkien takana olevan viisikymppisen miehen oikea nimi, tietokoneen IP-osoite, asuinpaikka ja ammatti. Silti viranomaiset eivät Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa olleet kiinnostuneita. Lopulta maaliskuussa 2008 erään yhdysvaltalaisen tuttunsa välityksellä poliisi saatiin vihdoin hereille.
Se oli kuitenkin myöhäistä juuri tuohon aikaan itsemurhan tehneelle Nadia Kajoujille.
Nimimerkkien takana oli William Melchert-Dinkel, entinen sairaanhoitaja ja kahden lapsen isä, jonka suosikkiharrastus oli etsiä vaikutuksille alttiita, itsetuhoisia ihmisiä ja maanitella heidät tekemään ja kuvaamaan itsemurhansa. Melchert-Dinkel tuomittiin kahdesta itsemurhan avustamisesta: Nadia Kajoujin sekä englantilaisen 32-vuotiaan Mark Dryboroughin, joka oli hirttäytynyt vuonna 2005. Melchert-Dinkel tunnusti yllyttäneensä ainakin kymmentä ihmistä, joista viiden hän tiesi tehneen itsemurhan. Kaikesta tästä huolimatta hän vietti vankilassa ainoastaan 178 päivää.
40 vuotta vanha rikos ratkesi Facebook-postauksella
Vain 4-vuotias Carolee Ashby oli Halloween-iltana, lokakuun 31. päivä vuonna 1968, ylittämässä katua isosiskonsa kanssa, kun hänen ylitseen ajoi auto. Kuski ei pysähtynyt ja Ashby menehtyi vammoihinsa. Poliisi sai satoja vihjeitä, mutta autonkuljettajaa ei ikinä löydetty; syyllinen jäi vapaalle jalalle ja vuosien jälkeen juttu siirrettiin ratkaisemattomien pinoon. Vuonna 2000 New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan pienen Fultonin kaupungin poliisi avasi tutkimuksen uudelleen, mutta lukuisista vihjeistä huolimatta Carolee Ashbyn kuolemaan johtanut kolari ei selvinnyt silloinkaan.
Alkuvuonna 2012 jo eläkkeelle jäänyt poliisi Russ Johnson julkaisi paikallista historiaa käsittelevällä Facebook-sivulla kirjoituksen tuosta yli 40 vuotta vanhasta ratkaisemattomasta rikoksesta. Tuo päivitys päätyi tykkäysten ja jakojen myötä Floridassa asuneen naisen Facabook-syötteeseen. Nainen otti välittömästi yhteyttä virkavaltaan.
Hän oli asunut Fultonin lähellä 1960-luvun lopulla ja muisti erään henkilön tulleen pian Ashbyn yliajon jälkeen hänen luokseen. Naista oli pyydetty kertomaan mahdollisissa poliisikuulusteluissa, että hän olisi ollut erään Douglas Parkhurstin ja tämän veljen seurassa Halloweenina. Hän oli kieltäytynyt toimimaan kenenkään alibina, mutta poliisit eivät myöskään koskaan jutelleet hänen kanssaan. Nainen ei ollut silloin osannut yhdistää kummallista vierailua ja yliajoa toisiinsa.
Parkhurst oli itseasiassa ollut yksi epäillyistä kymmeniä vuosia sitten, mutta vasta vuoden 2012 todistajanlausunnon jälkeen hänet saatiin kiinni. Uusissa kuulusteluissa hän tunnusti ja kertoi ajaneensa juovuksissa. Hän oli ensin luullut osuneensa johonkin eläimeen, kunnes tieto pienen tytön kuolemasta oli tullut julki. Tunnustuksesta huolimatta Parkhurstia ei kuitenkaan voitu enää rikoksen vanhentumisen vuoksi asettaa syytteeseen.
Lue myös: