Yhteiskunta
10 maailman kovinta erikoisjoukkoa – Rankka koulutus valmistaa tehtäviin, joihin muut eivät pysty
Tiukat pääsyvaatimukset, äärimmäisen rankka koulutus ja toimiminen tilanteissa, joihin muilla ei ole taitoa tai suorituskykyä. Sellaisia ovat maailman 10 kovinta erikoisjoukkoa.
Erikoisjoukot voivat toimia asevoimien tai poliisin alaisuudessa. Tältä listalta löytyy kumpiakin. Kaikkia niitä yhdistää kuitenkin kurinalaisuus ja kyky toimia äärimmäisissä olosuhteissa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Erikoisjoukot suorittavat vaarallisia pelastustehtäviä, tarkkailevat mahdollisia uhkia ja eliminoivat ne, jos uhka nousee liian suureksi. Operaatiot ovat tarkkaan varjeltuja ja erikoisjoukkojen ympärillä leijuukin tietynlainen salamyhkäisyys. Ehkä ne juuri siksi ovat niin kiinnostavia.
Monet operaatiot tulevat yleisön tietoon vasta jälkeenpäin, mutta useimmat eivät koskaan. Kirja, elokuvat ja entisten sotilaiden kertomukset ovat vain jäävuoren huippu siitä, minkälaisia tehtäviä erikoisjoukot ympäri maailman ovat suorittaneet.
Listafriikki esittelee nyt maailman 10 kovinta erikoisjoukkoa, joiden salaisuuksia harva tietää ja vielä harvempi pääsee kokemaan. Muitakin vaarallisen tehokkaita ja äärimmäisen rankan koulutuksen sekä tiukan seulan vaativia erikoisjoukkoja on tietenkin olemassa; tämä on vain yksi näkemys.
(Tämä lista on julkaistu ensimmäisen kerran 30.4.2020)
10. Snow Leopards, Kiina
Vuonna 2003 pieni joukko puolisotilaallisiin, Kansan aseellisiin poliisivoimiin kuuluvia sotilaita otettiin mukaan tarkoin varjeltuun koulutukseen. Kokelaat olivat käyneet läpi haastatteluja, fyysisiä ja psykologisia testejä sekä vaativan kirjallisen kokeen. Vain 10 % hakijoista pääsi mukaan joukkoihin, jotka nykyään tunnetaan lumileopardeina, Snow Leopard Commando Unit eli SLCU.
Ohjelman tarkoituksena oli luoda sotilaita, jotka ovat valmiita muun muassa terrori-iskuihin, mellakoihin, kidnappauksiin ja pommien purkamiseen. Erikoisjoukoilla oli viisi vuotta aikaa saada riittävä koulutus ennen Pekingin vuoden 2008 olympialaisia.
Jokaiselta SLCU:n sotilaalta odotetaan teräsmiehen kestävyyttä ja voimaa sekä taitoja eri kamppailulajeissa. Lumileopardien tarkka-ampujat kuuluvat maailman eliittiin ja kaikki saavat koulutusta myös huipputeknologiassa. Yksittäinen sotilas kantaakin täydessä varustuksessa yli 40 000 dollarin edestä niin aseita kuin viestintävälineitäkin.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, päästäkseen osaksi SLCU:ta, sotilaan on osoitettava olevansa silmiä räpäyttämättä valmis uhraamaan oma henkensä, jos tehtävä sitä vaatii.
9. GIGN, Ranska
GIGN on maailman johtava erikoisjoukko, kun puhutaan poliisin vastaterrorismiryhmistä. GIGN toimii suurimmaksi osaksi oman maansa sisällä, vastuualueenaan terrorismin lisäksi panttivankitilanteet, kansallisten uhkien valvominen, hallituksen jäsenten suojeleminen ja järjestäytynyt rikollisuus.
Erikoisjoukkoon kuuluu 200 poliisia, jotka on koulutettu erityisesti iskemään suljettuihin rakennuksiin, joissa on sisällä panttivankeja. Ryhmä perustettiin vuonna 1973 edellisen vuoden Münchenin olympialaisten panttivankitilanteen ja joukkomurhan seurauksena, koska verilöyly oltaisiin voitu välttää osaavilla iskujoukoilla.
GIGN:iin kuuluvat poliisit, heidän harjoittelunsa ja aseistuksensa ovat Ranskan laissa suojeltuja, joten ryhmän jäsenien kasvot eivät näy ikinä julkisissa operaatioissa eikä heidän henkilöllisyyksiään saa paljastaa.
Vuonna 1979 GIGN pyydettiin apuun Saudi-Arabiaan, jossa militanttijoukot olivat ottaneet Mekan Suurmoskeijan haltuunsa. Koska pyhään kaupunkiin saavat mennä vain muslimit, päästiin todistamaan yhtä erikoisjoukkojen historian kummallisimmista käänteistä. Kolme GIGN-kommandoa kääntyi islaminuskoon voidakseen auttaa saudien armeijaa moskeijan valtaamisessa.
8. Shayetet 13, Israel
Nimi tarkoittaa suomeksi Laivue 13, ja joukkojen iskulause on sama kuin koko Israelin armeijalla: ”Ei enää koskaan”, joka on viittaus holokaustiin.
Shayetet 13 on erikoistunut panttivankien pelastamiseen ja vastaterrorismiin, ja koska joukot asuvat lähellä maita, joissa kyseiset toimenpiteet ovat tarpeellisia vähintään viikottain, ovat he jatkuvasti iskuvalmiudessa. Niin kuin kaikkien erikoisjoukkojen kohdalla, myös Shayetet 13:n operaatiot pysyvät salassa.
Yksi heidän julkisia tehtäviään oli kuitenkin Operaatio Spring of Youth (Nuoruuden kevät), jossa joukot jäljittivät Musta syyskuu -terroristijärjestön kohteita, ja kostivat vuoden 1972 Münchenin olympialaisissa tehdyn israelilaisten urheilijoiden joukkomurhan.
Aseellisen koulutuksen lisäksi sotilaat harjoittavat Krav Magaa, israelilaista kamppailulajia, ja heidän lähitaistelufilosofiansa on yksinkertainen: taistele tappaaksesi.
7. Ryhmä A, Venäjä
Jos joku tuntee erikoisjoukkoja, niin tässä kohtaa voi herätä kysymys, että entäs Spetsnaz? Kun puhutaan itänaapurimme erikoisjoukoista, kattaa Spetsnaz kaikki erilaiset ryhmät, tämä kruununjalokivi mukaan lukien.
Alfa-ryhmään kuuluvat Venäjän, ja ehkä koko maailman, aggressiivisimmat sotilaat. Se perustettiin vuonna 1974 suorittamaan KGB:n puolisotilaallisia toimia sekä peitetehtäviä. Nykyisin Alfa-ryhmän tärkein vastuualue on vastaterrorismi ja se olikin tärkeä toimija muun muassa vuonna 2002 Moskovassa tapahtuneessa teatterikaappauksessa, jossa tšetšeeniterroristit ottivat panttivangiksi 850 ihmistä. Ryhmää on myös kritisoitu ankarasti, koska ratkaisu esimerkiksi kyseisen panttivankitilanteen päättämiseksi oli teatterin kaasuttaminen, minkä seurauksena 129 siviiliä menehtyi.
6. Delta Force, Yhdysvallat
Delta Force on Yhdysvaltojen ainut (virallinen) vastaterrorismiin erikoistunut ryhmä. Se perustettiin maavoimien alaisuuteen vuonna 1977 vastauksena lukuisille 1970-luvun puolivälissä tehdyille terrori-iskuille.
Erikoisjoukkoihin ei ole helppo päästä mukaan. Koulutukseen pääsee, jos tekee tarpeeksi istumaannousuja, punnerruksia ja juoksee 5 kilometrin matkan, tietenkin ennalta määrätyssä, lyhyessä ajassa.
Pikaisen karsinnan jälkeen tehdään yön yli kestävä, 30 kilometriä pitkä vaellus tuntemattomassa vuoristossa vain kompassi apuna. Siihen päälle vielä tuplamatka painavan repun kanssa, mutta tasaisella alustalla. Fyysisen rääkkäämisen jälkeen kokelaat joutuvat suorittamaan kirjallisia tehtäviä ja piinaavan kuulustelun. Jos joku ”onnekas” on vielä kasassa, pääsee hän aloittamaan Delta Force -koulutuksen.
Lähes kaikki Delta Forcen operaatiot on luokiteltu salaisiksi, mutta eräs hiljattain onnistunut isku on tuotu kansan tietoisuuteen: vuoden 2019 lokakuussa Delta-sotilaat rynnäköivät Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin asuntoon ja ampuivat tämän. Kymmenen vuotta aiemmin he ottivat kiinni Saddam Husseinin.
5. Special Services Group, Pakistan
Pakistanin erikoisjoukkojen keihään kärki on SSG, eli Special Services Group, joka tunnetaan paremmin nimellä Mustat Haikarat, Black Storks.
SSG perustettiin vuonna 1956, ja joukkojen koulutus ja taktiikka pohjautui aluksi suuresti Yhdysvaltojen erikoisjoukkoihin, joiden kanssa ne yhdessä työskentelivät Neuvostoliittoa vastaan kylmän sodan aikana.
Mustien haikaroiden tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat sotilastiedustelu, kapinallisten joukkojen pysäyttäminen ja vastaterrorismi. He harjoittelevat vuosittain muun muassa Turkin, Yhdysvaltojen, Iranin ja Kiinan erikoisjoukkojen kanssa.
Päästäkseen osaksi SSG:tä sotilaat joutuvat läpäisemään pääsykokeen, johon kuuluu esimerkiksi 12 tunnissa suoritettava 58 kilometrin marssi ja täydessä varustuksessa juostava 8 kilometrin lenkki, joka saa kestää 40 minuuttia.
Sitten vasta alkaa koulutus, jossa hypitään laskuvarjoilla, harjoitellaan taistelusukellusta ja pureudutaan vuoristoissa tapahtuvaan sodankäyntiin. Eri osioiden parhaat voivat vielä erikoistua, esimerkiksi taitelusukeltajaksi pääsee, jos suoriutuu onnistuneesti vähintään 15 kilometrin uintitestistä.
Vuonna 2009 Taliban-sissit iskivät erääseen Pakistanin armeijan paikalliseen keskukseen ja ottivat 39 ihmistä vangiksi. SSG-kommandot tekivät toimistorakennukseen onnistuneen rynnäkön ja vapauttivat kaikki panttivangit ilman siviiliuhreja. Kapinallisille ei käynyt yhtä hyvin.
4. JW GROM, Puola
JW GROM perustettiin vuonna 1990 ja se on yksi maailman tehokkaimmista vastaterrorismiyksiköistä. Alkuvuosinaan GROM otti mallia brittien ja yhdysvaltalaisten erikoisjoukoista, mutta sen omat juuret juontavat kuitenkin kauemmas historiaan.
JW GROM:n nimi, Jednostka Wojskowa Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego im Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej, on vapaasti suomennettuna: Armeijan yksikkö, operatiivinen ja taktinen vaste, nimetty Puolan kotiarmeijan Hiljaisten näkymättömien kunniaksi. Se on kunnianosoitus toisen maailmansodan aikana toimineelle laskuvarjosotilaiden iskuryhmälle, Cichociemni (Silent Unseen), joka koottiin ja koulutettiin Englannissa. 316 sotilasta (yksi nainen ja 315 miestä) pudotettiin miehitettyyn Puolaan taistelemaan vihollista vastaan.
JW GROM on perustamisensa jälkeen ollut mukana lukuisissa terrorismin vastaisissa operaatioissa ympäri maailman. Se oli etujoukoissa Irakin valloituksessa vuonna 2003 ja tärkeänä osana useita monikansallisia iskujoukkoja. Chris Kyle, American Sniper -kirjastaan ja -elokuvasta tunnettu, Navy SEAL -tarkka-ampuja liittyi Baghdadissa vuonna 2004 väliaikaisesti osaksi GROM-ryhmää.
Rankan fyysisen ja psyykkisen koulutuksen lisäksi GROM-sotilaat saavat laajan lääketieteellisen koulutuksen. Heidät tunnetaankin Kirurgit-lempinimellä, koska he pystyvät suorittamaan vaativissakin olosuhteissa vaikeita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
3. Navy SEAL, Yhdysvallat
Voisi ajatella, että näitä sotilaita on vuoden 1962 perustamisen jälkeen koulutettu paljon. Ihan vain siksi, koska SEAL-joukoista on tehty niin paljon elokuvia. Mutta heitä on kuudenkymmenen vuoden historian aikana koulutettu vain noin 2000. Monet erikoisjoukot toimivat tehtävissä myös rauhan aikana, mutta SEAL:it ovat Yhdysvaltojen laivaston erikoisryhmä, joka on nimenomaan koulutettu taistelemaan sodassa.
Koulutus kestää yli vuoden, eikä suurin osa halukkaista pääse pääsykokeista läpi. Puolen vuoden peruskoulutus pitää sisällään ankaria fyysisiä ja psyykkisiä harjoituksia, joissa testataan kandidaattien kestävyyttä. Erilaisten juoksu-, uinti- ja esteratasuoritusten aikarajat lyhenevät koulutuksen edetessä ja jokaisessa vaiheessa huippukuntoisia miehiä putoaa pois. Dokumenteistakin tuttu ”Hell week” karsii lopulta jyvät akanoista, kun kokelaat laitetaan viiden päivän ajan hytisemään kylmässä merivedessä, tekemään rankkoja fyysisiä suorituksia eikä heidän anneta nukkua kuin lyhyitä pätkiä siellä täällä.
Seuraava puoli vuotta keskitytään oppimaan SEAL:sien erikoistaitoja: tarkka-ammuntaa, taistelusukellusta, laskuvarjohyppyä, lähitaistelua, lääkintää ja tiedustelua.
SEAL tulee sanoista SEa, Air and Land ja nimensä mukaisesti joukoilla on valmius toimia niin merellä, ilmassa kuin maalla. Navy SEAL jakautuu vielä 11:en erikoistuneeseen joukkoon, joista salaisin, mutta samalla tunnetuin on ryhmä 6. Se tuli kuuluisaksi viimeistään toukokuussa 2011, kun Operaatio Neptunuksen Keihäs onnistui tavoitteessaan ja terroristijohtaja Osama Bin Laden saatiin tapettua.
2. SAS, Yhdistynyt kuningaskunta
Motto: ”Who dares, wins.” (suom. Se, joka uskaltaa, voittaa)
Kaikkien erikoisjoukkojen äiti, SAS. Brittiläinen Special Air Service muodostettiin vuonna 1941 tarkoituksenaan toimia Saksan ja Italian linjojen sisäpuolella ja tukea vastarintaliikkeitä. SAS on toiminut mallina kaikille muille listan erikoisjoukoille.
Koulutukseen valinta kestää viisi kuukautta ja se alkaa julman yksinkertaisilla marsseilla. Päivästä ja viikosta toiseen matkat pitenevät ja aika lyhenee. Välillä kiipeillään vuoristoissa ja välillä suunnistetaan viidakoissa. Monia kokelaita on menehtynyt joko paleltumiin, lämpöhalvaukseen tai vain uupumukseen.
Fyysisten koettelemusten lisäksi SAS-sotilaat käyvät läpi 36 tuntia kestäviä kuulusteluharjoituksia, jossa kandidaatti yritetään erilaisin keinoin saada henkisesti rikottua.
Mikä sitten tekee SAS:stä ”paremman”, kuin Navy SEAL -joukot? Armeijan lisäksi SAS-kandidaatteja kouluttavat MI5- ja MI6-tiedustelupalvelu, joiden tarkoituksena on tehdä sotilaista eksperttejä myös vakoilussa.
1. SBS, Yhdistynyt kuningaskunta
”Voimalla ja oveluudella”, kuuluu SBS:n, kuninkaallisen laivaston erikoisyksikön motto. Special Boat Service perustettiin alkujaan SAS:n vesillä toimivaksi, pieneksi kommandoyksiköksi. Nykyisin se on oma osastonsa merivoimien alaisuudessa.
Reilun sadan sotilaan SBS tunnetaan erikoisjoukkojen, myös yhdysvaltalaisten, keskuudessa sinä kaikkein tehokkaimpana ja tappavimpana ryhmänä. Siitä ei vain salaisten operaatioidensa takia puhuta.
SAS ja SBS kokelaat käyvät aluksi läpi saman heikompia karsivan pääsykoeprosessin, jonka jälkeen joukot erkaantuvat kouluttautumaan erityisosaamisalueilleen. Noin 90 % SBS:än hakevista hylätään ja harva pääsee Belizen viidakkoon jatkamaan harjoituksia ja kouluttautumaan lähitaisteluun ja aseiden käsittelyyn. Mukaan erikoisjoukkoihin voi yrittää vain kaksi kertaa.
SBS on toisen maailmansodan jälkeen ollut mukana monissa pelastusoperaatioissa ja sotatoimissa. Lähi-itään SBS-joukkoja on lähetetty taistelemaan niin Al Qaedaa, Isisiä kuin Talibanejakin vastaan.
Vuonna 2017 pieni joukko SBS-sotilaita joutui Irakissa, lähellä Mosulia, Isisin saartamaksi. Noin 50 vihollisesta britit onnistuivat ampumaan 20, kunnes he huomasivat panostensa olevan lopussa. Haluamatta jäädä vangiksi, SBS-sotilaat kättelivät ja hyvästelivät toisensa He olivat varmoja, että loppu on koittanut. He hyökkäsivät kolmenkymmenen aseistetun terroristin kimppuun veitsien ja paljaiden käsien kanssa. Enempää menemättä yksityiskohtiin, 12 Isis-terroristia menetti henkensä ja loput pakenivat. Brittisotilaat selvisivät hengissä, joskin loukkaantuneina ja ampumahaavoja saaneina.
Lue myös: