Yhteiskunta

Top 10 maailman vaarallisimmat maat murhien määrässä mitattuna

Julkaistu

Maailman vaarallisimmat maat ei ole mikään yksiselitteinen lista tehtäväksi, joten vertailu on tehtävä jostain tietystä näkökulmasta – Listafriikki valitsi murhat.

Listan järjestys perustuu Statista-tilastopalvelun tietoihin. Statista ylläpitää laajaa tietokantaa, jossa on massiivinen määrä markkinadataa ja kansainvälisiä tilastoja. Marraskuun alussa se julkaisi listan maailman vaarallisimmista maista vuonna 2021 perustuen murhien määrään 100 000 asukasta kohti.

Maailman vaarallisimmat maat -lista on siis kasattu ainoastaan murhien määrää katsomalla, joten luonnonkatastrofit ja sota-alueet eivät ole mukana. Tästä syystä listalta ei löydy esimerkiksi Syyriaa, Etiopiaa tai Afganistania, joissa on meneillään konflikteja ja väkivallan uhka on jatkuva.

Latinalaisen Amerikan maat pitävät kärkipaikkoja murhien määrissä, mutta mahtuu mukaan muutama maa myös Afrikasta. Murhatilastoja voi verrata Suomen vastaaviin: Suomessa murhataan vuosittain hieman reilu yksi ihminen 100 000 asukasta kohden. YK:n mukaan puhutaan epidemiasta, jos murhien määrä nousee yli kymmeneen 100 000 asukasta kohden.

10. Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa murhia tapahtuu vuosittaisella tasolla 33,97 kappaletta 100 000 asukasta kohden. Vuonna 2017 maassa murhattiin joka päivä 57 ihmistä, mikä tarkoittaa sitä, että eteläafrikkalaiselle on todennäköisempää tulla ammutuksi kuin menehtyä auto-onnettomuudessa. Etelä-Afrikassa on hieman reilu 60 miljoonaa asukasta.

Vaikka murhien määrä on viime vuosina jonkun verran laskenut, mahtuu Etelä-Afrikka edelleen maailman vaarallisimmat maat -listauksella kärkikymmenikköön. Suurimpien kaupunkien tietyissä kaupunginosissa murhien lukumäärä voi olla jopa yli 300 kappaletta 100 000 asukasta kohden, mikä ylittää ryminällä pahimmilla sota-alueilla kuolleiden määrät. Nämä niin sanotut murhakeskittymät nostavat koko maan keskiarvoa huomattavasti.

Advertisement

Isoimmat ongelmat väkivallan värittämän historian omaavassa maassa ovat köyhyys, korruptio, epätasa-arvo, huumeet ja jengit. Tyypillisin murhan uhri on paikallinen, pari-kolmekymppinen mies, joka löydetään kadulta ammuttuna. Henkirikokset ovat myös valitettavan yleisiä perheiden sisällä. Turistit saavat henkirikosten osalta olla suhteellisen rauhallisin mielin, joskin tiettyjä alueita kannattaa välttää.

9. Saint Kitts ja Nevis

Kuva: Gertjan R. | CC BY-SA 4.0 (kuvaa rajattu)

Kahden Karibianmeren saaren muodostama Saint Kitts ja Nevis elää pitkälti turismista ja vaikka se on korkealla sijalla maailman vaarallisimpien maiden listalla, ovat matkailijat yleensä turvassa väkivallalta. Suurin osa murhista liittyy laittomaan huumekauppaan ja jengien aluekiistoihin.

Vain vajaan 54 000 asukkaan Saint Kitts ja Nevis on viimeisen 20 vuoden aikana noussut yhdeksi pahimmista maista murhien suhteen, mikä on tapahtunut käsi kädessä ampuma-aseiden yleistymisen myötä. Murhia tehdään 34,23 kappaletta 100 000 asukasta kohden ja varsinkin pääkaupunki Basseterre on surullisen kuuluisa henkirikoksistaan. Alle 15 tuhannen asukkaan Basseterre on aiempina vuosina ollut maailman pääkaupungeista kaikkein pahin, kun murhien määrä on suhteutettu asukaslukuun.

Samaan aikaan maan poliisivoimat hehkuttavat ylpeinä sitä, kuinka vakavien rikosten määrä on dramaattisesti laskenut. Tilastot kuitenkin antavat Saint Kitts ja Nevisin väkivaltaisuudesta hieman erilaisen kuvan.

8. Saint Vincent ja Grenadiinit

Kuva: ctsnow | CC BY 2.0 (kuvaa rajattu)

Reilun 111 000 asukkaan Saint Vincent ja Grenadiinit on viimeisen viiden vuoden aikana tehnyt epäsuotuisaa nousua maailman vaarallisimpien maiden joukkoon. Jo vuosikymmeniä tuo pieni Karibialla sijaitseva saarivaltio on YK:n mittarilla kärsinyt murhaepidemiasta, mutta nyt se on noussut ryminällä kymmenen kärkeen. Vuonna 2021 murhia tehdään 36,46 kappaletta 100 000 asukasta kohti.

Rikollisuutta ja jengiväkivaltaa on yritetty saada kuriin passittamalla kaikki syytetyt vankilaan, vaikka esimerkiksi lievemmästä rikoksista voitaisiin tuomita yhdyskuntapalveluun, josta olisi yhteiskunnalle enemmän hyötyä. Saint Vincent ja Grenadiinit tuomitsee nuoria ensikertalaisia näpistelijöitä vankilaan, jossa heidät hyvin todennäköisesti rekrytoidaan jengeihin ja kun vapautumisen aika koittaa, on näpistelijöistä tullut väkivaltaisten katujengien jäseniä.

Päättäjät eivät ole kuitenkaan halukkaita tekemään muutoksia ja murhien määrässä vertailua tehdään Karibian alueen muihin maihin: ”muillakin on samanlaisia ja vielä pahempia ongelmia, joten ei tässä ole mitään hätää”. Suurin osa henkirikoksista liittyy huumekauppaan, mutta muut väkivaltarikokset, kuten pahoinpitelyt ja raiskaukset, eivät ole siihen yhteydessä. Väistämättä murhien määrä tulee nousemaan myös jengien ulkopuolella.

Advertisement

Turisteillekaan Saint Vincent ja Grenadiinit ei ole turvallisin paikka vierailla, sillä kolmasosa kaikista Karibian alueen risteilymatkailijoihin kohdistuvista rikoksista tehdään tässä pienessä saarivaltiossa.

7. Belize

Keski-Amerikassa, Karibianmeren rannalla sijaitsevassa Belizessä on vuodesta 2018 lähtien julistettu jo neljä kansallista hätätilaa johtuen raketin lailla kohoavista rikosmääristä. Kesällä 2021 alkanut viimeisin hätätila päätettiin julistaa, koska heinäkuu oli vuosikymmeneen pahin kuukausi murhien osalta.

Reilun 400 000 asukkaan Belizessä murhia tapahtuu vuosittain 37,6 kappaletta 100 000 asukasta kohti. Suurin osa murhista keskittyy pääkaupunki Belize Cityyn, jossa poliisi on tämän syksyn aikana tehnyt ennätysmäärän pidätyksiä. Jengit yritetään näin saada aisoihin, mutta tulosta ei tahdo tulla. Vaikka apuihin on viime vuosien aikana valjastettu myös puolustusvoimat ja rannikkovartiosto, ei murhatilastoja ole saatu pääkaupungissa laskuun.

Tietyt alueet Belize Cityssä ovat erityisen pahoja, sillä jengien väliset aseelliset konfliktit ovat lähes päivittäisiä. Vaikka jengit säästävät väkivaltaisuuden usein toisilleen, voi väärään paikkaan eksynyt viaton henkilö joutua herkästi sivulliseksi uhriksi.

6. Lesotho

Lesotho, pieni kuningaskunta, joka sijaitsee kokonaan Etelä-Afrikan sisällä, on murhien määrässä mitattuna sijalla kuusi maailman vaarallisimmat maat -listalla. Asukkaita Lesothossa on noin 2,2 miljoonaa ja siellä tapahtuu murhia 41,25 kappaletta 100 000 ihmistä kohden.

Viranomaiset eivät syystä tai toisesta kykene panemaan rikollisia vastuuseen, mikä tietenkin kuumentaa tunteita yhteisöissä, joissa on menetetty ihmishenkiä murhaajien käsissä. Poliisi ja oikeuslaitos ovat pahasti alimiehitettyjä ja yli 4000 syytettä odottaa käsittelyä. Usein katseet myös käännetään tahallaan toiseen suuntaan. Poliitikoilla ei ole tahtotilaa käydä kamppailuun väkivaltarikoksia vastaan ja monilla päättäjillä on yhteyksiä rikollisjärjestöihin, jotka salakuljettavat laittomia tuliaseita Etelä-Afrikasta.

Epäluottamus poliisiin on ruvennut nostamaan Lesothon murhien lukumäärää ja vaikuttaa siltä, että nyt tähtäimessä on virkavalta – kirjaimellisesti, sillä yhä useammin murhan uhrina on poliisi. Ja tästä on viime vuosien aikana syntynyt tappava oravanpyörä. Viattomia naisia ja lapsia murhataan silmittömästi, mutta syylliset saavat elää vapaalla jalalla tai sitten he saavat naurettavan lyhyitä vankeustuomioita. Pyssyt alkavat paukkua kostona, kun turhautuminen viranomaisiin kasvaa.

Advertisement

5. Jamaika

Mitä Jamaikasta tulee ensimmäisenä mieleen? Reggae, kannabis, rastafarit ja pikajuoksijat Usain Bolt etunenässä. Mutta Jamaika ei ole ollenkaan niin leppoinen maa kuin stereotypiat antavat olettaa, sillä eihän se muuten olisi murhien määrässä mitattuna maailman viidenneksi vaarallisin maa.

Hieman vajaan 3 miljoonan asukkaan Jamaikalla murhia tapahtuu 47,01 kappaletta 100 000 asukasta kohti. Se on yksi Karibian alueen väkivaltaisimmista maista, mikä – kuten tällä listalla olemme huomanneet – on jo saavutus sinänsä.

Jamaikalla suurimmat ongelmat tulevat laittomasta ase- ja huumekaupasta. Tämän seurauksena monien muiden murhatapojen määrä on laskenut, mutta ampumiset ovat lisääntyneet tuhoisasti. Jamaikalta kuljetetaan laivakaupalla kannabista lähellä sijaitsevalle Haitille ja vaihdossa saadaan sekä käsi- että rynnäkköaseita. Järjestäytynyt rikollisuus rehottaa.

Turisteille Jamaika on varsin turvallinen matkailukohde, sillä kilpailevat jengit ja järjestöt selvittelevät välejään lähinnä keskenään. Tavallisista jamaikalaisista tulee kuitenkin turhan usein sivullisia uhreja ja paikalliset vaativatkin järeämpiä keinoja kaiken rikollisuuden, mutta etenkin hälyyttävän henkirikosepidemian kitkemiseksi.

4. Yhdysvaltain Neitsytsaaret

Varsin mielenkiintoinen kohta tällä maailman vaarallisimmat maat -listalla on Yhdysvaltain Neitsytsaaret, joka ei siis ole itsenäinen valtio. Karibialla sijaitseva saariryhmä on Yhdysvaltain territorio, jolla on rajoitettu itsehallinto. Murhia yli 50 saaren kattavalla alueella tapahtuu 46,26 kappaletta 100 000 asukasta kohden. Saariryhmällä asuu hieman reilu 106 000 asukasta. Jos verrataan koko Yhdysvaltojen lukemaan, niin vuonna 2020 murhia tapahtui 7,8 kappaletta 100 000 asukasta kohden, joten Neitsytsaaret on siis moninkertaisesti korkeammalla.

Erityisesti suurimmalla saarella, Saint Croix’lla, eläminen vaikuttaa uhkapeliltä, sillä siellä murhia tehdään 92 kappaletta 100 000 asukasta kohden. Joku siis menehtyy reilun 40 000 asukkaan saarella henkirikoksen uhrina viikottain. Miltä sellainen meno vaikuttaisi väkiluvultaan lähes saman kokoisella Kirkkonummella? Että murhan uhriksi joutumisen todennäköisyys on yksi tuhannesta. Se on hirvittävän paljon.

Saarilla käydään paljon laitonta huume- ja asekauppaa, mikä aiheuttaa aina levottomuuksia kilpailevien osapuolten välillä. Tähän kun vielä yhdistetään alimitoitetut poliisivoimat ja kyvyttömyys saattaa salakuljettajia ja muita rikollisia syytteeseen, niin väkivalta saa rehottaa melko vapaasti. Saariryhmä on kokenut myös suuria tuhoja useiden hirmumyrskyjen kourissa eikä jälleenrakennukseen ole herunut valtiolta varoja.

Advertisement

Nyt valoa on hieman nähtävissä tunnelin päässä, sillä presidentti Joe Bidenin hallinto on luvannut territoriolle satoja miljoonia dollareita tukirahaa muun muassa poliisien palkkaamiseen, aseväkivallan kitkemiseen ja kouluissa aloitettavaan ohjelmaan, jonka tarkoitus on vähentää jengiväkivaltaa.

3. Venezuela

Karibianmeren rannalla sijaitseva Venezuela on yksi maailman vaarallisimmista maista. Tuossa reilun 28 miljoonan asukkaan maassa murhia tehdään 56,33 kappaletta 100 000 ihmistä kohti. Tuo lukumäärä on kasvanut noin kymmenellä viime vuoteen nähden, vaikka suuremmassa kuvassa Venezuelan tilanne on parantunut huimasti. Vielä vuonna 2017 murhia tehtiin lähes 90 kappaletta 100 000 asukasta kohden, joten määrä on laskenut huomattavasti. Siitäkin huolimatta Venezuela nousee maailman vaarallisimmat maat -listalla kolmannelle sijalle.

Henkirikoksia tehdään myös Venezuelan maaseudulla, mutta erityisen vakava tilanne on suurissa kaupungeissa. Kun Statista vuonna 2020 raportoi maailman vaarallisimmista kaupungeista, nousi kymmenen kärkeen kaksi venezuelalaista kaupunkia. Heti toisena oli Venezuelan pääkaupunki Caracas, jossa murhia tapahtui viime vuonna 111,2 kappaletta 100 000 asukasta kohti. Kärjessä oli Meksikon Los Cabos, jossa suhteutettu murhamäärä oli vain 0,1 enemmän kuin Caracasissa.

Venezuelan todellinen alamäki alkoi vuonna 1999, kun tyranniksikin nimitetty Hugo Chávez nousi presidentiksi, ja tilanne on mennyt entistä huonommaksi nykyisen presidentin Nicolás Maduron aikana. Hyperinflaatio, tavara- ja ruokapula sekä äärimmäinen köyhyys ovat saaneet venezuelalaiset lievästi sanottuna tyytymättömiksi, mikä on varsin otollinen alusta väkivaltaisuuksille.

Parin viime vuoden aikana naisiin kohdistunut väkivalta ja murhat ovat lisääntyneet Venezuelassa räjähdysmäisesti. Koska naiset ovat pandemian vuoksi joutuneet viettämään enemmän aikaa kotona väkivaltaisten, miespuolisten perheenjäsenten kanssa, on murhattujen naisten määrä kasvanut 50 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna.

2. Honduras

Kuva: Cristian Soler | CC BY 3.0 (kuvaa rajattu)

Upea sademetsä, historiallisia maya-raunioita, valkoiset hiekkarannat ja turkoosi meri – Honduras vaikuttaa nopeasti katsottuna maanpäälliseltä paratiisilta. Se on kuitenkin kaukana siitä.

Keski-Amerikassa sijaitseva, lähes 10 miljoonan asukkaan Honduras on murhien määrässä mitattuna maailman toiseksi vaarallisin maa. 100 000 asukasta kohti murhia tapahtuu 56,52 kappaletta, joten se on vain hieman kolmantena olevan Venezuelan edellä.

Advertisement

Huolimatta suuresta murhien määrästä Honduras on viime vuosien aikana tullut tilastoissa alas päin. Pahimmillaan murhia tehtiin hieman vajaa 90 kappaletta 100 000 asukasta kohden, joten suunta on ollut oikea, mutta turvalliseksi maaksi Hondurasia ei missään nimessä voi sanoa.

Ongelmat ovat samoja kuin jo monessa listalla aiemmin olleessa maassa: korruptio, äärimmäinen köyhyys, poliittinen epävakaus ja huumejengit. Iso osa murhien uhreista on kahden pääjengin, MS-13 ja Barrio 18, jäseniä eli nuoret miehet ampuvat toisiaan. Arvioiden mukaan jokaisessa hondurasilaisessa perheessä on vähintään yksi jengiin kuuluva henkilö.

Mutta vaikka jengien välien selvittelyissä kuolee useimmiten miehiä, on Hondurasia nimitetty yhdeksi maapallon vaarallisimmista paikoista olla nainen. Naisilla ei juurikaan ole arvoa ja miehet voivat tehdä mitä lystäävät – seuraamuksia tulee harvoin. Pitkälti tässäkin mennään katujengien macho-kulttuuriin, sillä Hondurasissa ”miehen mitta” lasketaan luodeissa; perheväkivaltaa harjoitetaan viidakkoveitsin ja konekiväärein.

Lue myös: Maailman vaarallisimmat jengit – 10 pahamaineisinta rikollisjärjestöä

1. El Salvador

Ylhäisessä yksinäisyydessään murhatilastojen kärjessä on reilun kuuden ja puolen miljoonan asukkaan El Salvador – tällä mittarilla mitattuna maailman vaarallisin maa. Murhia tuossa Keski-Amerikan maassa tehdään 82,84 kappaletta 100 000 asukasta kohti. Todennäköisyys tulla murhatuksi on yksi 1200:sta – kuka olisi valmis ottamaan sellaisen riski? No, salvadorilaisten on pakko, kyseessä on heidän kotinsa, mutta ehkä tämän jälkeen ketään ei kummastuta maasta lähtevien pakolaisten määrä.

El Salvadorissa on runsaasti huume- ja jengirikollisuutta ja väkivalta on valitettavan arkipäiväistä. Toisin kuin monessa muussa tämän listan maassa on El Salvadorissa myös matkailijoilla suuri riski joutua rikoksen uhriksi ja henkirikoksia tapahtuu myös turistien suosimissa kohteissa.

Advertisement

Katujengit eivät tapa ainoastaan toisiaan, vaan kohteena on usein myös hallituksen jäseniä ja muita korkeita virkamiehiä. Toisaalta murhia ja selvittämättömiä katoamistapauksia tapahtuu myös toiseen suuntaan, kun armeija ja poliisivoimat hiljentävät hallinnon vastustajia. Vuosina 1979–1992 käydyn sisällissodan vastakkainasettelu näkyy edelleen tänä päivänä, kun monet eri ryhmittymät ottavat yhteen.

Vuonna 2015 El Salvador nousi murhien määrässä maailman kärkimaaksi, mutta ainakin raporttien mukaan suunta saatiin laskemaan nopeasti ja vuonna 2020 maassa tapahtui hallituksen mukaan ennätyksellisen alhainen määrä murhia: ”vain” 1322 kappaletta. Se oli 80 prosentin lasku viiden vuoden takaisesta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat koko ajan kyseenalaistaneet El Salvadorin virallisia tilastoja, sillä niiden on vahvasti epäilty olleen kiillotettuja.

Vuosi 2021 on kuitenkin viimeistään kääntänyt tilanteen jälleen toiseen suuntaan ja El Salvador pomppasi täysin omaan luokkaansa maailman murhatilastoissa. Erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuneet henkirikokset ovat olleet pari viime vuotta huolestuttavalla tavalla nousussa ja El Salvador pitää tässä suhteessa maanosansa kärkisijaa; murhia tehdään yli 10 kappaletta 100 000 naista kohti.

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version