Yhteiskunta

Onko joulupukki olemassa? Nämä syyt kertovat, että se on mahdollista!

Julkaistu

Onko joulupukki olemassa? Lasten mukaan on, useimpien aikuisten mukaan ei. Tässä tulevat syyt sille, että joulupukki toden totta on tai ainakin voi olla olemassa.

Kun katsoo kauppakeskuksissa tai kodeissa vierailevia joulupukkeja, vastaus kysymykseen ”onko joulupukki olemassa” vaikuttaa hyvin helpolta ja yksinkertaiselta: onhan se vastaus kaikkien nähtävillä, paitsi aivan pienimpien lasten.

Mutta voisiko joulupukki olla silti olemassa, vaikka me käymmekin itse ostamassa joululahjat ja laittamassa ne joulukuusen alle silloin, kun lasten silmä välttää?

Sitähän me emme voi tietää sataprosenttisella varmuudella. Se, että meistä kukaan ei välttämättä ole nähnyt sitä mahdollista aitoa ja oikeaa joulupukkia, ei välttämättä kerro yhtikäs mitään; tämä näkemys kulkee käsi kädessä esimerkiksi erilaisten uskontojen kanssa – tarinan ei välttämättä tarvitse olla juuri se, millaisena ihmiset sitä kertovat.

Ja sitten tullaan toisen kysymyksen äärelle: onko joulupukki ollut jossain vaiheessa olemassa, vaikka joulupukki ei välttämättä ole enää tänä päivänä tässä maailmassa?

Advertisement

Seuraavassa Listafriikki kertoo syyt sille, että joulupukki on, tai ainakin on voinut olla, olemassa ja miksi olemassaolo on vähintäänkin mahdollista – osittain huumorisävytteisesti.

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä syntyi 200-luvun lopulla. Hän toimi piispana monille suomalaisille nykypäivänä tunnetun lomakohteen, Antalyan alueella. Hän on ortodoksien keskuudessa lasten suojeluspyhimys, perustuen hänen lapsiin osoittamaansa huomioon.

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijällä oli tapana tuoda etenkin köyhille lapsille lahjoja ja tästä syystä hänet on nähty tietynlaisena joulupukin esikuvana. Nykypäivänä hänestä puhutaan kuitenkin varsin vähän ja joulupukilla on huomattavasti merkittävämpi osa meidän nykyihmisten elämässä.

Mutta miksi sitten joulupukki on joulupukki, eikä häntä tunneta nimellä Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että joulupukki oli huomattavasti helpommin kaupallistettavissa, sillä hän ei liity millään tavalla mihinkään uskontoon. Tämän viimeisteli Coca-Cola, jonka jälkeen joulupukki on tavattu punaisissa vaatteissa.

Mutta onko joulupukki oikeasti olemassa, edelleen tänä päivänä? Niin, Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijän jäänteitä ei olla pystytty missään vaiheessa vahvistamaan sataprosenttisesti. Monet uskovat tämän johtuvan siitä, että tuohon aikaan pyhimysten jäänteet ripoteltiin eri puolille, mutta voisiko olla, että jäänteitä ei ole sataprosenttisella varmuudella löydetty, koska Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on joulupukki ja edelleen elossa?

Advertisement

Niin tai näin, se, millainen Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä oli ihmisenä, vahvistaisi joulupukin olemassaolon, vaikkakaan joulupukki ei ole välttämättä ihan sitä, millaisena hänet esitellään.

Joulupukilla on voimassa oleva lentolupakirja ja passi

Onko joulupukki olemassa? Mistä päin maailmaa joulupukki on? Asustaako joulupukki Pohjoisnavalla, kuten lukuisissa muissa maissa väitetään, vai onko joulupukki suomalainen? Se voidaan ainakin sanoa, että Suomi on ainoa maa, jossa joulupukin voi tavata 365 päivänä vuodessa.

Joulupukilla ja joulupukin muorilla on voimassa olevat kanadalaiset passit, jotka myönnettiin tälle joulun kaksikolle vuonna 2013 Torontossa järjestetyssä seremoniassa; kenties kyse on vain kunniakansalaisuudesta ja sinällään asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, missä joulupukki muorinsa kanssa pitää majaa.

Yhdysvalloissa joulupukilla on puolestaan täysin laillinen ja aito lentolupakirja, joka mahdollistaa matkustamisen joulunaikaan ympäri maailman – oli sitten maassa lunta tai ei. Tuo lentolupakirja on Yhdysvaltain valtion myöntämä ja joulupukilla on ollut se jo vuodesta 1927 lähtien.

Kun mietitään, miten tarkkoja valtiot ovat virallisten asiakirjojen suhteen, jollain esimerkiksi Yhdysvaltain hallituksessa on täytynyt olla parempaa tietoa hallussaan ja selkeä vastaus tähän ”onko joulupukki olemassa” -kysymykseen.

Partikkeli voi olla useassa paikassa yhtäaikaisesti

Maalaisjärki sanoo, ettei jokin asia voi olla yhtäikaisesti kahdessa tai useammassa paikassa, eikö totta?

Tässä kohtaa maalaisjärjellä ei ole kuitenkaan merkitystä. Noin 95 vuotta sitten tutkijat ymmärsivät, että partikkelit, kuten elektronit, voivat olla useassa paikassa yhtäaikaisesti. Kvanttimekaniikka on atomeja pienemmät hiukkaset kattava fysiikan osa-alue. Tämän kokoisista hiukkasista puhuttaessa kaikki materia ja energia esiintyy eräänlaisessa sumeassa vuossa, mikä mahdollistaa hiukkasen olemassaolon enemmän kuin yhdessä paikassa yhtäaikaisesti; itse asiassa hiukkanen voi olla samaan aikaan loputtomassa määrässä eri paikkoja.

Advertisement

Ihminen koostuu näistä atomeja pienemmistä hiukkasista. Kun tutkijoilta on kysytty, miksi ihminen ei kykene olemaan esimerkiksi kahdessa paikassa yhtäaikaisesti, valtaosa heistä ei ole kyennyt vastaamaan kysymykseen; sen sijaan he ovat todenneet kvanttimekaniikan olevan täysin loputon suo, joka saa vain pään pyörälle.

Vaikka atomeja pienemmistä hiukkasista koostuva ihminen ei kykene olemaan tiedettävästi kuin yhdessä paikassa kerrallaan, eikö joulupukki voisi olla? Me emme tiedä joulupukista mitään muuta kuin tarinoita. Tutkijat eivät ole päässeet tutkimaan joulupukkia. Onko silloin väärin olettaa, että joulupukki on olemassa ja kykenee jakamaan lahjoja yhtenä ja samana päivänä ympäri maailmaa? Jos elektronin kaltainen hiukkanen kykenee olemaan loputtomassa määrässä eri sijainteja yhtäaikaisesti, kuka meistä on sanomaan, ettei meille näiltä osin täysin tuntematon joulupukki voisi pystyä samaan ja olla siten olemassa?

Ei kukaan, väitti sitten Sir Roger Penrosen kvanttimekaniikkateoria mitä tahansa.

Me uskomme asioihin, joita emme ole nähneet

Kun mietitään kaikkia maailman uskontoja, perustuvat ne usein hahmoihin – Jumalaan tai useisiin sellaisiin – joita monikaan uskovainen ei ole välttämättä nähnyt. Osa kertoo nähneensä joko Jumalan tai Jeesuksen, mutta eivät suinkaan kaikki.

Jos siis ihminen on kykeneväinen uskomaan siihen, että Jumala on olemassa, miksi joulupukki olisi lopulta yhtään erilaisessa asemassa, vaikka kyseessä ei olekaan uskonnollinen henkilö/hahmo? Itse asiassa kysymys liittyen siihen, onko joulupukki olemassa, on tietyiltä osin verrattavissa uskontoihin; uskonnoissa, kun hyvästä käytöksestä useimmiten palkitaan joko nyt tai tulevaisuudessa, aivan kuten myös joulupukin kohdalla.

Mielenkiintoisena sivuhuomiona tässä yhteydessä voidaan todeta, että esimerkiksi Islannissa hurja määrä aikuisia ihmisiä uskoo tonttuihin (lue lisää täältä) ja maassa on voimassaolevia lakeja tonttuihin liittyen.

Advertisement

Agnostikoksi kutsutaan henkilöä, joka ei kiellä Jumalan olemassaoloa, mutta ei myöskään myönnä sitä, koska kumpikaan näistä väitteistä ei ole aukottomasti todistettavissa. Kun me emme siis voi sataprosenttisella varmuudella todeta, onko joulupukki olemassa vai ei, meitä voi parhaimmillaankin kutsua joulupukin olemassaoloon liittyvien kysymyksien äärellä agnostikoksi.

Uskonnot voivat siis tietyllä tapaa olla vastaus siihen, onko joulupukki olemassa, tai ainakin ne tarjoavat mahdollisuuden tuon vastauksen löytämiseen.

Lapset näkevät asioita, joita aikuiset eivät näe

Kolmen ja neljän kuukauden ikäiset vauvat voivat nähdä asioita, joita yksikään aikuinen ei pysty näkemään. Pienet vauvat kykenevät esimerkiksi näkemään valokuvan tai maalauksen huomattavasti yksityiskohtaisemmin kuin aikuinen ihminen, muun muassa värien ja muotojen osalta; monet asiat ja esineet näyttävät aikuiselle identtiseltä, mutta aivan pienelle lapselle ei.

Ihminen kadottaa tämän kyvyn hyvin nopeasti, jo noin viiden kuukauden iässä, tehden tilaa muille evolutiivisesti tärkeille prosesseille. Ja tämä on vain yksi useista ominaisuuksista, jotka meillä on vain muutaman kuukauden ikäisinä ja jotka katoavat meiltä varsin nopeasti.

Lapset raportoivat myös paljon aikuisia useammin siitä, että he näkevät kummituksia. Jokainen tekee tietenkin oman tulkintansa siitä, onko kummituksia/henkiolentoja olemassa, mutta jälleen kerran: me emme voi todistaa aukottomasti, ettei niitä olisi. Voisiko siis olla, että lapsi kykenee näkemään jotain sellaisia olemassa olevia asioita, joita me aikuiset emme pysty näkemään – aivan kuten muutamien kuukausien ikäisten lasten kohdalla on? Kun lapsi kertoo nähneensä joulupukin, voisiko asia todella olla näin?

Tietenkin tutkijat ja eri alojen asiantuntijat ovat pyrkineet kumoamaan kummitusten/henkiolentojen olemassaolon, mutta kuten todettua, myöskään he eivät ole siihen täysin aukottomasti pystyneet – se, kun on käytännössä mahdotonta.

Advertisement

Me tiedämme vain murto-osan eläimistä ja muista eliöistä

Ihminen on melkoinen tutkimusmatkailija, joka pyrkii saamaan vastauksia meitä kaikkia enemmän tai vähemmän askarruttaviin kysymyksiin. Näiden meidän historian saatossa tekemiemme tutkimusmatkojen aikana olemme toistaiseksi löytäneet vajaat 2 miljoonaa eläinlajia. Yleinen uskomus onkin, että me olemme tavanneet kaikista maapallon eläimistä, joita löytyy näkemysten mukaan noin 10 miljoonaa, ainoastaan 20-25 prosenttia. Jos mukaan lasketaan kaikki mahdolliset eliöt – muun muassa bakteerit – silloin tuo kokonaismäärä kasvaa jopa triljooniin.

On hyvin todennäköistä, että kukaan meistä ei ole varsinaisesti törmännyt lentäviin poroihin, jotka ovat hyvin oleellinen osa joulupukkiin liittyviä kertomuksia. Mutta voiko lentäviä poroja olla olemassa? Periaatteessa voi, sillä me tiedämme loppujen lopuksi niin vähän tästä meidän planeetasta, saati sitten kaikesta ympärillämme olevasta.

Mutta, jos näitä lentäviä poroja sitten on olemassa, miten meillä ei ole esittää vedenpitäviä todisteita niistä?

No, jos kyseessä on meille tuntematon laji, niin voihan tällä lajilla olla kyky muuntautua ympärillä olevaan ympäristöön tai sitten nämä porot voivat olla jopa näkymättömiä. Äläkä pidä tätä minään täytenä humpuukiteoriana: onhan maailmassa jo olemassa eläimiä, jotka ovat lähestulkoon näkymättömiä ja/tai kykenevät maastoutumaan ympäristöönsä lähes täydellisesti, kuten vaikkapa kameleontti.

Totuus tulee lapsen suusta

Tämä listan kohta nivoo oikeastaan melkoisen hyvin yhteen tämän koko ”onko joulupukki olemassa” -keskustelun – siinä, kun on kyse hyvin subjektiivisesta asiasta eli jokainen ihminen kokee erilaiset asiat omalla tavallaan. Toinen uskoo, toinen ei. Uskomusten kohdalla on ikään kuin keskustelisi siitä, onko jokin tietty ruoka hyvää vai ei.

Jokainen meistä on varmasti kuullut sanonnan ”totuus tulee lapsen suusta”.

Sitä kuuleekin usein melkoisen koomisia tarinoita siitä, miten lapset ovat möläytelleet asioita, joita ei olisi välttämättä tarvinnut sanoa ääneen muiden ihmisten äärellä. Jos siis lapsi uskoo joulupukkiin, eikö sekin voida silloin nähdä totuutena, joka tulee lapsen suusta?

Advertisement

Toki lapset ovat myös melkoisia tarinankertojia, joten tiedä tässä nyt sitten joulupukin kohdalla, onko kyse siitä totuudesta vai tarinasta.

Jos et usko, joulupukki jättää tulematta

Lapset uskovat joulupukkiin, aikuiset eivät. Ainakin pääsääntöisesti asia on näin.

Meistä aika moni varmasti tietää, että joulupukki jättää visiitin tekemättä, mikäli et usko hänen olemassaoloon. Kun siis lapsi uskoo, että joulupukki on olemassa, hän myös kykenee näkemään joulupukin. Kun taas aikuinen ei usko joulupukin olemassaoloon, pukki jää näkemättä.

Kuten siis edellä olevassa listan kohdassa totesimme, totuus tulee lapsen suusta ja sille väittämälle saadaan vahvistusta tässä suhteessa tätä kautta. Kun lapsi kertoo nähneensä joulupukin, ja sinä aikuisena ihmisenä vain kohautat olkapäitäsi, ajatellen hänen puhuvan esimerkiksi kauppakeskuksessa olleesta joulupukista tai muutoin vain keksineen tarinan, ehkä kyse on siitä, että te puhutte kahdesta eri asiasta.

Piileekö ongelman juuri tämän ”onko joulupukki olemassa” -keskustelun osalta nimenomaan tässä; aikuiset paljastavat sukupolvi toisensa jälkeen lapsilleen jossain vaiheessa, ettei joulupukkia ole olemassa. Pettymys on valtava ja seuraavan kerran, kun lapsi katsoo ostarin joulupukkia, vahvistaa se vanhempien väitteen – valitettavan monesta pukista, kun näkee välittömästi, etteivät he todellakaan voi olla aitoja. Näin syntyy loppumaton kiertokulku ja lapsi kyseenalaistaa aiemmin näkemänsä aidon joulupukin, peilaten sen vanhemmiltaan kuulemaansa ”totuuteen” ja julkisilla paikoilla näkemiinsä feikkipukkeihin.

🤷‍♂️ Mikä on sinun mielipiteesi: onko joulupukki olemassa tai onko hän kenties ollut joskus aiemmin olemassa? Kerro sinun näkemyksesi alla olevassa kommenttikentässä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version