Yhteiskunta
10 palkkamurhaa, jotka menivät eeppisellä tavalla pieleen – osa 2
Palkkamurha ei yleensä tiedä hyvää uhrin kannalta, mutta toisinaan karma näyttää kyntensä ja pilkka osuu toisen osapuolen nilkkaan. Nyt listataan sellaiset palkkamurhat, joissa homma meni rahoittajapuolen osalta totaalisesti pieleen.
Näissä palkkamurhissa syyt vaihtelevat mustasukkaisuudesta talousongelmiin; niin kovin usein lähipiirissä himoitaan henkivakuutusrahoja.
Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset päin mäntyä menneet palkkamurhat voit lukea tästä:
10 palkkamurhaa, jotka menivät eeppisellä tavalla pieleen – osa 1
Huono valinta palkkamurhaajaksi
Heinäkuun 20. päivänä vuonna 2015 teksasilainen Maria Sosa tapasi urheiluvälinekaupan pihassa miehen, johon hän oli aiemmin ottanut yhteyttä sopiakseen työkeikasta. Tuo työ oli hänen aviomiehensä, Ramon Sosan, tappaminen.
Parkkipaikalla kaksikko sopi käytännön järjestelyistä, ja Maria lupasi maksaa miehelle 2000 dollaria ja antaa vielä uhrin lava-auton vaivanpalkaksi. Mies kysyi, riittäisikö pelkkä pahoinpitely, johon Maria vastasi: ”Ei, haluan että hän kuolee.”.
Sosa ei kuitenkaan tiennyt, että henkilö, jonka hän oli palkannut murhaamaan aviomiehensä, oli peitetehtävissä toiminut poliisi. Ramon Sosaa informoitiin suunnitelmasta ja yhdessä poliisin kanssa hän punoi juonen: he päättivät lavastaa murhan. Ramon poseerasi kuvissa kuin häntä olisi ammuttu päähän (voit katsoa todentuntuiset otokset tämän linkin kautta).
Peitepoliisi toimitti valokuvat Marialle, joka oli niin tyytyväinen lopputulokseen, että maksoi miehelle 1000 dollaria ylimääräistä. Sittemmin Maria Sosa tuomittiin 20 vuoden vankeuteen palkkamurhan suunnittelusta. Sosat myös päätyivät avioeroon, mikä ei olosuhteet huomioon ottaen ollut kovinkaan yllättävä ratkaisu.
Nykyään on hankala löytää luotettavaa palkkamurhaajaa
Nova Scotian provinssissa, Kanadassa, opettajana työskennellyt Nicole Ryan päätti vuodenvaihteessa 2008, että hänen aviomiehensä oli kuoltava. Nicole ja Mike Ryan olivat asumuserossa, mutta edelleen laillisesti naimisissa. Armeijassa palvellut Mike oli puolen miljoonan dollarin eläkkeensä ja kolmen omistusasunnon kanssa arvokas… kuolleena.
Nicole löysi helposti hommaan suostuvan miehen, jolle hän maksoi 25 000 dollaria. Tämä kuitenkin pakeni rahojen kanssa. Myös seuraavat kaksi palkkamurhaaja peruivat keikat viime hetkellä. Neljännellä kerralla Nicolea onnisti, tai niin hän luuli, sillä peitetehtävissä ollut mies kuului Kanadan kuninkaalliseen ratsupoliisiin.
Poliisi kyseli Nicolelta yksityiskohtaisesti tämän suunnitelmaa. Jos Miken uusi tyttöystävä sattuisi olemaan paikalla, hänet saisi myös listiä. Poliisi tiedusteli pitäisikö Mike hakata, mutta ei, nopea tappaminen ”riittäisi”.
Poliisi myös kysyi, mikä naisen motiivina oli ja oliko Mike kenties ollut väkivaltainen. Siihen Nicole vastasi haluavansa vain rahat; mies ei ollut koskaan käynyt häneen käsiksi. Nicole kertoi myös monesta epäonnistuneesta yrityksestään löytää sopiva henkilö murhan suorittamiseen. Kaksikko sopi uuden tapaamisen, johon Nicolen oli määrä tuoda kuvia Mikesta ja ennakkomaksu palkkamurhasta. Valepukuinen poliisi toi paikalle oman ryhmänsä ja Nicole pidätettiin.
Oikeudessa tuomion piti olla läpihuutojuttu. Nicole kuitenkin muutti tarinaansa, ja kertoi todistajanaitiossa olleensa vuosien ajan Miken pahoinpitelemä ja pelänneensä sekä oman että parin yhteisen tyttären hengen puolesta. Nämä asiat eivät kuitenkaan koskaan olleet tulleet ilmi poliisikuulusteluissa, eivätkä vuosia kestäneessä pariterapiassa tai tyttären huoltajuuskäsittelyssä.
Tuomarin päätöksellä Mike Ryan ei päässyt todistamaan eikä oikeudessa kuultu myöskään palkkamurhaan rekrytoitua poliisia. Siitäkin huolimatta, että mitään todisteita väkivallasta ei ollut, hylkäsi oikeus kaikki Nicolea vastaan nostetut syytteet, ja vaikka tapaus eteni lopulta korkeimpaan oikeuteen asti, pääsi nainen pälkähästä.
Elokuvan arvoisista käänteistä huolimatta Mike Ryan sai Aimee-tyttären huoltajuuden ja elää onnellista elämää kaukana ex-vaimostaan.
Taustatutkimusta romaania varten
Brittiläistä 68-vuotiasta televisiotuottajaa David Harrisia odotti vuonna 2017 valoisa ja onnentäyteinen tulevaisuus uuden naisystävän kanssa. Ainoa ongelma oli kuitenkin Hazel Allinson, hänen puolisonsa 27 vuoden ajalta. Ero ei tullut kysymykseen, koska Allinson oli varakas ja omisti yksin arvokkaan kiinteistön, mutta kuoleman sattuessa Harris perisi ne kaikki.
Hän maksoi kolmelle miehelle 200 000 puntaa Allinsonin murhasta, ja arveli nettoavansa tämän kuolemasta noin 800 000 puntaa, joilla hän voisi elää onnellisena bordellissa tapaamansa liettualaisen, 28-vuotiaan Ugne Cekaviciuten kanssa. Suhde oli jatkunut vuosia, joiden aikana Harris oli kuluttanut kymmeniä tuhansia puntia kalliisiin lahjoihin ja saattanut itsensä roihuavan rakkauden vuoksi pahoihin velkoihin.
Harrisin pahaksi onneksi murhaan palkatut henkilöt olivat poliiseja, jotka olivat nauhoittaneet kaikki keskustelut. Kun Harris pidätettiin, kielsi hän palkkamurhan jyrkästi ja väitti kaiken olleen vain taustatyötä uutta romaania, ”Too Close To Kill”, varten. Selitys ei mennyt oikeudessa läpi ja Harris tuomittiin 17 vuodeksi vankeuteen.
Ole tarkkana, kenelle lähetät viestejä!
Otsikon kehotus on erittäin hyvä muistaa varsinkin silloin, jos suunnittelee palkkamurhaa. Yhdysvaltalainen Jeff Lytle tunaroi puhelimensa kanssa vuonna 2017, kun hän lähetti palkkamurhaajalle tarkoittamansa viestit vahingossa entiselle työnantajalleen.
Kun nimettömänä pysytellyt entinen pomo sai epäilyttävän viestin, ”Muistatko, kun lupasit auttaa minua vaimoni tappamisessa? Aion nyt käyttää tarjouksen.”, otti hän välittömästi yhteyttä Washingtonin osavaltion poliisiin.
Shayne-nimiselle henkilölle tarkoitetuissa viesteissä oli tietoja vaimon työvuoroista ja ohjeet siihen, miten murhaajan pitäisi saada tilanne näyttämään ”onnettomuudelta tai eskaloituneelta ryöstöltä”. Lytlen ja Shaynen oli tarkoitus pistää vaimon henkivakuutuksesta tuleva miljoona dollaria puoliksi.
Vielä kauheammaksi suunnitelman teki se, että Lytle tekstasi 4-vuotiaan tyttärensä vakuutuksen olevan 500 000 dollarin arvoinen, joten jos palkkamurhaaja halusi enemmän rahaa, olisi tyttärenkin henki kaupan.
Lytle pidätettiin hyvin nopeasti, mutta hän kielsi kaiken. Mies kertoi vain kirjoittaneensa tekstit purkaakseen vähän tunteitaan, mutta väitti ettei ollut tarkoittanut lähettää niitä kenellekään eikä todellakaan ollut suunnitellut perheensä murhaamista. Hän myös yritti vierittää viestien lähettämisen pienen tyttärensä niskoille.
Selitykset eivät kuitenkaan menneet läpi.
Palkkamurhaaja etsii töitä
Päätetään lista maailmanhistorian surkeimpaan palkkamurhaajaan. Harva varmaankaan tietää, mistä palkkamurhaajaa pitäisi lähteä etsimään, mutta Facebook ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen. Sinne oman ilmoituksensa työnhausta kuitenkin laittoi perulainen Jonathan Giraldo.
Giraldo kuvaili profiilissa itseään sanoilla ”Most Wanted” ja mainosti olevansa tehokas palkkatappaja. Koulutuksestaan ja työhistoriastaan hän kirjoitti näin: ”Kadulla oppii enemmän kuin koulussa”. Tämä 38-vuotias elämäm koululainen oli fiksusti käyttänyt peitenimeä Tony Garcia ja lisännyt profiilin vielä tappajanimensä Anthrax (suom. pernarutto). Vähemmän fiksusti Giraldo oli käyttänyt omia kuviaan, joissa hän poseeraa täysin tunnistettavasti lukuisten tuliaseiden kanssa.
Poliisi saapui pidättämään Giraldon tämän kotiin, jossa mies oli juuri päivittämässä Facebook-profiiliaan ja lisäämässä infoa rikollisista saavutuksistaan. Poliisi oli melko varma, että Giraldo ei ainakaan palkkamurhaajana ollut aiemmin kunnostautunut, ottaen huomioon hänen välineensä asiakkaiden hankintaan.
Lue listan ensimmäinen osa: 10 palkkamurhaa, jotka menivät eeppisellä tavalla pieleen – osa 1
Lue myös: