Yhteiskunta
10 maailman tarkimmin vartioitua ja suojeltua ihmistä
Maailman tarkimmin vartioitujen ihmisten joukkoon kuuluu tietenkin valtionjohtajia, mutta käsittämättömän mittavia turvatoimia on myös julkisuuden henkilöillä ja yritysjohtajilla.
Tämä ei ole mikään absoluuttinen Top 10 -lista, vaan mukana on henkilöitä, joiden turvallisuuden takaamisessa on jotain erityislaatuista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bidenia suojellaan huomattavasti suuremmalla joukolla kuin Beyoncéta, mutta vain jälkimmäisenä mainittu on listalla.
Yksi merkittävä listalta pois jäänyt henkilö on paavi Franciscus, joka epäilemättä kuuluu tarkimmin vartioitujen ihmisten joukkoon. Listafriikki teki kuitenkin muutama viikko sitten kokonaisen listan paavin turvallisuudesta vastaavasta sveitsiläiskaartista, joten sen saloihin voi tutustua täällä: 10 faktaa maailman pienimmästä armeijasta.
Suomessa esimerkiksi poliitikot ovat olleet melko turvassa väkivaltaisilta hyökkäyksiltä, mutta tilanne on viimeisten vuosien aikana alkanut muuttumaan. Ylen mukaan Suomen ylimmän valtionjohdon henkilösuojauksen parissa työskentelee yli 100 turvamiestä, kun vuonna 2010 ministereiden henkivartijatehtäviä hoiti vielä alle 10 miestä Monesti myös sanotaan, että Suomi on ainoa maa, jossa presidentti voi mennä ilman huolen häivää lenkille tai kauppaan. Varmasti voikin, mutta ei ikinä yksin. Sauli Niinistön mukana on turvamiehiä aina ja joka paikassa; appivanhempien luona kyläillessäkin.
Tässä kuitenkin hulppeilla turvatoimilla varustettuja, maailman tarkimmin vartioituja ihmisiä.
Vladimir Putin
Kuten jo mainittua, kuuluvat kaikki valtionjohtajat maailman tarkimmin vartioitujen henkilöiden joukkoon. Toisilla vartiointi on vain hieman eri sfääreissä.
Ei liene mitenkään yllättävää, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on yksi niistä, joilla on turvanaan pieni armeija. Venäjän federaation suojelupalvelun, FSO:n, toiminnan yksityiskohdat ovat toki salaisia, mutta aina kun Putin vierailee ulkomailla, saadaan pieni vilkaisu turvatoimien massiivisuuteen. Esimerkiksi vuonna 2014, kun Putin osallistui G20-maiden kokoukseen Australiassa, oli hänellä mukanaan yli 300-henkinen seurue. Porukan majoittaneen hotellin henkilökunnalta on tihkunut medialle tietoja siitä, että suurin osa saattueesta liittyi presidentin turvallisuuteen. Myös silloin, kun Putin on vieraillut Suomessa, on hänen mukanaan ollut satoja turvamiehiä.
Varsinaisesti presidentin suojelusta vastaa FSO:n alainen erityisyksikkö SBP, jonka tehtävänä on vain ja ainoastaan pitää valtion tärkein henkilö turvassa. Putinin kannoilla seuraa aina useampia aseistettuja ja kamppailulajeja taitavia pukumiehiä, jotka ovat hänen läheisimmät henkivartijansa. Näiden lisäksi siviilipukuisia agentteja on soluttautuneena lähiympäristöön ja usein käytössä on myös tarkka-ampujia täydessä valmiudessa.
Putinin lähellä olevat sisäpiirilähteet ovat paljastaneet presidentin olevan lähes pakkomielteisen tarkka syömisistään mahdollisen myrkytyksen pelossa. Hänen ruokansa maistetaan ennen tarjoilua, ja myös Suomessa on saatu todistaa pitkälle vietyjä varotoimia: kesällä 2019, kun Putin oli virallisella vierailulla Helsingissä ja presidentinlinnassa oltiin aloittelemassa Niinistön ja Putinin yhteistä tiedotustilaisuutta, vaihdettiin venäläisen vesilasi viime hetkellä. Kummankin presidentin lasi oli täytetty samasta pullosta, mutta kyseessä oli mitä todennäköisimmin varotoimi myrkytyksen varalta. Samanlainen lasin vaihto nähtiin Punkaharjulla vuonna 2017; silloinkin presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden alla.
Putinin turvamiesten työtehtäviin kuuluu muutakin, kuin vain presidentin suojelua – ainakin huhujen mukaan. He toimivat tarvittaessa Putinin kaksoisolentoina, kun presidentti halutaan kuvat tekemässä jotain vaarallista tai uhkarohkeaa, mihin hän ei ehkä itse kykenisi, kuten hävittäjällä lentäminen tai karhulla ratsastaminen (sitä ei kyllä varmasti ole tehnyt kukaan).
FSO:lla on Venäjällä käsittämättömiä oikeuksia, sillä sen kymmenillä tuhansilla sotilailla on valta vakoilla, seurata, tehdä kotietsintöjä ja pidättää kansalaisia ilman erityistä lupaa. Eikä FSO tarvitse näiden tekemiseen myöskään mitään syytä.
Jay-Z ja Beyoncé
Musiikkimaailman kuninkaallisiksi tituleeratut Jay-Z ja Beyoncé ovat kaikesta julkisuudesta huolimatta erittäin tarkkoja yksityisyydestään. Valitettavasti kuuluisuus tuo mukanaan myös varjopuolia ja pariskunta on lukuisia kertoja joutunut villiintyneiden fanien hyökkäyksen kohteeksi. Heidän kotiinsa on myös tunkeuduttu useampaan otteeseen, ja vaikka henkivartijat ovat aina kulkeneet kummankin kannoilla, ovat turvatoimet moninkertaistuneen kolmen lapsen myötä.
Kun Beyoncé ja Jay-Z olivat vuonna 2014 lähdössä yhteiselle On The Run -maailmankiertueelle mukanaan silloin kolmivuotias Blue Ivy -tytär, päättivät he palkata matkaan mukaan suuren joukon turvallisuusalan ammattilaisia. Normaalisti Beyoncén turvallisuudesta vastaa viisi järkälemäistä henkivartijaa ja Jay-Z:llä muutama vähemmän, mutta kiertueen turvallisuustiimiin kuului 16 henkivartijaa, joista viisi tuoreinta lisäystä oli entisiä tiedustelupalveluiden agentteja. Konserttipaikkakunnilla liikkumista varten pariskunta hankki kaksi panssaroitua maasturia, joita normaalisti käyttävät pomminkestävyyden vuoksi presidentit ja kuninkaalliset. Tai sotilaat aktiivisella sota-alueella.
No, pieneltä armeijalta koko turvallisuustiimi vaikuttikin, sillä vuorokauden ympäri vahtia pitävien henkivartijoiden tukena oli 40-henkinen turvaryhmä, johon liittyi konserttipäivinä vielä 21 henkilöä lisää. Yleisön joukossa oli 300 vartijaa ja lavalle pyrkiviä faneja pysäyttämään oli palkattu 50 juuri kyseiseen toimintaa koulutettua ammattilaista.
Tietenkin konserttipaikoilla oli myös omia järjestyksenvalvojia – edellä mainitut olivat siis artistien omaa, kiertueella mukana kulkevaa henkilökuntaa.
Perheen koti aidatulla ja vartioidulla alueella Bel-Airissa, Los Angelesissa, on kuin linnoitus. Monta rakennusta kattavassa kompleksissa oli jo valmiiksi luodinkestävät ikkunat ja se oli muurin ympäröimä, mutta Jay-Z ja Beyoncé rakensivat turvamiehilleen vielä omat majoitustilat ja massiivisen turvallisuuskompleksin, josta on mukavampi tarkkailla valvontakameroita 24/7.
Kim Jong-Un
Maailman vainoharhaisimpana valtionpäämiehenä pidetään Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-Unia. Hänellä on varmasti syytäkin pelätä salamurhayrityksiä, joten turvatoimet ovat sen mukaiset. Harvoilla ulkomaille suuntautuneilla vierailuilla Kimin turvaksi ei autosaattueessa riitä luodinkestävät lasit, vaan häntä kuljettavan ajoneuvon ympärillä hölkkää 12 mustiin pukuihin sonnustautunutta henkivartijaa. Harvinainen katsaus Pohjois-Korean itsevaltiaan ympärillä tapahtuviin turvatoimiin saatiin kesäkuussa 2018 Singaporessa järjestetyn huippukokouksen yhteydessä, kun Kim tapasi Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin.
Korean kansanarmeijan jäsenistä kootun eliittijoukon jäsenten (eli niiden hölkkääjämiesten) on oltava vähintään saman pituisia kuin Kimin, ja jos kutsu johtajan henkilökohtaiseen suojelujoukkoon käy, ei siitä voi kieltäytyä. Tietenkään. Turvamiehet saavat koulutusta eri aseiden käytöstä, kamppailulajeista, ja niin heidän itsensä kuin perheensä taustat käydään isovanhempia myöden tarkasti läpi. BBC:n saamien tietojen mukaan nämä lähimmät turvamiehet ovat ainoita pohjoiskorealaisia, jotka saavat kantaa aseita johtajan lähellä.
Singaporessa Kimillä oli mukana myös turvallisuusjoukkojen toinen osio, jonka jäsenten tehtävänä on varmistaa, että johtajalla on aina saatavilla kotimaasta tuotua ruokaa, juomaa ja tupakkaa, ja kaikki tälle tarjoiltu tietenkin maistetaan ja tarkistetaan myrkkyjen varalta. Eteläkorealaisen Chosun Ilbo -sanomalehden mukaan Singaporen tapaamiseen matkasi Kimin mukana myös oma kannettava vessa, ettei kukaan ulkopuolinen pääsisi tutkimaan johtajan ulosteita ja päättelemään siten jotain tämän terveydentilasta.
Reilun kymmenen läheisimmän henkivartijan lisäksi Kimin vanavedessä ja ympärillä on turvamiehiä kolmessa eri tasossa. Eliittijoukon välittömässä läheisyydessä on kymmenittäin sotilaita ja näiden lisäksi satojen metrien matkalla teiden varsilla ja rakennuksissa partioivat kolmannen ryhmän vartijat. Ja nyt ei siis ole kyse poliiseista tai muista isäntämaan turvallisuusjoukkojen tarjoamasta suojauksesta, vaan nämä sadat vartijat ovat suoraan Kimin henkilökohtaisia turvamiehiä.
Samaisena vuoden 2018 kesänä Kim tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin maiden välisellä, demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Ennen neuvottelujen alkamista Kimin turvallisuusjoukot tarkistivat huoneen räjähteiden ja kuuntelulaitteiden varalta, ja johtajan tuoli ja vieraskirja käsiteltiin desifiointiaineella, jota suihkaistiin varmuuden vuoksi myös ilmaan.
Vladimir Lenin
Jep, juuri se Vladimir Lenin, Neuvostoliiton isä. Vaikka Leninissä ei ole pihissyt henki lähes sataan vuoteen, on hän tarkasti varjeltu ja suojeltu.
Kun Lenin pitkän sairastelun jälkeen kuoli tammikuun 21. päivänä vuonna 1924, hänen ruumiinsa palsamoitiin ja asetettiin näytteille Moskovan Punaiselle torille vartavasten rakennettuun mausoleumiin. Siellä suuri vallankumousjohtaja on maannut kaiken kansan katseltavana; lukuunottamatta vuosia 1941-45, kun ruumis kiidätettiin saksalaisten pelossa turvaan Siperiaan.
Ruumista suojellaan monella tavalla. Ensinnäkin se täytyy pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, joten viikottain kumiselta näyttävä iho käsitellään valkaisuaineella homeläikkien poistamiseksi. Puolentoista vuoden välein palsamoitu ruumis upotetaan kuukauden ajaksi kemikaalikylpyyn mausoleumin alapuolella sijaitsevassa pomminkestävässä laboratoriossa.Tuona aikana vaatteet pestään ja silitetään, ja kolmen vuoden välein Lenin saa ylleen uuden puvun.
Ruumista myös vartioidaan tarkasti. Neuvostoliiton viimeisen vuosikymmenen ajan mausoleumin edessä seisoi vuorokauden ympäri kunniavartio, johon nuoria sotilaita houkuteltiin sillä, että kyseessä oli koko valtion tärkein ja merkityksellisin tehtävä. Vaikka kunniavartio siirrettiin vuonna 1993 Tuntemattoman sotilaan haudalle, on aivan Kremlin muurin vieressä sijaitseva mausoleumi jatkuvan tarkkailun alla.
Mausoleumissa käyminen on ilmaista, mutta se on yleisölle auki vain muutamana päivänä viikossa ja silloinkin vain kolmen tunnin ajan. Kaikille vieraille tehdään yksityiskohtainen tarkastus metallinpaljastimen kanssa, eikä sisälle saa viedä isoja laukkuja. Valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty samoin kuin puhuminen ja käsien taskussa pitäminen. Jos joku ottaa kuvia, on vartijoilla oikeus tarkastaa kamera tai puhelin ja poistaa sisältö.
Luodinkestävän lasin takana olevaa Leniniä pääsee katsomaan pienissä ryhmissä muutaman minuutin ajaksi, eikä viileässä hautaholvissa kauempaa ehkä haluaisi ollakaan, sillä pienen huoneen jokaisessa nurkassa ihmisten liikkeitä vahtii silmä tarkkana aseistetut sotilaat. Jos joku jumittuu paikalleen liian pitkäksi aikaa, alkavat vartijat napsautella sormiaan sen merkiksi, että nyt on aika lähteä.
Mark Zuckerberg
Facebook ei viime vuosina ole esiintynyt kovinkaan hyvässä valossa muun muassa siksi, että se seuraa käyttäjiään ja kerää heistä, ja heidän kontakteistaan, valtavan määrän tietoa ilman lupaa. Ei siis ole kumma, että Facebook, Inc. -yrityksen perustaja, toimitusjohtaja ja pääomistaja Mark Zuckerberg ei ole erityisen pidetty henkilö. Asiaa ei auta se, että hän on 98 miljardin nettovarallisuudellaan yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.
Koska raha ja julkisuus tuovat mukanaan uhkia (ja koska mikään Facebookissa ei ole enää salaista) tiedetään yhtiön muutamia ydinhenkilöitä suojelevan 70-henkisen tiimin, jota johtaa entinen Yhdysvaltojen salaisen palvelun erikoisagentti Jill Leavens Jones. Leavens Jones oli vuosina 2011-2013 vastuussa varapresidentti Joe Bidenin turvallisuudesta.
Selvästi suurimman osan budjetista lohkaisevat lukuisia tappouhkauksia viikossa saavan Zuckerbergin henkilökohtaiset turvatoimet. Hänen useiden asuntojensa ulkopuolella partioivat vuorokauden ympäri aseistetut vartijat ja selvitysten mukaan Zuckerbergin salaiseksi poliisiksi kutsuttuun ryhmään kuuluu 16 kokoaikaista henkivartijaa, jotka kulkevat miehen mukana kaikkialle. Turvallisuusalan ammattilaiset käyvät ennalta läpi jokaisen ravintolan tai kuntosalin, jolle Zuckerberg haluaa mennä, lääkäreille tehdään mittavat taustatarkistukset eikä mies aja autolla ikinä itse, koska reitit ovat ennalta suunniteltuja ja tarkasti valvottuja.
Toimistollakin turvamiehet istuvat vieressä. Johtajan käyttämässä kokoushuoneessa on lasiset, luodinkestävät seinät ja paniikkinappi, jota uhkaavassa tilanteessa voi painaa. Facebookin työntekijöiltä saatujen tietojen mukaan Zuckerbergillä on kokoushuoneessaan myös ”pakokuilu”, jonka kautta hän voi tiiminsä kanssa paeta, jos yhtiön pääkonttori täytyy syystä tai toisesta evakuoida. Facebook ei ole virallisesti vahvistanut tai kieltänyt kuilun olemassaoloa.
Mutta siitä yhtiö on avoimesti kertonut, että se käyttää Zuckerbergin itsensä ja tämän perheen suojelemiseen 23,4 miljoonaa dollaria (19,4 milj. euroa) vuodessa. Turvamiesten palkan lisäksi rahaa kuluu Zuckerbergin asuntojen valvontajärjestelmien ylläpitoon ja päivittämiseen viimeisimpien standardien mukaisiksi. Budjetista lohkaistaan osa myös yksityiskoneen käyttökuluihin; sekin nähdään turvallisuuden kannalta välttämättömänä.
Vertailuksi voi ottaa Amazonin perustajan ja vielä jonkun aikaa toimitusjohtajana toimivan Jeff Bezosin, jonka henkilökohtaiset turvallisuuskustannukset ovat noin 1,3 miljoonan euroa vuodessa.
Kuningatar Elisabet II
Kuningatar Elisabet II:n ja hänen perheensä turvallisuudesta pitää huolta parikin eri joukkoa. Näkyvimpiä turvamiehiä ovat kuninkaalliseen vartiokaartiin kuuluvat jalka-ja ratsuväen sotilaat, jotka seisovat ja vartioivat Buckinghamin palatsin sekä muiden kuningasperheen residenssien edustalla punaisissa takeissaan ja mustissa karhunkarvahatuissa. He ovat usein turistien kuvaamisen kohteena, mutta erikoisen asun tai paikallaan pönöttämisen ei kannata hämätä, sillä he ovat joka hetki valmiina pysäyttämään huonosti käyttäytyvät ihmiset.
Kuningattaren läheisimmät turvamiehet kuuluvat poliisin Royalty and Specialist Protection –eliittiryhmään, joka saa samantapaisen koulutuksen kuin maailman kovimmat erikoisjoukot. Buckinhamin palatsin aitojen sisäpuolella suojelusta vastaavat univormipukuiset vartijat, mutta varsinaiset henkivartijat ovat niitä stereotyyppisiä James Bondeja. He suojelevat kuningatarta ja tämän perhettä vuorokauden ympäri niin kotona kuin lukuisilla matkoilla. Kuninkaallisen perheen turvallisuuteen arveltiin vuonna 2012 uppoavan noin 100 miljoonaa euroa vuosittain, mutta erittäin todennäköisesti tuo summa on kasvanut huimasti, vaikka tarkat tiedot pidetään visusti salassa.
Voi myös käydä niin, että massiiviset turvatoimet kääntyvät itseä vastaan. Eräs Buckinhamin palatsin vartijana toiminut sotilas on eläkkeelle jäätyään paljastanut melkein ampuneensa kuningatttaren. Mies kertoi olleensa yövuorossa, kun hän havaitsi pimeydessä tumman hahmon. Hän huusi tuntemattomalle henkilölle: ”Kuka siellä?”, ottaen aseen valmiiksi mahdollisen tunkeilijan pysäyttämiseksi. Onneksi sotilas piti malttinsa, sillä ”tunkeilija” oli kuningatar itse, kello kolmen yökävelyllään. Unettomuudesta kärsinyt Elisabet lupasi seuraavalla kerralla esittäytyä etukäteen, kun vartija oli järkyttyneenä tokaissut: ”Helvetti soikoon, Teidän Majesteettinne, melkein ammuin teidät!”
Monarkin turvallisuudesta pidetään huolta myös ateria-aikaan. Kun palatsin keittiö valmistaa illallisen, jolle on kutsuttu ulkopuolisia, kootaan annokset yhtäaikaa ja niistä valitaan sattumanvaraisesti kuningattarelle menevä lautanen. Näin pyritään estämään myrkyttäminen.
Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidenttinä vuodesta 2014 asti toimineella Recep Tayyip Erdoganilla ei ehkä ole samanlaista armeijaa turvanaan kuin Venäjän tai Pohjois-Korean kollegoilla, mutta hänen 60-henkinen henkivartiostonsa ei pelottavuudessa ja toimintavalmiudessa kalpene.
Henkivartijat tunnetaan kansainvälisesti nimellä ”Moustacheers”, mikä on suora viittaus siihen, että heillä kaikilla on viikset – aivan kuten presidentillä itselläänkin. Ydinjoukon lisäksi mukana kulkee muutakin turvallisuushenkilöstöä, jonka määrä riippuu Erdoganin kohteesta. Esimerkiksi historiallisella Kreikan vierailulla joulukuussa 2017 Ateenaan matkusti henkivartijoiden tueksi 100 turkkilaista poliisia.
Aiemmin samana vuonna viiksekkäät henkivartijat pääsivät kyseenalaiseen julkisuuteen Erdoganin ollessa toukokuisella valtiovierailulla Yhdysvalloissa. Silloin turvamiehet kävivät Turkin suurlähetystön edessä mieltään osoittaneiden ihmisten kimppuun, ja mediassa levisi kuvia maassa makaavia amerikkalaisia lyövistä ja potkivista pukumiehistä.
Yhdysvallat asetti yhdeksän henkivartijaa ja kolme turkkilaispoliisia syytteeseen mielenosoittajien pahoinpitelystä, mutta myöhemmin syytteistä luovuttiin. Erdogan puolusti tiimiään hanakasti ja kertoi ”terroristien päässeen 40 metrin päähän suurlähetystöstä” eivätkä yhdysvaltalaispoliisit olleet tehneet mitään. Hän itse oli tapaamisessa suurlähettilään virka-asunnolla. Washington Post -lehden mukaan löytyi viitteitä siitä, että Erdogan olisi henkilökohtaisesti radiopuhelimen välityksellä määrännyt siviilien kimppuun käymisen.
Muhammad bin Salman
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman on viime vuosina keskittänyt häikäilemättömästi valtaa itselleen, vaikka hänen isänsä, kuningas Salman on maan hallitsija.
Kruununprinssi on rakentanut ympärilleen jättimäisen turvaverkoston, johon kuuluu tietenkin henkivartijoita ja muita turvamiehiä, mutta muutoksia on tehty armeijaa myöden. Muhammad bin Salman on hiljalleen kasvattanut vaikutusvaltaansa Saudi-Arabian tiedustelupalvelussa ja puolustusvoimissa ylentäen merkittäviin rooleihin nuoria, itselleen lojaaleja upseereita, jotka raportoivat suoraan hänelle.
Kuninkaallinen vartiokaarti, maavoimat, lennosto ja laivasto ovat tilivelvollisia kruununprinssille, joka kaiken lisäksi on Saudi-Arabian puolustusministeri. Vuosi 2019 oli kruununprinssin valta hieman horjui, kun häntä epäiltiin osuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Murhassa tiedetään olleen mukana yksi bin Salmanin entisistä henkivartijoista. Kuin viestinä vastustajille kruununprinssi palkkasi puolustusvoimiin tarkoin valitut 800 uutta upseeria, jotka kaikki palvovat maata hänen jalkojensa alla.
Suojattua valta-asemaa prinssi rakentaa muutenkin kuin kasvattamalla kaartia ympärillään, sillä hän pidätyttää surutta kaikki toisinajattelijat eivätkä turvassa ole kuningashuoneen jäsenetkään; kaltereiden taakse päätyi ainoastaan viime vuonna kuningas Salmanin veli ja kaksi veljenpoikaa, joista toinen oli entinen kruununprinssi Mohammed bin Nayef.
Shinzo Abe
Japanin pääministerinä syyskuuhun 2020 asti toimineen Shinzo Aben turvallisuudesta piti virkakauden ajan huolta maan suojelupoliisi. Yksikön vastuulla ovat myös muutamat muut korkea-arvoiset ministerit ja virkamiehet, mutta pääministeri tulee tärkeysjärjestyksessä aina ensimmäisenä.
Suojelupoliisiin valitut henkilöt käyvät normaalin poliisikoulun, jonka jälkeen heidän on palveltava poliisivoimissa viisi vuotta ja edettävä ylikonstaapeliksi asti ennen kuin ovet eliittijoukkoon voivat avautua edes teoriassa. Tehtävään soveltuvan mieskandidaatin on oltava vähintään 173 cm:ä pitkä, mikä jo sinänsä karsii väkeä, sillä japanilaisten miesten keskipituus on vain 160 cm. Naiset voivat yhtä hyvin päästä suojelupoliisiin, mutta heillä ei ole pituusrajaa. Sukupuolesta riippumatta suojelupoliisin täytyy olla etevä tarkka-ampuja ja hänen tulee olla saavuttanut vähintään 3. dan-taso ainakin yhdessä kamppailulajissa. Varsinaisesti Japanin pääministerin henkivartijat eivät eroa muiden valtionpäämiesten turvallisuusjoukoista, paitsi silloin kun ollaan automatkalla.
Nykyisin Japanin suojelupoliisin tarjoamasta turvallisuudesta ”nauttii” tietenkin pääministeri Yoshihide Suga, joten väliotsikkoon olisi periaatteessa voinut kirjoittaa vain Japanin pääministeri. Mutta Aben turvamiehet on saatu videolle niin erikoisessa tilanteessa, että hänet oli pakko nostaa esiin. Vuonna 2016 pääministeri Abe oli autosaattueineen liikenteessä eikä kyseisen kulkueen ole turvallista pysähtyä missään olosuhteissa. Sen sijaan, että liikenne olisi pysäytetty pääministerin lähtiessä matkaan, turvautui suojelupoliisi omatakeiseen ohjaustyyliin. Kun saattue oli liittymässä liikenteen joukkoon, ilmestyi autojen ikkunoista turvamiehiä pillit suussa ja valkoiset hansikkaat käsissään. He viittoilivat autoja pysähtymään ja antamaan tietä ilman pelkoa siitä, että joku saattaisi kosauttaa päin ja runnoa puoliksi ulkona roikkuvat vartalot tuusannuuskaksi. Videon voi katsoa tämän linkin kautta, sen upottaminen ei tekijän asettaman eston vuoksi onnistunut.
Joaquin Guzman
Korkeimman turvaluokituksen vankiloissa, kuten Coloradossa sijaitsevassa ADX Florencessa valvonta on äärimmäisen tarkkaa. Vangit viettävät 23 tuntia vuorokaudesta yksin sellissään eivätkä he voi liikkua mihinkään ilman vartijaa. Vankien laskenta tehdään vähintään kuusi kertaa päivässä. ADX:ssä, jota kutsutaan Kalliovuorten Alcatraziksi, istuu tuomiotaan noin 400 Yhdysvaltain pahamaineisinta rikollista muun muassa Unabomberina tunnettu Ted Kaczynski, Bostonin maratonilla pommi-iskun tehnyt Dzhohar Tsarnajev ja syyskuun 11. päivän terrori-iskuja suunnitellut Zacarias Moussaoui. Mutta kukaan ei ole yhtä tarkkaan vartioitu kuin kyseiseen vankilaan vuonna 2019 siirretty Joaquin Guzman.
Joaquin ”El Chapo” Guzman, pahamaineisen Sinaloan huumekartellin johtaja, on ollut jo kahdesti aiemmin tuomittuna laittomasta huumekaupasta ja murhasta, mutta onnistunut karkaamaan huippuvartioidusta vankilasta kummallakin kerralla. Vuonna 2016 Guzman saatiin jälleen kiinni ja tällä kertaa Yhdysvallat otti hoitaakseen tuomion täytäntöönpanon.
Ennen siirtoa ADX:ään, Guzman majaili sekä meksikolaisessa sellissä että newyorkilaisessa vankilassa odottamassa lopullista sijoituspaikkaa. Hän valitti moneen otteeseen olosuhteita, jatkuvaa valvontaa ja unenpuutetta, kun sellin ulkopuolella vahtineet koirat haukkuivat jatkuvasti. Meksikossa Guzmania pitivät silmällä aseistetut vartijat, joita myös tarkkailivat aseistetut vartijat, ettei kukaan korruptoitunut poliisi tai sotilas pääse auttamaan vankia taas pakoon. New Yorkissa herätyksiä oli öisin tunnin välein, kun vartijat halusivat varmistaa miehen olevan edelleen paikalla, ja joka yö hänet siirrettiin nukkumaan eri selliin.
Ainakaan vielä El Chapo ei ole päässyt supermax-vankilasta pakenemaan.