Yhteiskunta
Top 10 erikoisimmat nimet, joita vanhemmat ovat jälkikasvulleen halunneet antaa
Lapsen nimen keksiminen voi olla helppoa tai sitten äärimmäisen vaikeaa. Tältä oudoimmat nimet -listalta ei kuitenkaan kannata hakea inspiraatiota.
Suomessa nimilautakunta on suhteellisen tarkka ja tiukka siitä, minkälaisen nimen lapselle saa antaa. Ainahan voi yrittää, ja monesti lehdistä saakin lukea, mitä kaikkea tuoreet vanhemmat ovat minäkin vuonna ehdottaneet – hyväksytysti tai hylätysti.
Listafriikki teki nyt erikoisimmat nimet -listan, jossa nimet tulevat yhtä lukuun ottamatta muualta kuin Suomesta. Lakeja on muuallakin, eivätkä mitkä tahansa vauvan nimet mene läpi. Vaikka välillä siltä kyllä tuntuukin, kun esimerkiksi julkisuuden henkilöt nimeävät jälkikasvuaan mitä erikoisimmilla tavoilla..
Tässä siis ihmeteltävää ja kummasteltavaa. Joidenkin ihmisten aivoituksia on välillä vaikea käsittää!
Preacher ja Cyanide
Saarnaaja vai syanidi. Kumpiko kuulostaa pahemmalta? Brittiläisen tuomioistuimen vuonna 2016 antaman päätöksen mukaan syanidi on pahempi.
Walesilainen äiti oli antanut kaksosilleen mitä erikoisimmat nimet: pojasta tuli Preacher ja tytöstä Cyanide. Nainen oli pitkään kärsinyt päihde- ja mielenterveysongelmista, mutta ne eivät tässä kohtaa olleet syy siihen, että sosiaalityöntekijät puuttuivat perheen asioihin, vaan oikeuteen mentiin kaksosten nimien vuoksi.
Myös Preacher nähtiin kummallisena valintana, mutta Cyanide oli se, mitä ei missään tapauksessa voitu hyväksyä. Sitä pidettiin tytölle hyvin haitallisena ja tulevaisuutta hankaloittavana nimenä. Kuka nyt haluaisi olla nimetty vaarallisen myrkyn mukaan? Äidin mielestä nimi oli ”ihana” ja sillä oli ainoastaan positiivinen kaiku, sillä syanidi oli se myrkky, joka tappoi sekä Adolf Hitlerin että Joseph Goebbelsin.
Tuomari ei lämmennyt äidin perusteluille ja päätti, että kaksosten sisarukset (itsekin lapsia) saisivat päättää uudet nimet. Myös siis Preacher meni samassa rytäkässä vaihtoon, mutta tiedossa ei ole, minkälaiset nimet kaksoset lopulta saivat.
Adolf Hitler
Otetaan nämä Hitler-maininnat heti tässä alussa pois alta.
Vuonna 2008 newjerseyläinen pariskunta pääsi uutisotsikoihin, kun he halusivat paikallisen leipomon tekevän pojalleen syntymäpäiväkakun ja kirjoittavan sen päälle lapsen koko nimen: Adolf Hitler Campbell. Leipomo ei suostunut pyyntöön.
Uusnatsivanhemmat olivat nimenneet lapsiaan vähintäänkin kyseenalaisesti, sillä perheeseen kuuluvat muun muassa JoyceLynn Aryan Nation, Heinrich Hons ja Eva Braun. Sosiaaliviranomaiset ottivat lapset väliaikaisesti huostaan.
Perhe pysyi kuitenkin tekemisissä virkavallan kanssa, sillä kun pariskunta erosi, oli mies pian oikeudessa uuden tyttöystävänsä pahoinpitelystä. Huoltajuuskiistassa Heath Campbell saapui oikeuteen pukeutuneena natsiunivormuun, eikä voinut ymmärtää, miten natsius muka estäisi häntä olemasta hyvä isä. Lasten huoltajuus jäi äidille.
Lasten nimiin oikeus ei missään vaiheessa puuttunut, sillä teoriassa niissä ei ole mitään väärää. Mutta nimet varmasti menevät myöhemmin vaihtoon, elleivät lapset sitten jaa vanhempiensa maailmankatsomusta.
Messiah
Yhdysvaltojen Tennesseessä avioeroprosessia vuonna 2013 läpi käynyt pariskunta oli oikeudessa kiistelemässä siitä, kumman sukunimen heidän lapsensa tulisi saada. Kaksi etunimeä oli lyöty lukkoon, joten sukunimi oli ainoa skismaa aiheuttava seikka. Tuomari Lu Ann Ballew oli asiasta kuitenkin eri mieltä, sillä etunimen kuullessaan häntä ei enää sukunimiongelma kiinnostanut.
Pojan etunimi oli Messiah, mikä ei hartaana kristittynä tunnetulle tuomarille käynyt. Hänen mielestään Messiah (suom. Messias) on titteli, joka kuuluu ”vain ja ainoastaan Jeesukselle”, ja hän näki ”Messiah-nimen asettavan pienen ihmislapsen liian suureen vastuuseen, eikä hän voisi ikinä täyttää nimen asettamia odotuksia”. No, tuskin lapsesta kukaan mitään seuraavaa messiasta odottikaan…
Tuomari määräsi, että pojan etunimeksi tulee Martin (joka oli äidin sukunimi) ja sukunimi tulee isän puolelta. Kumpikaan vanhemmista ei ilahtunut päätöksestä, ja heidän onnekseen valitustuomioistuin kumosi päätöksen, joka sen mukaan oli tehty tuomarin oman uskonnollisen vakaumuksen perusteella. Ja niinpä Messiah sai pitää nimensä; eri asia on se, miten tyytyväinen hän myöhemmin tulee siihen olemaan.
Meksikossa kiellettyjen nimien listalla ovat muun muassa Facebook, Twitter, Yahoo ja Email. Se, miksi kukaan haluaisi nimetä lastaan näillä sanoilla, on mysteeri, mutta tämän listan perusteella minkään ratkaisun ei enää pitäisi yllättää. No, vaikka Meksikossa se on lailla kiellettyä, on asia eri Egyptissä.
Vuonna 2011 egyptiläinen Jamal Ibrahim nimesi vastasyntyneen tyttärensä Facebookiksi kunnianosoituksena sosiaalisen median kanavalle, jolla oli suuri merkitys Egyptin vallankumouksessa ja koko arabikeväässä.
Facebookia, sitä sivustoa siis, käytettiin ensimmäisen, tammikuun 25. päivänä Tahririn aukiolla järjestetyn mielenosoituksen organisoinnissa. Muutenkin koordinointi ja yhteydenpito sujui kätevästi niin Facebookin kuin muidenkin sosiaalisten medioiden välityksellä.
X Æ A-12
Julkkisten tiedetään antavan lapsilleen hyvin erikoisia nimiä. Yksi kummallisimmista on epäilemättä Teslan ja SpaceX:n toimitusjohtajana tunnetun Elon Muskin ja muusikko Grimesin toukokuussa 2020 syntyneelle pojalleen antama nimi.
X Æ A-12.
Se aiheutti julkaisunsa jälkeen kovaa kuhinaa ja luonnollisesti spekulaatiota siitä, miten nimi tulee lausua ja mitä se tarkoittaa.
Grimes avasi nimen alkuperää Twitterissä:
X on tuntematon muuttuja
Æ tarkoittaa haltijakielellä Ai, joka taas on kiinankielinen, rakkautta tarkoittava sana ja toisaalta lyhenne tekoälystä (Artificial Intelligence)
A-12 tulee pariskunnan suosikkilentokoneesta Lockheed A-12:sta
Kalifornian osavaltion lain mukaan ihmisen nimi saa koostua vain englanninkielen 26 aakkosesta, joten pojan nimi jouduttiin vaihtamaan muotoon X AE A-XII.
Ja siitä lausumisesta. Kirjoitusasusta riippumatta nimi sanotaan X Ash A Twelve.
Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116
Vuonna 1996 ruotsalainen pariskunta teki mielenkiintoisen valinnan: he halusivat protestoida Ruotsin nimilakia vastaan, ja tekivät sen antamalla pojalleen nimeksi Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Lausumista ei tarvi harjoitella, sillä vaikka sitä ei heti arvaisi tai osaisi päätellä, niin nimi on yksinkertaisesti Albin.
Elisabeth Hallin ja Lasse Diding saivat 5000 kruunun sakot, koska eivät olleet ilmoittaneet vuonna 1991 syntyneelle lapselleen viiden ensimmäisen elinvuoden aikana virallista nimeä.
Aikaraja ja se, että lapselleen ei saa antaa nimeksi aivan mitä mieleen pälkähtää, närkästyttivät Hallinin ja Didingin. Niinpä he täyttivät lomakkeeseen 43-merkkisen sanahirviön, jota en tähän uudelleen kirjoita tai edes kopioi. He kuvailivat päätöstään näin: ”Nimi on mielikuvituksellinen ja ekspressionistinen kehitystyön tulos, jonka näemme taiteellisena luomuksena”. Se oli viittaus patafysiikkaan, mitä ikinä se sitten onkin. Oikeus ei ollut mielissään ratkaisusta.
Pariskunta ehdotti kompromissina sitä, että pojan nimeksi tulisi A (joka myös lausuttaisiin Albin), mutta tuomari ei ollut halukas tulemaan vastaan. Sakot pysyivät, ja Albin oli Albin.
Talula Does The Hula From Hawaii
Vuonna 2008 uusiseelantilainen pariskunta taisteli oikeudessa lapsensa huoltajuudesta, sillä heidän yhdeksänvuotias tyttärensä ei suostunut käyttämään syvästi inhoamaansa nimeä.
Tyttö ei ollut paljastanut oikeaa nimeään ystävilleen ja hänet tunnettiin kutsumanimellä K. Vanhemmat olivat nimittäin ristineet hänet naurettavimmalla mahdollisella tavalla – hänen nimensä oli ”Talula Does The Hula From Hawaii”. Miksi!?
”Hän ei halua tulla kiusatuksi ja pilkatuksi nimensä vuoksi”, kertoi tytön asianajaja Colleen MacLeod oikeudessa. Tuomari ei voinut uskoa, että nuorella tytöllä oli enemmän järkeä päässä, kuin nimestä viimeiseen asti kiinni pitäneillä aikuisilla ihmisillä. Onneksi oikeus päätti jutun tyttären hyväksi.
Vanhemmat menettivät lapsensa huoltajuuden väliaikaisesti, jotta hänelle voitiin antaa laillisesti uusi, tavallisempi nimi.
Uudessa-Seelannissa on käyty muutenkin kiistoja hyvin mielenkiintoisista nimistä.
Kiellettyjen nimien listalle ovat joutuneet muun muassa Lucifer, Mafia No Fear, Anal, V8 ja ”.”. Siis pelkkä piste.
Eräs pariskunta, Pat ja Sheena Wheaton, ei voinut uskoa raskautta todeksi, joten he päättivät jo ensimmäisen ultraäänitutkimuksen jälkeen antaa lapselleen nimeksi 4Real (suom. totta), mutta maan lain mukaan nimessä ei saa olla numeroita, joten Wheatonit joutuivat tyytymään kakkosvaihtoehtoonsa, tylsän perinteiseen Supermaniin.
Ilmeisesti laki ei ole yksiselitteinen, sillä läpi on mennyt muun muassa Number 16 Bus Shelter (suom. numero 16 bussikatos), mikä herättää suuren määrän erilaisia kysymyksiä. Myös Midnight Chardonnay on ollut hyväksyttyjen nimien listalla.
Fraise
Jos Uudessa-Seelannissa on mielenkiintoisia nimiä, niin lähes samanlaisia kamppailuja on käyty Ranskassa.
Vuonna 2015 tuomari epäsi vanhemmilta luvan antaa tyttärelleen nimeksi Fraise, joka tarkoittaa mansikkaa. Nimeäminen ruoan mukaan ei käynyt päinsä, mutta se ei ollut ainoa hylkäävään päätökseen johtanut syy. Ranskassa on alatyylinen lausahdus ramène ta fraise, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa ”hilaa p*rseesi tänne”. Tuomari arveli nimen aiheuttavan tulevaisuudessa ikävän paljon pilkkaa.
Vähän samaan sarjaan kuuluu samana vuonna kiistaa aiheuttanut Nutella-nimi. Nutellahan on hasselpähkinälevite. Kummallista kyllä, sekä Fraisen että Nutellan oikeusjutut käsiteltiin saman kaupungin tuomioistuimessa, mikä on varmasti aiheuttanut nimistä päättäneelle tuomarille niin tuskaa kuin huvitustakin. Nutellalla voidellut ja täytetyt mansikat ovat nimittäin yleinen herkku.
Onneksi nimet vaihdettiin, sillä olisi ollut melko kiusallista, jos tytöt olisivat vaikka koulussa päätyneet samalle luokalle. Oikeuden päätöksellä Nutellasta tuli Ella ja Fraisesta Fraisine.
Mutta Ranskan vuoden 2015 oudoimmat nimet -oikeudenkäynnit eivät päättyneet siihen.
Samana vuonna eräät vanhemmat halusivat antaa pojalleen nimeksi Prince William, sillä he uskoivat nimen auttavan lasta elämässä pitkälle. Oikeus oli sitä mieltä, että nimi johtaisi elinikäiseen pilkkaan ja määräsi nimen vaihtoon. Vanhemmilla oli toki varanimi valittuna. Tuomari ei kuitenkaan hyväksynyt Mini Cooperiakaan.
Merikarhu
Erikoisimmat nimet -listalle pääsee myös suomalaisedustaja: Merikarhu. Se ei kuitenkaan ole listalla missään nimessä (😉) sen takia, että olisi samalla viivalla näiden muiden kanssa. Se on erikoinen nimi, mutta ei samalla lailla outo kuin nämä muut. Merikarhu pääsi mukaan, koska vanhemmat puolustivat nimeä eri oikeusasteissa kolmen vuoden ajan.
Vuonna 2012 vanhemmat halusivat antaa sen pojalleen kolmanneksi etunimeksi, mutta Helsingin maistraatti ja oikeusministeriön alainen nimilautakunta katsoivat nimen olevan kotimaisen nimikäytännön vastainen, mitä vanhemmat eivät pureksimatta nielleet.
Pojan suvussa on monia luotseja, kapteeneja ja kalastajia, ja vanhemmat halusivat nimellä kunnioittaa suvun merenkulkijaperinnettä. Nimilautakunta katsoi Merikarhun kuitenkin olevan nimikäytännön vastainen, sillä se ei hahmotu selvästi etunimeksi ja sen rakenne nimenä voi olla hankala ymmärtää. Pojan vanhemmat vetosivat muun muassa siihen, että nimilautakunta oli samana vuotena puoltanut muun muassa nimiä Tuliotso ja Karhu.
Nimikiista vietiin eteenpäin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka vuonna 2015 ei pyörtänyt aiempia päätöksiä, vaan ilmoitti lausunnossaan pitävänsä nimeä rakenteensa ja merkityksensä kautta sukunimenä.
Päätökseen tyytymättömät vanhemmat eivät voineet ymmärtää, miksi Merikarhun hylännyt nimilautakunta voi puoltaa esimerkiksi nimiä Enkeli, Viikinki, Kalastaja tai Metsänpoika. Ei kieltämättä vaikuta täysin loogiselta tai tunnu kovinkaan reilulta.
Vuoden 2020 vauvan nimet
Voisikohan joku tehdä tutkimuksen, jossa selvitetään erilaisten koronavirukseen liittyvien nimien määrä? On uskomatonta, että lukuisat pandemian aikana syntyneet vauvat ovat saaneet nimensä koronaviruksen mukaan. Itsehän nuo lapsukaiset eivät toivottavasti tule elämänsä ensimmäisistä vuosista muistamaan mitään, mutta varmasti tulevaisuudessa tietävät ilman nimimuistutustakin syntyneensä varsin poikkeuksellisena aikana.
Maailmalta tiedetään ainakin maaliskuun 27. päivänä vuonna 2020 syntyneet intialaiset kaksoset, jotka saivat nimikseen Corona ja Covid. Se oli vielä pandemian alkuviikkoja. Intiassa on myös aiheeseen liittyen annettu lasten nimiksi muun muassa Sanitiser ja Lockdown. Sanitiser syntyi huhtikuun 19. päivänä, ja vanhemmat halusivat nimellä tuoda esiin desinfioinnin ja käsihygienian tärkeyttä. Lockdownin vanhemmat halusivat nimestä itselleen muistutuksen kaikista niistä vaikeuksista, joita he pandemian aikana ovat joutuneet käymään läpi.
Onkohan Suomessa kukaan ”saanut” nimekseen Korona?
🤷♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mikä on kummallisin nimi, johon sinä olet törmännyt.
Lue myös:
- 10 julkkista, joita ei tunneta alkuperäisillä nimillään
- 10 hullunkurista tarinaa suurten yhtiöiden nimien takana
- Lumoavat vauvat – 10 mielenkiintoista faktaa vastasyntyneistä
(Tämä lista on julkaistu ensimmäisen kerran 28.11.2020)