Yhteiskunta
Top 10 jättimäiset yritykset, joita uhkasi jopa konkurssi
Konkurssi, tuo jokaisen yrittäjän painajainen. Mutta mitkä nykypäivän jättimäiset yritykset olivat aikanaan konkurssin partaalla ja selviytyivät siitä?
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa laitettiin vuoden 2018 aikana vireille 2 534 konkurssia.
Useimmiten uhan alla ovat pienet yritykset, mutta historia osoittaa, ettei konkurssi ja konkurssihakemuksen jättäminen katso yrityksen kokoa.
Listafriikki.com listaa Top 10 jättimäiset yritykset, joita konkurssi on uhannut matkan varrella ja sanottakoon, että listan ulkopuolelle jää muun muassa sellaisia yrityksiä kuin Converse, FedEx, General Motors, Delta Air Lines, Polaroid sekä ammattilaisurheiluseura Pittsburgh Penguins, joka pelaa jääkiekon NHL:ssä.
Nämä edellä mainitut yritykset olivat siis tyrkyllä tälle listalle, mutta eivät mahtuneet mukaan, joten se antaa osviittaa siihen, minkä kokoluokan yritykset täyttävät tämän äärimmäisen mielenkiintoisen listan; maailma olisi melkoisen erilainen paikka ilman näitä listalle valikoituja yrityksiä.
10. Best Buy
Best Buy on maailman suurin elektroniikkaa myyvä kivijalkaliike. Sanasta ”kivijalkaliike” on nykypäivänä, kiitos digitalisaation, tullut tietyissä määrin melkoinen kirosana: Amazonin kaltaiset puhtaasti internetissä operoivat firmat ovat vieneet ison osan jalansijasta ja isoja elektroniikan saralla operoivia kivijalkaliikkeitä on kaatunut.
Myös Best Buy oli päätyä vähittäiskaupan hautausmaalle edellisen vuosikymmenen alussa. Onlinebisnes oli alkanut kukoistaa toden teolla ja vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä yritys teki 1,7 miljardin dollarin tappiot: ihmiset kävivät katsomassa Best Buyn sivuilta tuotteita ja sitten he päätyivät Amazonin tarjoaman hintojen vertailutyökalun kautta tekemään ostokset muualle. Tilannetta ei auttanut tippaakaan yrityksen toimitusjohtajan vuonna 2012 aiheuttama skandaali: silloinen pomo Brian Dunn oli päätynyt suhteeseen 29-vuotiaan yrityksen työntekijän kanssa ja se vaikutti negatiivisesti yrityksen toimintaan. Lopulta Dunn laitettiin matkoihinsa 6,6 miljoonan dollarin erorahan saattelemana.
Dunnin korvaajaksi saapui Hubert Joly, joka laittoi yrityksen monilta osin uusiksi. Huonosti menestyneitä liikkeitä lakkautettiin, hän toi tarjolle yksinoikeudella myytäviä tuotteita, palkkasi liikkeisiin todellisia asiantuntijoita työntekijöiksi ja ennen kaikkea rakensi toimivan kokonaisuuden itse myymälässä ja online-palvelussa tapahtuvan myynnin välille. Asiakkaat palasivat takaisin ja vuonna 2016 yrityksen toiminta kääntyi monella tapaa – ennen kaikkea tuloksen osalta – positiiviseksi.
9. Nokia
Suomessa perustettu Nokia oli aikanaan puhelinvalmistajien eliittiä, mutta Applen ja Android-puhelimien valtava nousu romahdutti Nokian markkina-aseman; pelkästään vuosien 2007-2012 aikana yritys menetti käsittämättömät 96 prosenttia markkinaosuudestaan.
Nokia teki pelkästään vuonna 2012 peräti 3 miljardia dollaria tappiota ja sen seurauksena se päätti myydä älypuhelinbisneksensä Microsoftille 7,6 miljardin dollarin hintaan. Nokia siirsi keskittymisensä lähes yksinomaan internetin infrastruktuurirakenteisiin ja se käänsi konkurssin partaalla olleen yrityksen kurssin voitolliseksi. Vuonna 2016 Nokia palasi älypuhelinmarkkinoille, mutta täysin erilaisella tavalla: Microsoftilla kyllästyttiin jatkuvaan tappion tekemiseen älypuhelinten osalta ja niinpä se myi Nokia-brändinsä HMD:lle, joka puolestaan myy Nokian älypuhelimia lisenssisopimuksen kautta.
8. Nintendo
Tiesitkö, että Nintendo on 131-vuotias yritys? Kyllä, se pitää paikkansa, mutta ei se sentään ole vuodesta 1889 lähtien häärinyt pelimarkkinoilla, vaan tämä tapahtui vuonna 1975. Yrityksen suurimpia onnistumisia ovat olleet muun muassa sellaiset huippusuositut pelit kuin Donkey Kong ja Super Mario, jotka julkaistiin 1980-luvulla, 1990-luku toi mukanaan GameBoyn sekä Nintendo 64:en ja vuonna 2006 julkaistiin huippusuosioon noussut Nintendo Wii.
Kaikki upea työ oli kuitenkin tuhoutua pahasti flopanneen Wii U -konsolin myötä, jonka tuominen markkinoille meni jokaisella mahdollisella tavalla pieleen. Yritys teki kolmena tilikautena putkeen pahasti tappiota ja kurssi kääntyi vasta vuonna 2017 julkaistun Nintendo Switchin myötä, jota myytiin ensimmäisten kymmenen kuukauden aikana hurjat 8 miljoonaa yksikköä – pelkästään Yhdysvaltain markkinoilla, mikä oli historiallinen saavutus. Yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli 9 miljardia dollaria, josta voittoa oli 1,6 miljardia dollaria.
Nintendo oli pelastettu.
7. Ford
Mikä oli Fordin liikevaihto vuonna 2018? Täysin poskettomat 160,3 miljardia dollaria.
Historiankirjoja ei tarvitse kuitenkaan selailla kovinkaan pitkälle taaksepäin, kun yritys oli melkoisessa tappiokierteessä, häviten rahaa vuosi toisensa perään. Itse asiassa ei tarvitse mennä kuin vuoteen 2009, jolloin Ford julkaisi edellisen kalenterivuoden tuloksensa: Ford teki tappiota 14,6 miljardia dollaria, siis yhden vuoden aikana, vaikka yrityksessä oltiin pyritty reagoimaan tilanteeseen muun muassa työntekijöitä vähentämällä ja myymällä erilaisia yrityksen toimintaan liittyneitä kokonaisuuksia.
Alan Mulally, joka siirtyi Fordin presidentiksi lentokonepuolella operoivan Boeingin palkkalistoilta, käänsi kuitenkin yrityksen suunnan täysin: Ford Motorsilla oli hänen mukaansa niin paljon eri brändejä, että sen oli mahdotonta keskittyä olemaan esimerkiksi minkään automerkin osalta paras. Niinpä hän teki tarvittavat muutokset ja kuusi vuotta myöhemmin, tuosta synkästä vuodesta 2008 katsottuna, Ford teki ennätysmäärän voittoa: hulppeat 10,8 miljardia dollaria. Yrityksen tulos siis kasvoi 25,4 miljardia dollaria kuudessa vuodessa.
6. Starbucks
Niin hassulta kuin se kuulostaakin, yritys voi kasvaa liian nopeasti – etenkin, jos vastassa ovat sellaiset yritykset kuin McDonald’s ja Dunkin Donuts.
Starbucks oli vuonna 2000 yrityksenä hyvissä kantimissa, mutta seitsemän vuotta myöhemmin se oli kadottanut identiteettinsä. Ne ominaisuudet, jotka olivat tehneet siitä viihdyttävän kahvilan asiakkailleen, olivat jääneet toissijaiseksi ja yrityksessä oltiin suunnattu katseet leipiin, musiikkiin ja omiin myyntitavaroihin. Asiakkaat eivät kokeneet enää Starbucks-kahviloita omakseen, sillä jotain oli kadonnut.
Homma oli karannut käsistä Howard Schultzin jätettyä toimitusjohtajan pestinsä vuonna 2000 ja keskityttyään globaalin strategian kehittämiseen. Oikea suunta löytyi, kun hän otti toimitusjohtajan tehtävät uudelleen hoitaakseen, vuonna 2008, ja palautti kahvin koko yrityksen toiminnan keskiöön. Myös asiakkaiden annettiin osallistua ketjun kehittämiseen, millä oli valtava positiivinen vaikutus yrityksen tilanteeseen. Toki Schultzin oli tehtävä myös raskaita päätöksiä, sillä hän joutui sulkemaan peräti 600 toimipaikkaa ja irtisanomaan 12 000 työntekijää heinäkuussa 2008, elvyttääkseen yrityksen toiminnan.
Muutokset asiakaspalvelussa, keskittyminen sosiaaliseen mediaan ja mainoskampanjoiden kehittäminen ovat todella toimineet, sillä vuonna 2019 Starbucksin liikevaihto oli sen historian korkein, 26,52 miljardia dollaria, ja yritys avasi useita uusia toimipaikkoja kansainvälisesti.
5. Netflix
Onko Netflixin syntyhistoria sinulle tuttu? Tiesitkö, että yritys tuli aikanaan markkinoille internetpohjaisena DVD-vuokraamona?
Netflix julkaistiin vuonna 1998 historian ensimmäisenä internetin kautta toimivana DVD-vuokraamona, kun edellisvuonna tehdyt testit olivat sujuneet positiivisesti: Netflix siis vuokrasi DVD-elokuvia, lähettämällä ne ihmisille postitse. Nopeasti yrityksessä kuitenkin hoksattiin striimauspalvelun valtava potentiaali. Nämä kaksi palvelua erotettiin toisistaan vuonna 2011 ja DVD-puolelle perustettiin palvelu nimeltä Qwikster.
Tätä palveluiden jakamista ei katsottu asiakkaiden keskuudessa hyvällä ja yritys menetti peräti 800 000 tilaajaansa, Netflixin osakkeen arvon lähtiessä samalla valtaisaan syöksyyn.
Kurssi saatiin kuitenkin käännettyä, kuten kaikki varsin hyvin tietävät ja pelkästään vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä Netflixillä oli yli 167 miljoonaa aktiivista tilaajaa. Netflix on ollut useamman vuoden ajan myös tuotantoyhtiö, joka siis tuottaa omia elokuviaan ja televisiosarjojaan: se onkin saanut viime vuosina valtavat määrät Golden Globe – ja Oscar-ehdokkuuksia ja ollut iso osa Hollywoodissa tapahtunutta muutosta. Yrityksellä siis pyyhkii äärimmäisen hyvin, joskin kilpailu striimauspalveluiden osalta kasvaa koko ajan valtaisaa vauhtia.
4. IBM
IBM vietti yli puoli vuosisataa Fortune 500 -listalla, johon siis pääsevät vuosittain Yhdysvalloissa suurimman liikevaihdon omaavat 500 yritystä.
Tälle perinteikkäälle yritykselle oli kuitenkin käydä samalla tavoin kuin aiemmin tällä listalla esillä olleelle Starbucksille. Yritys oli tehnyt vuonna 1993 tappiota 8 miljardin dollarin edestä – tuohon aikaan yksikään amerikkalaisyritys ei ollut tehnyt noin suuria tappioita – ja uusi toimitusjohtaja Lou Gerstner sai hoitaakseen pahassa syöksykierteessä olleen yrityksen, joka oli kadottanut identiteettinsä ja lähtenyt ydinosaamisalueensa ulkopuolelle; kuvaavaa oli, että yrityksen eri sisäiset osastot ikään kuin kilpailivat keskenään markkina-asemasta ja samaan aikaan muut kilpailijat nöyryyttivät markkinoilla IBM:ää, mikä oli luonnollisesti kestämätön tilanne.
Vaikka Gerstnerillä ei ollut mitään kokemusta teknologiayrityksen johtamisesta, hän huomasi kuunnella asiakkaitaan. Sen seurauksena IBM keskittyi omaan ylivoimaiseen osaamisalueeseen eli IT-palveluiden tarjoamiseen yritysasiakkaille, hän muutti yrityksen toimintafilosofian työntekijöiden osalta ja joutui irtisanomaan peräti 100 000 työntekijää, mutta hiljalleen yrityksen toiminta lähti elpymään; horisontissa häämöttänyt konkurssi katosi tuhkana tuuleen.
Gerstneristä tuli siis IBM:n pelastaja, kun hän palautti yrityksen jo aiemmin toimivaksi todetulle tielle ja vuoden 2018 päätteeksi yrityksen liikevaihto oli 79,59 miljardia dollaria.
3. Marvel
Kyllä, se samainen ja huippusuosittu Marvel, joka on tuottanut historiallisesti todella merkittäviä supersankareita, kuuluu niin ikään tälle listalle; itse asiassa yritys ajautui konkurssiin 1990-luvun puolivälin tuntumassa.
Mutta aivan, kuten niin monet Marvelin luomat hahmot ovat palanneet kuoleman porteilta takaisin vahvempana kuin koskaan, näin kävi myös itse yrityksen kohdalla. Vuonna 1996 sen pahin kilpailija oli tehnyt Batmanin ja Teräsmiehen kaltaisista supersankareista ikonisia hahmoja, mutta Marvelilla punainen lanka oli pahasti hukassa. Lopulta Marvel sai asiansa sellaiseen kuntoon, että se pystyi palaamaan uudelleen markkinoille ja lisenssisopimukset Spider-Manin, X-Menin ja Bladen osalta nostivat yrityksen pinnalle, kohottaen siis Marvelin mainetta.
Rahavirta sisäänpäin oli kuitenkin aivan liian pientä, kunnes Marvelilla välähti: he saivat juuri konkurssin alla kehittämänsä Marvel Studiosin lentoon, tuo elokuvastudio myytiin myöhemmin Disneylle ja loppu onkin sitten historiaa, sillä Marvel Studiosilta tulee koko ajan toinen toistaan paremmin menestyviä elokuvia ja supersankareita.
2. Lego
Lego on ollut käytännössä ottaen läsnä jokaisen meidän lapsuudessa, mutta mikäli yritys ei olisi aikanaan saanut käännettyä kurssiaan, saattaisi tarina olla toinen.
Vuonna 2003 tämä tanskalaisyritys oli kuitenkin konkurssin partaalla. Lego oli epäonnistunut pahemman kerran useissa hankkeissaan (televisio-ohjelmat, videopelit, elokuvat, teemapuistot), yritys myi tuotteitaan tappiolla, sen suosio oli laskusuhdanteessa ja Legolla oli velkaa yli 800 miljoonaa euroa.
Lego ei selviytynyt tilanteestaan millään hokkuspokkus-keinoilla, vaikka itse asiassa tuo sana istuukin yritykseen erinomaisesti, vaan se keskittyi rekrytoimaan todella intohimoisia suunnittelijoita ja aloitti yhteistyön muun muassa Harry Potterin kanssa. Se keskittyi ulkoistamaan niissä asioissa, joissa yritys tarvitsi apua. Legon maine koheni tämän Potter-yhteistyön myötä, uudet tuotokset nousivat järjestään suosituiksi lasten keskuudessa ja yritys kampesi itsensä ylös kuilun pohjalta. Lopulta vuonna 2014 Warner Brosin kanssa yhteistyössä julkaistu Lego-elokuva nousi valtaisaan suosioon ja se oli ikään kuin seuraava askel kohti entistä valoisampaa tulevaisuutta.
Nykyisin Lego on maailman suurin lelualan yritys ja sen suosio on niin valtaisaa, että sillä on vaikeuksia vastata kysyntään – mikä siis on enemmän kuin positiivinen ”ongelma”.
1. Apple
Vuonna 2017 iPhone-käyttäjiä oli maailmanlaajuisesti 728 miljoonaa. Kun tuohon määrään lisätään kaikki muut Applen laitteet, nousi määrä vuoden 2019 mittauksissa 1,4 miljardiin.
Apple on yksi maailman suurimmista yrityksistä ja se on käynyt läpi melkoisen tien päästäkseen tähän pisteeseen. Se on maailman toiseksi arvokkain brändi (309,5 miljardia dollaria) ja edellä on ainoastaan piikkipaikalle kiilannut Amazon. 20 vuotta sitten tilanne oli kuitenkin täysin toinen. Apple hävisi miljardi dollaria per vuosi ja yleinen ennustus oli se, ettei yritys tule selviämään hengissä enää kovinkaan pitkään. Tämä oli seurausta siitä, ettei yrityksen perustaja Steve Jobs ollut enää mukana Applen toiminnassa.
Kaikki kuitenkin muuttui, kun Jobs palasi takaisin Applelle vuonna 1997, oltuaan poissa 12 vuoden ajan, ja yritys julkaisi hänen alaisuudessaan sellaiset maailmaa mullistaneet yritykset kuin iPodin ja iMacin. Jobsin paluun jälkeen Apple päätti poistaa valikoimastaan yli 70 prosenttia tuotteistaan ja keskittyi nimenomaan tekemään tuotteita, joilla mullistaa koko maailma. Lisäksi hän vähensi työntekijöiden määrää ja keskitti yrityksen filosofian innovatiivisuuteen – asiaan, jossa Jobs oli itse aina ollut edelläkävijä.
Monikaan ei tiedä tätä, mutta itse asiassa Applen pahin kilpailija Microsoft oli tärkeässä roolissa tässä yrityksen elvyttämisessä. Se nimittäin myönsi Jobsin paluun myötä Applelle 150 miljoonan dollarin rahoituksen ja tällä tavalla suojeli itseään erilaisilta syytteiltä, pitäessään pahimman kilpailijansa pinnalla. Hauska yksityiskohta tässä on se, että Apple on nykyisin yli puoli miljardia dollaria Microsoftia arvokkaampi. Valitettavasti Jobs ei kuitenkaan ole enää joukossamme, sillä hän menehtyi harvinaiseen haimasyöpämuodon seurauksena vuonna 2011.
🤷♂ Jos mietit näin jälkikäteen, mitä yritystä kaipaisit tältä edellä olevalta listalta kaikkein eniten – jos siis mitään näitä yrityksiä ei olisi enää olemassa?
Anna äänesi kuulua alla olevassa kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme: me haluamme aina kuulla lukijoidemme mielipiteet!