Yhteiskunta

Tulevaisuus ja 10 asiaa: Miltä maailma voisi näyttää vuonna 2100?

Julkaistu

Tulevaisuus ja sen ennustaminen on kiehtonut aina ihmistä: miltä siis maailma voisi näyttää vuonna 2100? Listafriikki päätti listata 10 asiaa.

Meistä kukaan ei osaa sataprosenttisella varmuudella sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Me voimme olettaa esimerkiksi tietävämme, mitä seuraava sekunti tuo mukanaan, mutta edes siihen meillä ei ole olemassa absoluuttista totuutta.

Tulevaisuudentutkijoilla ja tiedemiehillä on luonnollisesti se kaikkein paras käsitys siitä, miltä maailma näyttää tulevaisuudessa. Samaan aikaan muuttujia on olemassa niin paljon, ettei myöskään heistä kukaan uskalla laittaa päätään pantiksi tulevaisuutta ennakoidessaan, sillä se vaatisi niin sanottua uskon hyppyä.

Kun kuitenkin katsotaan sitä, millainen maailma oli noin sata vuotta sitten, oli se hyvin erilainen paikka, ja niin se tulee olemaan myös 100 vuoden päästä. Tulevaisuus tulee siis olemaan satavarmasti erilainen kuin nykyhetki, mutta millä tavalla?

Listafriikki päätti ottaa kristallipallon kouraansa ja tehdä katsauksen siihen, miltä se tulevaisuus ja maailma voisi mahdollisesti näyttää vuonna 2100 eli noin vajaan 100 vuoden päästä; kuka tietää, ehkä voimme seuraavan vuosisadan vaihtuessa palata tähän listaan, tai ainakin joku muu voi niin tehdä – ellemme sitten keksi keinoa pidentää ihmisten ikää – ja todeta joidenkin asioiden pitäneen paikkansa.

Advertisement

Ihmisaivoista tulee yhtä laitteiden kanssa, ajatuksia kyetään siirtää aivoista toisiin

Tulevaisuus – siihen pureudutaan ensimmäisenä kommunikoinnin kautta.

Ihmisten välillä kasvotusten tapahtuva kommunikointi on vähentynyt älylaitteiden, kehittyneen teknologian ja roimaa vauhtia kehittyneiden internet-yhteyksien myötä. Meillä on siis nykypäivänä enemmän tapoja kommunikoida keskenään, fyysisestä sijainnista riippumatta, mutta samaan aikaan se on vähentänyt sosiaalista kanssakäymistä nimenomaan siinä perinteisessä muodossa.

Tulevaisuus voi hyvinkin tuoda tullessaan myös sen, että me emme enää kommunikoi keskenämme sanallisesti niissä määrin kuin nykypäivänä, vaan ajatuksia kyetään siirtää aivoista toisiin. Tulevaisuudentutkijat Ian Pearson ja Patrick Tucker pitivät tätä hyvinkin todennäköisenä muutoksena:

”Ajatusten välittäminen on ihan yhtä helppoa kuin mikä tahansa muu aivotoiminnan kasvattaminen. Ajatusten poimiminen ja niiden välittäminen toisiin aivoihin ei ole kovinkaan paljon vaikeampaa kuin niiden tallentaminen internetiin.” -Ian Pearson

”Synteettinen telepatia saattaa kuulostaa joltain Hollywood-elokuvalta, mutta se on ehdottomasti mahdollista, kunhan kommunikointi käsitetään tässä asiayhteydessä sanojen sijaan elektronisina signaaleina.” -Patrick Tucker

Ihmisaivojen toimimista yhdessä teknologian kanssa pidetään myös jopa todennäköisenä skenaariona. Jo nyt varhaiset prototyypit ovat auttaneet ihmisiä esimerkiksi liikkumaan aivoinfarktin jälkeen ja saaneet amputaation seurauksena esimerkiksi kätensä tai jalkansa menettäneitä ihmisiä kokemaan jälleen kosketuksen maagisen tunteen sensoreilla pinnoitettujen proteesien ansiosta.

Advertisement

3D-printattava maailma

Ensimmäisen kerran 3D-tulostuksesta on puhuttu tiettävästi jo vuonna 1950 scifikirjallisuuden muodossa, ensimmäinen aiheeseen liittyvä patentti on 1970-luvulta ja 2010-luvulla 3D-teknologiasta tuli sitten todellisuutta. 3D-printtereillä on sittemmin kyetty tulostamaan esimerkiksi ihoa, korvaavia ihmisen ruumiinosia, ruokaa, parantavan sekä samalla näyttävän kipsin murtuneille luille, talon ja tietokoneen – vain muutamia mainitaksemme.

Me siis kykenemme jo tänä päivänä tulostamaan näiden uskomattomien 3D-printtereiden ansiosta vaikka ja mitä, joten tulevaisuuden osalta – aivan jo lähitulevaisuuden – vain taivas on rajana: tulevaisuudessa esimerkiksi elinsiirron tarpeessa oleville yksilöille voidaan mitä todennäköisimmin tulostaa uusi elin, jolloin elinluovutuksista tulee tarpeettomia ja monia ihmishenkiä pelastuu.

Samsungin omistuksessa oleva SmartThings toi yhteen ryhmän futuristeja selvittääkseen, mitä kaikkea me voisimme vuonna 2100 mahdollisesti tulostaa. Lyhyesti ja ytimekkäästi me voisimme niputtaa tulevaisuudentutkimuksen huippujen vastaukset yhteen sanoilla ”3D-printattava maailma”, mutta katsotaan nyt hieman tarkemmin, mikä kaikki voisi olla printtaamalla mahdollista.

Tuon edellä mainitun tutkijaryhmän julkaiseman raportin mukaan valtaosa taloista ja rakennuksista, mukaan lukien pilvenpiirtäjät, ovat 3D-tulostettuja ja ne ovat täysin kustomoitavissa tulostamalla – jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten. Lisäksi ihmiset voisivat asua myös maanalaisissa ”maanpiirtäjissä” ja vedenalaisissa kaupungeissa. Netistä voidaan puolestaan tilata tuotteita, joiden kohdalla toimitus on välitön 3D-printtauksen ansiosta. Raportissa puhuttiin myös droneista, joilla voidaan siirtää esimerkiksi talo kokonaisuudessaan toiselle puolelle maapalloa.

Tulevaisuus vaikuttaa siis todella kiehtovalta 3D-printtauksen osalta.

Maapallo tulee olemaan paljon kuumempi paikka

Sitä voi katsoa ikkunasta pihalle, katsoa tätä lumimäärää, joka meillä on esimerkiksi tänä talvena ollut, ja kiistää ilmastonlämpenemisen. Tai sitten sitä voi avata silmänsä, seurata mitä esimerkiksi Grönlannin suurimmille jäätiköille tapahtuu ja ihan oikeasti myöntää ne silmien edessä olevat tosiasiat tosiksi.

Maapallo lämpenee tällä hetkellä hälyttävää vauhtia ja esimerkiksi jokaisen vanhemman tulisi ymmärtää se, että kaikki meidän tekomme vaikuttavat siihen, millaisen maailman me lapsillemme ja tuleville sukupolville jätämme. Ennustusten mukaan Grönlannin talvet tulevat olemaan jäättömiä vuoteen 2050 mennessä. Erilaiset luonnonkatastrofit yleistyvät ja pahenevat koko ajan, mikä johtaa siihen, että niistä tulee yhä tappavampia.

Advertisement

Ja nykyistä vauhtia merenpinta on noussut vuoteen 2100 mennessä niin paljon, että arvioiden mukaan 4 miljoonaa ihmistä, jopa enemmän, olisi joutunut etsimään itselleen uuden kodin.

University College London julkaisi vuonna 2017 jokseenkin lohdullisen analyysin, jonka mukaan meidän on mahdollista saada rajoitettua ilmastonlämpeneminen Pariisin ilmastosopimuksessa asetettuun 1,5 lämpöasteen tavoitteeseen vuoteen 2100 mennessä. Siihen pääseminen vaatii kuitenkin merkittäviä muutoksia päästöjen suhteen, ja ennen kaikkea hiilidioksidipäästöjen rajaamista 240 miljardiin tonniin tietyllä aikavälillä, jolloin meillä olisi 66 prosentin todennäköisyys päästä tuohon 1,5 asteen tavoitteeseen.

Muutoksia tarvitaan nyt ja tässä, sillä muussa tapauksessa maapallo on huomattavasti kuumempi ja sekasortoisempi paikka vuonna 2100; tulevaisuus on toisin sanoen meidän kaikkien käsissä.

Syntyvyys jatkaa laskuaan – ihmisen sukupuutto mahdollinen

Maailma on pahasti ylikansoittunut; tästä kyseisestä aiheesta varoitteli muun muassa vuonna 2018 menehtynyt arvostettu fyysikko Stephen Hawking – kuten myös monet muut tutkijat.

Syntyvyys on kuitenkin lähtenyt maailmanlaajuisesti laskuun, mikä on positiivinen asia, kun mietitään puhtaasti tämän planeettamme tulevaisuutta. Esimerkiksi vuosien 1960 ja 2018 välisenä aikana syntyvyys putosi maapallon mittapuulla joka vuosi hieman vajaalla yhdellä prosentilla.

Syntyvyyden putoaminen ei ole sattumaa, vaan se perustuu naisten keskuudessa muun muassa kasvavaan keskenmenojen määrään ja miesten kohdalla alhaisempiin siittiömääriin, laskeviin testosteronitasoihin, erektiohäiriöihin ja kivessyövän yleistymiseen.

Advertisement

Tulevaisuus näyttää niin ikään jatkavan tätä trendiä ja itse asiassa uusia seikkoja on astumassa kuvaan mukaan. Esimerkiksi miesten penisten koot tulevat pienemään, jolloin hedelmöityksen tapahtuminen sukupuoliyhteydessä on epätodennäköisempää. Syy sille, miksi miesten peniskoko on laskevassa käyrässä, löytyy epidemiologi Shanna H. Swanin mukaan siitä, että ympäristössämme olevat kemikaalit ja epäterveelliset elämäntavat häiritsevät hormonaalista tasapainoamme.

Mikäli syntyvyys jatkaa laskuaan, ja me emme reagoi tähän käsittämättömään maapallomme saastuttamiseen, uhkaa se ihmistä lajina.

”Nykyinen trendi lisääntymisen suhteen ei voi enää jatkua kovinkaan pitkään uhkaamatta ihmisen selviytymistä. Viidestä mahdollisesta kategoriasta vain yhden tulee täyttyä, mitä tulee lajin päätymiseen uhanalaiseksi: ihmisen kohdalla näistä kategorioista täyttyy ainakin kolme”, Swan toteaa Men’s Healthille.

Yksilöille räätälöidyt lääkkeet – päihitämme kuoleman?

Lääketeollisuus ja lääketiede ovat viimeisten vuosikymmenten ja vuosisadan aikana kehittyneet valtavasti, minkä myötä ihmiset elävät yhä pidempään. Eikä tämä kehityskäyrä ole muuttamassa suuntaansa, vaan päinvastoin: lääkkeiden, tietotaitomme ja teknologian kehittyessä me voimme jopa kyetä niin sanotusti päihittämään kuoleman.

Tulevaisuus näyttää valoisalta muun muassa syöpäsairauksien ja muiden geneettisten sairauksien osalta. Vuonna 2100, mahdollisesti jopa aiemmin, meillä on mitä todennäköisimmin kaikki tarvittava kehittääksemme yksilöllisiä lääkkeitä, jotka perustuvat potilaan geneettiseen dataan, elämäntyyliin ja elinympäristön vaikutuksiin.

McGillin yliopiston kliinisen tutkimuksen keskuksessa professorina työskentelevä Phil Gold kertoi Futurismin haastattelussa, että sellaiset sairaudet, kuten syöpä, immuuni- ja tulehdustaudit sekä perinnölliset sairaudet ovat vuonna 2100 kadonneet suurella todennäköisyydellä jo jonkin aikaa sitten, sillä ne ovat joko etukäteen ehkäistävissä ja/tai vaihtoehtoisesti hoidettavissa toimivien hoitomuotojen kautta.

Advertisement

Tällä hetkellä puhutaan paljon CRISPR-teknologiasta, jolla geenejä voidaan muokata kohdistetusti, ja jonka ansiosta monet perinnölliset sairaudet voivat olla pian historiaa. Tutkijat ovat kyenneet CRISPR:n avulla muun muassa korjaamaan tappavan verisairauden aiheuttavan geenin ihmisalkioissa. Samaan aikaan kantasoluteknologia on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi hoitomuotojen kehittämiseen sellaisiin sairauksiin, joita on pidetty parantumattomina.

Ja, kun puhuimme edellä syntyvyyden laskemisesta, niin lisääntymislääketiede on ottanut jo tänä päivänä, aivan silmiemme edessä, jättimäisiä askeleita. Vuonna 2017 tutkijat kasvattivat lampaiden sikiöitä keinotekoisessa kohdussa, nainen kykeni synnyttämään lapsen saatuaan kohtusiirrännäisen ja toinen nainen synnytti lapsen alkiosta, joka oli ollut pakastettuna 24 vuoden ajan.

Maapallon ulkopuolinen elämä on fakta

Maailmankaikkeus eli universumi on mittasuhteiltaan jotain sellaista, mitä me emme tule koskaan kunnolla ymmärtämään – ainakaan me tavalliset tallaajat. Siksi onkin käytännössä ottaen satavarmaa, että jostain muualta löytyy elämää jossain muodossa, mutta me emme ole vielä törmänneet siihen, sillä me emme ole päässeet riittävän pitkälle tätä maailmankaikkeutta tutkiessa.

Astrofyysikko ja professorina British Columbian yliopistossa, Kanadassa, työskentelevä Jaymie Matthews ei epäile hetkeäkään, etteikö elämää olisi myös muualla kuin tällä meidän planeetalla. Hän myös näkee, että vuoteen 2100 mennessä meillä on olemassa tieteellistä faktaa maapallon ulkopuolisesta elämästä; oikeastaan ainoa kysymys hänelle on se, miten me ihmiset suhtaudumme tähän tietoon.

”2100-luvun alussa maapallon ulkopuolinen elämä ei ole enää mikään uutinen, vaan historiallinen fakta. Sen sijaan sitä on vaikeampi ennustaa, miten ihminen suhtautuu ja mukautuu tähän tietoon. Tekeekö se meistä nöyrempiä, ylimielisempiä, pelokkaampia vai auttaako se meitä ymmärtämään paremmin omaa alkuperäämme ja arvostamaan sitä?”, Matthews toteaa Futurism.com-sivuston haastattelussa.

Mikäli siis Matthewsin, ja myös monien muiden alan asiantuntijoiden näkemykset pitävät paikkansa, vuoteen 2100 mennessä maapallon ulkopuolinen elämä on meille hyvin arkipäiväinen asia.

Advertisement

Ihmisen ulkonäkö muuttuu

Tutkijoita kiehtoo tällä hetkellä suunnattomasti se, miten meidän pakottava tarve käyttää teknologiaa koko ajan vaikuttaa tulevaisuudessa ihmisen ulkonäköön. Ja kuten me hyvin tiedämme, teknologian käyttö aiheuttaa ihmisille erilaisia vaivoja ja ongelmia.

Maple Holics -yrityksen mallinnuksen mukaan luvassa olisi kyttyrämäinen selkä, johtuen meidän huonosta asennosta puhelimia ja tietokoneita käyttäessä. Niskalihakset olisivat samaisesta syystä melkoisen valtavat, vähentäen sitä vahinkoa, jonka erilaisten laitteiden käyttäminen aiheuttaa.

Kyttyrämäisen selän ja jättimäisten niskalihasten ohella muun muassa seuraavat asiat saattaisivat muuttua ihmisen ulkonäössä puhelinten ja tietokoneiden jatkuvan käytön seurauksena:

  • Paksumpi kallo, joka suojaa älypuhelinten radiotaajuksien aiheuttamalta säteilyltä
  • Aivot ovat pienemmät, perustuen teoriaan, jonka mukaan istumiseen liittyvä elämäntyyli alentaa ihmisen aivokapasiteettia
  • Sormet ovat ikään kuin pitkien kynsien kaltaisessa koukkuasennossa jatkuvasta puhelimen käytöstä johtuen
  • Toiset silmäluomet (ikään kuin linssit silmien päällä), jotka toimivat filtterinä liialliselle puhelimista tulevalle valolle

Pieni vinkki siis meille jokaiselle: meidän kannattaisi tässä kohtaa tarkastella toimintatapojamme etenkin teknologian parissa, sillä nykyihminen näyttää kyllä eittämättä paremmalta kuin tuo mahdollinen tulevaisuus ja tulevaisuuden näkymä meidän ulkonäön osalta.

Toki ihminen on näyttänyt jo hyvin pitkään siltä, miltä me nykyisin näytämme, joten vuosi 2100 tulee eittämättä isojen muutosten osalta aivan liian nopeasti, mutta me halusimme joka tapauksessa ottaa tämän kohdan listallemme, sillä tulevaisuus on asia, johon vaikuttamisen voi aloittaa jo nyt.

Koko työelämä kokee mullistuksen – ihmiselle annetaan mahdollisuus kukoistaa

Työympäristömme on kokenut melkoisia muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta mikäli tulevaisuudentutkijoita on uskominen, tämä on vasta alkua. Toisin sanoen tulevaisuus näyttää hyvin erilaiselta, joskin yksi jo nyt vallitseva trendi tulee jatkamaan yleistymistään: koneet korvaavat monella ammattialalla ihmisen.

Yleisesti ottaen tämä edellä mainittu trendi nähdään negatiivisena asiana eli toisin sanoen työttömyyttä lisäävänä seikkana, mutta tanskalaisen Future Navigator -yrityksen toinen perustajajäsen Liselotte Lyngsø näkee asian eri tavalla: kun koneet korvaavat ihmiset tavanomaisissa fyysisissä ammateissa, se mahdollistaa ihmisille omien intohimojen jahtaamisen työelämässä ja sitä kautta oman osaamisen kohdentamisen merkityksellisempiin asioihin.

”Koneista tulee todella hyviä koneina olemisessa, mitä tulee tulevaisuuteen, joten meistä pitää tulla jälleen todella hyviä ihmisinä. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulee todella hakea jokaisesta yksilöstä niitä suurimpia vahvuuksia ja antaa ihmisten kukoistaa niissä asioissa, joissa he ovat parhaimmillaan”, Lyngsø toteaa Fast Companyn haastattelussa.

Advertisement

Lyngsøn mukaan myös todella moni muu seikka työmaailmassa tulee muuttumaan: nykyinen hierarkiajärjestelmä, yhdeksästä viiteen -työpäivät, perinteiset toimistot ja myös eläköityminen tulevat hänen mukaansa kokemaan jättimäisiä muutoksia. Hänen mukaansa esimerkiksi eläkkeelle siirtymisen sijaan jokaisella yksilöllä tulee olemaan työuransa varrella useita pidempiä taukoja, joiden aikana akut ladataan ja sen myötä jokaisesta saadaan irti se paras osaaminen.

Ja mikäli Lyngsøn näkemykset tulevaisuudesta pitävät paikkansa, tulevaisuudessa yritykset eivät enää rekrytoi yksittäisiä työntekijöitä, vaan toistensa kanssa erinomaisesti yhdessä työskenteleviä, pieniä 8-10 henkilön ryhmiä. Futuristi Yesim Kunter on puolestaan vahvasti sitä mieltä, että työmaailman koneistus mahdollistaa ihmisille vihdoin lyhyemmät työpäivät ja siten työtehokkuus kohenee.

Me kykenemme kontrolloimaan säätä

Me olemme jo kyenneet kontrolloimaan säätä, kuten esimerkiksi Pekingin olympialaisten ja Sotshin olympialaisten sääolosuhteiden manipulointi on osoittanut. Teknologia sään kontrolloinnille on siis jo olemassa, joten siten asia ei kuulosta kovinkaan utopistiselta.

Samaan aikaan ympäri maailman ihmiset joutuvat edelleen kokemaan erilaisia sään aiheuttamia voimakkaita ilmiöitä, kuten hirmumyrskyjä, ja vaikka joihinkin tornadoihin onkin pyritty vaikuttamaan, meillä ei ole vielä kykyä ehkäistä moniakaan luonnon katastrofeista.

Yhdysvalloissa valtaosa tutkijoista haluaisikin valtion tukeman ohjelman, jonka pyrkimyksenä olisi nimenomaan ilmastonmuokkaus eli toisin sanoen sään kontrollointi. Tämä olisi kriittinen asia, sillä ilmaston lämpenemisen ja ilmastonmuutoksen vain jatkuessa erilaiset äärimmäiset sääilmiöt tulevat vain yleistymään.

Ensimmäiset merkittävät askeleet Yhdysvalloissa tällaista valtiollista ohjelmaa kohtaan otettiin, kun viime vuoden tammikuussa coloradolainen ilmastonmuokkaus-tutkimus sai peräti 4 miljoonan dollarin eli noin 3,40 miljoonan euron rahoituksen maan kongressilta.

Advertisement

Lue lisää sään kontrolloinnista:
Säänmuokkaus: 10 faktaa sateentekemisestä

Yksi maailmanlaajuinen valuutta, vain muutama kieli

Meillä suomalaisilla on kokemusta oman valuutan poistumisesta ja siirtymisestä Euroopan unionin yhteiseen valuuttaan eli euroon, joka on tällä hetkellä käytössä 19 eri maassa. Kaiken kaikkiaan maailmasta löytyy kuitenkin edelleen 180 eri valuuttaa eli moniin maihin matkustettaessa sitä joutuu lähtemään valuutan vaihtoon.

Joidenkin ennustusten mukaan yksi maailmanlaajuinen valuutta voisi olla käytössä niinkin pian kuin vuonna 2050, mutta vuoteen 2100 mennessä se on vielä todennäköisempää. Meillä on nyt jo käytössä elektronisia valuuttoja, ja ne vain yleistyvät vuosi vuodelta; vuoteen 2050 mennessä nykyisistä 180 valuutasta jäljellä saattaa olla enää vain muutama alueellinen valuutta ja vuoteen 2100 mennessä käytössä olisi enää yksi maailmanlaajuinen elektroninen valuutta.

Edellä mainittuun teoriaan uskoo hyvinkin vakaasti jo tässä tekstissä aiemmin mainittu tulevaisuudentutkija Ian Pearson.

”Tämän toteutumismahdollisuus on 80 prosenttia. Me näemme jo nyt elektronisen valuutan, jota voi käyttää missä tahansa, vain yleistyvän. Vuosisadan puoliväliin mennessä jäljellä on enää vain muutama alueellinen valuutta ja vuosisadan loppuun mennessä jäljellä on enää vain yksi valuutta.”

Toki myös vastakkaisia näkemyksiä on niin ikään olemassa, sillä tulevaisuudentutkija Patrick Tucker uskoo puolestaan siihen, että valuuttojen määrä vain kasvaa nykyisestä.

Advertisement

”Näkemykseni mukaan trendi osoittaa nimenomaan toiseen suuntaan, sillä internet on mahdollistanut uudenlaisen tavan valuutan vaihtamiseen. Lisäksi paikallisia valuuttoja käytetään useissa sadoissa yhteisöissä ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Toisin sanoen, useat eri tyyliset valuutat tulevat vain yleistymään tulevina vuosikymmeninä.”

Vaan voisiko tulevaisuus pitää niin ikään sisällään vain muutaman kielen – tarkalleen ottaen englannin kielen, espanjan kielen ja mandariinikiinan?

”Kyllähän tämä näyttää voimistuvalta trendiltä, ja muilla kielillä ei ole mitään mahdollisuutta. Vähemmän puhutut kielet katoavat hurjaa vauhtia jo nyt, ja muut merkittävät kielet ovat käytössä alueilla, joissa puhutaan myös jotain näistä kolmesta (edellä mainitusta) kielestä.” -Ian Pearson

Lue myös:

🤷‍♂️ Pelottaako sinua tulevaisuus vai oletko innoissasi siitä? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version