Yhteiskunta
USA presidentinvaalit 2020: 10 faktaa Iowassa voittaneesta Pete Buttigiegista
USA:n presidentinvaalit ovat tällä hetkellä kuuma peruna esivaalien käynnistyttyä: demokraattien esivaalit Iowassa vei nimiinsä yllättäjä Pete Buttigieg.
Moni suomalainen on varmasti lukenut tällä viikolla uutisia ja ihmetellyt, kuka on tuo Pete Buttigieg, jonka nimi on yhtäkkiä kaikissa otsikoissa.
Yhdysvalloissa on kaksi puoluetta: Yhdysvaltain demokraattinen puolue ja Yhdysvaltain republikaanien puolue. Ennen varsinaista presidentinvaalia molemmat puolueet valitsevat lopullisen presidenttiehdokkaansa, kumpainenkin oman puolueensa sisäisissä esivaaleissa.
Esivaalit käynnistyvät aina Iowan osavaltiosta. Vaikka kyseessä ei ole valitsijamiesten osalta määrällisesti mikään valtavan merkittävä osavaltio, sen asema on merkittävä esivaalien osalta, koska se antaa ikään kuin lähtölaukauksen esivaaleille; kuvaavaa onkin, että monet Iowan esivaaleissa epäonnistuneet ehdokkaat vetäytyvät pelistä.
Pete Buttigieg on yksi demokraattisen puolueen ehdokkaista ja hän yllätti Iowassa kaikki. Kun tämä vasta 38-vuotias South Bendin kaupungin entinen pormestari, joka on avoimesti homoseksuaali, ilmoitti asettuvansa ehdolle huhtikuussa 2019, ei kukaan pitänyt häntä potentiaalisena ehdokkaana, vaan taiston demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan paikan osalta uskottiin olevan Joe Bidenin, Bernie Sandersin ja joissain määrin myös Elizabeth Warrenin välinen. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että Buttigieg on eittämättä mukana taistelussa demokraattien ehdokkaan paikasta varsinaisessa presidentinvaalissa.
Buttigieg vei Iowassa äänistä 26,21 prosenttia, kun toiseksi sijoittuneen Sandersin ääniosuus oli 26,12. Kolmanneksi sijoittui Warren (17,98 %) ja Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Biden oli vasta neljäs (15,85 %).
Iowan esivaalien tulosten merkitystä kuvastaa etenkin demokraattien osalta se, että kaikki edelliset viisi demokraattien presidenttiehdokasta ovat voittaneet Iowassa ja itse asiassa Buttigiegin kannatus on gallupien mukaan noussut Iowan esivaalien tulosten myötä seuraavassa vaalipiirissä, New Hampshiressa, vain muutamassa päivässä 11 prosentista peräti 23 prosenttiin.
USA presidentinvaalit kiinnostavat aina ympäri maailman, myös Suomessa, ja tästä syystä Listafriikki päätti tutustua tarkemmin Buttigiegiin ja kertoa 10 faktaa – kuka tietää, kenties Yhdysvaltain tulevasta presidentistä.
Buttigieg puhuu lukuisia kieliä, muun muassa norjaa
Pete Buttigieg opiskeli arvostetuissa Harvardin ja Oxfordin yliopistoissa. Harvardissa hän opiskeli historiaa ja kirjallisuutta ja Oxfordissa filosofiaa, politiikkaa sekä taloustiedettä. Hänet tunnetaan henkilönä, joka opiskelee täysin omatoimisesti erilaisia aiheita; esimerkiksi South Bendin pormestarina toimiessaan hän sai paljon kiitosta ymmärryksestään teknologian osalta, mihin hänellä ei siis ole koulutusta.
Buttigiegin halusta oppia uusia asioita kertoo paljon myös se, että hän opiskeli itsenäisesti norjan kielen voidakseen lukea norjalaiskirjailija Erlend Loen teoksia. Englannin ja norjan kielten lisäksi hän puhuu myös espanjaa, italiaa, maltaa, ranskaa, arabiaa sekä daria.
Tuli kaapista ulos ja voitti pormestarivaalin
Pete Buttigiegista tuli Indianan osavaltiossa sijaitsevan South Bendin historian 32. kuvernööri vain 29 vuoden iässä. Neljä vuotta myöhemmin hän asettui uudestaan ehdolle ja kun samaan aikaan, tarkalleen ottaen vuonna 2015, Yhdysvaltain korkein oikeus teki historiallisen päätöksen ja salli samaa sukupuolta olevien avioliitot, tuli Buttigieg kaapista ulos.
Buttigieg kirjoitti paikallisessa lehdessä pitkän esseemuotoisen kirjeen, jossa hän kertoi avoimesti olevansa homoseksuaali. Luonnollisesti päätös tulla asian kanssa julkisuuteen oli suuri riski hänen uudelleenvalinnan osalta, etenkin kun Yhdysvaltain nykyinen varapresidentti Mike Pence, joka tunnetaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten avioliittojen voimakkaana vastustajana, toimi tuolloin Indianan osavaltion kuvernöörinä. Huoli oli kuitenkin turhaa: Buttigieg valittiin jatkokaudelle hurjalla 80 prosentin äänisaaliilla.
Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen kaikki kaikessa
Yhdysvallat on nykyisen presidenttinsä, Donald J. Trumpin, valtakaudella irtaantunut muun muassa Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump on todennut myös useaan otteeseen koko ilmastonmuutoksen olevan yksi suuri huijaus ja hän on tehnyt paljon ratkaisuja, jotka ovat vieneet pohjan maan edellisen presidentin, Barack Obaman, toimilta ilmastonmuutosta vastaan.
Pete Buttigieg on sen sijaan täysin toista maata ja hän tunnustaa ilmaston lämpenemisen olevan valtava uhka koko maailmalle. Buttigieg onkin sanonut käyttävänsä jopa 1,5-2 biljoonaa dollaria ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, mikäli hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. Hän kertoo tukevansa niin sanottua hiiliveroa ja haluaa luoda 3 miljoonaa uutta työpaikkaa uusiutuvan energian tuotannon pariin. Buttigieg on myös kertonut haluavansa tuoda Yhdysvallat takaisin osaksi Pariisin ilmastosopimusta.
Buttigieg oli komennuksella Afganistanissa ja kärsi masennuksesta
Toimiessaan South Bendin pormestarina, oli hän samaan aikaan merivoimien tiedustelu-upseeri. Vuonna 2014 hän jäi pormestarin virastaan virkavapaalle, kun hän lähti seitsemän kuukauden mittaiselle komennukselle Afganistaniin. Myöhemmin Buttigieg on kertonut, ette hänellä ei ole posttraumaattista stressihäiriötä, joka todetaan useilla vaarallisissa paikoissa komennuksella olleilla sotilailla, mutta sen sijaan hän kertoo kärsineensä masennuksesta komennuksensa jälkeen.
Buttigiegin yksi merkittävimmistä tavoitteista onkin parantaa Yhdysvaltain tilannetta mielenterveysongelmien osalta ja hänen tavoitteenaan on lisätä palveluita mielenterveysongelmaisille sekä ehkäistä vuoteen 2028 mennessä miljoonan addiktioista ja mielenterveysongelmista kärsivän ihmisen itsemurha.
Mielenterveyden ongelmat ovat Yhdysvalloissa vakava asia, sillä vuonna 2017 maassa kerrottiin olevan peräti 46,6 miljoonaa mielenterveysongelmista kärsivää ihmistä.
Buttigieg on ensimmäinen homoseksuaali ehdokas presidentinvaalin historiassa
Pete Buttigieg ei ole korostanut homoseksuaalisuuttaan kampanjointinsa yhteydessä ja yrittänyt sillä tavalla esimerkiksi kalastella tiettyjen ihmisryhmien ääniä. Lienee kuitenkin päivänselvää, että hän nauttii LGBTQ-yhteisössä valtaisaa suosiota, sillä hän on Yhdysvaltain presidentinvaalin historiassa ensimmäinen homoseksuaali ehdokas.
Buttigieg työskenteli vapaaehtoisena Barack Obaman vaalikampanjassa vuonna 2008 ja kertoi sen avanneen hänen silmänsä. Hän kertoikin Timen haastattelussa juuri Iowassa 12 vuotta sitten näkemänsä muutoksen luoneen häneen uskoa, että hän voi olla mukana politiikassa ja samaan aikaan avoimesti pitää vihkisormusta sormessaan.
Pete Buttigieg avioitui kesällä 2018 opettajana työskentelevän Chasten Glezmanin (nyk. Buttigieg) kanssa, joka on 30-vuotias. He tapasivat deittiapplikaatio Hingen kautta ja Pete kosi Chastenia Chicagossa sijaitsevalla O’Haren lentokentällä, sillä Chasten oli nähnyt ensimmäistä kertaa Peten profiilin Hingessä tuolla nimenomaisella lentokentällä. Presidenttiehdokkaalle LGBTQ-yhteisön oikeudet ja kaikenlaisen heihin kohdistuvan syrjinnän ehkäiseminen ovatkin tärkeä osa hänen vaalikampanjaansa.
Suuria ja edistyksellisiä visioita
Sen lisäksi, että Pete Buttigieg ajaa transsukupuolisten oikeuksia, taistelua ilmanmuutosta vastaan sekä mielenterveysongelmista kärsivien auttamista, on hänellä myös paljon muita edistyksellisiä visioita niiltä osin, mihin suuntaan hän haluaa viedä Yhdysvaltoja maana.
Buttigieg haluaa, että jokaisen aseen ostavan henkilön taustat tutkitaan, hän haluaa kieltää sotilaskäyttöön tarkoitettujen aseiden myynnin tavallisille kansalaisille sekä ottaa käyttöön kansallisen aselupajärjestelmän. Mikäli Buttigieg valitaan Yhdysvaltain presidentiksi, aikoo hän ajaa niin ikään huumausaineiden hallussapidosta tuomittavien vankeusrangaistusten ”eliminoimista”, pyrkiä poistamaan pakolliset minimirangaistukset ja poistaa pelistä yksityisvankilat, jotka tekevät vangeilla bisnestä.
Buttigiegin aikomuksena on myös tehdä kannabiksesta laillista, kieltää kuolemantuomiot ja hän haluaa, etteivät vaalit ratkea jatkossa enää valitsijamiesten määrään, vaan kansalta saatuun äänestystulokseen (kuten Suomessa); tällä systeemillä Hillary Clinton olisi voittanut Donald Trumpin, sillä hän sai yli 3 miljoonaa ääntä enemmän kuin Yhdysvaltain nykyinen presidentti. Buttigieg haluaa taata myös naisille oikeuden aborttiin, nostaa minimituntipalkan 15 dollariin sekä taata julkiset korkeakouluopinnot huonommista lähtökohdista tuleville ihmisille.
Olisi historian nuorin presidentti, ensimmäinen milleniaaliehdokas
Kun Pete Buttigieg ilmoitti viime keväänä asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa, tuli hänestä historian ensimmäinen milleniaaliehdokas. Milleniaalilla tarkoitetaan sukupolvea, joka on saavuttanut aikuisiän 2000-luvun aikana, joskin tarkempi määritelmä milleniaalien sukupolvelle ovat vuosien 1981-1996 välisenä aikana syntyneet ihmiset.
Mikäli Buttigieg valittaisiin marraskuussa käytävässä presidentinvaalissa Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi, tulisi hänestä maan historian nuorin presidentti. Presidentin virkaanastujaiset järjestetään 20. tammikuuta ja Buttigieg on syntynyt 19. tammikuuta, joten hän saisi melkoisen hyvältä maistuvan 39-vuotissyntymäpäivälahjan.
Tähän päivään mennessä nuorimpana Yhdysvaltain presidentiksi on nimetty Theodore Roosevelt, jolla oli virkaan astuessaan ikää 42 vuotta ja 322 päivää.
Työskenteli yhdessä Donald Trumpin varapresidenttinä toimivan Mike Pencen kanssa
Voisi kuvitella, että poliittisesti täysin eri ääripäitä edustavien poliitikkojen olisi vaikea työskennellä keskenään ja tietyissä määrin asia onkin näin. Pete Buttigiegin ja Yhdysvaltain varapresidenttinä toimivan Mike Pencen oli kuitenkin löydettävä yhteinen sävel ensimmäisenä mainitun toimiessa Indianan osavaltiossa sijaitsevan South Bendin pormestarina ja jälkimmäisen oltua tuolloin kyseisen osavaltion kuvernööri.
Sittemmin, nyt meneillään olevan vaalikampanjan aikana. Buttigieg on kritisoinut ”entistä pomoaan”, mutta Karen Pence, siis varapresidentin vaimo, on kertonut tämän olevan vaalipeliä ja paaluttanut, että kaksikon välit ovat hyvät ja ovat olleet aina hyvät.
Uudelleenvalinta pormestariksi Trumpin hallitsemassa osavaltiossa
Kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi vuonna 2016, sai hän Indianan osavaltiossa peräti 56 prosentin kannatuksen. Toisin sanoen hän päihitti demokraattien ehdokkaana toimineen Hillary Clintonin peräti 12 prosenttiyksikön erolla.
Jos edellä mainittu Mike Pence ja Pete Buttigieg edustavat poliittisesti vasenta ja oikeaa, on tämä jaottelu vielä voimakkaampaa Trumpin ja Buttigiegin välillä. Tästä syystä Buttigiegin uudelleenvalintaa South Bendin pormestariksi, avoimesti homoseksuaalina, voidaan pitää Indianan osavaltiossa melkoisena saavutuksena. Se on myös melkoinen valttikortti ja sen voisi kuvitella nousevan esille Buttigiegin toimesta viimeistään siinä vaiheessa, jos hänet nimetään demokraattien viralliseksi presidenttiehdokkaaksi.
Buttigieg on harras kristitty
Pete Buttigieg on saanut kasteensa katolisessa kirkossa ja lapsena hänet lähetettiin katolisiin kouluihin. Hän on edelleen harras kristitty ja itse asiassa hän on tuonut uskonnollista vakaumustaan esille läpi meneillään olevan vaalikampanjan.
Mikäli Buttigieg nimetään heinäkuussa Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi, asiantuntijat pitävät mahdollisena, että sellaisille konservatiiveille, jotka eivät pysty hyväksymään presidentti Donald Trumpin toimia ja johtamistyyliä, juuri tämä uskontokortti saattaa toimia oivana houkuttimena loikata demokraattisen ja tässä tapauksessa Buttigiegin leiriin.
🤷♂ Uskotko sinä, että demokraattien ehdokas pystyy voittamaan Donald Trumpin Yhdysvaltain presidentinvaalissa? Haluaisitko sinä nähdä Trumpin jatkavan Yhdysvaltain presidenttinä vai vallan vaihtuvan?
Kerro meille mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!