Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Onko totta, että ankan vaakkuminen ei kaiu?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa muun muassa sen, miksi ankan vaakkuminen ei kaiu. Tai siis paremminkin kerromme sen, pitääkö tuo väite paikkansa.

Tulossa myös mielenkiintoinen fakta ihmiskehoon liittyen, sillä vastaamme kysymykseen: Uusiutuvatko muutkin elimet samalla tavalla kuin iho?

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämänviikkoisia lukijoiden kysymyksiä!

Miksi ankan vaakkuminen ei kaiu?

Kun tämä kysymys tuli sähköpostiin, olin varma, että kyseessä on vitsi. Ja tavallaan se olikin: Lukija tiesi itse mistä on kyse, mutta halusi haastaa Listafriikin. Ja sehän kyllä käy! Haaste vastaanotettu. Eli kysymys kuului: Miksi ankan vaakkuminen ei kaiu?

No tottakai se kaikuu; sillä kaikki ääni kaikuu, kunhan olosuhteet ovat oikeat. Kyseessä on kuitenkin erittäin sitkeästi vuodesta toiseen kiertävä uskomus, joka eli kulta-aikaansa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Nopean surffauksen jälkeen huomasin, että edelleen tuota ”faktaa” jaetaan sosiaalisessa mediassa ja eri keskustelupalstoilla ”uskomattomana totuutena”. Mutta väite siitä, että ankan vaakkuminen ei kaiu, on urbaanilegenda. Jälleen yksi osoitus siitä, että kaikkea netistä tai muualtakaan lukemaansa ei kannata niellä purematta; paitsi ehkä Listafriikistä. 😉

Advertisement

Väite on kumottu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa ja tietenkin myös Myytinmurtajat-televisiosarja on siihen tarttunut. Ja oli kyse viihteellisesti tai virallisesti tehdystä kokeesta, niin tulokset ovat olleet odotetusti samat: ankkojen vaakkuminen kaikuu. Asiantuntijoiden mukaan virheellinen uskomus saattaa olla lähtöisin siitä, että sorsan ääni on monen muun linnun ääneen verrattuna hiljainen ja matala, joten kaiku voi olla ihmiskorvalle hankala kuultava.

Iho uusiutuu koko ajan, mutta miten on muiden elimien laita?

Lukijan kysymys kuului, että uusiutuvatko ihmiskehon muutkin elimet samalla tavalla kuin iho. Lyhyt vastaus siihen kuuluu ”kyllä”. Solut jakautuvat ja kuolevat koko ajan. Prosessi ei tietenkään käy niin, että esimerkiksi toisen munuaisen kaikki solut kuolevat ja sitten kasvaa kokonaan uusi elin, vaan solut uusiutuvat hiljalleen.

Olet ehkä kuullut tai lukenut joskus sellaisen väitteen, että kehomme solut uusiutuvat seitsemän vuoden välein. Tai kymmenen vuoden välein – riippuen lähteestä. Tämä ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkaansa, sillä erilaistuneilla soluillamme on omat syklinsä, joiden mukaan ne elävät ja kuolevat. Hermosoluillamme voi olla ikää kymmeniä vuosia, punasolut elävät noin neljä kuukautta, päällimmäiset ihosolut uusiutuvat parin viikon välein ja suolen sisäpinnan epiteelisolukko uusiutuu noin viidessä päivässä – se on nisäkkäiden nopeimmin uusiutuva kudos.

Luustoa myöten meidän kehossamme uusiutuu kaikki, mutta omaa tahtiaan. Joten et voi laittaa nyt ajastinta käyntiin ja miettiä tasan seitsemän vuoden kuluttua, että olet kirjaimellisesti uusi ihminen.

Vain hampaat ovat ja pysyvät; kunnes eivät enää pysy. Hammas ei ole elävää kudosta, joten uusiutumista ei lohkeamisen tai muun tuhon jälkeen pääse tapahtumaan.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, olitko sinä kuullut aiemmin virheellisen uskomuksen kehon uusiutumisesta seitsemässä vuodessa. Tai onko joku kenties joskus kertonut tiukkana faktana, että ankan vaakkuminen ei kaiu?

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version